Автор Тема: Е-станадартите на EU  (Прочетена 1160 пъти)

ctc

  • Новак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Е-станадартите на EU
« -: Април 20, 2007, 03:22:30 pm »
От известно време наблюдавам на етикетите на стоките съдържанието на непознати за обикновения потребител символи (Е-едиколкоси). След като се поинтересувах открих, че доста от тях са забранени за употреба в други страни ( http://www.analytica-bg.com/pages/e/ ). Интересува ме у нас кои следи за това и защо не са забранени доказано опасните вещества?
« Последна редакция: Април 20, 2007, 03:23:55 pm от ctc »

Асен Ненов

  • Редовен потребител
  • ***
  • Публикации: 129
    • Профил
Е-станадартите на EU
« Отговор #1 -: Април 20, 2007, 10:54:05 pm »
Много хубав въпрос задавате. Всеки път, когато чуя подобен въпрос се старая да обясня, че законодателя (в лицето на държавата) приема закони и наредби, които за задължителни за прилагане в страната. Това обаче не означава, че задължителното е полезно и здравословно.

Трябва да се отърсим от соц-инерцията, която си личи от мисли като \"А кой ще защити потребителите? Къде е държавата!\", \"Как може лошите търговци да продават продукти с ацесулфам? Някой не си е свършил работата!\" и т.н.

Трябва да се има предвид, че лобирането не е измислено в България, ние сме само кръжочници със само 17 години опит в реалния капитализъм (или поне опита за такъв). Системата работи така в целия Европейски съюз, както и в развитите държави, които не са част от него. Искам да кажа, че разрешените за употреба химикали за \"излобирани\" от индустрията много преди някой да се сети за това кое е здравословно и кое не. Защитата ви, като потребители НЕ СЕ ГАРАНТИРА ОТ ДЪРЖАВАТА, тя само помага при установяване на несъответствие с приложимото законодателство. (Пример: Ако изпиете 15 л вода, най-вероятно ще умрете от солеви шок. Тогава кой не си е свършил работата? Никоя държавна структура не следи дали пиете по 15 л вода.)

В конкретния случай, ако бяхте абонат на списание Потребител щяхте да сте информирани, кои са забранените за употреба Е-кодове, кои са вредните, но официално разрешени у нас и т.н.

Защитата на потребителя, не минава през държавата, а през образованието на потребителите, доставяно от организации като БНАП. По дефиниция държавата е все по-бавен, тромав и неефективен, но скъпоструващ инструмент за доставяне на (понякога никому ненужни) обществени услуги. Самия ви въпрос \"кой следи\" за химикалите е с еднозначен отговор - Вие.
« Последна редакция: Април 20, 2007, 11:02:33 pm от senski »

ctc

  • Новак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Е-станадартите на EU
« Отговор #2 -: Април 21, 2007, 04:19:47 pm »
За лобирането съм абсолютно съгласен и предполагам, че доста от стряскащите публикации са част от задкулисни игри между заинтересовани страни. Но не съм съгласен, че потребителя може да следи за съдържанието на стоките. На повечето хора съм сигурен, че нито е-кодовете, нито химическите названия на веществата говорят нещо. И не може да ме убедите, че след прочитането на една статия това може да се промени. Смятам, че експерти от органите по стандартизация и организации като БНАП трябва да повдигнат обществена дискусия по въпроса. Убеден съм и в това, че доста потребители имат доверие на БДС и изобщо не се замислят,че трябва сами да следят за съдържанието. Някои трябва да каже на хората, че децата им пият подсладена с аспартам боя за яйца похапвайки сладкиши на които трябва да има същите надписи като на цигарите.

Ирина Марудина

  • Старши потребител
  • ****
  • Публикации: 325
    • Профил
Е-станадартите на EU
« Отговор #3 -: Април 25, 2007, 10:49:05 am »
Разбирам, че е наша отговорност да проверяваме съдържанието на продуктите и да внимаваме за някои потенциално опасни съставки, които все пак са разрешени в страната. Но какво да направим, ако държавата не задължава производителите да описват дадена съставка така, че да е ясно за нас дали е полезна или не? За пример давам транс мазнините, които се съдържат в хидрогенираните растителни мазнини (вижте тази статия на Горичка по темата). Държавата не задължава производителите да пишат дали растителните мазнини в продуктите им са хидрогенирани, така че аз като потребител не мога да съм сигурна какво всъщност ям.

Как можем да променим това?

Асен Ненов

  • Редовен потребител
  • ***
  • Публикации: 129
    • Профил
Е-станадартите на EU
« Отговор #4 -: Май 02, 2007, 04:25:51 pm »
Ами просто е: Всички баници, бисквити, вафли, пасти и т.н. сладкарски изделия се правят с маргарин. Тези, които не се правят с маргарин не са масово известни по простата причина, че са по-скъпи и се продават на малко места.

Просто приемете, че всичко се прави с маргарин. Няма спасение за момента - тровим се всички. А търговеца печели пари и ги харчи в ресторанти, в които пък му дават маргаринести пържени картови. Всички сме в кюпа и докато няма силен обществен натиск, държавата няма сама да скокне да върши работа.
« Последна редакция: Май 02, 2007, 04:26:00 pm от senski »

Ирина Марудина

  • Старши потребител
  • ****
  • Публикации: 325
    • Профил
Е-станадартите на EU
« Отговор #5 -: Май 02, 2007, 04:35:56 pm »
Като спомена за ресторанти - как всъщност можеш да разбереш какви хранителни съставки ползват в ресторантите? В менюто няма съдържание, нито характеристики като масленост, въглехидрати и т.н. Например започвам да си мисля, че и сладкарските фирми, предлагащи торти, не ползват захар например, а разни изкуствени подсладители - прекалено са сладки просто за да е захар!

satriani

  • Новак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Е-станадартите на EU
« Отговор #6 -: Януари 10, 2008, 02:05:15 pm »
senski, не съм съгласна с обобщаващото ви мнение. Има производители, които не използват маргарин, а растителни хидрогенирани масла. Колкото до съдържанието в тях на транс мазнини и тяхното използване не само в Бг, но дори в ЕС все още нехаят. Единствено в САЩ и по-конкретно в Ню Йорк бяха забранени категорично.
Иначе конкретно по темата - няма специален български закон или наредба, котио да регулират използването на Етата. Прилагат се европейските такива и се разчита, че при одити на тези предприятия ще се обърне внимание и на тези неща. На потребителят се налага да става все по-образован и претенциозен.

Асен Ненов

  • Редовен потребител
  • ***
  • Публикации: 129
    • Профил
Е-станадартите на EU
« Отговор #7 -: Януари 11, 2008, 12:23:17 pm »
@satriani: По дефиниция изомеризацията на мастните киселини е в резултат от хидрогенирането им при определени условия. Ето ви една дефиниция, която може да се прочете в бюлетин \"Потребител\", бр. 2, 2007 г: \"Транс изомерите на висшите мастни киселини са мазнини, които се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича  хидрогениране.\" Повечето потребителски организации в Европейския съюз не само, че не нехаят за този проблем, а са дълбоко загрижени.

Колкото до контрола и регулацията на хранителните добавки ползвани в храни, ще трябва да се информирате за проблема, защото твърдението, че в страна членка на Европейския съюз няма законова уредба, регулираща добавките към храните е меко казано несериозно. Има една наредба наречена Наредба № 8 за изискванията към използване на добавки в храните, издадена от МЗ (Обн. ДВ, бр. 44/2002 г., изм. ДВ,бр. 3/2005г), която може би ще представлява интерес за вас.
« Последна редакция: Януари 11, 2008, 12:25:13 pm от senski »

Boogy

  • Младши потребител
  • **
  • Публикации: 93
    • Профил
Е-станадартите на EU
« Отговор #8 -: Януари 11, 2008, 01:30:24 pm »
satriani, точно хидрогенираните масла са проблемът, а не маргарина. Те се съдържат в 99% от маргарините предлагани на пазара. Същото се отнася и за вафлите, бисквитите, шоколадовите бонбони и още куп други. Точно хидрогенираните масла съдържат забранените вече в Ню Йорк трансизомери.
 Иначе съм съгласен с повечето мнения, че е по-скоро утопия всеки потребител да чете и да е експерт по всички Е номера, въпреки че и без това не може.
 Ако ние не четем и не формираме негативно обществено мнение, няма да има и законова промяна. Логиката на бюрокрацията е такава, че докато не предизвикаш обществен дебат и недоволство, няма да се случи нищо.

pharaon

  • Редовен потребител
  • ***
  • Публикации: 105
    • Профил
Е-станадартите на EU
« Отговор #9 -: Януари 11, 2008, 02:47:25 pm »
Но не това е идеята на Народното събрание, Парламентът, демокрацията, социалната политика. А може би и те са утопия? Много минали системи са били...

satriani

  • Новак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Е-станадартите на EU
« Отговор #10 -: Януари 13, 2008, 02:38:34 pm »
Boogy, не отричам, че са проблем хидрогенираните масла, а коригирам мнението, че всички производители използват само маргарини.
senski, бях забравила за тази наредба, защото тя не върши никаква практическа работа. Никой в органите на министерството не е наясно с конкретните приложения на тези наредбички. Имали сме толкова много ситуации с международни партньори, които ни връщат стока, заради съдържание на дадено Е над нормата или заради присъствието му изобщо. На многото ни запитвания сме получавали най-гениалните локуми и никакви конкретни отговори. Та затова за мен не съществува тази наредбичка.
Не ми стана ясно дефиницията в каква връзка ми я цитирате. Колкото за нехаенето, има огромна разлика между конкретни стъпки - както в САЩ - и между листовки и статии по вестниците.