За съжаление България хич не е международна. Ето един пример.
Миналата година си купих антивирусна от български представител. Лицензът е за 1 година, но при мен пристигна за 360 дни. След 4 дни писане и телефонни обаждания за тези 5 дни се обади някой-си на незнам-какъв-си пост да ми каже, че съм била права и ми възстановиха 5-те дни. Сега я подновявам - в България е 75 лева, от друг представител в ЕС е 50 лева - поръчвам и ми възстановяват сумата на следващия ден защото не били оторизирани да продават извън страната - което е грубо нарушение на правото на всеки гражданин на ЕС да купува от където иска. След само 1 е-майл, въпросният представител (който е служител, говорил със съответното лице в компанията) се ИЗВИНИ (което българският не направи) и каза, че съм права и те ще ми продадат лиценза, и пак се извини за това, че трябва пак да попълня формата за поръчка.
Само да добавя, че въпросният представител - ESET България - ми спамеше пощата за една седмица как ми изтичал лиценза и как съм трябвало да го подновя. След като им изпратих е-мейл, че не съм длъжна да подновявам нищо и не съм длъжна да им получавам спама, защото не съм сляпа и сама мога да видя кога ми изтича лиценза - не получих нито един е-мейл.
Това е разликата - в чужбина всеки служител си върши работата така, че клиентът максимално да е улеснен. Тук - всеки служител си върши работата, така че той да е максимално улеснен, а клиентът, с извинение, да го духа. причината за мен е липсата на адекватно обучение, адекватени програми за обучение и манията за величие, което по незнайни за мен причини е обхванала българския персонал/обикновени служители, че дори и мениджърите.