Автор Тема: Гръмотевиците и телевизорите  (Прочетена 3854 пъти)

random

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Гръмотевиците и телевизорите
« -: Август 01, 2007, 05:00:13 pm »
Здравейте,
Да си кажа , снощи или по-скоро рано тази сутрин се разрази дива гръмотевична буря в моя квартал. Естествено събудих се и бързо прецених какво трябва да направя... изключи телевизорите, кабелната, интернета , компютера, прибери прането и т.н. Всичко направих , но уви на сутринта когато се събудих
и реших да пусна телевизора той не работеше. Явно още първите гръмотевици са му \"видели сметката\", уви оказа се че и  двата ми телевизора са в това състояние. Оказа се че доста хора от съседните блокове сме със същия проблем. И така на въпроса. След като занеосех единия от телевизорите на техник, той каза, че ремонта ще струва около 100-тина лева и че най-вероятно пренапрежението е дошло по мрежата на кабелната телевизия. В договора с Кабелната има точка , в която изрично се упоменава, че абоната(аз) съм длъжен при гръмотевична буря да си изключвам телевизора/това и направих-но явно късно/. В следстиве на тази точка от договора те вероятно ще могат да си измият ръцете и да кажат , ние сме ви предупредили, и вероятно ще са прави, но аз няма как да знам кога точно ще се разрази бурята, за да си изключа телевизора предварително!? Също така още в чл.1 от договора пише че кабелния оператор е длъжен да \"изгради качествена и надеждна работа на кабелната мрежа\", както и \"качествен сигнал\" Ако трябва да съм прецизен технически погледнато импулса който ми е унищожил телевизора е електрически сигнал( както и електрически сигнал е полезната информация модулирана по съответния начин) дошъл по кабела на въпросната телевизия, тук оптада качествения сигнал за надежност не може да става и дума , всеки поне малко технически грамотен човек ще се сети. Има разделители и филтри, които всеки  кабелен оператор би могъл да си позволи и да инсталира  на изходите от разпределите;ните си кутии или някъде другаде където преценят,че е необходимо, дори и абоната сам може да си сложи такъв , но това е част от кабелната мрежа, за която отговорност би трябвало да носи оператора. Та мисълта ми е мога ли да разчитам и имам ли право да изискам от кабелния си оператор отговорност и евентуално възстановяване на поне част от щетите?
Ще съм благодарен на отговори по темата:)

koucky

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Гръмотевиците и телевизорите
« Отговор #1 -: Август 03, 2007, 06:22:44 pm »
Здравейте,
Аз имам почти същия проблем. На 31.07 вечерта се събудих от стра6ни гръмотевици, веднага станах и изключих всичко възможно за което се сетих но на сутринта се оказа че съм закъснял. От бурята са ми изгърмяли рутара и Lan картите на двата компютара. Същия ден още пристигнаха 2 ма техници от фирмата която ми е доставчик на интернет (Airbites) погледнаха какво е станало казаха че в момента до компютрите ми има интернет но Лан картите най вероятно са изгорели от бурята и че са до тук. Оказва се че това не е савсем толкова малак проблем. Единия компютар е desktop ремонта ми излезе 10 лв, рутара струва 60, но другия компютар е лап топ и лан картата е вградена на дъното. Лап топа ми е на 5 месеца още не съм му се нарадвал а е вече скапан , естествено гаранцията не покрива токов удар гръмотевици и т.н . Въпросът ми е следния: Какви са правите ми в случая? Мога ли да търся отговорност от фирмата доставчик на интернет? Към кого мога да се обърна за повече информация? Ще бъда много благодарен ако някой може да ми даде някаква информация. Благодаря предварително.

elenaaleks

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 385
  • Профил
Гръмотевиците и телевизорите
« Отговор #2 -: Август 03, 2007, 07:54:26 pm »
нека и аз да споделя моя опит. Преди време (може би 8-9-10м) ми изгоря монитора. 100% е сигурно, че е от гръмотевица. Занесох го в магазина, от където го купих и ми го поправиха без да плащам нищо ( беше в гаранция ). Затова когато купувате техника е добре да разучите как стои въпроса с гръмотевиците. Явно някои фирми покриват тази щети.
Колкото до това как е дошла гръмотевицата - пак преди време ми изгоря телевизора. Спора с кабелната телевизия се разрасна много, за съжаление беше много трудно да се докаже, че причината е в доставчика, защото те извадиха куп документи, според които има монтирани устройства срещо гръмотевици (и наистина има, по време на спора ги видях), друг е въпроса дали работят или не.  След известно време се отказах, защото моята жалба клонеше към съд, а това да ги съдя щеше да ми коства много повече от 30-те лева за ремонт. Това, което направих беше да се откажа от техните услуги.