Автор Тема: новият закон за самоосигуряване  (Прочетена 85684 пъти)

goblenka

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
новият закон за самоосигуряване
« -: Февруари 05, 2010, 01:58:31 pm »
От тази година има нов закон за самоосигуряване. Искам да се консултирам относно онази част, касаеща трайно безработните и онази, която третира допустимия брой пропуснати вноски. Знае се, че трайно безработни са хора, които не получават обещетение за безработица и нямат други доходи. Може да са регистрирани в бюрата по труда, в сайтове за работа, или сами да си търсят работа. Общото е, че всички те нямат лични доходи. Въпреки това са в групата на самоосигуряващите се и дължат 16.80 месечно. В закона е посочено, че трябва да имат минимум 33 вноски за последните 36 месеца, за да получат услуги от ЗК. На практика се търсят всички вноски от създаване на ЗК и, ако има липсващи вноски се отказват услуги. Нарушава се 5 годишния срок на давност на задълженията. Ако внесеш няколко вноски наведнъж / за последните месеци но 2009 и януари 2010/, в декларацията искат да посочиш дата от която си станал самоусигуряващ се. Но, преди това не е имало такъв закон и не е била нужна декларация. С тази декларация, човек декларира, че е запознат и приема закона в този му вид, и че ще плаща дължимите вноски. В моя случай, аз не приемам закона и не желая да плащам. Не, защото не аз трябва да платя, а близките ми /аз нямам доходи/. За да не ощетявам редовно плащащите, искам да си плащам само, ако потърся услуги на съответните цени. Такъв вариянт не е разписан в закона и аз питам какъв е полезния и правилен ход. Не е без значение и въпросът: правилно ли се поставят хора без доходи в графа \"самоосигуряващи се\", а не в списъка на социално слабите, а също и трябва ли те да се глобяват,ако не подадат декларация. При условие, че нямат доходи, от къде и как ще се събират глобите. Надявам се темата да бъде коментирана от правна, социална и морална гледна точка, а също и да получа съвет, как да постъпя правилно, без да ми се налага да поемам нежелан ангажимент и без да ощетявам други.
   Била съм редовна до лятото на 2007.

еlenaalex2

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 91
  • Профил
новият закон за самоосигуряване
« Отговор #1 -: Февруари 05, 2010, 03:43:35 pm »
Проблемът не е нов. Практиката на одиране на две кожи от \"самоосигуряващите се\" е доста стара. Самоосигуряващ се е всеки, който е получил някакъв доход през годината (напр. 12 лв. за участие в изборна комисия, продал картина за 60-70 лв. или др.) и като самоосигуряващ се е длъжен да се осигури за 12 месеца най-малко върху ДВЕ МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ (сега го промениха - фиксирано е но пак е доста). Плиткоумниците законотворци явно смятат, че частниците бъхтат по 16-18 часа на ден и получават двойни заплати. Има и още едно много хубаво нещо: осигуровки се плащат САМО по банков път, като се правят 4 превода: соц.осигуровка и ДДС-то, здравна осигуровка и ДДС-то. Четирите банкови такси излизат общо 10 -12 лв. ВСЕКИ МЕСЕЦ ! ! !

znam li

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
новият закон за самоосигуряване
« Отговор #2 -: Февруари 06, 2010, 10:00:58 am »
До elenaalex2 ..
Какво общо има ДДС със вноските за здравно и социоално осигуряване ? Нима не плащате такса превод за всяко едно платежно което минава през банката ? Понеже данъкоплатеца се оплакваше че администрацията е раздута и т.н. банките поеха функцията на каса в офисите и е нормално да ви таксуват за превод ! хак да ви е! искам да отбележа че става дума за фирмите ! за превод на здравна вноска от ФЛ не се дължи такса в офисите на НАП ! в това съм сигурен !
До goblenka!
Има осигуряващи се лица , като собственици на фирми, свободни професии и граждански договори, морски лица и т.н. които се осигуряваха на 260 лв месечно , а получават сериозни доходи, които се облагат по реда на ЗДДФЛ и то ако бъдат декларирани , ако ли не ... здраве :) та уважаема Гобленка , Вие сте самоосигуряващо се лице на основание безработица и ако не ползвате парично обезщетение от НОИ сте задължена да се осигурявате само здравно като вноската е 8 % от половината от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица , който от 01.01.2010г. съвсем закономерно е 420 лв , т.е. 0.08х210= 16,80 :)  и не сте задължени да подавате декларация Номер 6 и 1 ;) докато самоосигуряващите се лица на друго основание са задължени да се осигуряват и във фондовете на ДОО и ДЗПО... Според мен отговорни за сегашната ситуация са само и единствено работодателите, самоосигурящи се лица , които до вчера се осигуряваха на 260лв. докато всички останали се осигуряваха на по висок осигурителен , но по малък реален доход от тях ! това е положението !

еlenaalex2

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 91
  • Профил
новият закон за самоосигуряване
« Отговор #3 -: Февруари 06, 2010, 10:12:28 pm »
Този хубав, но доста бюрократичен отговор подхожда повече на някой държавен служител, който всеки месец на 5-то число се нарежда на държавната ясла и който през живота си не е изкарал 1 лев със собствени сили. Така се обяснява схващането, че \" . . . свободни професии, граждански договори и др. . . . получават сериозни доходи\". Аз самата спадам към т.н. \"свободни професии\" и мога да заявя, че годишният ми приход не ндхвърля 300 - 400 лв., без при това да ползвам екстри като 13. и 14. заплати, премиални, работно облекло, СБКМ и др. Освен това си плащам данъците, от които служителите на държавна заплата черпят всичките тези екстри.  

Ето едно добро предложение: ако смятате, че \"свободните професии\" и \"гражданските договори\" са толкова добре, защо не напуснете държавната работа и не минете на свободна професия. (Не ви съветвам обаче - сериозен съм !).
« Последна редакция: Февруари 06, 2010, 10:22:07 pm от еlenaalex2 »

kapitango

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
новият закон за самоосигуряване
« Отговор #4 -: Февруари 16, 2010, 08:28:43 am »
Като подадете Декларация образец No.7 сами си вметявате задължението да внесете сумата за здравно осигуряване за 3 години назад, което е и основание да ви глобят ако нямате парите да внесете цялата сума. Така че ако сте трайно безработен, не ползвате услугите на здравната каса и нямате финансовата възможност да внесете всички здравни вноски за 3 години назад то НЕ ПОДАВАЙТЕ Декларация образец No.7, защото по този начин сами декларирате задължението си към здравната каса и давате основание да ви глобят.
Това е поредния хитър ход на правителството да изцеди изнемогващия средностатистически българин, който едвам успява да изкара пари за храна и не може да си позволи нищо друго.

goro1955

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
новият закон за самоосигуряване
« Отговор #5 -: Февруари 17, 2010, 04:47:46 pm »
Здравейте,искам нещо да споделя и да Ви помоля за компетентен отговор. В края на декември месец 2009г. внесах
15 бр. здравно осигорителни вноски, който касаят периода от 01,08,2008г. до 31,12,2009г.вкл. за сумата от около
172.00лв. До този момент нямах никакви осигоровки,но започна да се говори,че след новата година ще стане по зле
и ще налагат и глоби.  Аз се притесних от така създалата се спешна ситуация защото идваха коледни и новогодишни празници и аз нямаше да мога да успея да оправя тази работа до нова година и се принудих да  си продам  колата.  Така и направих,а от парите които взех си оправих здравните осигуровки като внесах 15 бр. месечни здравни оси-
гуровки,като си мислех,че съм оправил всичко и вече съм здравно осигурен. От НАП ми издадаха два документа с подпис и печат,като
единия е УДОСТОВЕРЕНИЕ,че документа се издава в уверение на това,че лицето (в случея аз) с ЕГН................
съгласно информацията от регистрите на НАП,е с непрекъснати здравно осигорителни права.Това УДОСТОВЕРЕНИЕ
е валидно три месеца.Другия документ е СПРАВКА за приети документи в който пише името ми ЕГН...............
то ми, в уверение на това,че е представил пред НАП СЛЕДНИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА ЗДРАВНО ОСИГОРЯВАНЕ:
Като самоосигоряващ се здравно по чл.40 ал.4  от ЗЗО,заплатили вноски и подали декларации.
Съгласно ЗАВЕРЕНО ОТ БАНКА ПЛАТЕЖНО НАРЕЖДАНЕ №... ДАТА......  за периода:начало  01.08.2008- и с край 31.12.2009г.  тип САМООСИГУРЯВАЩО СЕ ЛИЦЕ. следват подпис и печат. Тръгвам си от НАП и от там директно отивам да,си избирам личен лекар и го направих и преснимах на ксерокс УДОСТОВЕРЕНИЕТО,той ми записа всички данни и ми каза,че ще ми направи здравна книжка,но тя ставала бавно,казах  добре и се прибрах.До тук добре защото се зарадвах,че вече и аз съм здравно осигурен,но тази радост ме държа до вчера когато тръгнах да си плащам вноската за януари месец 2010г..Преди да изляза, включих  компютъра за да проверя здравния си статус по електронен път и
като гледам ми пише-ЛИЦЕТО Е С ПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА-месеци без данни за здравно осигураване в периода: 2007г.-12 месеца и от 1-ви до 7-ми месец на 2008г. ОБЩО: 19 месеца и щях направо да получа инфаркт.Пуснах телевизора и видях,че по канал едно дават точно по тази тема за  ЗЗО имаше телефонен номер и аз го набрах,но предаването свърши,а на мен ми се включи оператор на който обясних всичко,а той ме попита бих ли си дал ЕГН-то казах му да и го казах. Отговора му беше,че деиствително съм с прекъснати ЗУП,като ми обясни,че имало нов закон и по тази причина трябвало да си внеса останалите вноски както е по новия закон и щели да ми се въстановят правата.Аз поизбухнах и се скарах с него като му казвах,чи имам два документа от НАП с подпис и печат в уверение на това,че аз съм здравно осигурен и съм с не прекъснати здраво осигурителни права, получава се така,че имам документ които е в сила и аз мога да докажа,че съм здравно осигурен,но според новия
закон несъм.  УДОСТОВЕРЕНИЕТО което притежавам е валидно три месеца и е в сила  до 19.03.2010г. Като зададах въпроса как може,че аз съм си оправил здравните права преди да влезе в сила този закон и аз съм при заварено положение и на въпроса как ги измисляте тези закони ми беше отговорено,че горе в парламента депутатите са приели набързо така закона и не е по наша вина.Кажете ми това може ли да бъде така ? Според мен този закон е  абсолютно ненормален и мисля,че не подлежи на никакъв коментар! А ако някой е допуснал грешка,той нека да си я поправи,че признат грях не е грях. Ще чакам да ми пишете на Е-майл адрес: goro1955@abv.bg
ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ НА ХОРАТА КОЙТО МОГАТ ДА МИ БЪДАТ В ПОЛЗА КАТО МИ ПОМОГНАТ И МИ  ДАДЪТ КОМПЕТЕНТЕН ОТГОВОР !
« Последна редакция: Февруари 17, 2010, 11:43:38 pm от goro1955 »

Cambodja

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 248
  • Профил
новият закон за самоосигуряване
« Отговор #6 -: Февруари 18, 2010, 10:28:38 am »
От Нова година вероятно искат 33 от последните 36 месеца да са платени. Респективно с платените 15 Ви остават още 18 месеца за издължаване.

Да вметна друг случай - към март 2008 се издава удостоверение, че всичко е точно. Има период до април 2007 в който сте в чужбина. Представени са документи, всичко както му е реда и март 2008 в удостоверението сте на ШЕСТ както се казва. Само, че при миграцията от НОИ към НАП към 31.01.2010 сте редовен, но на 1.2.2010 вече не, понеже тъпоумниците не са отчели тия документи. Респективно правата са прекъснати, а реално сте изряден отвсякъде. Пита се утре ако стане нещо и не се възползвате от мизерните благини на осигуряването ни, чия ще е вината? Да не говорим, че не искат служебно, а на място да се провери всичко.

Съд, съд и пак съд !

X1

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
новият закон за самоосигуряване
« Отговор #7 -: Юни 01, 2010, 05:23:51 pm »
Известно ли е , че лекарите, които плащат за специализация 180 лева месечно не са здравно осигурени,не получават нищо за работа повече от 12 часа дневно, включително и самостоятелни нощни дежурства, нямат право на годишен отпуск, отпуск за  гледане  болен член на семейството или майчинство.Давате ли си сметка след години какви хора ще ни лекуват?

ninany

 • Новак
 • *
 • Публикации: 31
  • Профил
новият закон за самоосигуряване
« Отговор #8 -: Януари 20, 2011, 07:34:27 am »
Здравейте!

През 2007 г. напуснах страната и заминах на работа в Словакия, като съм подала декларация по чл.40. След това работих и в Чехия. Притежавам документи за здравно и социално осигуряване-Е 104 и Е 301 от двете страни. В периода 2007-2010 г. /през 2009 г/. съм работила  в продължение на 5 месеца и в България по трудов договор. Окончателно се върнах в България на 29 юни 2010 г. и от 1 юли работя отново тук. След като вече 6 последователни месеца съм осигурявана в България, имам желание да възстановя здравноосигурителните си права.
Какво е необходимо да направя? Необходимо ли е преди да подам заявление в НАП да притежавам и удостоверение от районна дирекция на вътрешните работи, тъй като в паспорта ми няма дати на влизане и излизане.
Очаквам компетентен отговор.
Благодаря предварително.
С уважение,
Н. Й.