1
Шоколадови изделия, Закуски, Дъвки / Отровни вафли ? Чия марка ?
« -: Април 05, 2009, 10:56:24 am »
Чия марка са тия вафли и защо все още не е оповестено в публичното пространство ? Асоциация на потребителите или на производителите ? ? ?
Вафлите имали малко меламин, не били отровни
04 април 2009 / News.dir.bg
„Концентрацията на меламин, открит в популярна марка наши вафли, не е смъртоносна и не създава опасност за живота на хората“, обяви изпълнителният директор на независимата Асоциация на потребителите Богомил Николов.
По-рано днес беше потвърдена информацията, че от пазара са изтеглени партиди от известна марка вафли заради открито съдържание на отровното вещество, заради което в Китай починаха няколко бебета.
(Виж линка) Николов обаче отказа да назове марката на вафлите и заяви, че оттук нататък топката е в ръцете на РИОКОЗ, които трябва да проследят сигнала и да предприемат необходимите действия, предаде Dnes.bg.
По думите му, дозата меламин, установена във вафлите, е 6 мг на килограм при допустима граница от 2 мг. Проверка е била направена на общо 20 вида шоколадови изделия. Той коментира, че освен в Китай, по света е имало и други драстични случаи на открити завишени дози от веществото в различни хранителни продукти.
Цитира подобни инциденти в Англия, където са откривани продукти със съдържание на меламин от 290 мг на килограм, както и Унгария – с около 170 мг на килограм. „6 мг на килограм наистина не е опасна за живота доза, но все пак е превишена. Най-скандалното обаче е, че откак избухна международният скандал заради меламина, у нас не е извършен нито един тест на продукти от страна на държавните специализирани органи“, алармира Николов.
Според него, производителят на вафлите е използвал мляко, което е внесено преди да бъде наложена забраната от Европейския съюз.
На 27 септември миналата година вносът на някои китайски стоки, съдържащи мляко на прах, бе забранен в отговор на скандала с отровното мляко в Китай.
„Защо за тези 6 месеца държавните органи не са направили нито един тест за меламин? Няма да се учудя и ако нямат лаборатория, в която да го извършат“, сподели Николов.
Според него не може и да става въпрос за сравнение на ситуацията тук и тази в Китай, тъй като там меламинът се е съдържал в адаптирано за бебета мляко и то в много по-големи количества.
„В Китай са го използвали, за да променят азотния баланс в млякото и така да заблудят тестовете за качество, тъй като меламинът вдига белтъчното съдържание“, каза още той и обясни, че меламинът е азотно съединение, което се използва в производството на смоли и в козметиката.
Председателят на Асоциацията на потребителите съобщи още, че са засечени повишени дози меламин и в някои соеви продукти.
„Не може обаче и само РИОКОЗ да гони производителите като пъдар. Самите те трябва да се грижат да пускат безопасни продукти на пазара“, категоричен бе Николов. По думите му, производителите би трябвало да отделят пари за повторно тестване на всички купени продукти, за да са сигурни в качеството им.
Според специалистите опасност може да има само, ако в кратък период сме погълнали 50 вафли.