Автор Тема: Моля за съвет: Договор за изработка на кухня  (Прочетена 443 пъти)

angela

  • Новак
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Ако може някой да помогне със съвет.
Сключих договор за изработка на кухня с фирма. Кухнята беше изработена и започна нейното монтиране. Оказа се, че размерите не са верни и фирмата започна да се оправдава, че такива били размерите по моя проект и затова така се получило. Аз наистина предоставих проект, но не да бъде изпълнена по размерите на проекта, а за улеснение на търговеца как да изглежда въпросната кухня. Искам да уточня, че проектът е правен от Айко / които предлагат такава услуга/ за което имам фактура. Кухнята се изпълнява от друга фирма, но в договора изрично е записано, че търговеца ще снеме размери преди започване на изработката на кухненската мебел. В момента и мивката не може да влезе и търговецът се оправда, че размерът даден му от фирмата вносител на каталога не бил верен.
Монтажа започна на 29.11.2007. На 05.12.2007 направих устна рекламация на търговеца за луфт от над един сантиметър между стената и страницата на един от шкафовете. На другата сутрин той уведоми съпруга ми, че съм засегнала достойнството му и той повече няма да монтира нашата кухня.
Тъй като 80% от стойността е вече заплатена от нас ни каза, че се страхува че няма да му платим останали 20 % , ако имаме други рекламации и затова ни опрощава 20% и да се оправяме от тук нататък. Отделно се оказа, че един механизъм и разни дребни детайли не са включени в цената и му заплатихме допълнително 400 лева, които не са уговорени в договора. За всички заплатени суми в брой търговеца не ни издаде никакъв документ или касов бон. Единствено върху неговия екземпляр на договора е записано, че сме му заплатили тези суми в срок, както е по договор без 400-те лева.
След като съпруга ми ходи до работилницата му няколко пъти и му се обажда по телефона той категорично отказва да довърши монтажа на кухнята.
В момента част от шкафовете имат врати, други нямат. Има монтирани лаисни, други не са.,дръжки няма, стъкла на горните шкафчета не са монтирани, има още етажерки за монтаж и лайсната между шкафа и пода също не е монтирана. Материалите се намират при търговеца и според него за парите които сме му дали досега  той е изпълнил задълженията си към нас.
Искам да уточня, че според договора за изработка ние заплащаме 60% от стойността при сключване на договора, 20% при започване на монтажа и 20% при завършване на монтажа.
Към момента монтажа не е завършен и търговеца сам разваля договора.
Някой ако знае да ми помогне.
Ще пдам жалба срещу фирмата в КЗП.
Имам ли право да се оплача в данъчната служба затова, че не са ми издадени документи за платените суми.
Искам да съдя търговеца за неизпълнение на договора по ЗЗД. Трябва ли да викам вещо лице за да установи, в какъв вид е кухнята или може само със свидетели. Адвокати ме посъветваха да не се занимавам със ЗЗД, защото процедурата била мудна и съм щяла да си седя без кухня още дълго време.