Активни Потребители

Храни => Плодове и зеленчуци => Темата е започната от: benita в Декември 10, 2008, 05:04:45 pm

Титла: Мандарини с боя
Публикувано от: benita в Декември 10, 2008, 05:04:45 pm
Здравейте,

Вчера си купих мандарини от магазиче за плодове и зеленчуци в Павлово. За мое най-голямо учудване установих, че мандарините са боядисани с оранжева боя отвън (за отвътре не знам). Когато почнах да ги беля целите ръце станаха оранжеви, все едно съм боядисвала Великденски яйца.

Някой друг да му се е случвало или да е чувал за друг такъв случай?

Мандарините ще ги изхвърля. Но някой знае е ли, какво друго може да се направи, евентуално да се дадат в ХЕИ за проба? Не знам дали има смисъл?
Титла: Мандарини с боя
Публикувано от: Ирина Марудина в Декември 10, 2008, 05:33:40 pm
Вчера мой колега донесе мандарини, купени от пазарчето до Окръжна болница в София. Същата работа - боядисаха ни ръцете, хвърлихме ги. И бяха много сладки за мандарини.
Титла: Мандарини с боя
Публикувано от: larycc в Декември 13, 2008, 07:43:20 pm
И във Варна продават също боядисани мандарини. Ама ние ги изядохме, само дето после наистина ръцете ти изглеждат сякаш си боядисвал яйца.
Титла: Re: Мандарини с боя
Публикувано от: fire_ в Ноември 28, 2012, 01:27:45 pm
Здравейте, до колкото виждам темата е отворена преди 4 години, а за съжаление нещата не са се променили. Наскоро бях на една борса за плодове и зеленчуци и присъствах на разговор, след който останах потресена. Оказа се, че търговците продължават да боядисват мандарините и портокалите, за да имат по-добър търговски вид (това е особено актуално сега, когато все още плодовете са с по-зелен и жълтеникав цвят). Както стана ясно, не са се отказали и от практиката с лакирането на плодовете "за блясък". Факт е, че химикалите, които използват не са вредни за здравето (или поне не доказано), но все пак са химикали. Аз ви съветвам да купувате по-зле изглеждащи цитрусови плодове на външен вид, отколкото да се хвърляте на най-наситените цветове. Има по-голяма вероятност да са с не притежават толкова химия по тях.
Титла: Re: Мандарини с боя
Публикувано от: egotseva в Ноември 28, 2012, 01:39:10 pm
Здравейте,
И на мен са ми се боядисвали ръцете от мандарини и портокали, но никога не съм се замисляла, че може да са боядисани. Имам един познат, който внася и продава на една борса плодове и зеленчуци, смятам да го попитам и ще пиша тук какво ми е отговорил.
А за бананите съм гледала филм, че ги берат зелени, мият ги в някакви препарати, карат ги зелени и после ги обгазяват с някакъв газ, от който зреят за отрицателно време.
Титла: Re: Мандарини с боя
Публикувано от: Boogy в Ноември 28, 2012, 08:01:58 pm
Доколкото знам се боядисват още на полето от производителите, най-често гръцки, защото се берат и продават преди да са узрели и наистина нямат добър търговски вид. Малко е странно, че го правят, тъй като неприятното усещане на потребителя с боядисани ръце изглежда по-голямо от привлекателността на външния вид на стоката.
Утехата в случая е, че можем да пипнем стоката в магазина и щом цапа - не я купуваме.
Титла: Re: Мандарини с боя
Публикувано от: fire_ в Ноември 30, 2012, 12:04:18 pm
еgotseva, именно разговор на търговци на борсата за плодове и зеленчуци хванах, така че вероятно отговорът  ще е същия. Иначе за зреенето съм чувала, че берат плодовете зелени и ги допичат във специални фурни. Жалко, че не мога да си гледам цитруси в градината...
Титла: Re: Мандарини с боя
Публикувано от: lusi в Декември 02, 2012, 11:55:00 am
Аз искам да ви предупредя, че освен боядисани мандарини, на пазара се предлагат и мандарини с червеи. Така че, екстрите са пълни!
Титла: Re: Мандарини с боя
Публикувано от: Alexander в Декември 04, 2012, 01:27:42 am
Това, което казва fire_ май е най-лошото, че въпреки, че са изминали 4 години, откакто е създадена тази тема ситуацията не се е променила особено.

Аз мога да споделя за бананите, че в много случаи съм попадал на плодове, които изглеждат идеално отвън - жълти, без загнивания,  а отвътре в средата на плода са изгнили и неприятни на вкус.  Това наистина е проблем, защото човек не знае какво да очаква и практически няма как да разбере какво ще е състоянието на банана отвътре.
Титла: Re: Мандарини с боя
Публикувано от: egotseva в Декември 04, 2012, 02:02:34 pm
Здравейте Lusi,
Това с червеите не ми се е случвало, но много благодаря, че ме предупредихте. Питам се, ако ми се случи, на кого да се оплача като в повечето случаи все още не издават касови бележки по пазарите. Ще кажете, купувай само от места, където издават касови бележки, но най-хубавата стока и с най-прилични цени е по пазарите.
Титла: Мандарини и портокали с боя
Публикувано от: Мирослав Георгиев в Ноември 15, 2013, 05:19:12 pm
Здравейте,
искам да споделя с Вас, че преди няколко часа си купих няколко кг портокали и мандарини от борсата в Слатина. Марката, поне на малката лепенка на всеки плод гласи "Olympia Star" от Peloponnisos. Понеже съм фен и голям консуматор на фрешовете си направих микс от двете. След цялата процедура по изстискване и миене на уреда установих с голямо удивление оранжевия цвят на ръцете ми. Години наред купувам щайги с плодове за фрешове, особено зимния период, но подобно нещо не ми се беше случвало. Звъннах на няколко телефона по разни агенции за храни и хората които открих (все пак стана към 16.00ч. в петък) едва ли не ми казаха "е какво толкова, нормално е".
Разбирам, че хубавия търговски вид продава, но..... всичко си има граници. Никой не може да ме убеди, че тази боя не се просмуква в плода през кората. По обелките отвътре има също оцветяване.
Ясно е, че контролни органи или закон няма, ако пък има не действат, но се обръщам тук към Вас потребители - Внимавайте какво ядете и за какво си давате парите.
Титла: Re: Мандарини с боя
Публикувано от: Eli Malenkova в Март 10, 2014, 12:51:55 pm
Фактът, че има червеи даже е добър, щом там може да живее тази животинка, какво по-био от това.
Титла: Re: Мандарини с боя
Публикувано от: Lachezar Barakov в Март 28, 2014, 02:49:43 pm
Това е често срещана практика,плодове с ниско качество да се внасят в България.Оцветяване,гмо и подобни,кой би се интересувал от такива неща,важни са лесните пари.
Да бяха само плодовете...
Титла: Re: Мандарини с боя
Публикувано от: Мария Шуманова в Април 04, 2014, 12:53:08 pm
И аз мисля, че качеството не само на плодовете, но и на всички хранителни продукти в България е  много лошо. Рядко човек може да открие нещо полезно и здравословно в магазина.