Активни Потребители

Финанси => Банки => Темата е започната от: Regena11 в Февруари 16, 2007, 01:17:05 am

Титла: ОББ
Публикувано от: Regena11 в Февруари 16, 2007, 01:17:05 am
Привети и добър вечер на всички вас!
Моля за вашето мнение и съвет в следната ситуация. След влизането на България в Европейската Обшност България автоматически се задължава да спазва нейните инструкции и наредби. Та така... повярвах и аз в това, но следния случаи ме разочерова доста. Живея от дълги години в Чужбина- Германия ( постоянно пребиваваща)и като повечето от нас извън граница от време навреме изпращам на майка ми, пенсионерка с 120 лева пенсия превод за да може да доизкава месеца и не гладува. Винаги сам поемала разнослите за превода, за да получава тя сумата чиста. 12 февруари направих превод чрез моята банкова сметка със IBAN BIC и  Evro. По правилата на Европейската Обшност превод от една страна на EU в друга страна на EU не трябра да се таксува като международен превод и банките нямат право да вземат комисионни, а само същите такси, които се плащат в същата страна. Моля погледнете  http://europa.eu/scadplus/leg/de/lvb/l24023.htm.  Моята банка естествено не таксува никакви такси за международен превод, няма го вече и във формуляра за превод кой поема таксите- EU превод и беше голямо очудването ми, че на майка ми в Българска Обединена Банка и се спират около 10 Евро като такси за превода на ОББ, посреднически банки и включително и моята Банка. Веднага се свързах в моята банка в Германия и от разговора със служителката ми стана ясно, че не съм първия случаи. Известви им са такива законорушения- за мен си е чиста измама в България и по малко в Полша. Та след безплодни телефонни разговори със служители ба ОББ ми стана ясно, че трябва да си търсим правата другаде.Мисля, че тези 10 Евро- отдържана такса биха по нужни на майка ми, а не на ОББ.Свързах се с представителя на Eu Брюксел и смятам да направя писменно оплакване там. Проблема е в това, че в почти всяка държава, членка на EU има таи наречения Омбудсманн, които контролира тези нарушения, но в България все още няма и явно трябва да се жалвам в EU централно. А и не съм единствен случай, както разбрах.
Моля за вашето мнение !
Кога най накрая ще се научим да спазваме законите и не е ли срамно такива големи институции като ОББ да не спазват Европейското законодателство! Доколкото разбрах, това не се спазва и в Булбанк, Пощенска Банка и въобше Банките ни продължават да работят кой както си иска. Нищо, че сме в EU- то май Брюксел си е Далече!!!
Титла: Обединена Българска Банка - защо не важат наредбите на EU в България?
Публикувано от: Regena11 в Февруари 16, 2007, 02:46:46 am
Здравейте отново!
Току що разбрах. че ОББ не само нарербите на Брюксел .нo и закона за паричните преводи, електронните и платежни инструменти и платежните системи на Република България. Цитирам ви чац от закона:
Преводи между Република България и държави - членки на Европейското икономическо пространство
Чл. 25. (1) Разпоредбите на чл. 18, ал. 1, т. 2, ал. 2 и 3, чл. 19, ал. 3 и чл. 22 - 24 се прилагат само за преводи между Република България и държави - членки на Европейското икономическо пространство, в размер до 50 000 евро или тяхната равностойност в друга валута на държава - членка от Европейското икономическо пространство, или в национална валута.
(2) Европейското икономическо пространство е икономическа общност, която включва държавите - членки на Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.
(3) (нова,  доп. ДВ бр. 59/2006 г.) При извършване на презгранични преводи в евро в размер до 50 000 евро между Република България и друга държава - членка на Европейското икономическо пространство, всяка изпълняваща институция прилага същите такси и комисиони, които се прилагат от нея при идентични преводи в евро, извършени в Република България.
Б интернет страницата на Обединена Българска банка  не съществува никъде входяща такса от 10 Евро, а напротив: 0,00 .
Защо ли се пишат тези закони, след като не се изпълняват? И кой е отговорен за това? И не говоря за дребно квартално магазинче, а за огромна Банка в България. Аз вече нямам думи от възмущение, а вие?
С приятелски Поздрави!!!
Титла: Обединена Българска Банка - защо не важат наредбите на EU в България?
Публикувано от: Grande в Февруари 16, 2007, 09:18:49 am
Iskah da popitam dali tova vaji i za tegleneto ot bankomat. Imam smetka v grutska banka, koiato ima klonove i v Bulgaria. Pri teglene predi mi vzimaha po 5 euro, tova dali vaji sega?
Титла: Обединена Българска Банка - защо не важат наредбите на EU в България?
Публикувано от: Ирина Марудина в Февруари 16, 2007, 02:30:38 pm
Ние също имаме омбудсман - виж този сайт : \"Омбудсман на Република България\"
Титла: Обединена Българска Банка - защо не важат наредбите на EU в България?
Публикувано от: Duke в Февруари 28, 2007, 11:02:46 am
\"Обединена Българска БАНДА\" АД, е правино да се нарича въпросната банка. Служителите й не ги обвинявам. Те изпълняват разпоредбите на ръководството. Ако някой може да посочи поне една коректна банка в България, то бих се радвал да го напише.
Титла: ОББ - измами с дебитни карти
Публикувано от: Anthonym в Януари 16, 2008, 04:26:08 pm
Преди около 2 месеца ми източиха 800 лева от дебитната карта в ОББ (тип маестро). Оттогава насам ОББ не са ми дали никакъв смислен отговор а в последно време телефоните на картовия им център не работят.

 Интересува ме има ли дтуги хора на които им се е случвало подобно нещо?  Аз знам че банките по закон са длъжни да отговорят в 5-дневен срок на жалби за кражби. Защо на банките им се позволява да се бавят толкова? Защо връщат само част от парите когато проблема е изцяло в тяхната система? Защо няма специализирано полицейско звено за такива случаи?

 За полицаите които разследват такива случаи не ми се говори. Те са напълно неподготвени и ги мързи, мене ме прехвърляха през 3 управления и накрая дори не са направили елементарна проверка на банкомата през който е станало сканирането на картата.

 Препоръчвам ви да внимавате с дебитни карти тип маестро на ОББ и Райфайзен. В никакъв случай не трябва да се тегли от банкомати пред магазини и молове!

 Между другото:
 [цитат от сайта на ОББ]
Ако картата бъде изгубена или открадната, чрез обаждане на 24-часовите телефони в Картов Център на ОББ (+359 2/ 811 26 25; +359 2/ 980 22 35) или на +359/ 0700 11717 (понеделник – петък, 9:00-21:00ч.), Вие можете да я блокирате веднага

 Нямате шанс да спрете източването! Телефоните много често не работят. Дори да получите SMS и се свържете веднага поне 5 минути ще говорите с скептично настроен служител. На мене за 1 минута ми източиха 800 лв. с две тегления по 400. ОББ самоволно са увеличили дневия лимит за карти тип маестро на 2000 лв. без да уведомят за това клиетите си, на моя въпрос защо не ограничат сумата ми отговориха че имало хора които искали да теглят повече :) Предполагам това се отнася и за крадците!
Титла: ОББ - измами с дебитни карти
Публикувано от: iliandj в Януари 16, 2008, 09:16:33 pm
Чух за много такива случаи напоследък, няма голяма вероятност банката да ти върне парите, но все пак пробвай. За да нямаш бъдещи подобни проблеми, решението е подмяна на дебитната карта на такава с чип.
Титла: ОББ - измами с дебитни карти
Публикувано от: 4ara13d в Януари 17, 2008, 07:00:05 pm
днес разбрах,че са ми източили 800лв на две тегления-днес и вчера.Anthonym, вече съм в час какво да се направи.Изчетох закона за паричните преводи, наредба 16 за ЕПИ и за помирителната комисия -ако съответната банка не те удовлетвори.Има начин-трябва по-нахално и да си знаеш правата.днес подадох жалба в банката, чакам 7 дни и оттам-в комисията!
Титла: ОББ - измами с дебитни карти
Публикувано от: dot в Февруари 01, 2008, 06:51:51 pm
внимавайте с ПИБ, има проблем там. Аз засекох източване от моята дебитна карта като проверих наличност /случайно/ през e-pay. Блокирах картата...а
след 2 дена ПИБ спряха възможността да се гледа наличност през е-pay, оказа се, че имало готови за подмяна карти с чип, ама аз трябвало сама да се сетя да си я сменя...подадох жалба в ПИБ и в полицията, но вече 15 дена никакъв отговор. Ще търся сега и аз наредба 16
Титла: ОББ - измами с дебитни карти
Публикувано от: Vangis в Юни 30, 2008, 12:59:33 pm
Хей, dot какво става с твоята карта? Отговори ли ти някои от ПИБ? Аз преди време имах проблем с дебитната карта, но от различно естество. Писах в блога им и получих адекватна реакция. Само идея, ако все още мълчат:)
 Ето и линка http://www.fibank.bg/blog/ :) Успех!
Титла: ОББ - измами с дебитни карти
Публикувано от: wani4 в Юли 14, 2008, 09:05:27 pm
Към 4ara13d :
От 17.01 вече са изминали повече от 7дена, които определи за чакане и после в Помирителната комисия...Предполагам, че вече е в лабиринта на поредната инстанция, която ни мотае, която се подиграва с нас и какво ли не в този дух. Имам право да говоря така, защото аз подадох втора жалба към тях, защото много време чаках отговор, който не получих, и реших, че е станала техническа грешка, но чвно такава няма - просто съм поредният наивник.Проблемът ми е от декември 2007г., за 1500 лева, от банка Алианц - казаха ми от банката, че трябва да си пазя картата - независимо, че приложих доказателства в оборване на твърдението им.
Моля някой, който има успех при подобен проблем да се похвали. Да сподели опита си.
Титла: ОББ - измами с дебитни карти
Публикувано от: izomeria в Юли 15, 2008, 08:03:55 am
Преди два месеца на сина ми от заведение в МОЛ София по обяд му откраднаха портмонето с две дебитни карти  лична карта.До половин час вече са му били изтеглени по 400лв от двете.След блокиране на картите и заявяване в МВР София не са нито върнати парите нито Софийска районна прокуратура е направила нещо.Дори получихме постановление че се отказва да се образува досадебно производство поради липса на достатъчно данни за представление.Какво повече да се случи не знам.Дори беше глобен при изваждане на нова лична карта .Отвратена съм
Титла: ОББ - измами с дебитни карти
Публикувано от: wani4 в Юли 30, 2008, 10:39:49 am
4ara13d - още не ми е отговорил: Дано е доволен от развръзката.
При мен нещата имат развитие. Вече получих писмо от Ананиев. Гадно е да се срещнеш очи в очи със своята наивност. Отговорът се оказа \"клише\". предполагам, че си клатят краката за една заплата и още нещо и пускат ксерокопие на отговор на всеки клиент, който им досажда.
Все пак моля някой да сподели мнение за постигнат успех от погобен проблем.
След като Ананиев не може да стигне до споразумение с банка Алианс, то проблемът все пак си е мой - аз не съм сигурна, че е търсил споразумение, защото не ми го доказва, дали такова споразумение не се търси в съда?
Титла: изтеглен кредит с фалшиви документи
Публикувано от: Des в Август 31, 2008, 08:47:40 pm
Здравейте, преди няколко часа разбрах нещо, което ме притесни много. От 2003 година  до настоящият момент живея в чужбина, с изкл. на 4 мес. от 13декември 2005 до април 2006. За този период работих само 15 дни в едно кафе в частна клиника. Днес разбрах, че е изтеглен кредит от ОББ от мое име и е използван и печата на болницата. Нямам ни най-малка представа кой и как е направил това нещо. Заведено е и дело защото не се плащат вноските по този кредит. Моля за съвети и идеи как да се справя с тази изкл.неприятна ситуация. Благодаря предварително.
Титла: изтеглен кредит с фалшиви документи
Публикувано от: elenaaleks в Септември 01, 2008, 09:46:57 pm
Най-добре да се обърнете към адвокат
Титла: изтеглен кредит с фалшиви документи
Публикувано от: Desi84 в Септември 02, 2008, 02:07:45 pm
Des дали ще  може е-мейл, за да попитам нещо, а надявам се и евентуално да помогна:)
Титла: изтеглен кредит с фалшиви документи
Публикувано от: elenaaleks в Септември 02, 2008, 03:18:00 pm
Още по-добре е да се обърнете и към някоя медия, която да направи случая ви публичен.
Титла: изтеглен кредит с фалшиви документи
Публикувано от: medik в Декември 05, 2008, 02:18:59 pm
Привет на Дес!
Ако проблемът все още стои,
Моля оставете някаква предпочитана форма з аконтакт с вас и ще опитаме да помогнем :)
Титла: ОББ - измами с дебитни карти
Публикувано от: New Real Estate в Януари 10, 2009, 11:29:47 am
Ако наистина искате да прочетете какво значи проблеми с банка - проследете линка: www.imotdnes.com
Титла: Законни ли са всички тези такси в ОББ
Публикувано от: mladenq в Май 20, 2010, 05:28:20 pm
Интересува ме, доколко е законосъобразна таксата от 30 лв. за разглеждане на документи за активиране на овърдрафт в ОББ. Не стига това, ами ако евентуално не те одобрят \"не са длъжни да ти изяснят причините или да се мотивират\"? С две думи \"Дай 30 лв., пък ще видим\". Към кого да се обърна в случая, за да защити правата ми на потребител на финансови услуги.
Титла: Законни ли са всички тези такси в ОББ
Публикувано от: Sasho_n2 в Май 21, 2010, 03:26:39 pm
Няма кой да те защити...Всички тези такси са зи записани източно в тарифата на банката, което означава, че са си напълно законни.
Титла: Законни ли са всички тези такси в ОББ
Публикувано от: Mitko в Май 21, 2010, 08:47:56 pm
Просто смени банката. При мен с подобни такси потребителския кредит, който теглих стана с 27% годишна лихва. Печелбарство! Няма да повторя при тях.
Титла: Законни ли са всички тези такси в ОББ
Публикувано от: dominik в Май 28, 2010, 10:25:51 pm
Ми то и в Алфа банк е същото.Плащаш 30 лв.за одобрение на кредит,обаче не си одобрен.Май си печелят само от тия такси,защото имам познат който и той плати 30 лв.в същата банка/алфа банк/и той не е одобрен.Ама казват че всяко удоволствие се заплаща,така че,като ти трябва да се разправяш с банки,готви се да плащаш като \"поп\" и това е.То кое ли е наред в нашата държава.....
Титла: Законни ли са всички тези такси в ОББ
Публикувано от: kaufer в Май 31, 2010, 04:39:53 pm
След като са коректно отбелязани в Тарифата за лихвите, таксите и комисионните на съответната банка са законни
Титла: Законни ли са всички тези такси в ОББ
Публикувано от: esetra в Юли 06, 2010, 05:17:45 pm
Таксите са си такси, нямам нищо против да ги плащам, но въпроса е втова, че има подвеждаща реклама. Миналата седмица кандидатствах в ОББ за \"Отворен кредит\" и то кандидатствах, защото видях, че отговарям на всички критерии. Да ама не. обадиха се, че имам отказ. Май наистина събират само такси, а нямат пари да отпускат кредити, но няма никога да си признаят. Аз ще пусна оплакване за подвеждане на клиента. Много ме е яд, че се пробвах точно в ОББ, но какво да се прави. Ще си търся правата до дупка!
Титла: Законни ли са всички тези такси в ОББ
Публикувано от: red_gendo в Август 21, 2010, 01:08:27 pm
Като човек, пряко свързан с финансовите институции, мога да кажа, че тасите за проучване се взимат на всякъде по банките. Ако някъде няма е имало или ще има, или са в кампания. Таксите ги има защото факторие за тях са много- някой работи по кредита, а труда му се заплаща. Освен това поради факта, че ползвате по-ниска лива в сравнение с небанковите финансови институции, банките правят по-големи разходи за да ви проучат що за ,,птица\'\' сте. Това са платени бази данни за които банките правят абонамен без да изпадам в подробности, но са поне 10 за кото се сещам. Ако не Ви сеотпусне кредита, този разход кой ще го покрие? И не на последно място - таксата за проучване като такава има превантивен характер - ако Вие искате кредит и сте манипулирали данни, или сте получили вече отказ от банката или други 2-3 банки,ако преди месец са ви отказалии сте се заинатили и искате пак, тогава надали ще рискувате да платите няколко пъти таксите, защото ще ви удари в джоба. Осен това банките искат плаежоспособни клиенти- за да получите кредит, първо убедете банката, че не Ви е нужен, как да се даде кредит на човек, който със зор вади 30 лева за проучване ? Исам да кажа, че дори да не Ви казват защо не ви дават кредита, креитния знае причината, или поне се досеща- инъче няма да е там. Саия той Ви е направил самото проучване и знае доста за Вас. Причината да не Ви кажат е, че Вие просто ще оправите причината и ще пробвате пак при тях или при друга банка - т.е манипулирайки причината, Вие продължавате да носите риска за банковата система - а като Вас ако са 100, 1000, 100 000 човека ? Мога в действителнст да кажа, че имам дълбоки съмнения една банка - Алфаа баннк, че в действителост от както бяха в кампания миналата година - процента на отказани кредити, към прети молби и платени такси прочване, ще е оста гоялм, може би едно 90 на 100 са отказани. Това мисля, че ако има лица които имат компетенции да проверят и санкционират трябва да го направят, час по скоро,както и прокоратурата да се самосезира и да напави проерки. Но какв да се очаква- гГръцка банка- криза на привечени средства -явно са аерили начина как да напълнят трезора :)
Титла: ОББ - ИЗМАМНИЦИ
Публикувано от: iveliss в Август 27, 2010, 10:40:52 am
МОЛЯ НЯКОЯ ИНСТИТУЦИЯ ДА СЕ НАМЕСИ! ОББ МЕ ИЗНУДИ ДА ПОДПИША ДОГОВОР ЗА КРЕДИТНА КАРТА, БЕЗ ДА СЪМ ИСКАЛА. ДОКУМЕНТИТЕ БЯХА ПОДГОТВЕНИ ТРЯБВАШЕ САМО ДА ГИ ПОДПИША, ИНАЧЕ НЯМАЛО ДА МЕ ОДОБРЯТ ЗА КРЕДИТ.
Титла: ОББ - ИЗМАМНИЦИ
Публикувано от: severfen в Август 27, 2010, 12:08:02 pm
\"...ИНАЧЕ НЯМАЛО ДА МЕ ОДОБРЯТ ЗА КРЕДИТ.\" - значи си имал избор и никои не те е принудил.
Титла: Законни ли са всички тези такси в ОББ
Публикувано от: avenger74 в Октомври 01, 2010, 12:49:13 pm
abe otvorko.4etoh ti glupavite misli za obb-banka.dobur advokat im se bara6.pozdravlenia!samo iskam da te pitam i moze bi drygi o6te kato men za6to sled kato ti otpusnat ve4e me4tanite pari pak ti go na4..... s nova taksa.za krediti ot 2,5%.za karti kum 6%.pak li e pravilno a?eiiiiiiiiiiii advokateeeeeeee.tia banki napravo ni zemat zivota.znaqt kolko sme bedni bulgarite i sme na zor zatova taka ni iznudvat.tozi grabez nikade tolkova go nqma v evropa.tova i na6ta asociacia go kazva.taka 4e ni6to ne opravdava pladne6kia grabez na na6te banki.
Титла: ОББ - ИЗМАМНИЦИ
Публикувано от: avenger74 в Октомври 01, 2010, 12:58:05 pm
banditi sa tia obb.grucki obirdzii.lo6oto e 4e vsi4ki sa kato tqh.daze moga da kaza 4e i po zle ima.FIB-BANKA.taq pyrva investicionna e nai golemia ko6mar za obiknovenia bulgarin.moia savet e da da se bqga ot neq,obb,postenska,alpha-bank,pireus.tazi politika za tia taksi za 6tqlo i ne6tqlo trqbva  da e problem na stranata.na upravnicite.neka BAT BOIKO seriozno da se namesi v tova blato. tezko ni gorko na vseki koito see hvanal s bg-banka.
Титла: ОББ - ИЗМАМНИЦИ
Публикувано от: fluditec в Октомври 01, 2010, 02:34:48 pm
И на мен ми е  мъчно, но банката на БАТ БОЙКО - Си банк, също ще вземе да изтрещи в навалицата , така че е изключено нещо да се промени в България по отношение на банките - те ще продължат да правят каквото си искат.
Титла: ОББ - ИЗМАМНИЦИ
Публикувано от: Вечно съм Няващсе в Октомври 02, 2010, 09:07:31 pm
Мен ме изпраскаха в дупето - моля някой да се намеси ! Той си беше готов, само трябваше да си сваля гащите. Каза, че съм хубава и иначе нямало да ме одобри. Моля ви !
Титла: OBB - Внасяне на сума в плик
Публикувано от: punx в Октомври 15, 2010, 11:47:17 am
ОББ имат една интересна услуга за суми до 300 лева. Можете да попълните специална бланка-плик, където описвате получателя, сумата, какви са банкнотите и колко, да пъхнете банкнотите и да ги предадете на касата. Такива клиенти се ползват с предимство. Т.е. не чакате опашка ако има такава и не чакате броене на пари и т.н.
Хареса ми идеята. Имах в себе си пари, които трябваше да внеса в ОББ. Знаех колко са, но преди да ги пъхна в плика, ги преброих отново - 270 лева. 27 банкноти x 10 лева. Попълних плика, пъхнах парите и ги предадох.
Няколко часа по-късно видях в online банкирането, че парите са в сметката ми и всичко е ок.
Една седмица по-късно ми се обадиха да ми кажат, че съм внесъл с 10 лева по-малко. Как така?
Защо като са по-малко въобще са отразени в сметката ми и защо не се обаждат в момента на операцията а една седмица по-късно?
Как ще ми докажат, че парите са по-малко? Как мога аз да докажа, че не са?
Не използвайте тази услуга, това е потенциална кражба от страна на банката!
Титла: OBB - Внасяне на сума в плик
Публикувано от: 0880 в Октомври 28, 2010, 06:44:50 pm
Да чиста кражба е. И аз така казвам  :-)
По принцип и по не принцип мой съвет е чакайте на опашка и си вземете зленото листче, което доказва колко парички сте си внесли. така ако банката Х се обади и Ви каже,че липсвали 100 / 200 лв от внесена сума 10 000 ще си махате зеленото листче и ще им кажете ДА ама НЕ . Ето ги ТУК всичките.
Найстина това действие от банката е смешно и нагло чак след една седмица да се обади и да си търси 10 лв. Би трябва да ги търси от касиерката а не от вносителя.
Но и тук ще Разгледам друг вариянт със същата услуга.
Слагате в плика  300 лв. описани по банкноти давате ги на касиерката и отивате да си пиете кафето...
Но. Винаги касиерката може да каже,че парите са по - малко когато Вас Ви няма при броенето на парите..
И тогава какво правим? Ами пием една  или две студени води и  на другия ден пак отиваме и даваме не 1 плик  а 10 плика по 300 лв. описани по банкноти и заминаваме да си  пием пак кафето....