Автор Тема: Едномесечни контактни лещи се продават навсякъде като тримесечни!  (Прочетена 12254 пъти)

nadki6

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Контактните лещи Specialty55 на английската фирма Ultravision се разпространяват в България като тримесечни, а всъщност са едномесечни. Фирмата-производител ясно е уточнила това в своята интернет страница.
http://www.ultravision.co.uk/pooled/articles/BF_PSART/view.asp?Q=BF_PSART_170921
  Единственият вносител на тези лещи за България е CMI - Контакт медикъл интернешънъл ООД. В много оптики в София ми показаха каталога на тази фирма-вносител, където черно  на бяло срещу Specialty55 пише, че са тримесечни.
   Мисля, че това е нарушение, граничещо с престъпление, защото става дума за здравето на очите - изключително чувствителен и сложен орган, които може да бъде безвъзвратно увреден от неправилно носене на лещи.
 От казаното по-горе следва, че голяма част от българите, носещи лещи, са застрашени от такъв тип увреждане, защото Specialty55 е един от най-масово купувания тип лещи и е на пазара в България от 10 години.

five100

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Да, това го открих преди време и аз и затова  вече не си поръчвам Specialty55. Аз съм от Габрово и преди време си купих такива лещи от наша оптика тука. След това отидох и им казах, че лъжат хората. Даже разпечатах и страницата от интернета   им   подчертах срока .  А те извадиха точно този  каталог вероятно и ми показаха, че пише \" тримесечни\". Мисля,  че има и други марки лещи които са едномесечни  ги продават за тримесечни.  Жената от оптиката  ми вика   \"ама вие можете и повече да ги държите \".  Друго е да знаеш, че са тримесечни и да ги задържиш някоя друга седмица,  друго е  да не са и пак  да ги носиш 3 месеца и половина  нали !!??.
    И друго се възмущавам  ЗАЩО СА ТОЛКОВА СКЪПИ!!. Аз вече си поръчвам по интернет и ми  излизат двойно по-ефтини . Може ли една доставка от Белгия с платени пътни такси да е по-ефтина, отколкото да си ги купиш от България ??? Явно са монополисти тези вносители.!!
« Последна редакция: Януари 27, 2009, 01:55:04 pm от five100 »

Cambodja

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 248
  • Профил
Пациенти носят контактни лещи по грешна схема
02 февруари 2009 / News.dir.bg
Пациенти носят контактни лещи за очи по грешна схема. Вместо по един месец, хората ги носят по три, тъй като български вносители удължават препоръчителния срок за употребата им, съобщи bTV.
Майка от София oбвинява себе си за това, че 13 годишната й дъщеря, в продължение на две години, носи своите контактни лещи по грешна схема. Преди две години очен лекар я съветва да си купи меки лещи, с 55% водно съдържание. В оптиката й препоръчват реномирана марка произведена във Великобритания. Продават й лещите като тримесечни.
Надя Станева случайно прочита във форум, че лещите се носят само един месец. Разминаването в информацията идва от каталога на вносителя за България, където срокът за носене е \"удължен\" от един на три месеца. От фирмата вносител обясниха, че са удължили срока за носене на лещите, след като са ги раздали на очни лекари у нас, те пък са ги предписали на своите пациенти и са проследили състоянието им. Заключението от това \"изпитване\" им позволило да нарекат лещите тримесечни.
\"Това да бъдат изпитани върху някои пациенти на някои лекари не ми звучи сериозно. За да бъдат внесени у нас, те носят съответните сертификати и разрешения. Те просто се пробват в нашите условия на нашия пазар. Този срок е препоръчителен в Англия, а в България той не излиза от нас, а от съответните контактолози, които предписват тези лещи\", обясни Екатерина Йондева, управител на фирмата вносител.
Оправданието и на производители и на вносители е, че в крайна сметка очният лекар е този, който носи отговорност. \"На пазара има много контактни лещи и не може всеки офталмолог да си прави справка с оригиналната страница на съответната фирма производител на контактните лещи. Тоест логично е офталмологът да се довери на това, което му предлагат фирмите в България. Всеки би постъпил по този начин\", каза д-р Росица Лолова, офталмолог.
Рисковете при \"пренасяне\" на лещите започват от лек дискомфорт и стигат до загуба на зрението. От фирмата вносител обаче отказват да променят препоръчителния срок за носене на лещите в каталога си за България. По случая Изпълнителната агенция по лекарствата започна проверка.

j12

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Купувам си гореспоменатата марка лещи вече около 7-8 години и не съм подозирала че може да се играе със срока на продукт -толкова необходим за пълноценното съществуване на един човек. Аз като български гражданин на 38години образован в Република България, плащащ си здравни и всякакви други осигуровки най-съвестно възпитавам децата си на здравословен начин на живот и почтенно отношение към хората около тях. Лошото е, че това, което чуват и виждат около себе си е коренно противоположно- оказва се, че може да печелиш дори за сметка на здравето на хората и това е ПОПУЛЯРНО, УТВЪРЖДАВАЩО СЕ И ОКАЗВА СЕ МНОГО МОДЕРНО ако трябва да подкрепя с примери - сиренето и киселото мляко са изкуствени, лекарствата с изтекъл срок и умишлено подменени с по-скъпи... Всичко това сериозно ме навежда на размисли за правата ми и тези на моите деца. Доколко като потребител в родната си страна съм защитена от ФИЗИЧЕСКОТО НАСИЛИЕ ПРИЛАГАНО ОТ ФИРМИ КАТО : CMI - Контакт медикъл интернешънъл ООД.
Как мога да се свържа с институцията защитаваща правата ми като потребител и какви са възможностите за проследяване на некоректната фирма вносител?

lubo_sv

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
ползвам контактни лещи от много години, сега съм на 37. Предпочитам тримесечни, защото излизат най-изгодно. Само че истински тримесечни. Живях в чужбина дълго време и имах възможност да да се запозная с видовете контактни лещи коректно. По принцип там постепенно се налага тенденция хората да предпочитат лещи с възможно най-кратък срок на употреба от хигиенни съображения, но пък и те могат да си го позволят, защото това удоволствие излиза най-скъпо. Аз ползвах до скоро лещи на Baush&Lomb, които са истински тримесечни лещи и бяха единствените такива на българския пазар. По време на новогодишните празници бях приятно изненадан при посещението ми в оптиката, като ми предложиха нови истински тримесечни лещи Laria, италианско производство. Лещите са опаковани страхотно, по два броя от диоптър в красиви тъмносини пластмасови кутиики, наистина правят впечатление на престижен продукт. Нова разработка са и се предлагат на напълно адекватна цена за истински тримесечни лещи от 15 лв/бр. (Всички останали видове лещи, които се предлагат за тримесечни, а реално са едномесечни са на цена от 9 лв/бр и фактически излизат 27 лв/бр за три месеца) Макар и за краткото време, в което ползвам новите италиански лещи усещам значително качество в комфорта на окото. Надява се този отзив да е от полза на останалите потребители.

dubby

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
По никакъв начини немога да оправдая действията на търговците правещи подобни неща, но явно в тази държава трябва да си търсим независими източници на информация преди да правим каквото и да е. Затова си купувам от по-големите фирми производителки тъй като за тях лесно може да се намери информация. Нося тримесечни лещи Optima FW на много добра цена. Не съм сигурен дали нетрябва да има някакъв по специален контрол на продажбата на контактни лещи. Все пак от тях зависи здравето хората употребяващи ги.
« Последна редакция: Ноември 12, 2009, 03:38:04 pm от dubby »

Атанас Русев

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
След шума през 2009, когато за момент спряха да продават по този начин лещи по магазините, в момента всички марки отново се продават по същия начин. По всички оптики лещите се разопаковат и продават минимум за двоен срок за ползване. Едномесечни лещи се продават за тримесечни, едноседмични за едномесечни. Използва се прост трик - производителя продава едномесечни лещи в кутийка по 4 броя, като всяка вътре може да се носи до 2 седмици. В оптиката кутийката се отваря и четирите лещи се продават всяка като едномесечна. По същия начин се постъпва с тримесечните и т.н. Така се продават Frequency, Bausch&Lomb и пр. Така оптиките реализират повече от % печалба за сметка риска за здравето на хиляди потребители в България. Мисля, че е време ИАЛ да разпореди нова проверка.

Veselin

 • Новак
 • *
 • Публикации: 26
  • Профил
Поправям Ви господин Русев.
Производителя продава едномесечни лещи в кутийка по 6(шест) броя, а цената я има на сайта на производителя. Всеки може сам да провери колко пъти е скочила докато дойде до българския клиент. Около 4 (четиридесет, ;P) пъти набъбва цената ако не и повече. От 3 до около 15 долара в зависимост от лещите за цяла опаковка с 6 лещи. Или от 0,5$ до 2,5$ за бройка за най-скъпите. Ето защо се разопаковат и се продават на бройка. В чужбина никой няма да седне да ги дели. Забранено е! Така е не само с лещите а и с всичко останало внасяно на българския пазар. И коли, и строителни материали, и хранителни продукти, и облекла, и обувки, и всичко за което може да се сетите.  Някой е алчен и гребе като обезумял. В оптиката разопаковат кутиите и пробутват всяка една леща за минимум 13 лева от този вид от по 50 цента. Та курса е USD 1,00 за 26,00 BGN! И това ако не е пладнешки обир?
« Последна редакция: Октомври 12, 2011, 02:11:25 am от Veselin »

Валентин Атанасов

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Аз си мисля, че много хора си затварят очите защото им изнася лещите да им излизат по-евтино. Както казва Веселин всеки може да се поинтересува и да намери необходимата информация за ползваните от него лещи. От друга страна отварянето на кутийките би трябвало да е незаконно и не знам как на много места официално си ги предлагат по единична бройка! Предполагам, че българските представители на производители си затварят очите защото това носи повече печалба.

Lachezar Barakov

 • Глобален Модератор
 • Потребител герой
 • *****
 • Публикации: Май се обърка малко!!!
  • Профил
Има много причини да се предпочитат дълготрайните лещи,а не едномесечните.

Аз лично от 2009 до 2013 използвах български лещи и нямах проблеми.

Много по-разумно е да се взимат качествени лещи и качествен разтвор-скоро след покупната ще осъзнаете колко пари сте спестили.
« Последна редакция: Април 09, 2014, 01:02:19 pm от Lachezar Barakov »