Преди 2 години, когато още консумирах захар, направих доста мащабно проучване по темата. Във wikipedia (
http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_sugar) пише следното: \"Brown sugar is often produced by adding cane molasses to completely refined white sugar crystals\" (кафявата захар по принцип се прави от заливането на напълно рафинирана бяла захар с меласа). Т.е. по принцип кафявата захар си е менте по дефиниция (там също пише че е нормално след разтваряне във вода кристалчетата да станат бели и да се оцвети водата). По-надолу обаче пише за Natural brown sugar (натурална кафява захар) – сурова захар получена от първата кристализация на тръстиката/цвеклото. Има и снимки на двете:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Muscovadosugar.jpg/260px-Muscovadosugar.jpgКафявата захар на Демерара и на Крина (и двете от тръстика) претендират да са натурална кафява захар (действително на външен вид Демерара изглежда като
http://en.wikipedia.org/wiki/Demerara_%28sugar%29) но съдейки по поведението им (остават бели кристалчета, не стои \"мокра\"), по-скоро излиза че са т.нар. светло-кафява захар (получена от заливането с меласа). Тогава специално се обадих в ХЕИ да изследват тази на Крина, и след доста увъртания фъфлека от там ми каза че я изследвал с... очите си!!! (от негова гледна точка тя не представлявала опасност за здравето; това ясно, но аз исках да се изследва дали е истинска или не, а не да ми каже че не е отровна!) Специално за Крина съм подавал доста жалби в КЗП: доста често \"случайно\" пропускат партида, страна на произход, дата на годност и т.н. – с 2 думи мърлячи (сега имам 1 техен ориз, на който отгоре пише произход ЕС, а долу Тайланд...). Така че от Демерара и Крина съм склонен да избера по-скоро Демерара.
Има обаче и 1 вид, който се прави от зах. цвеко, а не от тръстика:
http://biozona.eu/index.php?main_page=product_info&products_id=471 На Бизнес къща, внос от Белия, към 9лв излиза килото, тя наистина изглежда \"мокра\", сплъстява се след време и т.н., изобщо съм склонен да повярвам че това е истинска кафява захар.
Сегааа, обаче за 9лв килото човек може да си купи доста хубав мед (разбира се, не от мрежата, а от някоя баба на пазара, ако е захаросан значи е истински), което аз и правя. Т.е. най-полезното нещо на истинската захар е цената й, която те отказва да я ползваш

))))))
Сега да обобщим, (от най-добро към най-лошо):
1. Домашен захаросан мед
2. Белгийска захар от цвекло (http://biozona.eu/index.php?main_page=product_info&products_id=471)
3. Не-захаросан мед от магазина (все пак, поне не е чиста захар, може и да има някой витмаин)
4. Тръстикова захар Демерара (http://www.nay-mag.com/product_info.php?products_id=172)
5. Тръстиков захар Крина (http://prikachi.com/users/nikolaipn/110j.jpg)
6. Чисто бяла захар
7. Подсладители (аспартам и др. боклуци) – ДОСТА по-вредни от самата захар
Надявам се това да изчерпва темата

P.S. Тук има доста негативна статия за Крина:
http://www.vestnikataka.com/forum/index.php?topic=22571.0;prev_next=next(май отиват на последно 8-мо място в класацията
