Активни Потребители

Храни => Био-продукти и Генетично модифицирани => Темата е започната от: Drevnata в Септември 23, 2007, 03:14:11 am

Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: Drevnata в Септември 23, 2007, 03:14:11 am
Купих си от \"Метро\" пакет кафява захар от 500 грама. Прибрах се и реших да се ободря с напитка от изцеден лимон, топла вода и захар. Сложих захар в чашата и водата се оцвети в лек кафяв цвят, което вероятно е нормално. Но защо като извадих неразтворилите си кристалчета, те бяха съвсем прозрачни, досущ като обикновената бяла захар? Къде им беше отишъл цветът? Той само отгоре ли е? Обадих се на познати, които от години ползват кафява захар и те ме увериха, че кафявата захар си е кафява отвсякъде, т.е. и отвътре. Казаха, че баш кафявата нерафинирана захар стои горе-долу като морска сол - по-едра от обичайната захар, някак по-влажна, на едри кристали и по-сбита. Тая мойта е на малки фини кристалчета и хич не е слепена. На вкус също няма разлика. Разрових се и в нета - по принцип истинската кафява захар била в пъти по-скъпа и, естествено, имало много фалшива. Моят пакет струва не повече от 3 лева (не съм сигурна колко точно), а вижте какви са цените в един онлайн магазин за кафява захар (една либра е по-малко от половин килограм).
На пакета не пише кой е вносител, но за сметка на това на дълго и широко е обяснено колко била хубава и полезна въпросната захар (витамини, минерали, pH...), подходяща дори за приготвяне на детски храни. Най-хубавото е, че пише дословно следното: \"Трябва да се прави разлика от оцветената кафява захар, която всъщност е бяла захар, залята с карамелен сироп или меласа.\". И точно защото направих тая разлика, затова сега вижте как изглежда пакета и къде е пакетиран: \"Мултипак - ПЧПК\" ЕООД. В сайта им пише, че те пакетират въпросната сладост:

\"Кафява захар Demerara, Dark Muscovado, Coffee Crystals
- Грамаж: 4 g, 500 g
- Произход: о-в Мавриций
- Разфасовка: кашон - 1000 бр., кутия - 150 бр., стоящ пакет - 500 g
- Предимства: натурален продукт, нерафинирана тръстикова захар, съдържа витамини и минерали, отлични вкусови качества, усвоява се по-лесно от организма\"

И в сайта е яко, защото фирмата имала и Социална отговорност: \"Бъдещето на цяла България зависи от социалната отговорност на частните компании, които имат възможност да подпомагат опазването на околната среда и най-вече на човешкия живот.\"

Ако сам не се опазиш, няма кой!
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: ivelina в Септември 23, 2007, 01:56:26 pm
Направих същия експеримент и имам същия резултат,със същата захар, само дето не ми харесва, че са написали \"Подходяща е за приготвяне на детски храни\"
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: Ирина Марудина в Септември 24, 2007, 10:46:55 am
Хм, пробвах същото - студена вода и кафява захар \"Крина, резултатът е същият : кафява вода и бяла захар, тук-таме някое по-тъмно кристалче.

Пакетирана от \"С-Суидън комерс\" ЕООД, гр. София. На опаковката пише :
\"Тръстиковата захар \'КРИНА\' е сурова нерафинирана захар произведена от захарна тръстика. За разлика от обикновената кафява захар, която е бяла рафинирана и оцветена със сироп, Тръстикова захар \'КРИНА\' е натурален продукт, богат на витамини и минерали.\'


Все пак аз съм убедена, че няма вкус като рафинираната бяла захар - от както свикнах с тази, рафинираната ми се струва свръх сладка.

Някой да има повече информация по темата?
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: elenaaleks в Септември 24, 2007, 12:40:22 pm
Вероятно е някакво менте, защото точно тази захар съм я купувала в Англия преди около година и имаше вкус на нормална кафява захар - с вкус, цвят и \'консистенция\' на такава. ... Къде е пакетирана? Ако е в България няма да се учудя ако пакетират оцветена бяла захар...
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: mitri в Октомври 26, 2007, 11:59:13 am
И на мен ми направи подобно впечатление тази захар ама не съм се замислял. Купих си една друга пак вносна, само че от Фантастико. Беше по - скъпа от Демерара, около 3.40 лв. и на нея пише Mauritius Golden Cane.(златна захарна тръстика) пак от остров Мавриций, с по силен аромат е и си е баш като истинска. Има същата и на бучки в кутия само че тя е около 4.70 лв и бучките са едни такива неправилни, много интересни. Изглежда истинската захар наистина е по- скъпа...
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: Kirkov в Ноември 09, 2007, 12:11:24 pm
ne se 4udete, zashtoto veche pochti nqma v magazinite produkti, koito da ne sa himicheski tretirani. Vsi4ki tezi himikali - ocvetiteli, nabuhvateli, konservanti, stabilizatori, podobriteli, vsi`ki te atakuvat centralnata nervna sistema i po tochno predniq dql na mozyka. Tozi dql otgovarq za moralnostta na choveka, negovata duhovnost. Za tova i tolkova lesno manipulirat naroda v dneshno vreme. Vsichkata pornografiq po reklamite, televiziqta, biobordovete, mediite, spisaniqta e plod na tova unishtozavane na choveshkoto estestwo i mozyka. Ne se chudete, vsi4ko tova e predskazano predi 2000 godini ot Hristos v noviq zavet. Vsi4ko tova e chast ot pykleniq plan na satana da unishtozi duhovniq uset na horata i te da stanat po nemoralni, zli, grubi, nevazdyrzani, egoistichni, lubiteli na nizki strasti i udovolstviq, koito preryshtat choveka v zivotno. Takiva li sa horata dnes?
kbk@gbg.bg
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: nasko1 в Януари 04, 2008, 10:57:24 am
Здравейте,искам само да ви поясня ,че кафявата захар ,която се предлага на пазара от фирма Мултипак си е абсолютно оригинална внесна с контейнер от о.Мавриций.Единствено се пакетира тук в пакетчета за кафе или в пакети по 500 гр.Тя е сорт Демерара.Има още сортове като Muscovado и Coffee Cristals.И трите можете да видите в Метро,Билла или Пикадили.Поздрави
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: TNT в Януари 19, 2008, 06:44:22 pm
Здравейте! Всички сте прави. На нашия пазар има основно два вида(+1) кафява захар: такава, която е от някакъв сорт тръстика и бяла захар,оцветена с меласов сироп.Предлагам Ви да опитате другият вид кафява захар(+1 :0) - кафява захар от захарно цвекло. Има я в Метро и Била, вносител е Аграна-Австрия.(www.agrana.com). Поздрави!
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: KGM в Февруари 22, 2008, 01:14:51 pm
Р? тази РЅР° Аграна-Австрия Рµ същата, както Рё всички РґСЂСѓРіРё - оцветена СЃ меласов СЃРёСЂРѕРї. РџРѕ цял СЃРІСЏС‚ така СЃРµ прави. Да РёРјР° Рё РїРѕ-лоС? вариант - оцветители. РќРѕ фирмите РІ БЪЛГАРР?РЇ, може РґР° сте СЃРёРіСѓСЂРЅРё че ползват меласовия СЃРёСЂРѕРї, Р·Р° щастие вместо продукти РЅР° родната или чужда / австрийска/ химическа РїСЂРѕРјРёС?леност. аграна РґР° СЃРё продават РІ Австрия. Защо ли РґРѕР№РґРѕС…Р° РЅР° Българският пазар ?! Защо ли купуват захар РѕС‚ РЅР°С?РёСЏС‚ роден български пазар ?!
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: KGM в Февруари 22, 2008, 01:15:21 pm
И тази на Аграна-Австрия е същата, както и всички други - оцветена с меласов сироп. По цял свят така се прави. Да има и по-лош вариант - оцветители. Но фирмите в БЪЛГАРИЯ, може да сте сигурни че ползват меласовия сироп, за щастие вместо продукти на родната или чужда / австрийска/ химическа промишленост. аграна да си продават в Австрия. Защо ли дойдоха на Българският пазар ?! Защо ли купуват захар от нашият роден български пазар ?!
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: Lady Marmalade в Февруари 26, 2008, 10:07:35 am
Ок, някой ще препоръча ли истинска кафява захар? И аз направих няколко опита с различна захар във вода и все боядисана се оказа.
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: Klient в Февруари 20, 2009, 03:53:23 pm
Извинете, ама май никой не знае \"Що е то кафява захар?\"Прочетете малко литература.Тази кафявата захар на Мултипак е единствената истинска кафява захар , внасяна в България.Проверете в Министерство на земеделието- там ще Ви кажат,че наистина си идва с всички нужни документи и разрешителни от о.Мавриций.Или може би не знаете къде се намира островът..!
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: Miel в Февруари 22, 2009, 11:19:23 pm
Това  с  документите е много фалшиво, както всъщност и кафявата захар.
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: poliiv в Февруари 23, 2009, 05:08:40 pm
Ако търсите заместител на захарта, най-добре си потърсете СТЕВИЯ, това е единственото растение, което е натурален сладък източник без химия, без калории и без никакви странични ефекти, както например захарта ( бяла или кафява почти няма разлика ) и подсладители. В интернет има много информация, всеки заинтересовал се може да си потърси.
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: elenaaleks в Февруари 23, 2009, 05:27:33 pm
Захарта също е естествен продукт - това е търговското наименование на дизахаридa захароза и се добива от захарно цвекло или захарна тръстика. Какво не и е естественото? Такива неща като \"без калории\" или \"без химия\" няма - зад всеки естествен продукт се крият сложни химични съединения и калории, независимо дали са по-малко или повече.

Все пак, дозата прави лекарството

Друг въпрос са изкуствените подсладители. Аз предпочитам захарта пред тях.
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: poliiv в Февруари 23, 2009, 05:39:26 pm
Elenaaleks прочети първо какво е СТЕВИЯ и тогава ще ме разбереш за какво ти говоря. Тръстиката може да е естесвен продукт, но рафинираната бяла захар не, и далеч не е по-малко вредна. Кафявата не е рафинирана, но тя пак има калории, за диабетици и хора които спазват диети, пак не е подходяща. Стевията е билка и мисля, че тук вече няма спор, че в билките няма калории и химия.
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: elenaaleks в Февруари 23, 2009, 06:22:25 pm
Аз не оспорвам качествата на растението, а писанията ви, които са подвеждащи. кафявата захар съдържа много минерали и витамини (а вие казвате, че няма разлика между кафява и бяла захар). Странични ефекти има от всички храни, чайове и подобни, ако се прилагат в големи количества - смешно е да твърдите, че захарта има много странични ефекти - нещо, което не е доказано научно (обикновено страничните ефекти идват от прекаленото използване на захар, за времето, когато хората са използвали едва по 1-2 кг захар на година (говоря за преди няколко века), не са описани странични ефекти - напротив, захарта е била толкова желана, че днес се използва повече от масово). Освен това, няма такова нещо като 0 калории, може да е 1-2, но нула.... докажете го с лабораторни изследвания.

Хората с наднормено тегло обикновено не качват килограмите, защото хапват вафли, при тях проблемът е комплексен. Колкото до диабетиците - да, това е добра алтернатива за тях. Това обаче не ви извинява за рекламирането е  този форум
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: Lililili в Юни 11, 2009, 02:23:20 pm
Аз ползвам тръстикова захар само на Крина и съм много доволна. От всички измислени кафяви захари на пазара само тя се оказа истинска. След като четох форума звънях във фирмата и от там ми пуснаха по мейла сертификатите и наистина е от остров Мавриции. Да не повярваш, ама една българска фирма е решила да не лъже клиентите си.
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: Ludmil Stoyanov в Ноември 23, 2009, 05:20:16 pm
Подслаждайте с мед...не, че и там няма ментета, но пчелата дори и със захар да е подхранвана, пак прави мед.
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: phelipanche в Януари 28, 2010, 01:43:34 pm
При меда има най много ментета. Освен това никога не подслаждайте с мед напитка с  температура над 45 градуса, защото меда губи свойствата си ( ензимите не са стабилни над тази температура)  и се образува хидроксиметил фурфурол , който сам по себе си не е канцерогенен, но метаболизирайки се в организма се покучава 5 сулфометил фурфурол, който е канцерогенен.
Що се отнася до кафявата захар, на пазара има много, но захарта пакетирана от "Мултипак" има органолептиката на истинска нерафинирана кафява захар. А това , че оцветява водата, както казват някои хора е така, но нека попрочетат малко биохимия и колоидна химия и ще си обяснят защо е така, преди да си дават "компетентното" мнение.
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: alexmitev в Януари 28, 2010, 06:15:40 pm
Преди 2 години, когато още консумирах захар, направих доста мащабно проучване по темата. Във wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_sugar) пише следното: \"Brown sugar is often produced by adding cane molasses to completely refined white sugar crystals\" (кафявата захар по принцип се прави от заливането на напълно рафинирана бяла захар с меласа). Т.е. по принцип кафявата захар си е менте по дефиниция (там също пише че е нормално след разтваряне във вода кристалчетата да станат бели и да се оцвети водата). По-надолу обаче пише за Natural brown sugar (натурална кафява захар) – сурова захар получена от първата кристализация на тръстиката/цвеклото. Има и снимки на двете: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Muscovadosugar.jpg/260px-Muscovadosugar.jpg

Кафявата захар на Демерара и на Крина (и двете от тръстика) претендират да са натурална кафява захар (действително на външен вид Демерара изглежда като http://en.wikipedia.org/wiki/Demerara_%28sugar%29) но съдейки по поведението им (остават бели кристалчета, не стои \"мокра\"), по-скоро излиза че са т.нар. светло-кафява захар (получена от заливането с меласа). Тогава специално се обадих в ХЕИ да изследват тази на Крина, и след доста увъртания фъфлека от там ми каза че я изследвал с... очите си!!! (от негова гледна точка тя не представлявала опасност за здравето; това ясно, но аз исках да се изследва дали е истинска или не, а не да ми каже че не е отровна!) Специално за Крина съм подавал доста жалби в КЗП: доста често \"случайно\" пропускат партида, страна на произход, дата на годност и т.н. – с 2 думи мърлячи (сега имам 1 техен ориз, на който отгоре пише произход ЕС, а долу Тайланд...). Така че от Демерара и Крина съм склонен да избера по-скоро Демерара.

Има обаче и 1 вид, който се прави от зах. цвеко, а не от тръстика: http://biozona.eu/index.php?main_page=product_info&products_id=471  На Бизнес къща, внос от Белия, към 9лв излиза килото, тя наистина изглежда \"мокра\", сплъстява се след време и т.н., изобщо съм склонен да повярвам че това е истинска кафява захар.

Сегааа, обаче за 9лв килото човек може да си купи доста хубав мед (разбира се, не от мрежата, а от някоя баба на пазара, ако е захаросан значи е истински), което аз и правя. Т.е. най-полезното нещо на истинската захар е цената й, която те отказва да я ползваш :))))))))

Сега да обобщим, (от най-добро към най-лошо):
1. Домашен захаросан мед
2. Белгийска захар от цвекло (http://biozona.eu/index.php?main_page=product_info&products_id=471)
3. Не-захаросан мед от магазина (все пак, поне не е чиста захар, може и да има някой витмаин)
4. Тръстикова захар Демерара (http://www.nay-mag.com/product_info.php?products_id=172)
5. Тръстиков захар Крина (http://prikachi.com/users/nikolaipn/110j.jpg)
6. Чисто бяла захар
7. Подсладители (аспартам и др. боклуци) – ДОСТА по-вредни от самата захар


Надявам се това да изчерпва темата :)

P.S. Тук има доста негативна статия за Крина:
http://www.vestnikataka.com/forum/index.php?topic=22571.0;prev_next=next
(май отиват на последно 8-мо място в класацията :)
Титла: Фалшива кафява захар
Публикувано от: John K в Април 13, 2011, 10:18:03 pm
Всички захарна тръстика, след раздробяване, преминава през серия от сита, с което се насочва сламки, бита на остатъци от захарна тръстика и дебели част от примеси.

В бульон, използвани за производството на захар се получава от първия любов, която е еквивалентна по принцип 70% от цялото съдържание на захарна тръстика сок. Тази суровина не е преминала през imbibition съединение, което се използва за измиване на влакното да се отстранят всички захароза, съдържащи се в захарна тръстика

Горната информация е намерила от Consolida Sugar Corporation
   http://www.icumsa-sugar-sellers.com