Активни Потребители

Храни => Месни продукти => Темата е започната от: Apexcordis в Август 11, 2010, 04:53:17 pm

Титла: Новите \'\'утвърдени стандарти\'\' от НВМС бъкат с консерванти и антоиоксиданти !
Публикувано от: Apexcordis в Август 11, 2010, 04:53:17 pm
МЕСНИ ЗАГОТОВКИ
КАЙМА ”СТАРА ПЛАНИНА”
ПРИЛОЖЕНИЕ 1                                                                                                                    
КАЙМА „СТАРА ПЛАНИНА” 100% свинско месо
№   Вид на суровините и материалите      Количество (кг.) в 100 кг.
1   Свинско месо с мазнини не повече от 35%                         67
2   Свинско месо с мазнини не повече от 10%                        28,700
3   Готварска сол    1.91
4   Киселинни регулатори и антиоксиданти                           0.480
5   Вода питейна и изкуствен лед                                         1.91

ПРИЛОЖЕНИЕ 2                                                                                                                  
КАЙМА „СТАРА ПЛАНИНА” 60% свинско и 40% говеждо месо
№   Вид на суровините и материалите     Количество (кг.) в 100 кг.
1   Свинско месо с мазнини не повече от 35%                  57,420
2   Говеждо месо с мазнини не повече от 10%   38,280
3   Готварска сол                                                     1.91
4   Киселинни регулатори и антиоксиданти                      0.480
5   Вода питейна и изкуствен лед                                     1.91

! допускат се консерванти (от E 200 – до E 290), като:
- Е 262 натриев ацетат и
киселинни регулатори и антиоксиданти (от Е 296 – до Е 385) като:                    
- Е 300 аскорбинова киселина
- Е 301 натриев аскорбат
- Е 331 натриев цитрат в концентрация:                                                                                    
      0,480 kg в 100 kg продукт или това прави 48 gr  на 1 kg кайма !!!
т.е . това прави цели три супени лъжици на килограм кайма

(за справка: 1 супена лъжица брашно или прясно мляко = 15 грама)
Титла: Новите \'\'утвърдени стандарти\'\' от НВМС бъкат с консерванти и антоиоксиданти !
Публикувано от: Apexcordis в Август 11, 2010, 04:56:42 pm
Вижте \'\'утвърдени стандарти\'\' от НВМС на:
http://www.nvms.government.bg/content.php?cntid=146
Титла: Новите \'\'утвърдени стандарти\'\' от НВМС бъкат с консерванти и антоиоксиданти !
Публикувано от: Apexcordis в Август 11, 2010, 05:10:23 pm
Нали щяхме да не ядем боклуци, а само чисто месо. Скандал: Официално 4 бр. консерванти в кайма \"Найденка\'\' !!!
Титла: Новите \'\'утвърдени стандарти\'\' от НВМС бъкат с консерванти и антоиоксиданти !
Публикувано от: fluditec в Август 11, 2010, 05:35:44 pm
Apexcordis, нямам отношение към производството на кайма, но не се ли получава 4,8 грама боклуци на килограм кайма, а не 48гр. ?   4,8 гр.-1кг. : 48 гр.-10кг. : 480гр.-100кг.
Титла: Новите \'\'утвърдени стандарти\'\' от НВМС бъкат с консерванти и антоиоксиданти !
Публикувано от: Apexcordis в Август 12, 2010, 03:42:30 pm
Извинявам се за техническата грешка, не е умишлено !
Прав е fluditec - получава се 4,8 грама боклуци на килограм кайма, а не 48гр., още веднъж се извинявам и браво на fluditec !
Титла: Новите \'\'утвърдени стандарти\'\' от НВМС бъкат с консерванти и антоиоксиданти !
Публикувано от: geri_sand в Август 18, 2010, 05:35:02 pm
Не разбирам за какво е цялата олелия. В случай, че не знаете (което е очевидно, предвид реакцията), аскорбинова киселина означава на прост език ВИТАМИН С (Це). Натриев аскорбат - натриева сол на витамин С. А натриевият цитрат е достатъчно безопасен, за да се ползва като консервант на кръвта в кръвните банки...

Който го е страх, да става вегетарианец! Само дето и в плодовете има доста много аскорбинова киселина. :)))))
Титла: Новите \'\'утвърдени стандарти\'\' от НВМС бъкат с консерванти и антоиоксиданти !
Публикувано от: kaufer в Август 19, 2010, 04:45:25 pm
За любителите на каймата
Показвате избраното от Вас месо, и казвате да Ви го смелят Така смляната кайма пак Ви струва 8.40  лв/кг
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=573428