Автор Тема: Нови права за пътниците!  (Прочетена 18534 пъти)

Alexander

  • Новак
  • *
  • Публикации: 45
    • Профил
Нови права за пътниците!
« -: Март 01, 2013, 05:24:42 pm »
От днес 1 март влиза в сила новия Регламент в целия Европейски съюз, съответно и в България, с който се дават ясни права на пътниците на автобус, пособно на тези, които са за самолетните пътувания.

Накратко - вече когато закъснее автобуса с повече от 2 часа - превозвачът ще трябва да връща парите за билета или да превозва пътника по друг маршрут със същата крайна точка. Отделно от това, ако закъснението е повече от час и половина ще трябва да осигури помощ - храни, напитки, телефонни разговори.
Ако не изпълни тези си задължения и не даде право на потребителя да избере дали да му върнат парите или да пътува по друг маршрут, плаща стойността на билета + още 50 процента обезщетение.
Лошото е че всички тези правила се отнасят само ако пътуването е повече от 250 км, т.е. например ако ходя до Пловдив няма да мога да имам такива претенции. Имайки предвид, че сме малка държавица - тези правила ще се отнасят сигурно за около 50% от превозите. Но в регламента така или иначе са заложени и редица изисквания към всички превозвачи, така че определено е голяма стъпка напред.
http://ec.europa.eu/bulgaria/press_corner/news/010313-bus_passengers_bg.htm