Активни Потребители

Храни => Био-продукти и Генетично модифицирани => Темата е започната от: Асен Ненов в Октомври 05, 2006, 10:31:50 am

Титла: БИО-Млякото и етикетите
Публикувано от: Асен Ненов в Октомври 05, 2006, 10:31:50 am
Напоследък Био-млякото РИМА си смени дизайна и се прекръсти на \"Био кисело мляко\". Както и преди, обаче собствениците забравиха да сложат знака за биологичен продукт, който е предвиден в \"НАРЕДБА за биологичното производство на животни, животински продукти и храни от животински произход и неговото означаване върху тях\".

Какво се казва в наредбата:
Чл. 6. (1) Животинските продукти и храните от животински произход, произведени по биологичен начин, носят знак за биологично производство, съгласно Приложение № 10.

Ето как изглежда Приложение 10: Българския знак за биологични храни:
\"bulgarian

Не разбирам защо на самата опаковка се цитират консултантите (ФБЗ Биоселена) и сертифициращата организация (Балкан Биосерт ООД), след като на потребителя не се предоставя предвидения в закона етикет?

Ето как изглежда млякото (което всъщност е доста качествено):
\"Био
Титла: БИО-Млякото и етикетите
Публикувано от: kaufer в Октомври 05, 2006, 02:45:03 pm
А аз досега си мислех, че се храня с биологично произведени продукти, подбирайки такива на които пише \"ЕКО\",\"Био\" Екологично чист и какво ли не още,които не само не са били произведени по биологичен начин, но и здраво  са ми бъркали в джоба.Това са нелоялни търговски практики и способи за продажба целящи единствено да подведът потребителя.Потребители,вие имате право да бъдете информирани, а не заблуждавани !!  Къде сте служители от регулаторните органи,слагайте очилата  и хайде в търговската мрежа -  бъка от  продукти с подвеждащи надписи. А колкото за хубавата калинка срещана е само по  Българските полянки.
Титла: БИО-Млякото и етикетите
Публикувано от: lusi в Декември 15, 2009, 12:14:50 pm
Здравейте,
имам малко дете и реших, че най-доброто кисело мляко за нея ще е Био млякото. Но забелязах нещо, което много ме притеснява и ще се радвам, ако някой може да ми даде някакво нормално обяснение за следния факт -
в хладилника имам отворено Био мляко с изтекла годност на 30.11.2009 г., а днес е вече 15-ти, но на млякото му няма нищо, не е вкиснато, нито развалено ... Това нормално ли е за Био продукт ??? Нали няма консерванти ...
Благодаря на всеки, който може да даде някакво компетентно мнение!