Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Асен Ненов

Страници: 1 ... 7 8 [9]
121
Да, смисъла на жалбата бе да се променят менютата и да се прекрати практиката. Това е и резултата от акцията.
Ние опитхме и с преговори, но след несъгласието им, бяхме принудени да сигнализираме КЗП.

122
Реклама / Пепси казва: Don\'t worry, there\'s no sugar!
« -: Септември 27, 2006, 03:53:56 pm »
Не знам доколко тези реклами на Пепси са станали известни на публиката (и потребителите), но според мен си заслужава да се подискутира тяхното съобщение и идея. Според мен реплики от типа \"Няма страшно! Без захар е!\" заблуждават потребителя по няколко начина:

  • Рекламите от серията \"Максимум кола вкус. Без захар.\" показват липсата на захар в едно питие като нещо хубаво. Рекламата не казва обаче какъв подсладител или комбинация от такива е вложена в напитката. Не се споменават страничните ефекти на добавените химикали. Сред някои от непреките ефекти е пристрастяване към много сладки храни и напитки, поради силния вкус на комбинацията от хилядократно по-силни от захарта подсладители.
  • Рекламите въвеждат мода и посланието е \"младите работещи и успели хора ползват напитки без захар\". Въвеждането на такава мода стои в основата на бъдещото затлъстяване и болести предизвикани от подсладителите. Само за информация някои от подсладителите съдържат хлор повече от стандартен пестицид, а тялото ви няма възможност да го отдели.


Ето и самите реклами:
Клип 1 (небостъргач)
Клип 2 (маймуна)

Хубавото в тази серия реклами е, че демонстрират как кръгли идиоти пият безалкохолни без захар. ;-)

123
Както знаете от 10.06.2006 влезе новия Закон за Защита на Потребителите (ЗЗП), в който се казва:
Цитат
Чл. 17. В случаите, когато продажната цена на стоката или услугата е съставена от отделни елементи със съответни продажни цени, сборът от продажните цени се изписва ясно и точно като крайна цена.

На база този текст, БНАП подаде жалба в Комисията за Защита на Потребителите (КЗП) срещу практиката на обектите \"Пицария Виктория\" да налагат заплащане на сервиз (7% през деня и 11% вечер). КЗП направи проверка по случая и констатира нарушение на ЗЗП, поради което са наложени съответните административни санкции.
Резултата е, че когато сега отидете в пицария Виктория не ви се налага да заплатите сервиз.

Моля, ако имате информация за други заведения, които имат подобни незаконни практики, пишете в този форум, за да сигнализираме компетентните органи.

124
Хляб / За маргарина и баничките
« -: Септември 26, 2006, 12:40:57 am »
Практически във всички тестени изделия на Българския пазар се ползва маргарин вместо масло. Това за някои звучи маловажно, но само докато не прочетат това: http://www.pudriera.com/index.php?mode=statii&id=176.

Баничките (с маргарин) и бозата (със захарин) са сред редовната сутрешна храна на Българите. Това означава ли, че трябва всички деца да заболеят от болести на сърдечно-съдовата система или рак, за да може тромавата ни държава да спре тези вредни практики?

125
Транспорт / София-Пловдив (6-ти сектор)
« -: Септември 26, 2006, 12:31:05 am »
Ако сте пътували София-Пловдив (или обратно), сигурно знаете, че билети не биха могли да се резервират или да се закупят предварително. Репликата на всички \"информаторки\" в Автогара София е \"На 6-ти сектор, купете си от шофьора!\". Аз питам:

1. Защо не мога да си закупя билет през интернет?
2. Защо не мога да си закупя билет предварително, т.е. да си запазя място?
3. Защо шофьорите качват 15% повече хора отколкото места има в автобуса и лелки с големи торби седят по стълбите?
4. Защо рейса няма идентификация? (не е ясно от коя фирма е превозвача)

126
Не искам да защитавам КЗП, но фактите са си факти: от името на БНАП изпратихме няколко сигнала за продажба на хранителни добавки в интернет магазини. Отговорите получихме малко повече от месец след това. В 85% от случаите бяха констатирани нарушения, около 10% бяха препратени на икономическа полиция за доуточняване и само един от случаите беше проверен без да се констатира нарушение.
Но въпреки това, подкрепям идеята - да създаваме повече работа на държавата!

127
Единственото, с което съм съгласен е, че вече не може да съществува напълно чист сорт или вид земеделско растение. Всички са подложени на влиянието на ГМО/трансгенни растения. Затова, обаче си има изисквания биопродуктите да не съдържат повече от 0.9% ГМО.

Колкото до \"пазарния трик\", мисля, че достатъчно убедително е дори това, че в тези растения, месо и т.н. продукти, не се съдържат пестициди, инсектициди и най-различни консерванти, подсладители  и емулгатори.

Страници: 1 ... 7 8 [9]