Автор Тема: неизпълнение на договори  (Прочетена 92347 пъти)

radostin

  • Новак
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
неизпълнение на договори
« -: Декември 30, 2013, 06:45:04 pm »
преди 6 месеца сключихме договор за изработване на детско легло. договора си е стандартен със срок на изпълнение 30 дни и неустойка за неизпълнение на двете страни 0,1% на ден. за целта трябваше да се вземат размери, да се подготви проектче и да се изработи двуетажно легло с бюро. съгласно договора платихме аванс от 50% и зачакахме. след като измина срока на изпълнение потърсихме "майстор", а той не каза че още не е започнал изпълнението на поръчката; след многократни обаждания и протакане още от 1 месец ни обеща, че е закупил материалите и започва да работи мебелите. ние не бяхме се настанили още в жилището и чакахме спокойно; оказа се, че е поръчал част от материалите едва на третия месец след сключването на договора. след многократно напомняне и изостряне на отношенията, на петия месец се обади и каза че леглото е готово, но има плоскости, които са дадени за лакиране, готови са и няма пари да ги вземел за да придвижим поръчката и да си получим най-накрая леглото платихме още 600 лв по договора; когато трябваше да се монтира леглото се оказа, че му липсват металните елементи - парапети и стълбичка; "майстора" се опита да ни каже, че не ги е предвидил в цената, която е по договор и след немалко спорове се съгласи да ги изпълни; от тогава мина още един месец и ние все още нямаме поръчаните мебели; при всяко обаждане все намира някакво оправдание;
Много бих се радвал, ако някой може да ми отговори на въпроса: Има ли законов начин да си защитим правата? - например да развалим договора и да си искаме обратно парите; или да търсим включената в договора неустойка или пък как все пак да си получим поръчката по договора при липса на желание от т.нар "майстор"
Оказа се, че некоректни изпълнители има много и аз само за последните 3 месеца имам 3 случая в които си поръчах нещо, а получих нещо неработещо или недобре изпълнено или нищо :(, а не знам законенначин да си търся правата; трябва ли за всеки от случаите да завеждам дело в съда или има по-лесен начин?
 

Eli Malenkova

  • Новак
  • *
  • Публикации: 20
    • Профил
Re: неизпълнение на договори
« Отговор #1 -: Март 10, 2014, 12:27:12 pm »
За "Виденов" ли става въпрос ;D