Автор Тема: Лични Данни  (Прочетена 2383 пъти)

0880

  • Новак
  • *
  • Публикации: 15
    • Профил
Лични Данни
« -: Април 04, 2011, 08:55:24 pm »
Доста зачестиха фирмите, които изискват пълните лични данни за подаване на молба за работа, което е недопустимо / неразрешено от закона за личните данни.
Имайте винаги няколко на ум, когато вписвате личните си данни в бланки за молба за oдобрение за позиция в някоя фирма различна от МВР.
Често тези молби се попълват на портала (при портиета), което не Ви гарантира по никакъв начин поверителността на личните данни.
Давам за пример фирма \"Т Фузион\"  (гр.Габрово) при подаване на молба, (която дава портиера)
трябва да впишете следните атрибути от личните Ви данни :
- номер на лична карта
- дата на издаване, валидност и къде е издадена.
- единен граждански номер
- постоянен адрес на местоживеене

Въпреки, че тази фирма не е определена от закона като регистратор на лични данни,
си позволява да изисква и съхранява такива. Като по никакъв начин неможе да Ви гарантира тяхната неприкосновенност.
Нито предоставя сертификат за споразумение межди страните за неразпространение на личните данни с трети лица.
Като се има на предвид, че това е само една молба за постъпване на работа и е недопустимо да се изисква горенаписаната информация от личните данни на работника.

Съвет:
За да избегнете бъдещи проблеми с открадване на личните Ви данни с които може да Ви задължат да изплащате кредити съвсем законно.
При подаване на молба за работа, когато се изискват подобни данни променяйте с произволни цифри различни от оригиналните.
- номера на личната карта
- датата на издаване
- последните 4 цифри от ЕГН-то
- подписа да бъде различен от този на личната Ви карта.

Дори и някой да се опита да открадне данните Ви (променените) , те няма да имат никаква стойност пред закона. И фиктивните договори, които ще бъдат сключени на ваше име също ще бъдат невалидни поради неверността на данните, които са попълнени в договора.

А това няма ли да попречи на кандидатстването ми за работа?
Не, няма. Работодателя няма как да разбере истинските Ви лични данни освен ако:
- поиска справка в МВР - което става по определен от закона начин и е дълга процедура.
- поиска от Вас личната карта да сравни верността на данните
( което също няма право да извършва) тъй като не е определен от закона като регистратор на лични данни.
В повечето случай работника отпада от класацията за позицията на която кандидатсва поради една или друга причина И молбата с личните му данни не се връща. Така, че с променени лични данни ще бъдете спокойни и няма да търсите служители на фирмата \"Х\" да Ви върне молбата.

Тук съм разгледам само - подаването на молба за работа. Въпреки, че има и други места на които също НЕ трябва да оставяте истинските си лични данни.

Внимавайте: пазете си личните данни, защото минута невнимание, може да се окаже много фатална за бъдещето Ви.

BeTaTesTeR

  • Младши потребител
  • **
  • Публикации: 65
    • Профил
Лични Данни
« Отговор #1 -: Април 04, 2011, 11:48:42 pm »
И ако ви приемат на работа и след това изпратят грешните данни в НОИ и след няколко месеца се окаже, че не сте осигурен и не ви изплатят болничен и ще стане такъв гювеч, че ще ви стане лощо.Освен това договора с работодателя ви също ще бъде невалиден и няма да можете да предяваите никакви претенции към него ако не ви плати например.Да не говорим пък, че най-вероятно отдолу на бланките пише, че се носи наказателна отговорност за посочване на неверни данни.
Освен всичко това злоупотреба с лични данни няма как да стане без участие на вътрешни служители.Тоест аз няма как да отида в банката с вашите лични данни и да сключа договор за кредит без служителката в банката да си затвори очите и да ми стане съучастник.Но пък ако служителката е решила да прави подобни злоупотреби тя и без това има достъп до толкова много лични данни, че въобще няма нужда от моите и може да си избере произволен човек с който да си направи измамата или пък срещу заплащане да ми даде лични данни на някой.Същото е и с мобилните оператори,няма как да сключа договор с личните данни на някой друг без служителката в магазина да позволи това.Въобще схемите са много.Сега напоследък нашумяха случаите с кредитите по интернет за суми до 350 лв. и се отпускаха само с лични данни.Да при тях лесно може да стане злоупотреба,но също толкова лесно може да се разкрие, защото веднага може да се провери, че парите са преведени по друга сметка и вие не сте получили тези пари, тоест кредитодателят не е изпълнил неговата част от договора, а именно не ви е дал парите.
Обективно погледнато никой не може да ви гарантира 100% сигурност и неприкосновеност на личните ви данни,защото винаги има служители които работят с тях и могат да злоупотребят с тях.Аз също съм бил на работа където съм имал достъп до лични данни,телефони и преснимани лични карти.Естествено е забранено слагането на флашки и дискове в компютрите и за това се следи и по този начин се предотвратява кражбата на големи количества  лични данни, но аз за една смяна винаги мога да запомня личните данни на един човек което си е предостатъчно за злоупотреба.А като си представите на колко места ви имат личните данни и колко хора имат достъп до тях ще ви стане лошо.Имат ви данните в електроразпределителното дружество,а достъп до тях имат всички служители във всички клонове на въпросното дружество,имат ви данните също и в банката и в мобилния оператор и във ВиК и хиляди служители работят и имат достъп до тях ежедневно.Така, че оставете тая параноя и не се вкарвайте в излишни приключения, защото някой ако реши да злоупотреби с вашите данни ще го направи, колкото и да се стараете и да си ги пазите,просто нищо не зависи от вас и нищо не можете да направите за да сте 100% сигурни, че това няма да се случи.