Автор Тема: БУЛСТРАД-застраховане по български  (Прочетена 7767 пъти)

antonche

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
От месец и половина снаха ми Мери се разправя със застрахователи за изплащане на щета по колата ѝ, от месец и половина Булстрад  я мотаят… докато накрая отказали да платят каквото и да е. А това е текстът на жалбата, която бе подадена в Комисията за защита на потребителите.

На 08.5.2010 г. (събота), правейки обратен ляв завой при неизправна пътна маркировка и лоша видимост, не забелязах ниско тротоарно ограждение и одрах сериозно лявата страна на автомобила си. Нямаше други участници в движението, нито пък имаше пострадали при инцидента.

На 10.5.2010 г. (понеделник) уведомих ЗАД Булстрад за случилото се и закарах колата за оглед. Направих заявление за изплащане на щета и представих всички документи, който ми бяха поискани от инспекторите. Заплатих 56.69 лв., за да започнат процеса по разглеждането на моята молба. Обяснено ми бе, че тази сума била намаление в моята застраховка, защото не съм имала ПТП през изминалата година, но сега имам и трябва да си доплатя бонуса. Логика в това твърдение няма, разбира се, а и в моята застраховка Каско не пише нищо подобно. Но платих, защото нямах друг изход.

И въпреки това ЗАД Булстрад отказва да ми изплати щета по застрахователно събитие на базата на това, че:

     
 • автомобилът имал значителни поражения – 7 увредени детайла, който трябвало да се подменят, и

 •    
 • нямам документ от КАТ, доказващ застрахователното събитие.Иначе казано: няма да платим, защото ни е скъпо. Ако щетата е по-малка, тогава ще си помислим. Въпреки че в застрахователната полица пише: Застрахователната сума за възстановяване на частични повреди, определена от Булстрад, е 5750 лв.

А с второтo си възражение, че няма документ от КАТ, пък нарушават Наредба №Із-41 от 12.01.2009 г. за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информиране между Министерството на вътрешните работи, Комисията за финансов надзор и Информационния център към Гаранционния фонд (обнaродвана в Държавен вестник, брой 8 от 30.01.2009 г., в сила от 30.01.2009 г.).

В член 6, т.4 и т.5 е изрично посочено, че органите на МВР – Пътна полиция не посещават и не издават документи за повреди на МПС, които не са причинени от друго ППС, както и повреди по стъклата. Същата наредба определя и правилата за съставяне на двустранен протокол за ПТП между двама или повече участници в ПТП. Когато участникът е само един, той не попълва двустранен протокол за ПТП.

В договора ми с Булстрад, глава 4 „Изплащане на обезщетение при частични повреди“, раздел 1 „Регистрация и доказване на настъпило събитие“, точка 1 пише, че ЗАСТРАХОВАНИЯТ е длъжен да уведоми ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ в 3-дневен срок с цел издаване на необходимия документ. Което съм и направила.

Намирам, че действията на ЗАД Булстрад са незаконосъобразни. Те противоречат както на договора по застраховка Каско с мен, така и на Наредба №Із-41 от 12.01.2009 г. за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информиране между МВР, КФН и ИЦ към Гаранционния фонд. А тъй като ЗАД Булстрад не стои по-високо от закона, те са длъжни да се съобразят с него.

Настоявам:


     
 1. ЗАД Булстрад да ми изплати обезщетението, което е предвидено от застрахователна полица Бонус Каско номер: 50321207 от 13.04.2010 г.

 2.    
 3. ЗАД Булстрад да ми върне неправомерно надвзетата сума от 56.69 лв. – квитанция ПКО (0260) 2288 към сметка No 50321207 на 10.05.2010 г.

Публикувам текста и тук, защото вярвам, че трябва да се знае кои застрахователи са магарета и нарушават законите! Булстрад, вие сте негодници.
« Последна редакция: Юни 25, 2010, 06:56:08 pm от antonche »

dundurma dundurma

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
БУЛСТРАД-застраховане по български
« Отговор #1 -: Август 14, 2013, 12:22:18 pm »
преди да пусна темата,дадох две седмици на тези смешници да се поправят,но.............
имам застрахована кола,магазин и къща в тази фирма(около 1000 лв. на година) и преди месец настъпи произшествие с колата ОПЕЛ АСТРА 1999Г. беше ударена от друг автомобил и естествено не ми пукаше,защото освен гражданската на другата кола имах и каско.........да ама надали .описаните от ТЯХ ЩЕТИ са:
1.броня цвят черна перла-за бооядисване
2.калник-същия цвят и той
3.фар ХЕЛА-за смяна
4.датчици 4 бр. на парктроник-смяна
и изплатената щета е..............251лв.аз не съм монтьор или бояджия,но с когото и да говоря това е направо смешна сума.ако тука има бояджии или колеги занимаващи се с части,нека коментират щетите и сумите с аргументи,а на представители на БУЛСТРАД(ако има такива) ще кажа,че тази тема ще бъде пусната във всички форуми и селската им тарикатщина ще им струва доста по-скъпо.помолих за разбивка на сумата по щети,но отговора беше само с точки и алинеи.не ми признаха и парктроника,защото не бил заводски,а при сключването на каско ИЗРИЧНО Е УПОМЕНАТ.