Автор Тема: 24-месечна гаранция съгласно ЗЗП  (Прочетена 132286 пъти)

nisnis

  • Новак
  • *
  • Публикации: 12
    • Профил
24-месечна гаранция съгласно ЗЗП
« -: Март 10, 2011, 10:42:57 am »
Бих искал да споделя моя случай за хората, които са изпаднали в положение, в което търговецът прави опит да ги лиши от полагащата им се по ЗЗП 24-месечна гаранция. На 15.01.2010 закупих медиа плеър от интернет магазин. В началото на март тази година устройството спря да работи. Обадих се в интернет магазина и попитах за процедурата по извършване за гаранционен ремонт. За мое голямо учудване, когато започнаг да събирам нещата за изпращане, видях, че на гаранционната карта срокът за гаранция \"24 месеца\" беше задраскан с химикалка и беше написано \"12 месеца\". Отворих сайта на магазина и... И там пишеше \"Гаранция 12 месеца\". Тоест, вече бях изпуснал срока...
Тогава реших да се възползвам от правата си на потребител съгласно ЗЗП. Обадих се в местната КЗП и поисках съвет по проблема ми. Отговорът беше : \"Имате право на 24-месеца гаранция. Изпращайте уреда, а при проблем поискайте писмен отказ и адресирайте жалбата си с приложени документи до търговеца и до КЗП.\"
Така и направих. Изпратих плеъра до адреса, посочен в сайта на магазина. Вчера получих обаждане от отдела им за рекламации. Младежът каза, че гаранцията ми е изтекла...
Обясних му всичко, коментирано с КЗП, позовах се на закона за защита на потребителите, поисках писмен отказ и т.н. Разговорът приключи с обещание, че ще бъдат уведомени началниците и ще бъда информиран.
И... О, чудо !... След 10 минути получих e-mail, че \"стоката\" ми е приета за гаранционен сервиз !

Пиша това, за да е в помощ на потребители, които са изпаднали в моето положение. ТЪРСЕТЕ ПРАВАТА СИ ! Не е достатъчно само да имаме закони. Трябва да ги познаваме и да се позоваваме на тях !

P.S.
Не споменавам името на търговеца, защото той, въпреки опита си да ме \"преметне\" с гаранционната карта, постъпи по \"правилния\", т.е. законовия начин след като разбра, че знам правата си.
« Последна редакция: Март 10, 2011, 10:43:38 am от nisnis »

Alexander

  • Новак
  • *
  • Публикации: 45
    • Профил
24-месечна гаранция съгласно ЗЗП
« Отговор #1 -: Март 10, 2011, 11:42:59 am »
Здравейте,

Това, което сте написали, би могло да бъде перфектно ръководство за всеки потребител в отношенията му с търговците :)

Поздрави.