Активни Потребители

Архив => Други => Темата е започната от: potrebitel_bg в Ноември 25, 2010, 02:43:57 pm

Титла: Длъжен ли е търговецът да дава гаранция на стоката си?
Публикувано от: potrebitel_bg в Ноември 25, 2010, 02:43:57 pm
Здравейте,
Надявам се, че поне тук ще мога да намеря отговор на въпроса си.
Става дума за следното: Искам да закупя дадена стока /изключвам хранителните стоки/, например тонколони за компютър. Длъжни ли са да ми дадат гаранция за тях? А и въобще има ли тип стоки, които задължително трябва да имат гаранция, и такива при които тя не е задължителна?
Прочетох „Закона за защита на потребителите”, но там е упоменато само, че търговецът е длъжен да даде информация за условията и срока на гаранцията. Никъде на се казва, че той е задължен да даде гаранция. Или трябва да се подразбира, че щом трябва да даде информация следва да е задължен при всички случай да предоставя гаранция?
Благодаря Ви предварително
Хубав и успешен ден
Титла: Длъжен ли е търговецът да дава гаранция на стоката си?
Публикувано от: severfen в Ноември 26, 2010, 09:16:13 am
Всяка стока, включително и хранителните имат гаранция по закон. Документ за удостоверяване на гаранцията е касовата бележка, издадена от търговеца. Гаранция е 2 години. И да уточня, ДА хляба има гаранция 2 години по закон. Но поради естеството на продукта е ясно, че не може да се възползваш от нея за този период. Търговеца може да предостави гаранция на продукта. Така наречената (търговска гаранция). Тази гаранция няма нищо общо с законовата гаранция, според закона на РБ. Търговската гаранция не може да противоричи на законовата, ако има конфлик важи Законовата гаранция. Закона на РБ е над споразуменията между Търговец и производител на стоки. Така, че дори без търговска гаранция всяка стока има гаранция.
Титла: Длъжен ли е търговецът да дава гаранция на стоката си?
Публикувано от: potrebitel_bg в Ноември 26, 2010, 10:21:54 am
Много ти благодаря за изчерпателния отговор.
Титла: Длъжен ли е търговецът да дава гаранция на стоката си?
Публикувано от: Markov в Ноември 26, 2010, 12:21:50 pm
d