Автор Тема: Проблеми с Топлофикация София  (Прочетена 12260 пъти)

egotseva

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 98
  • Профил
Re: Топлофикация София
« Отговор #30 -: Ноември 20, 2012, 12:00:32 pm »
Здравейте, Markov e прав - питайте фирмата за дялово разпределение защо има такава аномалия в данните на водомера за топла вода. Може да се окаже човешка грешка. Иначе отчена на ВиК не се взема предвид за топлинната енергия за топла вода. Фирмата за дялово разпределение си отчита самостоятелно и на база показанията за изразходваната вода, отчетена от водомера за топлата вода, Ви изчислява по математически път по официално одобрена Методика топлинната енергия за подгжряване на топлата вода. Ето защо за различните месеци често се получава различно количество топлинна енергия за подгряване на един кубически метър топла вода.

egotseva

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 98
  • Профил
Re: Топлофикация София
« Отговор #31 -: Ноември 20, 2012, 12:31:00 pm »
Здравейте, ако все още получавате такива големи сметки, поискайте обяснение от Техем на какво се дължат. Техем има данните за цялата Ви сграда и всички апартаменти в нея. Възможно е много от апартаментите да са се отказали от отопление и тогава сметките на другите скачат много, защото отоплението като цяло става неефективно. Попитайте ги дали отоплението за сградна инсталация не надвишава отделената енергия от радиаторите в сградата. Ако положението е такова, по-добре цялата сграда да се откаже от отопление. Това става с решение на 2/3-ти от собствениците.

1Владимир1

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re: Топлофикация София
« Отговор #32 -: Октомври 07, 2013, 11:59:33 am »
Моля за помощ, тъй като съм изправен пред следната ситуация – наследих по завещание от мой чичо апартамент, към който има натрупани дългогодишни задължения към Топлофикация и Софийска вода, находящ се в град София. Въпросният ми чичо почина през 2008 г., като до смъртта му беше трудно подвижен и за него се грижехме аз и семейството ми, поради което имахме достъп до апартамента, както преди, така и след смъртта му.  Фактически обаче никой не е обитавал жилището след смъртта на покойния ми чичо, поради което в продължение на няколко години не е осигуряван достъп на отчислителното дружество за годишния отчет. В следствие е начислявано максимално потребление на топла вода (а тя е запечатана с пломби от неизвестно колко години; апартаментът е с бойлер) и парно (като радяторите са свалени, а тръбите към тях са срязани) в продължение на години, още повече, че там не е живял никой в последните няколко години.
Завещанието бе открито (при разчистването на апартамента) и обявено чак през август 2012 г. Жилището е вече обитавано от началото на ноември 2012 г.

Конкретните ми въпроси са следните:
1. Мога ли да се позова извънсъдебно (чрез заявление например) на 3-годишната давност съгл. Чл. 111, букв. „в” от ЗЗД? Ако да, докого трябва да бъде отправено заявлението до Топлофикация или до Бруната?
А ако от Топлофикация са завели и респ. спечелили дело срещу предишния собственик (чичо ми) за стари задължения, то сега аз мога ли да се позова на тригодишната давност? Как мога да разбера има ли заведено такова дело?
2. Справка от ЧЕЗ за месечните задължения за последните 3 години има ли доказателствена тежест, че никой не е живял там (до ноември 2012 г.) и т.е. не е имало как да ползва каквото и да било за този период? Тъй като в жилището няма водомери и не знам как да докажа по друг начин, че никой не е живял там.
Вписването и липсата на такова за дадения период в домовата книга на входа има ли тежест?
3. В общи линии има ли начин да не плащам на Топлофикация хиляди левове, които нямам и то за нещо, което не съм ползвал? Наясно съм, че няма как да си спестя плащането на таксата за отопление от сградна инсталация за три години назад, но надеждата ми е поне да остане само то.
Началото на месец юли тази година от Бруната дойдоха за годишния отчет като им осигурих достъп и видяха, че топлата вода е запечатана, а радиаторите свалени, което бе отбелязано в протокола им, след което до настоящия момент (октомври. 2013г.) следващата фактура още не се е появила, как да разбрирам липсата на такава за толкова месеци? Все пак очаквах някакви корекции, нещо... Наистина не знам какво да правя. Моля помогнете!
С Уважение,
Владимир