Автор Тема: топлоизолация на жилища  (Прочетена 1540 пъти)

iskren

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
топлоизолация на жилища
« -: Януари 12, 2007, 06:32:37 pm »
От няколко години се боря с премахване на мухъл и конденз в моето жилище. Направих вътрешна изолация на стените, смених дограмата, започнах да поддържам постоянна температура в помещенията - не помага. През пролетта на 2006 г. прочетох статията \"Термопокритията - кога и как да ги прилагаме?\" /прилагам я с attachment/ и реших, че проблемите ми с конденза и мухъла ще бъдат решени. Купих боя \"ТЕРМОМАХ\" рекламирана и разпространявана от \"Терасол\"-Варна. Количеството необходимо да покрие повърхност от 10 кв.м. е с цена над 200 лв.. Разлика в състоянието на боядисаните стени и тавани след полагането на специалното покритие  се прояви през зимните месеци: преди полагане на покритието конденза и мухъла от боядисаните с латекс повърхности можех да изчистя с мокра кърпа без да остават видими следи, а сега с новото покритие мухъл пак има в същите количества, но почистването и премахването му може да стане само със специални препарати, а следите остават видими. Препоръчвам на всички, които желаят да правят изолация на жилища да не се лъжат от рекламираните модерни термопокрития, а да санират външно имотите си.

TeraSol BG

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
топлоизолация на жилища
« Отговор #1 -: Февруари 15, 2007, 12:16:51 pm »
Моля, посочете е-mail, за да установим контакт с Вас, да установим причината за възникващия проблем и да намерим решение.

checho_58

 • Новак
 • *
 • Публикации: 4
  • Профил
топлоизолация на жилища
« Отговор #2 -: Февруари 22, 2007, 12:27:19 pm »
Причината за конденза и мухъла е тази,че сте направили вътрешна, а не ВЪНШНА изолация!!!

faraona

 • Новак
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
топлоизолация на жилища
« Отговор #3 -: Февруари 27, 2007, 11:27:08 pm »
аз също съм с вътрешна изолация и аз го имах този проблем...мухъл влага...но при мен проблема се реши и с вътрешната изолация...не изказвайте такива мнения,а санирахте ли жилището си? може проблемът да не е в изолацията или термопокритието...

cecobo

 • Новак
 • *
 • Публикации: 22
  • Профил
топлоизолация на жилища
« Отговор #4 -: Април 01, 2007, 03:24:22 pm »
Аз санирах едната си стая външно и то както си трябва - ефектът бе нулев. Пак се появи мухъл. Другата стая санирах вътрешно - ефекта пак е нулев. Отново мухъл. Мухъл се появи масово в жилищата ни през 2002 год. веднага след поставянето на топлоразпределителите в жилищата ни. Хората започнаха да правят икономии заради прескъпото парно. Това доведе до редки радлики в стените между апартаментите, а това води съответно до получаване на конденз, който е рай за развитието на мухъл. Многократно го чистих с всевъзможни препарати, но нищо не помогна. Единственото спасение е да се изтърже мазилката и да се направи основен ремонт през лятото. Съветвам ви да не правите нищо, докато не се реши проблема с парното. През отоплителния сезон то трябва равномерно да затопли стените във всички жилища едновременно и да не се получават големи температурни разлики/спрени радиатори/ Парното трябва да е достъпно за всеки, като в нормалните държави. А мухъла е БОЛЕСТ!

ValeriS

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
топлоизолация на жилища
« Отговор #5 -: Април 02, 2007, 12:33:12 pm »
А се оказва, че има и успешни решения на проблема. Погледнете: http://rozali.com/zadoma/index.php?l=10&p=169 . Освен това имайте предвид, че стандартна топлоизолация и термокерамични покрития в известна степен ограничават предпоставките за конденз и мухъл, но за да бъде ефектът траен, през зимния период се опитайте да спазвате следните препоръки :
1. Проветрявайте редовно помещенията.
Дневната и кухнята – поне 3-4 пъти през деня,  a спалните – задължително преди лягане и след ставане. Проветряването следва да става не чрез постоянно леко открехнат прозорец, а чрез широко отваряне на прозорците и балконските врати за около 5-10 минути, при изключено отопление, така че наситения с водна пара въздух напълно да се изведе от помещенията и да се замени с нов, по-сух и богат на кислород. По този начин не се допуска изстиване на обзавеждането и вътрешните стенните повърхности, а новопостъпилия свеж въздух се загрява бързо и с минимален разход на енергия.
Задължително монтирайте абсорбатор в кухнята, свързан към вентилационна шахта и винаги го включвайте, когато в кухнята се готви, пере или се мият съдове. Монтирайте изсмукващ вентилатор в банята, който да работи винаги, когато помещението се използва.  Ефективността на тези вентилационни системи се подобрява, когато при включване на всяка една от тях се открехне някой от прозорците в  жилището, за да се осигури лесно навлизане на свеж въдух
2.  Отоплявайте правилно
 Подържайте относително постоянна и равномерна температура във всички помещения на жилището.  Когато отоплението работи в режим “включване-изключване”, регулирайте го така, че да се включи автоматично когато температурата на въздуха спадне под 17 градуса.
Ако се отоплявате с радиатори или конвектори, разположете ги по външните стени под прозорците. Използвайте по-ниски, но дълги радиатори и конвектори, които да обдухват външната стена по цялата и дължина. Това е особено важно за помещенията по северната фасада, които изстиват много бързо.
Ако се отоплявате с вентилаторна печка или климатик, насочете топлата въздушна струя така, че да обдухва външната стена и прозореца на помещението.
Разположете отоплителни тела, регулирани за автоматично включване при 17 градуса, във всички помещения, които обитавате. Липсата на работещо отоплително тяло в дадено обитаемо помещение създава рискова ситуация за поява на конденз и мухъл, който впоследствие плъзва из цялото жилище. Особено рискова е ситуацията в малка по площ спалня ако отоплението се изключи напълно след лягане и не работи през цялата нощ.  
Ако в жилището ви има неизползваеми/необитаеми помещения,  не допускайте въздухообмен с обитаемите и ги проветрявайте поне един път на ден, както и след всяко влизане в тях.
3. Рискови фактори за повишена влажност в помещенията -  опитайте да ги отстраните или да редуцирате влиянието им. Те най-общо са следните:
- Влага вследствие на ново строителство или след скоро приключен ремонт. За да изсъхне жилището, е нужно да мине поне едно лято, за да може влажността да влезе в нормални граници. Дори и след обикновено боядисване е необходимо интензивно проветряване поне около месец.
- Влага вследствие сушене на дрехи вътре в помещението или на остъклени балкони и тераси.
- Голямо количество саксии или наличие на аквариум. Подобни помещения следва да се проветряват особено интензивно, евентуално да се инсталира в тях влагоабсорбатор.
- Установена практика за миене на пода с мокър парцал или стирка. Ако след подобно миене помещението не се проветри, то влажността в него добива критична стойност.
- Баня без прозорец и/или без изсмукваща вентилация. Много често такава баня се оставя с отворена врата след ползване, за да изсъхне.
- Отопление с газови печки с радиационен панел (открит пламък), при които продуктите от горенето остават в помещението. След спиране на печката такова помещение следва добре да се проветри.
- Натрупване на конденз по стъклата през зимата. Отстранявайте го периодично с подходяща стирка. Това ще Ви помогне по-лесно да поддържата нормална влажност на въздуха и ще ограничи условията за поява на мухъл по стенните повърхности.

Андрей Маринов

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
топлоизолация на жилища
« Отговор #6 -: Май 17, 2007, 04:20:33 pm »
Единственото трайно решение на проблема с мухъла и влагата е обезвлажнител или влагорегулатор!
Това са електроуреди със 100% доказан ефект, без химически пълнители и консумативи, без дискомфорт и допълнителни разходи.
Излишната влага просто се превръща във вода в уреда и се поддържа винаги постоянно ниво на относителната влажност.
Повече информация и подробности има на http://www.tweuropebg.com.

При поддържане на относителна влажност на въздуха под 60% мухълът не може да се появи или развива (ако го е имало, той спира развитието си и може да се отстрани), бактериите също се дезактивират в голяма степен. А и най-комфортните и здравословни нива на относителната влажност за човека са 45% - 60%!

Причината за проблемите е самата влага - мухълът и кондензатът са последствие от високото й ниво!

Колкото по-добре изолирано и уплътнено е едно жилище, толкова по-трудно е да се отърве то от влагата! Защото тя непрекъснато се генерира - от готвене, къпане, пране, дишане, цветя, аквариуми, домашни любимци… И, ако не се проветрява непрекъснато, или пък не се събира от обезвлажнител, тя просто си стои и се увеличава, довеждайки до нежеланите последствия.
Като няма как тази влага да се отведе от един добре уплътнен обем, тя насища затворения въздух до и над критично ниво. Така хем се поддържат подходящи условия за поява и развитие на мухъл и болестотворни бактерии, хем при най-малки температурни разлики кондензира вода върху по-хладни повърхности.

Обезвлажнителите са тихи, леки и икономични електроуреди. Въоръжени такова средство, проблемите с влагата са решени!

iskren

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
топлоизолация на жилища
« Отговор #7 -: Юни 11, 2007, 12:01:06 am »
Възможно е предложението на twe да е наистина правилно решение. За премахване на конденза съм изпробвал много идеи, но досега не съм използвал  обезвлажнител. В началото преди много години съм стъргал заразената с мухъл мазилка /което е било много неправилно поради възможност от заразяване на останалите повърхности на стените /, а после съм обработвал местата с горелка, но той избиваше всяка година отново / става дума за хол с външни стени и на последен етаж/. След това изолирах вътрешно стените със стиропор в една стая, а друга стая с корк - мухълът се появява пак както на ъглите между стените и тавана, така и между стените и паркета на пода /в по големи размери на места затворени с мебели - те са с по-малка възможност за проветряне/. От няколко години го обработвам с химикали, но решението е временно-за около месец.  От година се отоплявам с газ и забелязах, че на тавана над радиаторите влагата се появава по рядко  спрямо другите неотопляеми стени. Разбираемо е, че на всички стени не могат да се монтират радиатори. Миналата година използвах термопокритие с боя \"ТЕРМОМАХ\", както писах на 12.01.2007 г. във форума, но и тя няма ефект. В банята санирах частично тавана със стиропор - кондензът избива в края на изолацията. Не съм изпробвал само външно саниране на апартамента, но съм сигурен, че ако се направи само на един апартамент няма да има ефект. В настоящия момент, когато се подменя масово старата дограма с  PVC дограма се намалява възможността на помещенията да \"дишат\" и това спомага за повишаване на конденза. Ползвал съм функция на климатик изсушаване, но не съм забелязал ефект. Затава бих се съгласил, че предишното мнение с използване на обезвлажнител или влагорегулатор може да отстрани влагата в помещенията.

papito

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
топлоизолация на жилища
« Отговор #8 -: Януари 23, 2008, 02:26:32 pm »
Аз само мога да изразя адмирации към термопокритията,след 2-годишна неравна битка с мухъла,влагата и конденза,само това помогна,и вече 2 година няма и помен от тях.Използвах\"Термомакс\" според упътването,и сега се наслаждавам на липсата от непрестанно пръскане,търкане,падане на шпакловка в следствие на тези дейности,свободата да дишаш свободно без да дишаш миризмата на антимухълните препарати/хлор/.И за да не съм голословна прилагам снимки на кухнята ми преди/сега.Ето тук може да се види

papito

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
топлоизолация на жилища
« Отговор #9 -: Януари 23, 2008, 02:27:15 pm »
« Последна редакция: Януари 23, 2008, 02:29:12 pm от papito »