Автор Тема: Адвокатски услуги  (Прочетена 558 пъти)

koli99

 • Новак
 • *
 • Публикации: 4
  • Профил
Адвокатски услуги
« -: Октомври 10, 2006, 06:47:32 pm »
Голяма част от нас потребителите са ползватели на адвокатски услуги по някакъв повод. Специфична услуга, която разбира се изисква съответно заплащане за получените съвети и правна помощ. Някои обаче да знае за наредба, която определя минимални тарифи за определени адвокатски услуги? Да я е виждал на публично място в кантори или на друго място? Трябва ли да има някакъв регламент в тази потребителска област според Вас? Много хора са споделяли пред мен недоволството с от адвокатските услуги и основанията за тяхната цена.Споделете Вашия опит с ползването на адвокатска помощ и заплащането на тези услуги - от гледна точка на цени и качество?

Асен Ненов

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 129
  • Профил
Адвокатски услуги
« Отговор #1 -: Октомври 10, 2006, 06:58:45 pm »
В условията на свободен пазар, цените се определят от търсенето и са пряко зависими от него. Проблемът в България от 15 години е, че в никои сектор на икономиката няма реален пазар и остойностени стоки и услуги. Това е и проблема с адвокатите - всеки оценява труда си на база на другите адвокати или на принципа \"по обувките посрещат\" - за всеки клиент различни. Според мен, тези тенденции предстои да бъдат заменени от професионални, пазарно ориентирани методи.

Boogy

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 93
  • Профил
Адвокатски услуги
« Отговор #2 -: Октомври 10, 2006, 07:00:20 pm »
Ето я тарифата ТУК

А ето и още малко текст по темата, от една от брошурите на асоциацията:

Адвокатски хонорари
Адвокатските хонорари в България се установяват по споразумение между адвоката и клиента. Основните фактори, от които зависи формирането им, са:
- материалният интерес;
- сложността на казуса;
- усилията, които трябва да положи адвокатът и времето, необходимо за обработка на случая. Възможно е да се появят и конкретни обстоятелства, които да се отразят на размера на възнаграждението. Най- често това е бързината, с която трябва да се извърши определено действие, така че неоправданото бавене може да бъде ако не фатално, то със сигурност скъпо. Все пак съществува един долен праг, под който е забранено да се договаря адвокатски хонорар. Той е установен в Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения, издадена от председателя на Висшия адвокатски съвет и е различен в зависимост от вида на адвокатската услуга.
Съществуват три основни начина за определяне на адвокатските възнаграждения: заплащане на обща сума за извършената работа,почасово заплащане и абонамент. И трите варианта имат своите предимства и недостатъци и изборът на един от тях зависи от споразумението между адвоката и клиента.Предимството на твърдото заплащане за извършена работа е, че клиентът знае отнапред колко трябва да заплати. Основното възражение срещу него е, че то не стимулира адвоката да полага допълнително усилия за защита на клиента, тъй като не получава допълнително възнаграждение за това. Обратно – при почасовото заплащане, той е сигурен, че всяко усилие ще бъде възнаградено и е по-ангажиран с делата на клиента си. Тези разсъждения са по-скоро теоретични. На практика професионалната съвест на адвоката и стремежът му чрез добре свършена работа да си осигури повече клиенти са факторите, които го стимулират към качествена работа.Общо може да се каже, че системата на твърдо възнаграждение е за предпочитане при възлагането на отделни и отнапред ясни по отношение на количеството работа задачи, докато почасовото заплащане има своите предимства при продължителни и разнообразни контактии възлагане на работа от различно естество. То е предпочитано отфирми, които предоставят правното си обслужване на адвокати. Абонаментът предполага заплащане на твърда сума за определен период (обикновено един месец), като за това време адвокатът е длъжен да извършва цялостното правно обслужване на клиента си. Съгласно Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения, заявяване по дела на адвокатите, които са с абонаментен договор, се дължи отделно възнаграждение. Абонаментът е удачна форма при дългосрочно сътрудничество с адвоката, поради което също се прилага основно от търговци.

Добрият адвокат:
– отделя достатъчно време, за да изслуша своя клиент и да му разясни правните особености на неговия проблем на достъпен език;
– поддържа постоянна връзка с клиента си и го информира за извършената работа и развитието на случая;
– дава точни указания на клиента относно необходимите за защитата документи, сведения и др.;
– не създава нереални очаквания у клиента относно изхода на делото;
– създава доверие у клиента;
– работи експедитивно;
– не пропуска важни срокове и срещи;
– предварително и точно информира клиента относно размера на хонорара или механизма за неговото изчисление и се придържа към така постигнатата договореност.

За да улесните контакта си с адвоката:
– търсете правен съвет веднага щом се сблъскате с проблема, не чакайте последния момент и не се надявайте нещата да се оправят от самосебе си;
– не поемайте ангажименти и не подписвайте документи, чието точно съдържание и значение не ви е съвсем ясно, преди да се консултирате с адвоката си;
– подгответе се за срещата с адвоката като си запишете въпросите, които ви интересуват и вземете със себе си всички документи, касаещи вашия случай;
– обмислете предварително проблема, с който отивате при адвокат и си дайте отговор на въпроса какви точно са вашите очаквания и искания в дадената ситуация;
– не крийте истината от адвоката си, колкото и нелицеприятна да е тя.
« Последна редакция: Октомври 10, 2006, 07:02:22 pm от Boogy »

ggghhhjjj

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Адвокатски услуги
« Отговор #3 -: Януари 20, 2007, 10:58:37 am »
Вярвам, че въвеждането нормативно или по споразумение на минимални цени или препоръчителни цени на каквато и да е услуга или продукт са отразява лошо на потребителите. Много организации в България, а и не само, се стремят към такива цени. Често срещан аргумент в защита на това те предлагат приемането, че качеството на продукта или услугата е обвързано с цената й. Това е предположение и аз не знам някой да го е доказъл. Даже бих казъл обратното, регламентирайки минимална цена на даден продукт или услуга качеството й пада. Това идва от по-слабата заинтересованост производителят или предлагащият услугата да развива и усъвършенства стоката си правейкия по-достъпна за потребителя. Той няма пряк интерес да пести разходи при формиране на себестойността й или съответно да търси нови технологии който да му позволят запазвайки качество да произвежда или предлага услугата на по-ниска цена.
В моите разбирания всяка обществена организация или сдружение налагащо минимални или препоръчителни цени за продукти или услуги предлагани от членовете си ги компроментира пред обществото. Обществото в крайна сметка създава естествена неприязън към тази организация, членовете й и съответно бранша, който тя представлява. Общественото признание на спада към този бранш. Хората си изграждат вътрешно недоверие към тези продукти или услуги. Естествения въпрос на всеки закупуващ ги е защо и аз да не въведа минимална или препоръчителна цена на предлаганото от мен!? Така ще ми е по-лесно.
За съжаление, народните представители в България преценяват, че има области в които минимални или препоръчителни цени са уместни. По тази причина има редица техни официално обнародвани в ДВ творби с които те налагат такива цени на обществото. Връщайки се назад във времето все пак се забелязва естествено развитие на творчеството им. Все по-малко стават тези шедьоври на творческата им мисъл. Забелязва се преминаване от минимални към препоръчителни цени.
Възможно е някой ден да гласувам за някой, който в предизборната си програма заяви, че ще премахне всякакво законово регулиране на цени и обяви за грубо нарушение на обществения ред опитите да бъдат налагани препоръчителни или минимални цени на продукти или услуги.

ggghhhjjj

Bayb

 • Новак
 • *
 • Публикации: 6
  • Профил
Адвокатски услуги
« Отговор #4 -: Октомври 12, 2008, 01:10:13 pm »
Добре ,кажете нямаме ли право на служебен адвокат ,който да е на разноските на държавата?Много хора не прибягват до съд заради липсата на средства!!!!!

no name

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Адвокатски услуги
« Отговор #5 -: Февруари 05, 2010, 12:17:28 pm »
Когато наемаш адвокат искаш да бъде свършена конкретна услуга, а именно в моя случай защита и съдействие при бракоразводно дело. Хонорара за цялата тази защита и съдействие ми беше поискан предварително. Платих всичко, защото ако не беше взета цялата сума нямаше да бъде започнато нищо. Този хонорар включваше: подготвяне и подаване на искане за развод по вина, 1 среща с евентуалните свидетели, две съдебни заседания, защита с цел детето да остане при мен, да остана 1год. в сегашното ни жилище докато подготвя бъдещия ни дом, искане на издръжка за детето, имуществена делба и най-вече доказване на вината /може и да съм пропуснала нещо/. От цялото това съдействие, помощ и защита е свършено само подготвяне и подаване на исковата молба. Въпреки, че много мислех дали да предприема това драстично действие, да поискам развод и подадохме исковата молба, реших да дам последен шанс на съпруга си да запазим това семейство. След разговора с авокатката за моето решение, че тъй като сме още в началото на действията /няма назначена дата даже за дело/ ще дам шанс да се оправят нещата, защото и тримата /аз, съпруга ми и детето/ го искаме, тя ми отговори "Аз хонорар не връщам!" Редно ли е да заплатиш за още не извършена работа и която няма да бъде извършена във времето? Съгласна съм да вземе някакви пари за подготвяне и подаване на исковата молба /защото за консултацията отделно си платих/, за държавните такси за подаване на исковата молба, изобщо за това което е свършено до момента, но не и да откаже да ми върне парите за несвършената работа. Това е все едно да теглиш кредит, да дойдеш предсрочно да го погасиш и банката да ти вземе лихвата и за годините напред до края на договора. А тя знае, че за да й платя хонорара теглих кредит от банка, защото нямах нужните средтства. Как мога да защитя себе си от некоректността на адвокатката? И имам ли право да си поискам парите платени за бъдеща работа която няма да бъде свършена дори и със някаква неустойка да платя? А хонорара се оказа, че не е никак малко.