Автор Тема: Тестове на хранителни продукти  (Прочетена 1540 пъти)

mar

  • Новак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
Тестове на хранителни продукти
« -: Март 12, 2009, 05:20:38 pm »
Здравейте,

Как може от 1 месец  да обявявате, че са направени тестове на над 25 вида сирена, които ще публикувате в списание Потребител без да казвате кога точно ще публикувате резултатите? А най-смешното е, че толкова се бавите с публикуването .. може би чакате фирмите, които сте инспектирали да разберат за това и да ви бутнат някой лев, за да смекчите ФРАПИРАЩИТЕ резултати от тестовете. Защото всички знаем, че на пазара сиренето, кашкавала и млякото НЕ СТРУВАТ и никои не го е грижа за хората. А всички ние имаме право да знаем какво купуваме! Кога най-после ще покажете наяве истински резултати от тестове на българските хранителни продукти?! По медиите само завоалират и нищо конкретно не казват, както винаги! А фирмите, които произвеждат боклуци трябва да се обявят публично, а не да се крият! Трябва строго да се следи за надписването на етикета за съдържание на всеки продукт - всичко трябва да се отбелязва точно и ясно!

z-a

  • Новак
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Тестове на хранителни продукти
« Отговор #1 -: Март 18, 2009, 02:13:10 pm »
време е вече потребителят да разбере че за качествена стока цената ще бъде много по скъпа от тази в момента.Няма логика сиренето да стува 5лв.  , като един литър домашно краве мляко струва 1.30лв.

Cambodja

  • Редовен потребител
  • ***
  • Публикации: 248
    • Профил
Тестове на хранителни продукти
« Отговор #2 -: Март 19, 2009, 09:22:32 am »
Потребителят отдавна е разбрал, че търгашите по веригата трябва да свият космическите печалби от 0.2 до 1.2 лв за литър мляко ;)

mar

  • Новак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
Тестове на хранителни продукти
« Отговор #3 -: Март 19, 2009, 10:20:27 am »
Със сравнителните тестове на сирена, млека и т.н. - какво ми съобщават за това колко вода съдържат и др. подобни не толкова важни неща, които не вредят на здравето. НЕКА съобщат за вредните съставки, които се съдържат в хранителните продукти! ТЕзи, които вредят на здравето! А не да приказват само празни приказки! Не ги е срам! Всички са една стока. Никой не мисли за здравето на хората. Само гледат да правят големите пари и да тровят народа!

И нека се вдигнат цените, но и качеството! А не както сега - всичко на пазара поскъпва и в същото време излизат още повече некачествени продукти на малко по-ниски цени!
Нямам нищо против да давам малко повече пари, но да съм сигурна, че купувам истинска здравословна храна.
А сега хвърляме куп пари за лоша токсична храна, която трябва да струва много по-малко. Не може да плащам 12лв за кг кашкавал и 7лв за кг сирене и в тях да няма никакво мляко, а само \"отрови\"!
« Последна редакция: Март 19, 2009, 10:27:26 am от mar »

elenaaleks

  • Старши потребител
  • ****
  • Публикации: 385
    • Профил
Тестове на хранителни продукти
« Отговор #4 -: Март 19, 2009, 10:45:32 am »
Не мисля, че в сирената слагат вредни вещества, по-скоро нетипични за българското сирене, и, ако ги обявят на етикета - няма проблем според мен. ДО момента има само един вид сирене (от тези, които са на разположение в хранителните магазини където живее), от който брат ми не получава киселини, а той има дефект на стомаха и яде само определени храни - затова, за мен той е отличен барометър кой хранителен продукт става и кой не.

Въпросът, който мен ме вълнува, е имали прясно мляко в пряснтоо мляко, което продават? Навсякъде се тръби как в България млякото не било качествено за прясно мляко (съдържание на соматични клетки и различни вещества от неизмитото виме или неправилното съхранение) и може да се използва само за сирена с дълъг период на узряване. В същото време внасяме сухо мляко от трети страни е ЕС, защото е по-евтино.... а търговската мрежа е залята от прясно мляко. Старанно ми се вижда. Наскоро реших да сваря пастьоризирано мляко, 1.5%, и изненадата беше пълна - млякото не образува каймак, а дори и от 1.5% очаквам да има някакъв, пък било то и само наченка. Докато млякото се затопляше, по повърхността му изплуваха капчици мазнина, което също е нетипично, по-вероятно да има добавена такава. Това ме наведе на нерадостната мисъл (надявам се погрешна), че млякото може би се прави от сухо мляко (правила съм мляко от сухо мляко и то изглежда точно като прясното мляко, но при сваряване не образува каймак - това беше мой експеримент за един бас) или за да се достигне до необходимата масленост се добавя допълнителна мазнина. АКо имам време, мисля да направя изследване на въпросното мляко.

preslava76

  • Новак
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
Тестове на хранителни продукти
« Отговор #5 -: Март 30, 2009, 03:25:32 am »
Обожавам прясно мляко и когато не успявам да си купя домашно от селото,където е вилата ни,ща не ща тичам до магазина.Забелязах,че най-скъпите млека в кутии, са някаква помия от сухо мляко и мн. мн. консерванти.Купувам това на ТОНУС в пликче и по-ми харесва,но ако все пак някой знае нещо повече за фирмата и продуктите й, нека да пише.

mariam999

  • Новак
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Тестове на хранителни продукти
« Отговор #6 -: Февруари 01, 2010, 03:09:56 pm »
elenaaleks,
Моля, кажи според теб кое сирене е качествено?