Понятието \'лични данни\' е много по-широко от понятието \'лична карта\'. Личната карта служи за идентификация и не виждам нищо нередно да бъде поискана идентификация от служителите във връзка с безкасови плащания, купуване на стоки на изплащане и подобни. Това, че някой ви е поискал личната карта, не значи, че трябва да я извадите и да им я дадете - просто я показвате, за прочетат името и да видят снимката. Така, според мен, е и редно - представете си, че някой роднина/познат по случайност ви разбира пин-кода и решава да попазарува.... дали ще ви е приятно - тогава, може би, ще сте безкрайно ядосани на търговеца, че не е поискал купувачът да се идентифицира....
Всеки трябва да ползва единствено и само собствените си дебитни или кредитни карти. Ако искате някой друг да ползва вашите пари - има онлайн банкиране - прехвърлете средства в съответната карта.
mitseva: много правилно са ви отрязали. Ако аз бях служителят в магазина, дори бих извикала полиция. Истината за вас е една, но за мен е друга - вие пазарувате с чужда карта, която може би е крадена. А когато си сменихте фамилията, отразиха ли това в банковите ви сметки? Вероятно да - в този случай трябва да смените и дебитната си карта. Това, че на някой служител в банката не му се работи не е извинение.