Автор Тема: Нарушения от дистрибутори на медикаменти/ аптеки  (Прочетена 9313 пъти)

egotseva

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 98
  • Профил
Re: Своеволията в аптеките
« Отговор #15 -: Ноември 18, 2012, 12:15:58 pm »
С аптеките много трябва да се внимава. Особено ако купувате скъпи и силни лекарства, например антибиотици. Аз имам много горчив опит и мога да го споделя, за да предупредя хората къде да внимават. ПЪРВО - след като закупите антибиотика, още на касата на аптеката вижте дали лекарството отговоря на рецептата. Случвало ми се е в аптеката да нямат предписаните ми милиграми и да ми дадат двойно по-силно лекарство, без да ме предупредят, че трябва да разделям капсулата (и праха в нея, представете си) на две . Не знам какво можеше да се случи с детето ми, яко аз не бях прочела внимателно прескрипцията на антибиотика, защото на 10-годишната ми дъщеря поради силната инфекция, които имаше, й беше предписана максималната доза за възрастен човек. Ако аз бях започнала да й давам два пъти по-силен антибиотик, щях два пъти да надвиша максималната доза за възрастен човек. Обяснението в аптеката бе, че не се произвежда по-малката дозировка, което изобщо не беше вярно, защото в съседната аптека ми продадоха по-малката доза.
Вторият случай ми бе още по-фрапантен. Трябваше да закупя антибиотик от 5 хапчета, който струваше 60 лева. Всяко хапче бе опаковано отделно във вакумирано фолио. Третото хапче, което трябваше да изпие дъщеря ми се оказа болкоуспокояващо, а не предписания ми антибиотик. От аптеката ме обвиниха, че сама съм си разменила хапчето и аз се принудих да дам още 60 лева, за да купя цяла нова опаковка, защото докторът бе категоричен, че трябва дъщеря ми да изпие 5 хапчета. Затова в такива случаи, извадете на касата всички опаковани хапчета от кутията и ги прегледайте едно по едно, дали отговарят на рецептата и дали са в срок на годност.
Другият проблем, е че много от аптекарите си позволяват да разсъждават върху рецептите на лекарите и да съветват пациентите да заместват едни или друго лекарство. Възможно е понякога да са прави. Въпросът е, че от юридическа гледна точка, изписвайки рецепта, и подписвайки се, докторът поема отговорност за лечението на пациента. Ако рецептата не бъде спазена - очевидно не може да му се търси отговорност.

Nikas

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Нарушения от дистрибутори на медикаменти/ аптеки
« Отговор #16 -: Ноември 16, 2013, 12:05:50 am »
Здравейте!
Бих искала да отворя темата, защото е изключително недопустимо в една аптека да се правят каквито и да е опити за измама и заблуждаване на клиента.
Безспорно аптеката като  търговец е задължена да предоставя касова бележка при всяка продажба. На тази касова бележка е също така наложително да присъстват достатъчно отчетливо закупените медикаменти! И то поотделно всеки, защото иначе няма как да се докаже какво е закупил клиента от съответната аптека, ако се наложи, нито ще е ясно на каква цена е продаден всеки медикамент. Все пак става въпрос за продажба на медикаменти, не на какъв да е продукт, при това с доста високи цени.
Има аптеки, в които това се пренебрегва, и дори и до момента да им се налагани, често символични санкции, те  продължават с цел по-голяма печалба.

Тук е мястото да посоча един типичен такъв нарушител: "АПТЕКА ФАРМА Л 1" В СОФИЯ, КВ. БОРОВО, УЛ. НЕВЕСТИНА СКАЛА 1, ЕИК175361371, ТЕЛ. 0878576677.
Вече години наред в тази аптека или не дават касова бележка на клиента, или при поискване на такава му дават - забележете - бележка без посочени поотделно артикули/ медикаменти, а с обща сума - като някакъв сбор от всичко накуп, което сте платили. Дори да вземете 10 различни медикамента на бележката ви ще пише "лекарства" (???) и някаква сума, получена незнайно откъде и как. И съответно един и същи медикамент се продава едва ли не всеки път на различна цена. А цената не е отбелязана и на опаковката на продукта, нито където и да е, за да бъде видима за клиента. В случай че попитате предварително за цената на всеки от продуктите и ви се кажат някакви цени, в крайна сметка от общата сума на про-форма бележката излиза, че са ви взели повече от това което са ви казали, и съответно са ви заблудили най-безцеремонно.

И определено освен глоби такива търговци заслужават бойкот от страна на клиентите, аптеки "под път и над път". Нека не се заблуждаваме от надписа на витрината гласящ "ВИНАГИ НИСКИ ЦЕНИ".

kaufer

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 161
  • Профил
Re: Нарушения от дистрибутори на медикаменти/ аптеки
« Отговор #17 -: Ноември 19, 2013, 04:44:54 pm »
 Има телефон на НАП за нередности  с касовите бележки 02/987-02-54  или им пишете на
 infocenter@nra.bg  На истинската касова бележка трябва да има графично фискално лого - картата на България с надпис BG