Автор Тема: Планираните изключвания на тока в София  (Прочетена 1343 пъти)

606u

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Сложих темата тук, понеже не намерих подходяща категория.

Сигурно някои от вас вече са виждали съобщението за планирано прекъсване на електрозахранването. Така и така, на дата еди-коя-си от 9 до 16 часа ще има прекъсване. Освен съответната бележка Електроразпределение пуска обяви в два столични вестника (Новинар и Телеграф), както и в собственият си Интернет сайт ( http://www.electro-sof.com/events_list_sofia.php?id=1 ). Дотук добре.

В моят случай бележка нямаше. На 31-ви май токът просто спря. Аз разбрах за профилактиката от оператора в аварийна служба. Само дето се оказа, че прекъсването е обявено за 30-и май (както можете да се досетите не го разбрах от оператора) -- и във вестник Телеграф, и в Интернет сайта (информацията там бе коригирана малко по-късно).

Аналогичен случай: на 4-ти юни колега остана без ток. При него поне имаше бележка -- прекъсване на... 6-ти юни. 6-ти? Но днес сме 4-ти! Е нищо, Електроразпределение са закъсняли тук, избързали там, чудо голямо, че планът бил друг. Интернет сайта? Пак 6-ти юни (сигурно след малко ще го оправят). Този път не съм търсил из вестниците.

И какъв е извода? Знам ли. Ако не си платя тока ми го спират. Като си го платя... е, пак ми го спират. Като звънна и се оплача в медиите ми казват \"съжаляваме, с Електроснабдяване трудно се работи, казват \'без коментар\' и толкоз\" (предварително се извинявам, ако все пак възникналата ситуация получи гласност в последствие).

Аз се оплаквам, но 99,999% от хоратя няма да го направят. Ще махнат с ръка и ще си кажат \"ми какво мога да направя\".

Аааа, и по повод извода -- монополът е хубаво нещо.

didkata

 • Новак
 • *
 • Публикации: 10
  • Профил
Планираните изключвания на тока в София
« Отговор #1 -: Юни 05, 2007, 09:44:06 am »
Проблема не е само в София, а и във Варна. Нищо, че става дума за различни фирми. Горе долу като във вица за ВиК и Енергото...(и на вас.....). Е тук не уведомяват с бележки, а само с информация в един от регионалните вестници, който незнам все още кой си го купува. Освен всичко друго миналата седмица на работното ми място 2 дни през известни интервали спираше тока, а работата в офиса е такава, че ако няма ток няма какво да вършим. Всичко е свързано с компютърна техника, която ако няма ток очевидно няма как да работи. Е вярно има си UPS-и, но те изкарват много малко време. Та така звъннахме на посочения телефон откъдето ни заявиха, че няма планирана профилактика. Е да може и да не е планирана ама си я имаше. Това е то....България през ХХI век, почти всичко си е същотото- и администрацията и бившите държавни дружества пак си работят както при комунизма. Има една приказка, малко нецензурна ама вярна- със стари к***и нов бардак не се правел. Размислите оставям на всички, които искат да се замислят, на останалите живейте си живота без да участвате в него.

kaufer

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 161
  • Профил
Планираните изключвания на тока в София
« Отговор #2 -: Юни 05, 2007, 10:53:09 am »
ОТГОВОРНОСТ НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНОТО ПРЕДПРИЯТИЕ ПРИ
ПРОДЪЛЖИТЕЛНО НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО ПРЕКЪСВАНЕ НА
ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕТО
Чл.42.(1) В случай, че потребителите останат без електрическа енергия по вина на
електроразпределителното предприятие повече от 24 (двадесет и четири) часа след
получаването на уведомление от потребителя, електроразпределителното предприятие
заплаща обезщетение на потребителя в размер на 20 (двадесет) лева и по 10 (десет) лева
за всеки следващ период от 12 (дванадесет) часа без осигурена електрическа енергия.
(2) Обезщетението може да се претендира от потребителя в рамките на 30 (тридесет) дни от
получаването от електроразпределителното предприятие на уведомление за прекъснатото
електроснабдяване.
(3) Това обезщетение не изключва отговорността на електроразпределителното предприятие
за имуществени вреди в по-голям размер, нанесени на потребителя.

kaufer

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 161
  • Профил
Планираните изключвания на тока в София
« Отговор #3 -: Юни 05, 2007, 11:03:21 am »
Още за подвеждащите \"планирани изключвания\" Обажданията Ви на автоматичният телефон се записват и могат да бъдат доказани.

РЕД ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ИМУЩЕСТВЕНАТА ОТГОВОРНОСТ
Чл.49.(1) Всяка от страните, която е претърпяла вреда от действие или бездействие на другата
страна, освен в случай на отговорност на потребителя за неплащане на дължими суми,
както и в случаите когато електроразпределителното предприятие не носи имуществена
отговорност по смисъла на тези Общи условия, е длъжна в срок до 3 (три) работни дни от
настъпване на вредата писмено да уведоми другата страна.
(2) Другата страна в срок до 24 (двадесет и четири) часа след получаване на уведомлението
изпраща свой представител за съставяне на констативен протокол за нанесените вреди.
(3) Електроразпределителното предприятие и потребителят разглеждат обстоятелствата по
констативния протокол и доброволно уреждат взаимоотношенията си. При непостигане
на съгласие спорът се отнася за решаване по съдебен ред.
« Последна редакция: Юни 05, 2007, 11:04:26 am от kaufer »

elenaaleks

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 385
  • Профил
Планираните изключвания на тока в София
« Отговор #4 -: Юни 05, 2007, 12:15:01 pm »
kaufer: Варна е друга България, а ЕОН е нещо подобно на електроразпределително дружество. Проблемът не е в това, че нямаме електричество по 24часа, а че спира за по 1-2мин или 1-2часа. Аз лично съм подавала жалба и ми отговориха, че правят ремонти за да подобрят качеството на тока, на което обяснение аз какво да отговоря? Дали искам да имам лошо качество на тока и да варя едни яйца за 20-25 мин. или да се примиря с ремонтите с надеждата, че когато те свършат аз ще мога да си сваря яйцата като нормален, бял човек-за 5-6мин? Вярно е, че не уведомяват за планирани ремонти, нито изпращат бележки за консумираната енергия ( става въпрос за селата до Варна), с обяснението, че съкратили личния състав! А за ремонтите са ми отговаряли: \"Ами де да знам, то трябва кмета ви да е уведомен\". Във Варна положението не е по-различно. Само дето няма кмет, с който да се оправдават. А на друга моя жалба защо трябва да се правят планирани ремонти по 6-7-8 часа посред зима, при условие, че голяма част от хората се отопляват с електричество отговорът беше: Ами трябва госпожо, трябва!Тази зима имаше един период от 1 седмица през която се принудих да си купя печка на дърва и дърва за огрев! И се примирих с идеята, че къщата на село има нужда от нова печка.

kaufer

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 161
  • Профил
Планираните изключвания на тока в София
« Отговор #5 -: Юни 05, 2007, 04:24:06 pm »
Припомням, че по Общи условия /почти са еднакви в частта - отговорност/, независомо в коя част на България се намираме, са длъжни да ни  предоставят информация  за прекъсвания на снабдяването, които са планирани, тъй наречените „профилактики” или „планови ремонти”.
Недопустимо е  на сайта или в средства за масова информация да се изнася  невярна или подвеждаща информация. Информацията трябва да бъде вярна, пълна и разбираема. След като обявяват графици за планирани прекъсвания на електрозахранването за дадени квартали с посочена дата  и срок на изпълнение, трябва да се изпълнява точно .Всяко отклонение води до пълно или частично неизпълнение.Вследствие на  неизпълнението
за потребителя възникват вреди /претърпял е имуществени загуби или не е получил ползи, които със сигурност би получил/ то той може да  иска и обещетение за причинените му вреди.
 
Тортата ми трябва за рождения  ден - единствено на спомената дата  и в уговореният момент.