Автор Тема: Съвети при проблем с Електроразпределение  (Прочетена 40070 пъти)

olga

 • Новак
 • *
 • Публикации: 22
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #15 -: Май 03, 2007, 04:35:16 pm »
г-н bakalin, моля ви, бихте написали по-подробно как да си сменя търговеца от 01.01.07?

Ирина Марудина

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 325
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #16 -: Май 03, 2007, 05:18:04 pm »
Хм, сега е момента да ме поругаете, но смятам, че много сме се разглезили с тези бележки. Намирам за излишен целия тоя поток от писма от разни институции! Както помня, че ако не си платя кабелната, ще ми я спрат, така и помня че трябва да платя тока. А и последните 3 години не ми се налага да помня - защото плащам през ePay чрез дебитна - системата ти казва сама когато сметката ти е пристигнала и можеш да си видиш фиша веднага, както и да го платиш.

ivailokonov

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #17 -: Май 04, 2007, 04:53:58 pm »
Здравейте,
Миналата година, октомври месец 2006 си сменихме готварската печка с нова - енргиен клас А, смених си компютъра с нов - преносим, смених всички крушки с енергоспестяващи. НЕ ИЗПОЛЗВАМЕ ТОК ЗА ОТОПЛЕНИЕ И ПОДГРЯВАНЕ НА ВОДА. В резултат на взетите мерки сметката ни падна още следващия месец от 50-60лв на 25лв. Това беше прекрасно. Малко по малко сметката ни запона да нараства. Сега пак е 50-60лв. Ще трябва да приемете на доверие, че не сме започнали да ползваме два пъти повече електроенергия. През годините имахме доста чести пререкания с Електроразпределение или както и да се казва сега, преди му казваха \"Енергото\". Електромера ни е сменяван два пъти и веднъж го носихме някъде около Перник (ако не ме лъже паметта) за измерване.
Въпрос 1 - Възможно ли е, в резултат на честите спорове с Електроразпределение, да сме в някакъв черен списък на компанията и в резултат на това да ни завишават сметките изкуствено?
Въпрос 2 - Няколко пъти питам човека, който засича електромерите дали е възможно да се е прикачил някой, а той ми отговаря \"Ти така като гледаш виждаш ли да се е прикачил някой?\" - тъпо а?! И понеже по една случайност в блока има един човек, в който доста хора се съмняват, дали е възможно да се направи от една страна проверка - дали има някой прикачен към нашия електромер и от друга - въобще проверка на цялата инталация?

amnesty

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #18 -: Май 04, 2007, 11:32:32 pm »
Мисля, че тук е мястото и на мойте 2 въпроса:)
Имам малко заведение, което работи вечер и поради невъзможност да бъде поставена пощенска кутия, кореспонденцията се пуска под вратата. Незнайно защо, само фактурите за ток немогат да стигнат до мен, та искам да попитам:
1. Мога ли да сменя адреса, на който да получавам фактурите и ако да как? (Касиерка в Енергото ми каза, че фактурите се получават там, където е електромера и неможе да се сменя)
2. За счетоводството са ми нужни фактури, които не съм получил а съм платил - какво трябва да направя за да получа копия (заверени - вярно с оригинала)?

Благодаря за всяка помощ:))

bakalin

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 55
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #19 -: Май 07, 2007, 01:27:50 pm »
Здравейте и благодаря за въпросите :-)
Но да караме подред.
До OLGA - реално нищо не задължава ЕРР да те уведомяват за сметката. Ако искат да си подобрят имиджа обача, са длъжни. Ако става въпрос за т.нар от тях \"битов абонат\" реално не им пука за теб. Пишеш че на твой познат са спрели тока. Ако и той е частен клиент - не може да направи много, но ако е \"стопански\" и ЕРР са му прекратили доставката без ПИСМЕНО предупреждение - тогава са длъжни да му платят щети.
Относно втория ти постинг за смяна на доставчика - мога да опиша подробно целия процес и процедура, но моля създателите на сайта да си дадат мнението. Все пак това е вид реклама.
По принцип пазара на ел.енергия се отваря напълно от 01.07 и ЕРР са длъжни да ти осигурят достъп и до друг доставчик. Засега се правят на мотики (най-общо казано), но процеса е необратим.

До IVAJLOKONOV. Въпроса ти е интересен и повдига няколко други. В общ план налагането на \"енергоспестяващи\" технологии НЕ ВОДИ до намаляване на сметките. В % сътношение разходите за енергия растът.
Давам и елементарен пример: цената на една енерго.... крушка е около 10 лв. Живота и е около 1000 часа, но това зависи от режима на работа и основно от броя на вкл/изкл. Обикновенна крушка(ОК) консумира 60 Вата. Енергоспестяваща (ЕС) 20 Вата. Живота им е приблизително равен. Нека посмятаме.
ЕС 1000 часа * 20 Вата = 20 КВтч * .10 лв/КВтч = 2.00 лв
ОК 1000 часа * 60 Вата = 60 КВтч * .10 лв/КВтч = 6.00 лв
Изглежда си спестил 4 лв. но ако добавим 10лв за закупуването и , то си на загуба от нея.
Относно готварки печки, перални и особенно бойлери - моето мнение е че класовете за енергийна ефективност са абсолютна измишльотина. Преди време в Техномаркет един\" консултант-продавач\" дори се опитваше да ме убеди че хладилник от клас А с 200 литра обем за едн месец ще консумира 22 КВтч ток. Прим условие че компресора му беша 0.5 КВт, това означава че той ще работи 1-2часа на ден. Пълен идиотизъм.
Сега конкретно; Това че си имал проблем с ЕРР те поставя в \"черен списък\" на техниците , но не на самото ЕРР.
Не могат да ти завишават сметките изкуствено - това е лесно доказуемо и ако е така , подлежът на съд.
По Въпрос 2 - Да, ВЪЗМОЖНО е да има прикачане към твоя електромер. Инсталацията на блока е обща собственост. Тя е калкулирана в цената на жилищата и НИКОГА не е била прехвърляна на ЕРР. Не знам какво е Вашето табло, но ако е на етажа и е заключено от ЕРР - това е НЕЗАКОННО.
Относно замерването на \"некоректния \" комшия. Наемете фирма, която да извърши проверка на ел.енсталацията. Това трябва да се направи със т.нар. \"сигналгенератори\". Ако се опитват да ви убедят че с прост фазомер ще направят реално замерване - лъжат.

bakalin

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 55
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #20 -: Май 07, 2007, 01:54:36 pm »
До AMNESTY
На кое ЕРР си клиент? Ако това мнение на касиерката е вярно, то тя живее още в комунизъма :-)
Адреса за кореспонданция и адреса на даден обект на фирма не са едно и също.
Можеш не само да си смениш адреса на който получаваш фактурите, но и начина на самото получаване.
Отиваш в ЕРР и подаваш анекс към Договора за доставка. В него има член къде и как да си получаваш фактурите. Те също така трябва да ти се предоставят до определена дата. Изискай доставката да се извършва от куриер.
по 2. И как така заплащаш стока и услуга без да си получил фактура за това?
Разбира се че можеш да получиш дубликат. Отиваш в ЕРР (така и така си там по т.1 :-) ) и подаваш молба за издаване на дубликат. Това за съжаление се заплаща. И Изрично трябва да добавиш в молбата че искаш заверка \"Вярно с оригинала\".И да получиш копията с обратна разписка (куриер) на посочен от теб адрес.
Ако си клиент на ЕВН си е жив цирк. Подаваш молбата в Клиентските им Енергоцентрове (КЕЦ). Те я препращат до Централното им Управление ( в Пловдив). Там отдел Клиентски сметки разпечатва копие на фактурите и го предава на отдел Счетоводен. Те го заверяват и по куриер го изпращат в КЕЦ. И там по живо, по здраво ти го получаваш. Двата отдела се намират в две различни сгради в двата кая на Пловдив.
 Смяааааах, смяаааах.
И този модел на управление и кореспондения те го наричат \"ЕФЕКТИВЕН\".
Началника на КЕЦ-а няма право да подписва тези документи. Няма правомощия за това..........

psuhachenski

 • Новак
 • *
 • Публикации: 12
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #21 -: Май 09, 2007, 11:31:07 am »
bakalin, много благодаря за отговора!

MarSim

 • Новак
 • *
 • Публикации: 7
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #22 -: Май 09, 2007, 01:48:57 pm »
Не знам дали тук е мястото, но искам да задам няколко въпроса.
1. Абсолютно сме сигурни, че наши съседи от години крадат ток. Апартаментът им е 140 кв. с 3 бойлера и отопление на ток. Няколко пъти им виждаме сметката (оставят ги на купче върху пощенските кутии) и тя е от порядъка 10-тина лв. Последната за м. март беше 0,62 лв. !!! Съпругът ми често засича нашия електромер, защото няколко пъти имаше големи грешки. Тогава поглежда и тяхния - той не се върти. На повечето хора от входа смениха електромерите с електронни. Техният също го смениха, но със стария модел. Само трябва да добавя, че съседката работи в стопанска полиция. Това означава ли, че ползва ток безплатно?
2. Много се говори за устройства, които намаляват консумацията на ток. Продават ги даже в интернет магазин (около 50 лв. - по памет). Реално вършат ли работа и законно ли е използването им?

bakalin

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 55
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #23 -: Май 11, 2007, 11:01:26 am »
MarSim здравейте :-)
Кражбата на ел.енергия е престъпление. Ето какво гласи Наказателния Кодекс

Чл. 234в. (Нов - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) (1) Който сам или чрез другиго осъществи неправомерно присъединяване към електропреносна или електроразпределителна мрежа, или към газотранспортна, топлопреносна, водоснабдителна или канализационна система, система за пренос на течни горива, или неправомерно въздействие върху уредите за търговско измерване на електрическа енергия, природен газ, течно гориво, топлинна енергия или вода, или отведена отпадъчна вода, с което създаде условия за непълно отчитане на потребените електрическа енергия, природен газ, течно гориво, топлинна енергия или вода, или на отведена отпадъчна вода, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до десет хиляди лева.
(2) Ако деянието по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Проблема е закона един вид персонифицира вината. Тоест деянието трябва да се докаже. ЕРР нямат, повтарям нямат разследващи функции. Те в общия случай установяват че има незаконно присъединяване или въздействие върху електромера, но не уведомяват прокуратурата или следствието. Начисляват (до 180 дни назад) потребената ел. енергия и нарушават закона като не предприемат мерки за наказателна отговорност.
Как да постъпите Вие в случая със съседката?
Вариант е да сезирате органите на МВР и прокуратурата. При условие че съседката ви работи в стопанска полиция и живеем в България, резултата ще е:
1. Установяване на деянието и предприемане на Наказателно производство срещу нея.
2. МВР уведомява ЕРР, те проверяват и резултат никакъв.
Много ми се иска да вярвам че ще се случи сценарий 1 , но съм и песимистично настроен.
Това че тя работи в полицията не и дава НИКАКВО право да ползва ел.енергия безплатно.
Относно втория въпрос;
Да, голяма част от устройствата вършат работа. Дали използването им е законно е решение на съда.
Но устройство с цена 50 лв. определено няма да работи.
Все пак има светлина в тунела (ако решите да пребивавате на топло и на държавни разноски :-) ). ЕРР засега са безпомощни за подобни устройства.
Нямат нито нужната апаратура, нито желанието, нито законни права да установят с преки доказателства наличието им.

MarSim

 • Новак
 • *
 • Публикации: 7
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #24 -: Май 11, 2007, 12:22:51 pm »
Благодаря ви за бързия отговор!
100% съм убедена, че по първото ми питане няма да има никакъв резултат, защото тази ситуация със съседката е от 7-8 години и други съседи са правили постъпки за решаване на проблема, но реалния резултат беше заплахи за лична разправа от нейна страна. Просто се интересувах с надеждата, че нещо ново се е появило под слънцето за ефективно решение на подобни въпроси. :(
А по втория - намерих къде бях видяла в нета подобно устройство - http://tehnomag.net/eshop.php?body=shop&gr=8&pod=1
Ако наистина има резултат от действието им - трябва да се препоръча използването на подобни машинки във всяко домакинство, защото е нечовешко (според мен) да даваш 1/6 от семейния си доход за ток. А през зимата - много повече.

Ирина Марудина

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 325
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #25 -: Май 11, 2007, 01:09:08 pm »
Да приемем за момент, че подобни машинки не са незаконни. Или че не ви пука дали са законни или не. Но какво ще правите ако ви изгори електроуред - пералня, печка, бойлер например, заради подобна джаджа? На кой ще се оплачете?

kodimar

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #26 -: Май 11, 2007, 02:07:20 pm »
здравей,
надявам се да получа съвет за следната ситуация.
На 05.06.2006г. е сключен договор с \"електроразпределение\"Варна за прекарване на трифазен ток за работилница в град Варна.
До момента по въпроса няма резултат, дължимите такси са платени.
от подадената жалба в Е.ОН България на дата 06.04.07 резултата беше появата на двама техници които установиха , че няма трифазен ток.
Как да действам от тук нататък.

bakalin

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 55
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #27 -: Май 15, 2007, 04:50:07 pm »
Kodimar, извинявам се за късния отговор, но имам нужда от повече инфо.
1. Какъв точно Договор сте сключили??? / Предварителен или за присъединяване /
2. Има ли в него указан срок за изпълнение.
3. Предвидени ли са неустойки?
4. Последно и ОСОБЕННО важно - Какво си описал в жалбата  и имаш ли входящ номер?

Надявам се на по-подробно инфо.

petetopeteto

 • Новак
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #28 -: Май 15, 2007, 11:25:31 pm »
V poslednata mi faktura pi6e 4e dylja okolko 70lv grubo. Ot4eteno e ot na4aloto na april do 14 mai. P6e i 4e e 4asti4no platena, no ne pi6e kakva e tazi 4ast i ne moje da se vidi nito ot profila mi v saita na cez, nito ot fakturata. Iskam da razbera kolko mi ostava da platq i za6to mi pravqt faktura za mesec i polovina. Znam 4e smenqt na4ina na ot4itane v zapadna bulgaria, no se polu4avat ujasni situacii.  Mart mesec celiq sme se greli na duhalo i imame 74-75lv, a sega bez da se greq 71. Kak e vyzmojno tova, ta ako 6te i za 45 dni da e? Osven tova iskam da popitam dokoga 6te ni vzemat predvaritelno pari i posle 6te gi prispadat. Da ne govorim 4e na mnogo hora im pi6at smetkite ei taka na baza predniq mesec. Neveroqtno! Ne e istina prosto kak go tyrpim o6te. Ide mi da si kupq 100 sve6ti i 1 byrzovar i da teglq edna na vsi4ki elektrorazpredeleniq po beliq svqt!

bakalin

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 55
  • Профил
Съвети при проблем с Електроразпределение
« Отговор #29 -: Май 22, 2007, 04:45:20 pm »
Доста ефекто запитване. Моля само следващия път на български :-)
но в обратен ред:
100 свещи и 1 бързовар + една майна = (не проумявам)
Съвета ми относно неразбираемата фактура е:
Обърнете се с писмено запитване към ЧЕЗ. Нека Ви разтълкуват фактурата.
До около месец предстои и приемането на нови Общи Условия. Прочетете проекта внимателно и поискайте допълнителен анекс.
В него искайте ЕЖЕМЕСЕЧНО и РЕАЛНО отчитане на показанията.