Автор Тема: Наистина ли не съм права?  (Прочетена 383 пъти)

lola

 • Новак
 • *
 • Публикации: 3
  • Профил
Наистина ли не съм права?
« -: Октомври 05, 2007, 04:38:08 pm »
Искам да попитам знаещи хора.
Купих си МП3 плейър в един от големите  магазини в Бургас. Когато бях в магазина, помолих момчето да ми обясни с какво се различават няколко модела. Имаше два модела с нищо не отлични освен цената им. Момчето дълго гледаше и накрая каза:\"Ами не знам...\" Питах го и как се свързва с компютера. По принцип не съм работила много с компютер, да не говорим за плейърите. Нали затова отивам да си търся кой да ми го обясни....
С две думи купих единия, предварително погледнах на изискванията на опаковката. Пишеше за системата, за СД-рома, и други неща, които трябва да имам. Обаче като отворих упытването (нямаше как да го докопам в магазина защото беше запечатано) пишеше И ЗА процесора, който трябва да имам. Моят пък се оказа доста помалък.
Реших да се върна в магазина и да искам замяна на този който да подхожда на моя процесор.  Там пък ми казаха че ТРЯБВАШЕ ДА КАЖА какъв ми е процесорът.   Доколкото знам в Закона за защита на потребителите пише че:

 Чл. 4. Търговецът е ДЛЪЖЕН да предостави на потребителя, преди придобиването на стоката или ползването на услугата, подходяща информация, позволяваща му да направи своя избор, която включва:

1. ВСИЧКИ характеристики на стоката или услугата, които трябва да бъдат известни на потребителя, включително състава, опаковката, както и инструкция за ползване, комплектовка и ПОДДЪРЖАНЕ.....

и

(2) Етикетът задължително съдържа информация за производителя и вносителя, ако стоката е от внос, за вида на стоката, нейните СЪЩЕСТВЕНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ, срока на годност и условията на съхраняването й и, ако е необходимо, УКАЗАНИЯ ЗА УПОТРЕБА.

(3) Информацията, съдържаща се в етикета, трябва да бъде разбираема, достъпна, ясна, лесна за отличаване и да не бъде подвеждаща.

Обаче моите доводи никак не действаха и като резултат си смених дъното нацяло (поне има нещо положително). НО в тоя магазин не ми се иска да ходя повече...

Ако може някой да ми каже наистина ли не съм права?

Ирина Марудина

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 325
  • Профил
Наистина ли не съм права?
« Отговор #1 -: Октомври 05, 2007, 06:01:32 pm »
Сигурен ли сте, че тази информация не е посочена на опаковката? За всякаква компютърна периферия или изобщо устройство, което се вързва към компютър, винаги си пише на самата кутия колко място на харддиска иска за инсталация на драйвери и помощни програми, какъв процесор, каква операционна система.

Честно казано аз не бих купила при положение, че консултанта явно не знае за какво иде реч.

lola

 • Новак
 • *
 • Публикации: 3
  • Профил
Наистина ли не съм права?
« Отговор #2 -: Октомври 05, 2007, 07:21:38 pm »
Понеже вече няма смисъл, аз обаче още я пазя (опаковката). Няма как да я снимам (буквите са много дребни), но прочетах пак - НИЩО не пише за процесора. Само в упътването го има.
По принцип на доста места консултантите не са запознати със стоката. Затова ми остава да се ориентирам само по опаковката.
« Последна редакция: Октомври 05, 2007, 07:22:27 pm от lola »