Автор Тема: Застрахователят ме манипулира!  (Прочетена 10021 пъти)

e_angelova

  • Новак
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Застрахователят ме манипулира!
« -: Юли 12, 2010, 09:00:28 pm »
Здравейте!

Искам да ви споделя съмненията си за една доста нагла схема, по която застраховалите явно си спестяват понякога част от парите, които трябва да изплатят по автомобилни застраховки.

Трябваше да ми се изплати обезщетение по гражданска отговорност от Лев Инс за катастрофа, в която моят автомобил беше потърпевшия. В началото всичко тръгна добре, бяха отзивчиви - направиха два огледа и записаха щетите така, както бяха в действителност. Казаха ми, че до 15 дни ще излезе решението за щетата. Консултирах се с автомонтьорите и ми казаха, че има доста щети и обезщетението може да достигне и до 1000 лв. За коли над 3 години сумата се изчислява по някакви таблици постановени в Наредба 24 за Задължителното застраховане, в които доколкото разгледах, колите са разделени по страни на производство и възраст и има приблизителна цена за нова част, от която те взимат 50-60 % за амортизация, т.е. че самата кола, която се ремонтира, не е нова. Парадоксът при по-старите и популярни модели коли е, че реално може да си намериш стари части на много по-ниски цени или да си оправиш увредените и така ремонтът да ти излезе по-малко от обезщетението, което ти се полага по съответната наредба. И застрахователите явно знаят това и го използват.

Та малко след като ми направиха огледите получих странно обаждане от служителя на ЛевИнс, който работеше по щетата, в което той като мой пръв приятел горещо се интересуваше дали е готова вече колата, как върви ремонтът, колко ще ми излезе. Казах му че, колата все още е в сервиза и знам само приблизителна сума засега и се поинтересувах защо пита. Отговорът беше \"Питам, за да съм сигурен, че ще Ви обезщетим възможно най-добре.\" Веднага в мен се породи въпросът откога застрахователите са толкова загрижени за хора, които дори не са техни клиенти. Въпреки това се поддадох на доверчивостта си и тъй като до тук нищо лошо не ми беше направил този човек му казах сумата, която ми бяха казали - 560 лв. (която в последствие скочи на 600 и нещо).
На последния ден от срока, който имаха да излязат с решение, въпросният застраховател ми се обади и тържествуващо обяви, че са готови и мога да си получа парите. Попитах го каква е сумата. Той се засмя и отговори \"Голяма!\". Не разбрах дали се опитваше да ме убеди, че това е доволен смях в стил \"успяхме да ви уредим добро обезщетение\" ли беше или просто си беше подигравателн смях в стил \"ее изиграхме ви и вас\". Запитах каква е все пак и той ми съобщи 554 лв. Благодарих му, затворих и изпратих копията от огледите на мой приятел застраховател, който каза, че според него също сумата би трябвало да е по-голяма.

Ако го нямаше това дружелюбно обаждане и ми бяха съобщили тази сума, а дори и по-малка, едва ли щях да споря, въпреки че други хора са ме посъветвали да очаквам повече. Но 554 ми се струва страшно нагло нагласено! Може би се надяват, че като ти покрият разходите, ще си доволен и щастлив и едва ли ще тръгнеш да се чудиш дали това е сумата, която ти се полага по закон. Още повече, че са се поинтересували да не би случайно да те ощетят. Така хем се изкарват загрижени, хем си спестяват определена сума. Не ми пука толкова за 200-300 лв повече или по-малко, колкото ме е яд, че ме лъжат в очите по толкова нагъл начин.

Обадих се и поисках да ми изпратят копие от експертната оценка, за да видя как са изчислили тази сума. Отказаха ми - експертната оценка съм можела да я видя единствено в съда! Отидох да си подам молбата за преразглеждане на щетата в централния им \"офис\" . \"Офис\", защото подобието им на централен офис е разхвърляно в разни миниатюрни, наблъскани, зле пригодени за това помещения на Културен център (!) Красно Село и дели един коридор с някакъв литературен клуб. Човекът, на който обясних там защо имам съмнения, че сумата на обезщетението ми е изкуствено занижена, ме изкара изкара нагла и безочлива, че не съм благодарна, че колегите му са ме обезщетили според сумата за ремонта, че другите ги обезщетявали едва на 50-60 % и че съм искала да изкарам пари от това. Обясних му, че искам това, което ми се полага по закон за съответните щети - нито повече, нито по-малко. Накрая ме посъветва приятелски да си взема сумата, която са изчислили и да не пускам молба за препразглеждане, защото можела да стане и по-малко. Въпреки тази нагла заплаха, му казах, че ще пусна молба.

Съзнавам, че това до голяма степен е безмислено, защото явно е политика на цялата фирма да си изкарва парите с такива дребни мошеничества и дори и да има преразглеждане, едва ли ще е в моя полза. Въпреки това се чувствам задължена да опитам.

Доколкото разбрах, съдът е единствената инстанция, която може да ги принуди да изплатят различна сума от тази, която са решили. А ми казаха, че дела от този тип могат да се проточат и година.. Въпросът ми е към кого мога да подам сигнал за съмненията си относно тази схема? Комисията за Финансов надзор? Комисията за защита на потребителите??

red_gendo

  • Новак
  • *
  • Публикации: 15
    • Профил
Застрахователят ме манипулира!
« Отговор #1 -: Август 16, 2010, 09:01:41 pm »
ЗА ЛЕВ ИНС -БЯГАЙТЕ ДАЛЕЧ !ОТ СОБСТВЕН ОПИТ - НЕ МИ ПРИЗНАХА ЩЕТА ЗАЩОТОНЯМАМ ОРИГИНАЛ ОТ ПРОКОЛ ЗА ПТП. ПРЕДАЛ СЪМ КОПИЕ С ВЯРНО С ОРИИНАЛА И ПАК ОТКАЗАХА. З НИКОГАНЕ СЪМ ПОЛУЧАВЛ ОРИГИНАЛ А ТАКВ. ОТ КАТ НЕ МОГАТ ДА ДАДАТ ДРУГ. ОТ КФН МЪЛЧАТ И НЕ ОТГОВАРЯТ ПОВЕЧЕ ОТ МОСЕЦ. ЗА НЕКВИ 300 ЛЕВА СЕ ЦИГАНЯТ, ТВ Е СМЕШНА ФИРМА СНЕКОПЕТЕНТНИ СЛУЖИТЕЛИ.