Автор Тема: Дефектни пиксели на екрана на лаптоп  (Прочетена 439 пъти)

similar

  • Новак
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Здравейте,

Проблема ми е следния - на 29.02.2008 ми доставиха лаптопа, който бях поръчал. Дистрибутора на фирмата ми го донесе направо вкъщи към 22:00. След инсталирането на софтуера с който идва лаптопа се оказа че има неработещи (дефектни) пиксели или субпиксели - минимум 3 един под друг почти в средата на екрана (мисля че са 5). Веднага звъннах на дистрибутора и той ми каза да го върна при него и че вероятно ще го сменят. В събота (01.03.2008) представител на фирмата с който дистрибутора работи е огледал дефекта и е казал че пиксела е 1 и дори и да го върна за сервиз - ще ми го изпратят обратно същия лаптоп неотремонтиран. Дефекта се забелязва само на тъмен екран пикселите светят бяло. Фактурата за лаптопа е на името на фирмата - не съм я платил, тъй като няма как да наредя превод през почивни дни.

Въпроса ми е - Имам ли право да искам връщане на стоката и анулиране на фактурата, тъй като безспорно стоката е с дефект. Относно колко е голям дефекта може да се спори, но е безспорно че го има. В гаранционната карта пише че стоката трябва да отговаря на ISO 13406-2 / Class II според който е допустимо да има (за 15\" монитор) не повече от 2 неработещи пиксела или субпиксела. Струва ли си да се впускам в спорове колко са пикселите или просто да искам анулиране на фактурата и да върна лаптопа ???

Колко е минималния срок по закон за отказ от услуга или стока ако тя има дефект (дори и да е 1 или 2 пиксела, колкото е допустимото) още при получаването и ? Дефекта няма как да се забележи, докато не се инсталира операционната система(там няма чисто черен екран) и не се сложи примерно за тапет черен цвят.

Очаквам бърз отговор :)

Ирина Марудина

  • Старши потребител
  • ****
  • Публикации: 325
    • Профил
Дефектни пиксели на екрана на лаптоп
« Отговор #1 -: Март 05, 2008, 10:05:33 am »
За да нямам подобни емоции си нося Nokia Monitor Test на един флаш в джоба, а и в магазините обикновено го имат. И монитори, и ТФТ телевизори съм тествала с него.

Щом обаче лаптопа е купен на името на фирма, нямате защита от страна на Закона за защита на потребителите, защото не сте потребител по неговия смисъл. Така че ако не ви удовлетвори реакцията им мисля, че остава само да ги съдите.