Здравейте,искам нещо да споделя и да Ви помоля за компетентен отговор. В края на декември месец 2009г. внесах
15 бр. здравно осигорителни вноски, който касаят периода от 01,08,2008г. до 31,12,2009г.вкл. за сумата от около
172.00лв. До този момент нямах никакви осигоровки,но започна да се говори,че след новата година ще стане по зле
и ще налагат и глоби. Аз се притесних от така създалата се спешна ситуация защото идваха коледни и новогодишни празници и аз нямаше да мога да успея да оправя тази работа до нова година и се принудих да си продам колата. Така и направих,а от парите които взех си оправих здравните осигуровки като внесах 15 бр. месечни здравни оси-
гуровки,като си мислех,че съм оправил всичко и вече съм здравно осигурен. От НАП ми издадаха два документа с подпис и печат,като
единия е УДОСТОВЕРЕНИЕ,че документа се издава в уверение на това,че лицето (в случея аз) с ЕГН................
съгласно информацията от регистрите на НАП,е с непрекъснати здравно осигорителни права.Това УДОСТОВЕРЕНИЕ
е валидно три месеца.Другия документ е СПРАВКА за приети документи в който пише името ми ЕГН...............
то ми, в уверение на това,че е представил пред НАП СЛЕДНИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА ЗДРАВНО ОСИГОРЯВАНЕ:
Като самоосигоряващ се здравно по чл.40 ал.4 от ЗЗО,заплатили вноски и подали декларации.
Съгласно ЗАВЕРЕНО ОТ БАНКА ПЛАТЕЖНО НАРЕЖДАНЕ №... ДАТА...... за периода:начало 01.08.2008- и с край 31.12.2009г. тип САМООСИГУРЯВАЩО СЕ ЛИЦЕ. следват подпис и печат. Тръгвам си от НАП и от там директно отивам да,си избирам личен лекар и го направих и преснимах на ксерокс УДОСТОВЕРЕНИЕТО,той ми записа всички данни и ми каза,че ще ми направи здравна книжка,но тя ставала бавно,казах добре и се прибрах.До тук добре защото се зарадвах,че вече и аз съм здравно осигурен,но тази радост ме държа до вчера когато тръгнах да си плащам вноската за януари месец 2010г..Преди да изляза, включих компютъра за да проверя здравния си статус по електронен път и
като гледам ми пише-ЛИЦЕТО Е С ПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА-месеци без данни за здравно осигураване в периода: 2007г.-12 месеца и от 1-ви до 7-ми месец на 2008г. ОБЩО: 19 месеца и щях направо да получа инфаркт.Пуснах телевизора и видях,че по канал едно дават точно по тази тема за ЗЗО имаше телефонен номер и аз го набрах,но предаването свърши,а на мен ми се включи оператор на който обясних всичко,а той ме попита бих ли си дал ЕГН-то казах му да и го казах. Отговора му беше,че деиствително съм с прекъснати ЗУП,като ми обясни,че имало нов закон и по тази причина трябвало да си внеса останалите вноски както е по новия закон и щели да ми се въстановят правата.Аз поизбухнах и се скарах с него като му казвах,чи имам два документа от НАП с подпис и печат в уверение на това,че аз съм здравно осигурен и съм с не прекъснати здраво осигурителни права, получава се така,че имам документ които е в сила и аз мога да докажа,че съм здравно осигурен,но според новия
закон несъм. УДОСТОВЕРЕНИЕТО което притежавам е валидно три месеца и е в сила до 19.03.2010г. Като зададах въпроса как може,че аз съм си оправил здравните права преди да влезе в сила този закон и аз съм при заварено положение и на въпроса как ги измисляте тези закони ми беше отговорено,че горе в парламента депутатите са приели набързо така закона и не е по наша вина.Кажете ми това може ли да бъде така ? Според мен този закон е абсолютно ненормален и мисля,че не подлежи на никакъв коментар! А ако някой е допуснал грешка,той нека да си я поправи,че признат грях не е грях. Ще чакам да ми пишете на Е-майл адрес:
goro1955@abv.bgПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ НА ХОРАТА КОЙТО МОГАТ ДА МИ БЪДАТ В ПОЛЗА КАТО МИ ПОМОГНАТ И МИ ДАДЪТ КОМПЕТЕНТЕН ОТГОВОР !