Уви, практиката за влагане на вода в пилешкото се е превърнала от масова практика в правило за българските производители. Вероятно същото се случва и в други Европейски държави.
Само че трябва да имаме предвид какви са щетите за потребителите:
1. Икономически - ако купите 1кг. пилешко за 5 лв./кг. с водно съдържание от 15% (при естествено съдържание от 4,3%), то вие си купувате около 900гр. месо и 100гр. вода на цена от 5лв. за килограм. Някой да е чувал по-висока цена за вода?
2. Здравословни - месото не може да поеме повече вода от размера на естественото съдържание просто ей така. За да поеме водата, в нея се влагат фосфатни соли, които нямат вкус, но имат същото въздействие върху организма, каквото има натриевата и калиевата сол. С други думи, месото съдържа много фосфатна сол, но човек трябва да си добави и класическа сол, за да не му е безсолна храната. Това означава увеличено количество на дневния прием на соли, което способства за развитие на високо кръвно, сърдечни заболявания и инсулти.
Наредбата ще разреши този потребителски проблем, стига да се прилага, а да не остане само на хартия, защото съпротивата на месопреработвателния бранш ще бъде максимална.