Здравейте

Случайно попаднах на тази тема в интернет търсейки нещо на тема \"Билла\". Стана ми малко гадничко и неприятно от доста коментари, в които се обиждат охранителите. Аз самия съм охранител в филиал на \"Билла\" в гр.София и знам доста добре за какво става дума.
Относно тройния размер, има си написан инструктаж за охранителите където ясно и написано и описано почти всяка една ситуация, в която е възможно да попадне и да се случи. Написано е в какви случаи се заплащат артикули в троен размер. Пиша това защото в един коментар прочетох, че на клиен му е останала в количката немаркирана стока, която заплатил в троен размер. Зависи от случая, ако стоката е прикрита умишлено - тогава се заплаща в троен размер стоката, а ако клиента няма пари да я заплати, клиента се предава на полицията. Ако е останала немаркирана стока в количката на видимо място, и охранителя е остановил това след касова зона с поискването на касовата бележка клиента учтиво се помолва да я заплати в нормалната цена на стоката, и се прави касиерска грешка на дадената касиерка. Пиша това защото забелязвам, че доста клиенти не са запознати и обвиняват охранителите в доста неща, че са били проверявани, че им е станало неудобно от извършената проверка. Да, извинявайте. Извинявай на всички клиенти, на които им е станало неудобно.
Но истината е една..Доста често се правят нарушения от клиенти като изнасяне на стока от магазина скрита в тях. На тези клиенти какво , извинявай ?
Той дали се замисля, че от неговата постъпка има зависищи хора, които може да си имат проблеми. Не , нали ? Нормално е да се проверяват дамски чанти, багаж съпровождащ клиента и прочие. Неудобно, че им е бил проверен багажа? Все пак на входа на магазина има на разположение клетки, в които се слагат багаж на клиента. Влизайки в магазин, в който важи закона за частната охранителна дейност той трябва да знае, че според чл.30 е възможно да бъде извършена проверка както на багажа така и на него. Но въприки това, охранителя е добре наясно в какви случаи има право да проверя дамска чанта.
Като се замисля, ако мине в Билла особено там където съм на работа, ако мине проверка и види колко клиенти не си взимат касовата бележка.. Колко глоби ще им бъдат направени за невзета касова бележка. Дам, точно така.. Ако доскоро сте забравяли касовата бележка в магазина, вече трябва да внимавате. Вашата разсеяност може да ви струва 50 лв. Досега глобата за клиент, който не занесе до вратата на магазина фискалния бон, беше 5 лева.
Данъчните искат за невзети касови бележки да глобяват и общински служители, Комисията за защита на потребителите и дори полицаите.