Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - kkkkk

Страници: [1]
1
Съветвам ви да не правите като мен- в подобен случай се въоръжете с търпение и си търсете правата, ясно е, че накрая винаги ефекта е горе-долу един и същ - няма да платиш на момета, но загубват ти деня, унижението става десеторно, вдигаш кръвно до небесата, а на всичкото отгоре и после трябва да ходиш по полицейските участъци, а може и до съд да се стигне сигурно...Не зная как са точно нещата, не съм се разправяла с полиция, те може и затова със заплахите си ме изработиха така.
Всъщност самите охранители се държаха поносимо, гадното държане беше от страна на ръководството. А и цялата процедура не е измислена от охраната, те я изпълняват както им е заповядано.
Което значи, че проблемът е на по-високо ниво.   Натиск до последно (ама скрито)- ако се върже човека, ще си плати там всичките им глоби, ако не - какво се случва???  
Ако някой е имал подобни преживявания-да ги сподели. Интересно ми е какво става като се викне полиция.
Може ли някой поне да ми каже какво съм подписала - протокол някакъв, ама за какво? Разбрах, че има някакъв протокол за въщане на стоката, но аз не съм я върнала, накараха ме да си платя ластиците, щото са без етикет. Дадоха ми фактура за плащането в 3 размер. Там пише :\"Договорено ОбеЩетение\" с правописна грешка.  Както и касова бележка за плащането на ластиците - те са по 4 заедно, а в мен намериха само 3, едната съм я била оставила някъде.
Притеснявам се, този протокол да не отиде някъде в полицията и там да ме водят, че съм откраднала. Да не последва някоя процедура, божичко, а аз дори не съм извършила това нещо.

Какво да ви кажа- най-притеснителното от всичко е, че вече изпитвам страх като вляза в някой супермаркет- какво и как го разглеждам, дали няма нещо в личния ми багаж, което се продава в магазина. Не е редно толкова лесно да се нарочват хората, без неопровержими доказателства, че са откраднали нещо, особено, когато този продукт е нещо, което обичайно носим в личния си багаж-кърпички, дъвки, шноли, козметика, ластици...добре, взехте ми парите, ама сега изпитвам страх и неприятно чувство, когато пазарувам, чувствам как ме наблюдават като потенциален крадец и наистина внимавам как се държа в магазина - да не се въртя, да бъркам по чанти и джобове, да събличам връхните си дрехи...Явно, само чистата съвест не помага. Ако това се случи на повече хора, така не компрометират ли вече магазина си/ Кой ще влезе да пазарува там с кеф, след като са го нарекли крадец без да е такъв.
И още нещо - сигурно много хора крадат по тези магазини. Аз лично не знам, но щом казвате... Може би каквито са болшинството от клиентите, такива са и мерките. Това само означава, че не сме европейци и въртейки се в тази окръжност, няма как да излезем от нея. Тогава да не си отварят веригите в нашата държава на крадци! Щом не могат да спазват европейското си културно и уважително към човешката личност отношение....Или не им пука и на тези европейци много-много за култура и обноски - гледат да печелят, някак си изтънчено преглъщат дивашките методи в \"дивашката\" ни държава, щом им помагат да си задържат печалбата.  
Освен това, като основание за всичко, което ми се случи, ми посочиха да прочета една табела на входа на магазина, която стои точно над входа, обърната не към влизащия клиент , а към щанда с тестени изделия, за да я прочетеш, трябва влизайки да застанеш на входа, където някои постоянно влиза и излиза, и да си изкривиш врата нагоре и надясно, за да прочетеш, че охраната има право да ти провери багажа, да ти изиска документ за самоличност (не да ти записва данните), и ако имаш в теб незаплатена на касите (изразът е европейски - не пише открадната) стока дължиш глоба от 100 лв. Аз питам защо няма табела, която да ни предупреждава да си вземаме само портфейла и да си оставяме дамските чанти на входа, защото в д,чанта може да има всичко. Може би защото няма как да поемат л. багаж на всикчите си клиенти, а и е доста отговорно - нали! Носи ли им се такава отговорност. НЕ.
А и на тези табели няма подпис и печат. Нито е цитиран закон, алинея и т.н като основание. Те могат да си напишат каквото искат.
А и да бяха ме завели първо да прочета това и после да ме глобяват. Така могат да ми кажат, че ще ме обесят, защото го пише на някоя предупред. табела и да си ме обесят.
Изводът какъв е- всички в тая държава трябва да сме изроди, като се изколим взаимно, ще се изтрием от лицето на земята и готово. Ние живеем на принципа - който намери начин да те изпрекара тарикатски браво на него, важна е фацата на нещата, а отвътре дали смърди - няма значение...Те полицаите крадат, а някакви си управители, назначени с нечии връзки по втория начин, ще те плашат с полиция...Само такива като мен могат да хранят инфантилен респект към институциите. И затова ще сме болна и нещастна нация - мразим се, завиждаме си, толкова сме скрити и задкулисни, толкова сме затънали в помията на човешкото си падение, че отвътре се самоизяждаме...

2
На мен ми се случи подобна случка в Кауфланд/ Явно охраната има един тертип навсякъде.
В моя случай хората имаха известни, казвам теоретично \"известни\" основания, защото съм влязла неразумно в магазина със стока, наскоро закупена от там в джобовете - става въпрос за едни ластици, които държа къде ли не, заради детето- по всички джобове, чанти, че и по ръцете нанизани...това е друг въпрос.
Видяли са нещо по камерите, че ръцете ми са в джобовете и т.н. да не разказвам, защото е нелепо направо. От техните обяснения разбрах, че няма смисъл да се обяснявам, защото нямаше да ми повярват. Видяли че разглеждам ластици, ръцете в джобовете и оп-в джоба ми намериха ластици. Само ме попита жената защо са без етикет, отговорих, че защото са ползвани и са си мои - това беше единствения ми опит да се оправдая, изобщо не ме отразиха.  Заплашиха ме с полиция, ако много протестирам, не че се опитвах де, от цялото им държане разбрах, че е безмислено - нямаше как човешки да се разберем.
 Те много не питат - направо почнаха да обясняват процедурата, да сравнявате цени и т.н.  Първоначално културно задавах някои въпроси относно това имат ли право да ми записват данните от л.карта, дали издават документ и подобни и от дългите заучени обяснения, относно най-вече как ще извикат полиция и че имат право да ме претърсват, разбрах, че дори не слушат какво питам, а си се оправдават стандартно, навярно по най-честите обвинения срещу тях от \"заловените\" в кражба - че ги претърсват, задържат и най-вече нямат право да им вземат глоба...
Управителката, която беше извикана да ми даде обяснение защо ми записват личните данни ме изгледа презрително отгоре (бях затисната заедно с количката в едно тясно помещение със стълби, тя ме гледаше отгоре от 10-тото стъпало, до мене стоеше охранител да ме пази и влизаха и излизаха служители на магазина, които ме оглеждаха със злорадство), въобще не ми отг. на въпроса, а ме нарече крадла и че нямам право да протестирам. Това и факта, че ме накараха освен сумата в 3 размер да заплатя и самата стока, щото без ЕТИКЕТ Е НЕПРОДАВАЕМА ме изкара от самообладанието и добронамереността ми, че си вършат работата. Аз, едва ли не се признах за виновна, защото наистина мисля, че не беше редно да влизам с тези ластики в магазина и после да убеждавам хората, че не са крадени, при положение, че за капак и съм се държала наистина подозрително в известен смисъл, гледах на нещата през техните очи...доста философски.
Но не получих коректност и от тяхна страна-вярно, че за тях си бях откраднала, но при положение, че си заплащам т.нар. обезщетение и не протестирам, можеше поне да ми отговорят на въпроса. Не искам да ми се извиняват.
 Освен това, малко като КГБ действат-затварят те в едно тясно помещение, стоиш прав, пази те охранител, разни хора от персонала те гледат в това унизително положение, после те наричт крадла...Вътрешно бях адски афектирана, но не го показах, не съм вдигала скандали, не ме е яд за парите (добре че според тяхната политика стока нма ст. под 5лв, само се плаща в 3 размер, иначе искат и 100 лв. глоба), а за унижението, което изтърпях и това, че ме нарекоха крадла, без да имам възможност да отвърна по някакъв начин. Да, за себе си съм виновна по някакъв начин, може би затова изтърпях всичко това, но мога да бъда наречена Будала, Несъобразителна, дори Некоректна или даже Загубена, но Крадла!!!!  
А и е странно-магазин с претенции за европейска класа, да позволява на служителите си да ползват такива обидни квалификации по адрес на клиенти, пък дори и да са некоректни. Не ме претърсиха публично, претърси ме жена- добре. Но дотук. т.нар. дискретно място - притиснат между високи стени, количката ти се забива в ребрата, а до теб стои охрана, през 2 мин. се споменава полиция, и накрая на висок тон те квалифицират обидно - абс. психически натиск, то и да не си виновен, ще се признаеш.

Има хора със слаби нерви - повечето реагират агресивно напълно обяснимо. Когато си притиснат по този начин - това е нормална реакция, независимо дали си виновен или не. Така могат да уморят някой пенсионер.
 Аз така уж протестирах срещу това, че ми искат лична карта, но я дадох, а на всичкото отгоре подписах и протокола им, който дори не погледнах за какво е - на крак. Мой проблем е, че не съм била адекватна на ситуацията (за оправдание ще кажа, че вървях пеша в студа 2 часа след 48 часово дежурство и минах на път за вкъщи през магазина) В един момент бях готова на всичко само да се махна оттам и да се прибера в къщи. При мисълта да чакам полиция, да пиша обяснения, да се разправям - направо ми се ревеше.

Страници: [1]