На 19.12.2007 закупих Playstation 2 конзола, оригинален продукт на СОНИ от Технополис - Русе.
На 10.02.2008 установих че бутонът за включване на захранването на устройството /RESET/ не функционира - не се усеща характерното \"превключване\" при натискане на бутона; дефектът прилича на чисто механичен проблем.
Съгласно условията, описани в гаранционната карта се обърнах към оторизиран сервиз в Русе
- \"ОТО 333\" СД, ул \"Приста\" 1, където приеха продукта и ми взеха и гаранционната карта.
Тъй като минаха седмици и не получих никаква информация относно ремонта, на 06.03 посетих сервиза отново; оттам ми обясниха че продуктът е изпратен на СОНИ България - София, и ми дадоха телефон за контакти в София.
На този телефон след като продиктувах серийният номер и моделът, ми обясниха, че продуктът е изпратен за ремонт в... Словакия! И нямало начин да се разбере какво се
ремонтира, и кога ще е приключен ремонтът.
На 07.03 изпратих писмена жалба до Сони България с описание на случая и молба да ме уведомят кога мога да очаквам да ми се върне продуктът, ремонтиран или с някакво експертно становище относно дефектът.
Цитирам отговорът, също в писмен вид:
\".... Съжаляваме да научим, че имате проблем с вашата конзола..
Тъй като Сони България, поддържа само битовите продукти на Сони (без игрални конзоли и компютри) НЕ МОЖЕМ да ви дадем информация за вашата конзола.\"
От случилото се става ясно, че една фирма - Сони България - внася продукти, за които реално НЕ МОЖЕ да осигури гаранционно обслужване, но ПОДАВА ГАРАНЦИОННА КАРТА с всеки продаден продукт, ЗАБЛУЖДАВАЙКИ потребителите, че поддържа гаранционно обслужване на продукта.
Считам отговорът на Сони България за несериозен - не могат да кажат какво е състоянието на продукта, нито кога ще бъде / или няма да бъде / ремонтиран, нито дори къде се намира в момента продуктът!
При поредното ми запитване за съдействие към Сони България днес 20.03 ми беше отговорено, не без известна ирония, цитирам, тъй като отговорът им е в писмен вид по e-mail - \"... не ви остава нищо друго освен да направите оплакване към Комисията за защита на потребителите\" !
Поне ми остана опитът със СОНИ - мислех да си купя лаптоп СОНИ VAIO - сега категорично не бих го купил, заради гаранцията и отношението към клиентите им.