Активни Потребители

Услуги => Топлоснабдяване => Темата е започната от: poli в Март 22, 2007, 12:13:47 pm

Титла: Проблеми с Електрон Комерс
Публикувано от: poli в Март 22, 2007, 12:13:47 pm
Здравейте, бих искала да Ви помоля ако може да ми помогнете.Живея в ж.к.Младост, бл. 1А, и нямам парно от 3 години/напълно изключено/с демонтирани радиатори, но миналият отоплителен сезон фирма \"Електрон Комерс\" започна да ни начислява пари за отопление.Казаха ни, че имаме щранг в банята и затова ще плащаме за отопление.Искам само да добавя, че преди повече от 5г.поради повреда е изключен щранга от 1 етаж и няма отопление в банята за което има съставен протокол от Топлофикация.Това го казах и показах на служителя на \"Електрон Комерс\" но, резултат никакъв.Какво трябва на направя , ако и този отоплителен сезон ми начисляват пари за отопление? Само да добавя, че в нашият блок и имаме 60% спряно парно и от \"Електрон Комерс\" ни казах , че или всички ще се откажат от услугите на \"Топлофикация\" или на всички ще бъдат начислявани пари за отопление , за да си покрият загубите.И тъй като не могат да накарат живущите да си спрат парното започнаха да ни начислявят пари за отопление.И днес пак ходихме до \"Електрон Комерс\", но резултат никакъв.Даже имаме изравнителна сметка от 250лв.Моля , кажете ми какво да правя!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: cecobo в Април 01, 2007, 02:40:52 pm
Поли, в никакъв случай недейте да плащате. Преснимайте всички протоколи,които имате и заедно с обстойна жалба ги изпратете до всички инстанции. В момента заплашват всички потребители с бързи дела, съдия изпълнител и какво ли не. Целта е, който се излъже да плаща. Ако действително не сте ползвали парно, няма съд в света, който да ви накара да платите. Жалбите обаче са задължителни. Такъв е реда. Трябва смелост, гражданска позиция и търпение. Няма да получите помощ от никой. Всеки вариант, който ви предложат  - за разсрочено плащане, преизчисления, корекции ще бъдат подвеждащи за да разпишете, че сте длъжник. Най-добре е да се стигне до съд. Тогава спокойно можете да заведете обратно дело за психически тормоз и каквото ви дойде на ума. Аз и моето семейство също сме заплашени от съд , но изчакваме търпеливо и се подготвяме. Не сме плащали парно от 2003 год. Колкото повече потребители , установили, че ги лъжат спрат да плащат, торкова по-бързо ще се реши проблема с парното. Не се плашете от съда. Процедурата е много бавна ,но вие ще спечелите. Да платиш нещо, което не си ползвал е обидно и означава сам да се заплюеш пред цялото общество.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: puxli в Април 11, 2007, 03:48:58 pm
qvno nqma pravitelstvo v balgaria koeto da go interesuva dali bulgarina moje da si pla6ta parnoto ili ne i qvno tova e edinstvenoto ne6to ot koeto bulgarite ne mogat da se otkajat.te ostavat abonati na toplofikaciq ,6tat ne 6tat.mnogo mi e interesno poneje toplofikaciq nqma pismeni dogovori sas svoite klienti,kat se talkuva i vaprosa s tova susedite ti da re6avat dali ti moje6 da si pla6ta6 i dali iska6 da polzva6 tazi usluga.nima sasedite mi mi izkarvat zaplatata?

Ето нещо от Наказателният Кодекс:
Цитат:
НК
Р а з д е л V
Изнудване
Чл. 213а. (Нов, ДВ, бр. 62 от 1997 г.)
(1) Който с цел да принуди другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до три хиляди лева.
(2) Наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и глоба от три хиляди до пет хиляди лева, когато деянието е:
3. придружено с отнемане, унищожаване или повреждане на имущество;
4. извършено от две или повече лица;

tova za toplofikacionnite birnici ne vaji te sa pod zakrila na policiqta za6toto grabqt.mislq 4e sa tozi durjaven reket sa vinovni onezi debelite MALOUMNICI v parlamenta koito ne mogat da pravqt zakoni taka 4e da ne si protivore4at edin s drug,i tursqt da vzimat ot tozi koito nqma,a ne ot tozi koito ima da si pulnqt budjeta.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: cecobo в Април 12, 2007, 09:44:35 pm
Поздравления!!!! Радвам се, че има българи, които се интересуват от законите. Те не са лоши, но не се спазват. Най-лошото е , че не ги спазват тези, които избираме в парламента.Хора, четете и се интересувайте. Законите са категорични и няма наредби и други простотии, които да пренебрегнат ЗАКОНИТЕ. Няма съд в който да решат, че някаква наредба е над закона. А наредбите в България са създадени, за да ни крадат, заплашват и изнудват.
        Моето мнение е, да не коментираме, какво искат да направят с нас управляващите - това го знаем всички. Нека си разясним, какво да направим ние, за да се защитим. Ще се радвам някой ден да прочета, че и някой юрист се е включил в този форум и че е на наша страна. Те също са граждани на тази страна и трябва да знаят - ЧЕ НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ НА ТОЗИ СВЯТ ПРИЯТЕЛЮ!!!!!!!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: HARD_PLAYER в Април 16, 2007, 10:30:14 pm
Здравейте! Имам проблем с \"Топлофикация\" АД - Русе или както там е точното име. В моя блок топлинното счетоводство се води от Бруната и сме с едни праисторически топломери от онези които са с едни капсулки вътре. При тези топломери оформянето на потреблението става по следния начин - всеки месец от Бруната подават едни предполагаеми данни за потреблението на даден апартамент и веднъж годишно, в края на отоплителния сезон минават и виждат какво е потреблението за 1 година и изравняват сметката. Всичко изглежда логично, ама не е точно така. Примерно тази зима са ми нашляпали почти 500 лева за 3 месеца, а радиаторите ми не са включвани защото не беше студено, а пък и живея сам и през дуня съм на работа, прибирам се за малко да вечерям и да се изкъпя и излизам, после се прибирам и лягам да спя. Като се прибера си пускам 10-15 мин ел.печка и така. На всичко отгоре са ми напраскали и около 30 куб. топла вода. Направо нямам думи! Отидох да видя как ще предложат да разрешим проблема и ме посъветваха да си платя тези сметки, а после щели да ми приспадат. Да, но никой не дава никакви гаранции точно по какъв начин ще се приспадат и дали въобще ще се приспаднат? От друга страна в момента не мога да отделя тези пари за топлофикация, а и да мога защо трябва да ги затварям в \"Топлофикация\"? Обърнах се към комисията за защита на потребителите и от там ми казаха, че не могат да направя нищо и ме посъветваха да опиша проблема си тук. Ако има някой, който е имал или има пъдобен проблем - нека напише как е процедирал и какво се е получило!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: poli в Май 09, 2007, 04:02:25 pm
Благодаря Ви за отговорите.В тази наша мила България няма оправия, и няма да има след,като държавата седи зад топлофикация  и не защитава гражданите.Такова чудо никъде няма.Как  да платя нещо което не съм ползва.Имам ел. радиатори и  когато ми е много студено  ги пускам .Е айде сига бе да плащам на топлофикаци при положение,че се топля на ток.Няма да стане . Жалбите съм ги  приготвила да ги пусна и няма да плащам.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: kracio в Май 11, 2007, 01:14:08 pm
Здравейте!Пиша ви по същия повод начисляване на сметки!2 години живеех на Гогол и там бяхме с парно-3-ма души сме и принципно парното си го плащахме на изравнителния период за миналия отоплителен сезон платихме 750 лв.което можеби е ок,НО какво стана тази година от новия отоплителен сезон октомври мисля че започна миналата година сметките ни за топла вода от 40-50 лв. на месец скочиха на 150-170лв.!!!Пристигат си сметки ама едни и същи 150-170-160 без разлика а сме трима души незнам колко топла вода трябва да използваме за да направиме такива сметки!И аз се преместих от квартирата сега съм на Пиротска и ми е много по-добре без парно топлофикации и всички след тях.Обаче трябва да си платя този месец сметките за 3 месеца които са по новите им суми 150-170 лв.Да го направя ли?Или да направя нещо друго?Те ни мислят за много балами!Незнам как ще стане това дори и с увеличение на цените на водата и парното сметките от 50 да скочат на 150!!! Това са 200%!!!Посъветвайте ме!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Tania в Август 23, 2007, 02:08:34 pm
Здравейте, аз съм юрист. Някой беше молил в този форум да се включи и юрист. Адвокат съм от 8 г., обаче в момента се чудя как точно да осъдя Топлофикация за тези прословути изравнителни сметки за МИНАЛ ПЕРИОД!!! Опитвам се да им прочета наредбите, формулите, обаче ми трябва минимум едно инженерно, едно математическо и още не знам какво техническо образование, за да схвана смисъла им. Да не говорим да ги съдя по тези нормативни актове...
Единственото, което ми идва наум, е да опитаме чрез жалби по Закона за защита на потребителите. Някой ако е писал, моля за помощ...
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: mgbig в Август 23, 2007, 06:32:02 pm
Имам проблем с топлофикация искат да платя втори път платена сума към кого да се обърна става дума за задължение по продаден вече имот който някога е бил на родителите ми, но за да го продам трябваше да платя задълженията, а сега идва призовка от дело състояло се 2000 г. Моля за съвет!!! ПОМОЩ!!!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: mariyana в Октомври 10, 2007, 09:55:54 am
Здравейте, живея в София. Досега парното ни отчиташе фирмата \"Електрон Комерс\". За предстоящия отоплителен сезон на тази фирма е отнет лиценза за топлинно счетоводство. Налага се да сключим договор с друга фирма, но където и да позвъня ми казват, че трябва да монтират техни топломери, съответно наново да ги заплатим. Не можели да отчитат уредите на Електрон Комерс. Питам: Колко пъти ще плащаме за топломери. МИЕ и Топлофикация трябва да разрешат този проблем. Звънях на БТВ-новините, разказах им за проблема, поискаха ми телефонния номер за да ми се обадят и....нищо. Ако не сключим договор с друга фирма, Топлофикация ще ни начислява сметките на база кубатура. За какво си сменях дограмата, правих външна изолация. Нали за да икономисвам от сметките за отопление. Егати държавата, егати министерството, егати топлофикацията и т.н...
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: avitoni в Октомври 10, 2007, 02:00:02 pm
Искайте си парите от Електрон комерс!Или да  Ви ги монтират безплатно.Не знам какъв Ви е договоре с тия дето не саполучили лиценз.Но който не му харесва,да си ги сменя.Отнася се до Топлофикация.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Възмутен в Октомври 10, 2007, 09:17:45 pm
Живея в “Младост - І”. На три входа от нашия блок т.н. нареченото от някого “топлинно счетоводство” се извършва о скандално известната фирма “Електрон Комерс”. Няма да коментирам това, че на фирмата и е отказан лиценз. Според мен, трябва да бъде отнет лиценза не само на тях, а и на всичките останали фирми извършващи тази “услуга”.
На телефоните в софийския офис не отговаря никой. Няма ги и “великите специалисти” Савов и Колев. Сякаш са потънали в земята. Изравнителните сметки още не са пристигнали. Един съсед, който се е отказал от парно, съвсем справедливо е изпратил жалба до \"боговете\" от “Топлофикация - София”, с въпроса защо трябва да плаща нереално високи сметки и лихви. Наглеците от “Топлофикация - София”, изпратиха писмо, че ако всички до 18 т.м. не се съгласим да плащаме по условията, които те ни диктуват, ще прекратят топлоподаването,  позовавайки се на чл.78 ал.5 от някаква наредба от 06.04. 2007г., тъй като отказалите се от парно били повече от 50%. Което не е вярно. Как са направили тези сметки не се знае. Явно това е новият начин, по който наглеците-монополисти от изправената пред фалит “Топлофикация - София” започват да рекетират гражданите.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: ico-tsf в Октомври 12, 2007, 04:22:41 pm
Абонат съм на \"Електрон комерс\" в Младост-4.Вчера разбрах/ходих в Топлофикация/,че фирмата не е кандидатствала за да получи лиценэ эа сезон 07/08г.Просто са решили \"да си бият камшика\" към Пловдив и В.Търново и да ни ПРЕОТСТЪПЯТ на друга \"Хиена\" от бранша,която да ни продаде топломери,/по23-24лв.бройката/ или даде под наем за сега по 7 лв. ,а после и за повече /за да ме бъде яд ,че не съм си купил/След година две , по същата схема фирмите пак ще ни врътнат вътрешно по между си и т.н....Пред мен в Топлофикация свалиха от стената/таблото/ списък с имена на фирми които не са получили лиценэ за този сезон а те са: Термал България ООД  тел:9581041 :ЕТ \"Аква Билдинг\"Томо Вълев  тел:9200193 : \"Стокс\" ООД тел:9731593 :798551:  АН 93 ЕООД  тел.9733370 :  \"Рони\"ЕООД тел:8164330  .НА ПЕЧАЛИВШИТЕ ЧЕСТИТО !!!!!!!!! А НА НАС УМНАТА ПРИ ИЗБОРА!!!!!!!!Така и така са ни прикарали,ако не им дадем отпор,като нищо ще ни врътнат /по схемата/ ПИШЕТЕ!!!!!!!!!!Колкото повече мнения,толкова по-добро решение!!!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Възмутен в Октомври 18, 2007, 08:58:39 pm
Мисля, че по-доброто решение ще е всички да престанем да плащаме на “Топлофикация - София”.
Преди 2-3 дни в пощенските си кутии намерихме най-накрая изравнителните сметки, които са изготвили любимите ни “топлинни счетоводители” от ”Електрон Комерс”. Както и миналата година, те не бяха предоставени съгласно договора на упълномощеното за тази цел лице. Тъй като не знаем на кой са дадени и къде е изготвения общ отчет как са направени, не можем да ги оспорваме.
Днес един съсед е отишъл до офиса на фирмата, за да оспорва своята сметка. От там са му казали, че тъй като не им е даден лиценз, те вече са преустановили работа и повече не се занимавали с изравнителни сметки.
Контакт с някого от Великото ръководство на любимата “Топлофикация - София”, на сайта им в Интернет не може да се установи. Трябва да отсъстваш от работа. Срокът за обжалване на сметките ще изтече поради размотаванията.
Нека дамите и господата от УС на “Топлофикация - София”, за в бъдеще да бъдат така добри и да изпращат заплашителните си писма на писани на тоалетна хартия, защото за друго не стават....
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Октомври 21, 2007, 12:51:05 pm
Здравейте и от \'Дружба - 1\'. 3 входа сме на прословутата Ел комерс\'. Още нямаме и изравнителни сметки. Никoй не вдига телефона...

От 3  дена \'имаме\' и парно. Някакви от \'Топлофикация\' дошли и го пуснали. Само че на последните етажи са топли само тръбите...

Съседите почти са навити да преялят парите си и да се включат към нова фирма. Аз и ще някои от тях обаче си искаме парите обратно - апаратурата е в гаранционен срок и работи.

Ще се консултирам с адвокат /моя позната - поне затова няма да плащам\'/ и ще си търся правата.

Аман от мошенници! За пореден път!!!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Възмутен в Октомври 22, 2007, 09:20:52 pm
Препоръчвам на всички да намерят броя от 7 -13 септември 2007 г. на в-к “168 часа”. На стр. 25 е описано подробно как инж. Тодор Авджиев и адв. Тодор Тенчев  са осъдили “Топлофикация”. Как “Топлофикация”, заедно с одобрените от нея фирми за “топлинно счетоводство” присвояват от нас – абонатите всеки месец 60 милиона лева. Как пладнешкия грабеж на абонатите се осъществява със съдействието на ДКВЕР начело нейния председател К. Шушулов. Накрая е написано, че всеки който иска да съди “Топлофикация”, може да изпрати данните си в редакцията, за да бъдат предадени на инж. Тодор Авджиев.
В предишният пост споменах, че получихме писмо от “Топлофикация”, че ако до 18 т.м. не се съгласим с предлаганите от тях условия, топлоподаването ще бъде прекратено. На 18 таоплоподаването не беше прекратено, а дори пуснаха парното. ОС не е избрало мошеническа фирма за ДРЕ от одобрените от “Топлофикация”. Има реална опасност “Топлофикация” да направи сметките на всички на пълна мощност + 10%, независимо ползвали ли са отопление или не. Как ще бъдат определяни сметките докато се монтират нови уреди от новоизбраната фирма и пр.
На сайта им в интернет няма никаква информация коя фирма е с отнет лиценз.
Въобще ако човек чете сайта им има чувството, че чете някакави бодряшки  глупости от времето на бай Тошо...
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Възмутен в Октомври 22, 2007, 09:26:02 pm
Препоръчвам на всички да намерят броя от 7 -13 септември 2007 г. на в-к “168 часа”. На стр. 25 е описано подробно как инж. Тодор Авджиев и адв. Тодор Тенчев  са осъдили “Топлофикация”. Как “Топлофикация”, заедно с одобрените от нея фирми за “топлинно счетоводство” присвояват от нас – абонатите всеки месец 60 милиона лева. Как пладнешкия грабеж на абонатите се осъществява със съдействието на ДКВЕР начело нейния председател К. Шушулов. Накрая е написано, че всеки който иска да съди “Топлофикация”, може да изпрати данните си в редакцията, за да бъдат предадени на инж. Тодор Авджиев.
В предишният пост споменах, че получихме писмо от “Топлофикация”, че ако до 18 т.м. не се съгласим с предлаганите от тях условия, топлоподаването ще бъде прекратено. На 18 таоплоподаването не беше прекратено, а дори пуснаха парното. ОС не е избрало мошеническа фирма за ДРЕ от одобрените от “Топлофикация”. Има реална опасност “Топлофикация” да направи сметките на всички на пълна мощност + 10%, независимо ползвали ли са отопление или не. На сайта им в интернет няма никаква информация коя фирма е с отнет лиценз.Как ще бъдат определяни сметките докато се монтират нови уреди от новоизбраната фирма и пр.

Въобще ако човек чете сайта им има чувството, че чете някакави бодряшки  глупости от времето на бай Тошо...
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: албена в Октомври 23, 2007, 03:37:19 pm
Здравейте!И ние сме абонати на въпросната фирма \"Електрон Комерс\"ООД.За проблема разбрахме от \"Топлофикация София\"АД в писмо адресирано до нас.
Не стига ,че заветното писмо получихме на 20.10.2006г. ами ни и задължават да им дадем отговор до 26.10.2007г.За капак се оказа,че  тел. които са дадени за информация постояно дават заето.Звъняхме в МИЕ-Дирекция\"Сигурност на Енергоснабдяването\",Топлофикация,Ел.Комерс и знаете ли какво се оказа,че или телефоните не се вдигат или ги вдигат некомпетентни хора.Не сме малко,дайте да се организираме,не бива да им позволяваме да ни правят на маймуни!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Възмутен в Октомври 23, 2007, 08:06:29 pm
Днес се обадих по телефона в “Топлофикация” на нач. отд. “Дялово разпределение” г-жа Пенчева.
Въпросната г-жа Пенчева, не можа да ми даде информация на нито един от въпросите, които и зададох.
Въпросната г-жа Пенчева не знае за какво е назначена там.
Въпросната г-жа Пенчева в края на месеца си получава заплатата.
На въпросната г-жа Пенчева и на ръководството на “Топлофикация” въобще не им пука за абонатите. Тях ги интересува само как да съдерат кожите на абонатите си и нищо друго.
 Въпросната г-жа Пенчева, нач. отд не знаеше как ще се прави разпределението докато абонатите си намерят нова фирма за дялово разпределение. Не можа да обясни защо не са предупредени абонатите предварително, че има проблем с лиценза на фирмата “Електрон Комерс”.
Смутолеви нещо от сорта, че “Топлофикация” правела постъпки някоя от фирмите да се навие и да прави “топлинното счетоводство” с полските уреди.
Тъй като можем да оспорваме изравнителните сметки, които са направени от “Електрон Комерс” само пред фирмата. Тя както споменах по нагоре вече не се занимавала с това, понеже и бил отнет лиценза, предлагам в “Топлофикация” поне да бъде назначен арменски поп, пред който абонатите да се оплакват.
Аз официално обявявам бойкот на плащането на сметки към “Топлофикация”.
Ще потърся правата си ако трябва и пред съда в Страсбург.
Не желая повече да пълня гушите на мафиозите от “Топлофикация”.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Октомври 24, 2007, 01:31:51 pm
Здравейте пак!

Явно идиочтината продължава.

И аз звънях къде ли не, писах и до медиите - електонни и 2 ТВ... Пълно инф затъмнение. Даже и омбудсмана и общината.... Идиотите даже не си отварят мейловете!

И аз ще си търся правата, макар и да нямам финансовата възможност.

Мерси за инфото за 168 часа - вижте и в focus-news.net инфото от 2 октомври.

Всъщоност при тази ситияция, според мен, е най-добре следното - тези софийски абонати на Електон Комерс\', на които апаратите им са метрон Епока 2 да спрат парното до решаване на възникналия казус. Защо да плащаме пълната мощност при положение че не я ползваме?

Лошото е че има хора , които не им пука дали са 5 или 55 лв. Аз даже и за 0.05 лв ще им търся сметка... Както може на държавните служители да им подорят по един пакет легален Виндоус, - така да ни монтират за твхна сметка нови топломери..

А за телефоните - и аз имах същия проблем. Но от вчера поне надуха тръбите... Акоито не ползва?


Toplorajon Iztok 970 99 34, 32, 70

973 25 20 oplakvaniq
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Октомври 24, 2007, 01:38:23 pm
http://www.focus-news.net/index.php?id=n794606&chain=1

http://standartnews.com/bg/article.php?d=2007-10-24&article=208523

Koj i koga go e reshil tova?????
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Възмутен в Октомври 24, 2007, 09:01:59 pm
Благодарая на bjork за инфото http://www.focus-news.net/index.php?id=n794606&chain=1

Ако в България има нормални прокуратура и съд както в “белите страни”, то незабавно биха се самосезирали от многобройните публикации по СМИ на тема Топлофикация.
За огромно съжаление ние не сме “бяла страна”. Иначе ако бяхме, редом със шайката Вальо Топлото, Рогачев, Антонов, щяха да бъдат изправени пред съда и ръководството на ДКВЕР начело с Шушулов, поне 3-ма бивши министри на енергетиката и “Вечната Амбър” – Любка Георгиева, която сега е Зам.председател на Съвета на директорите на “Топлофикация”. Същевременно от 1993г. е началник отдел “Топлоснабдяване” в Министерството на енергетиката и енергийните ресурси. Всички често променящи се малоумни наредби са нейно дело.
Ние сме от тези, на които са сменени стотиците уреди, за които ставаше на въпрос и споменаваше за това господин Павел Кърлев. И до ден днешен нито дума от “Електрон Комерс”, ДКВЕР, енергийното министерство или “Топлофикация” кое наложи смяната на уредите и с колко бяхме ощетени.
Мога да разкажа един любопитен случай как уредът на един радиатор само за не повече от пет часа работа през целия отоплителен сезон беше отчел 3 пъти повече, отколкото всички останали уреди взети заедно в целия апартамент. Какви перипетии бяха докато дойдат да свалят уреда и да го изпратят до лабораторията им във Велико Търново. След около месец получих протокол, че при направените проби в лабораторията им във Велико Търново уреда е бил редовен. При започване на новия отоплителен сезон тогава, всички уреди на целия блок бяха подменени.
Ако “Толофикация” намери фирма която да прави топлинното счетоводство с полските уреди, то обезателно изискайте от тях документ за сертификация от Комитета по метрология. Сигурен съм, че едва ли биха могли да представят такъв.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Октомври 24, 2007, 11:52:26 pm
Mersii za Vashata informaciq.
 
Yavno uredite ne rabotqt kakto trjabva;)

Shte opitam da \'pronikna\' i v Sofijskata prokuratura - ne mi e qsno kak, no shte probvam!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Teodora в Октомври 25, 2007, 11:32:08 am
Здравейте,
Пак проблеми с топлофикация. Миналия сезон не е включвано парно. Използвана е само топла вода. Но от топлофикация си изпращали сметки за зимните месеци на някаква си база. Ние не сме ги плащали тези сметки, защото чакахме изравнителната. Тя дойде имаха да ни връщат 67 лв. До тук добре. Но в последната фактура ми пишат сума по главница от просрочени задължения 270 лв и сума от връщане 67 лв. Обадих се на информация в Топлофикация и ми казаха че трябвало да си платя 231 лв към днешна дата. Просто незнам какво да правя. Как така да им платя не6то, което не е ползвано? Моля ви за събет ако знаете нещо по въпроса?
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Октомври 25, 2007, 09:18:20 pm
Pitaj gi tova da ne e sgradnata instalaciq. Pri nepolzvano parno, aparati na 00 00 00 imat da davat 134 lv.
Moshennicite si tyrsqt nachini da iskat pari za neshto, koeto ne si i iskal.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Възмутен в Октомври 27, 2007, 11:10:58 am
Днес във вестник СЕГА има публикация по темата. Материала  озаглавен : \"Парно с примка на шията\", можете да прочетете тук : http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2795§ionid=5&id=0001001
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Октомври 27, 2007, 03:56:02 pm
Мерси на линка. Явно хора пишат - обаче нищо.

Обадих се на една позната прокурорка, опитАх се да и обясня как стоят нещата... Прати ме директно в друга фирма, демек да я сменя. Пак обясних - май ме разбра. Накрая и казах : \"Какво да направим,за да се самосезирате!!!\' Ами, молба,  жалба от повечето живущи, подписи, считате се за измамени и т.н.

Междувременно съседски блок е на нашето положение - нямат никакви известия от Топлофикация, парното е пуснато... Наще сметки още ги няма /изравнителните/, домоуравителят не е в час - той е с махнати радиатори и дава артистично...

И НИТО ЕДИН КАНДИДАТ КМЕТ И ЕДКИПЪТ МУ ТАКА И НЕ РАЗБRАХА ЗА  НАШИЯ КАЗУС!!!

АКО ВЪВЕДЕТЕ \'ТОПЛОФИКАЦИЯ\' ИЛИ ЕЛЕКТОН КОМЕРС В \'GOOGLE\' ЩЕ ВИДИТЕ, ЧЕ ИМА ДОСТА ПУБЛИКАЦИИ!!!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Възмутен в Октомври 29, 2007, 09:43:22 pm
Ето тук:
http://www.standartnews.com/archive/2003/10/01/society/s3860_5.htm

и тук:
http://www.standartnews.com/archive/2003/10/01/society/s3860_6.htm  подробно е описано през какви изпитания сме преминали.

Съвет :
Не се подвеждайте от думите на смешника-мошеник Тодор Кузманов, казани тук: http://www.politika.bg/bussiness/article?aid=6760&eid=108&cid=50
Той е регистрирал уникалната в света Асоциация на топлинните счетоводители.Никъде по света няма такова животно – фирма за топлинно счетоводство. Само у нас....
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Октомври 30, 2007, 08:14:06 pm
http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1117747
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Възмутен в Октомври 30, 2007, 09:22:33 pm
http://bradva.com/?a=articles&p=256 също е написано по проблема "Електрон Комерс". Нека гласът ни на потребители да се чуе на повече места! Мисля, че по този начин ще накараме монополистите да започнат да се чувствстват неудобно и да се вслушат в гласа на потребителите.
Съветвам Ви да не се доверявате на бившия директор на Топлофикация Тодор Кузманов...
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: mmur в Ноември 01, 2007, 11:29:01 am
И аз имам проблем с Топлофикация-София, така че се присъединявам към мнението, че наистина трябва да спрем да плащаме и да си потърсим правата. Писах до платен сайт за правна консултация и тук цитирам писмото си до адвоката и отговора от него:
**********************************************************************************************************************************
Преди 2 дни си получих изравнителните сметки от Техем и установих, че имат да ми връщат само 6 лева, макар че по моите сметки бяха около 100. Та за какво става въпрос - от 5 години съм без парно, на камина, ползвам само топла вода. Действително сметката за подгряване на водата е намалена, но за сметка на това сумата за сградна инсталация е увеличена с около 80 лева. Оказа се, че вече е 40%, при 15% миналата година, 13% - по миналата, а в началото сме започнали на 10%. Жилището ми е на 1 етаж, под нас са мазетата, съседа до нас също не ползва парно - така, че на практика няма как да ползвам топлина от някъде, а тази която се \"отделя\" в жилището ми, въобще не може да ме стопли. И тъй като не съм подписвала договор с фирмата за топлинно счетоводство да заплащам такъв висок процент сградна инсталация, отказвам да плащам за услуга, която не ползвам.Моля за съвет къде да подам жалба и евентуално да заведа дело срещу топлофикация
*********************************
Здравейте,
Може би ще Ви се стори странно, но според мен е най-добре да потърсите решение на проблема като се обърнете най-напред към “Топлофикация – София”. Това може да сторите като изложите писмено Вашето становище и помолите за отговор. Така ще се запознаете с позицията на “Топлофикация – София”, която вероятно ще се поддържа, ако потърсите защита от Съда. На следващо място, може да се обърнете към Комисията за защита на потребителите, откъдето може би ще е възможно да получите информация за развитието на други сходни на Вашия случаи. При положение че “Топлофикация – София” наистина Ви начислява недължими суми, като най-надежден за Вас се очертава вариантът да предявите отрицателен установителен иск срещу Дружеството. Чрез този иск Вие ще поискате от Съда да се признае за установено спрямо “Топлофикация – София”, че Вие не й дължите суми за отопление на жилището Ви. В процеса ще следва ответникът “Топлофикация – София” да докаже, че за Вас съществува задължението за заплащане на консумирана от сградната инсталация топлинна енергия. В случай обаче, че желаете да си върнете платени вече на “Топлофикация – София” недължими суми за изтекъл период от време, за въпросния минал период ще трябва да предявите осъдителен иск за “неоснователно обогатяване” срещу Дружеството, но в този случай върху Вас ще падне тежестта да докажете, че не са били налице предпоставките за начисляване на суми за консумирана топлинна енергия.
******************************************************************
На жалбите ми до Топлофикация и фирмата за топлинно счетоводство просто нямам никъкъв отговор.Писах и до федерация за защита на потребителите/по I-мейла/, но и от там нямам отговор - просто глас в пустиня.Така че мненията и коментарите Ви ще ми бъдат от полза, какво още може да се направи.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Ноември 14, 2007, 02:27:03 pm
Eto pak neshto....
http://news.ibox.bg/news/id_1331717293

Ima li novini okolo nashta firma? Pri nas nqma nikoj :lol:
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Възмутен в Ноември 15, 2007, 07:53:53 pm
bjork написа:
Eto pak neshto....
http://news.ibox.bg/news/id_1331717293

Ima li novini okolo nashta firma? Pri nas nqma nikoj :lol:


Искам да ви препоръчам един сайт, който може да ви е от полза.
http://www.pravo-online.com/%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE-%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-4.html
Платен сайт дава експресна юридическа консултация за некоректни сметки за парно и други нарушени права на потребителите
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Ноември 17, 2007, 04:16:32 pm
thx, a kolko vzimat i chitavi li sa ;) kakvo mogat da napravqt v nashiq sluchaj?

Osven tova nerazboriqta prodylzhava

http://www.focus-news.net/?id=n823593&chain=1

Hahhhhhhhhh Mnogo mi e smeshno - predi vreme Vyzmuten postavi vyprosa za sertificiraneto.... Obadih se na moq poznata i kazah: \"KOte, interesuva me kak gi sertificirate nashte apatatcheta za parno ?\"dokmenti imat li i t.n.

Otgovor - KOTE, Uredite, koito sa montirani v apartamenta ti sa RAZPREDELITELNI! Ne, nikoi v BG ne gi sertificira, zashtoto  pri izrabotkata im se testvat mnogo vnimatelno i pri naj -alkoto otklonenie se brakuvat....Za da se prodavat te pritejavat 2 sertifikata za kachestvo spored iziskvaniqta na EU.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Ноември 17, 2007, 10:28:56 pm
Poneje pisheshe che nqkoi hora shte hodqt do Polsha, moje i da ne hodqt ;) Nqma nujda da harchat pari. Eto go saita na METRON, firmata e super, daje ima EN i RUS ezici.

A eto go i nashto biju :) Enjoy!

http://www.metron.torun.pl/en/prod_woda.html
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: elenaaleks в Ноември 18, 2007, 12:47:08 am
Възмутен: сайтът, който сте дали е с изключително нереални цени за консултация с адвокат. Реално цените за консултация са около 10-15 лева (Варна), в сайта в някой случаи може да достигне 3-4 пъти над тази сума. като се има предвид, че даден казус не може да бъде обхванат, рп. решен, с един въпрос - може да се представите колко трябва да се плати за тази консултация. Аз лично препоръчвам лична среща с адвокат,а  не онлайн общуване, особенно когато става въпрос за сериозни неща.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Възмутен в Ноември 18, 2007, 12:27:50 pm
“Работи се по разрешаването на проблема с бившите клиенти на “Електрон комерс”, заяви Петко Милевски”


Ние като потребители в крайна сметка не сме наясно от момента на въвеждането на т.нар. “топлинно счетоводство” сертифицирани ли са тези уреди. След като не са сертифицирани ние като абонати ощетени ли сме и с колко, за времето през което тази фирма е правила “счетоводството” ни?  

Ако не са сертифицирани защо толкова време това не е направено?

В “Топлофикация – София” има цял отдел (с началничка), който се нарича ДЯЛОВО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ. Това предполага, че в този отдел + началничката има и служители, които получават заплати благодарение на надутите сметки, които абонатите са принудени да плащат. Както по нагоре споменах началничката на този отдел не е напълно наясно за какво получава заплатата си.

А казаното:
 “Представители на “Електрон комерс” и на други фирми за топлинно счетоводство ще пътуват до Полша, с цел решаването на проблема със сертифицирането на полските топломери, заради които нито една фирма за топлинно счетоводство не пое клиентите от “Дружба”.
“Ние активно участваме в решаването на този проблем”, заяви Петко Милевски.”
... мисля, че не подлежи на коментар...

В наредбата срамежливо е споменато и нещо друго, че по решение на ОС на Етажната собственост при положение, че абонатите не могат да си изберат фирма която да прави ДРЕ, това може да се възложи на Топлофикация.
Така и така ни одират. Така и така ще ни вземат парите искаме или не искаме, нека и чиновническия апарат на Топлофикация да си размърдат задниците и да се заемат с ДРЕ.Тези фирмички ние абонатите не сме ги одобрявали, а ни бяха \"натресени\" от чиновниците от Топлофикация.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: stelt в Ноември 19, 2007, 12:50:07 pm
Здравейте,също имам проблем с тея изравнителни сметки и моля за съвет.Фирмата ми е Бруната.В банята нямам лира,а само една тръба.отделно си има щранг,който е затворевн с капак.Заради тая тръба в израмнителната сметка са ми сложили 500 единици при положение че в стаята дето съм с парно имам за цял сезон 400 единици.Пуснах жалба до Бруната и те ми казаха,че за тях това е щранг лира и толкова.Да,но аз не искам да се отоплявам в банята.Южен и среден апартамент съм.Щом като нямам лира и има тръба трябва да плащам.Защо?На комшиите апартамента е с лира и така е купен и те имат кран и като го завъртят и не плащат,а аз нямам право на избор.Не искам да ползвам но ще плащам.Пожелах да ми се сложи лира и на мен,но ми казаха,че не може.Добре,какво съм аз виновна,че не можело.Нямам право на избор ако желая да ползвам да плащам,а ако не желая да ползвам да не плащам.Дайте съвет какво мога да направя в моя случай.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: mmur в Ноември 21, 2007, 11:54:54 am
\"През настоящия отоплителен сезон хората, които ползват парно, ще заплащат еднаква цена на фирмите за дялово разпределение, след като между тях и \"Топлофикация\" беше подписан договор за въвеждането на основен пакет услуги. \"
 Нали точно за това говорим - че никой няма лигитимно сключен договор с Топлофикация. Защото обикновенно договора има 2 страни, които го подписват. И относно новите наредби за дялово разпределение, поне според мен те би трябвало да са анекс към договор - значи по пътя на логиката,Топлофикация и за тях трябва да изиска подписа ми.А иначе нямам нищо против да сключа един нормален договор - но договор в който е уточнена услугата, която ще ползвам, и цената, която ще плащам. И когато има промяна, да имам право да прекратя договора.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Ноември 21, 2007, 07:13:41 pm
В един материал на кандидат-кмет на \"Младост\" пишеше, че реалната цена на парното е само 4 лева. Това не е основна дейност, а изхвърляне на отпадни води. Но държавата нехае.

Другата измама е с амнистията на стари плащания - плащане без лихва до 31 октомври. Хората масово теглят заеми, за да погасят стари задължения. И така стават длъжници на банките. Загряваш ли какъв е порочният кръг? Някои заеми са ипотечни - залагат си домовете. И ако не платят, банката им взима имота. Най-главната цел е да станем наематели на собствените си жилища. Според данни 90% от българите имат собствени жилища, за разлика от Запада. И това дразни.

Затова са и призивите за създаване на дружества етажна собственост за саниране на сградите. И т.н., и т.н. С една-единствена цел - отнемане на имота. Но еснафът не иска да мисли по-далеч от носа си и масово се отказва от неща, които му се полагат по закон!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: gabi в Ноември 21, 2007, 10:27:54 pm
И аз съм абонат на електрон - комерс. Изпратили са ми изравнителна сметка, в която неадекватно са отразени показанията на водомерите. Свързах се със Савов - шефа на Електрон комерс и ме увери че мога да изпратя жалба и по имейла, /защото му обясних че съм с бебе и немога да вися пред офиса по опашки/, но искам да пусна и жалба до Топлофикация. Някой знае ли дали може това да стане официално през интернет?
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: mmur в Ноември 22, 2007, 05:26:59 pm
И аз се опитвах да пусна възражение до топлофикация чрез интернет, но не намерих къде.Затова я пуснах по пощата, с препоръчано писмо с обратна разписка. От фирмата за топлинно счетоводство получих отговор, но не и от Топлофикация. Сега съм пуснала нова, но чрез Комисията за Енергийно и Водно Регулиране, отдел \"жалби и работа с потребители\" Адреса е: София 1000 бул Дондуков 8
Доколкото съм запозната, те са длъжни да ми отговорят в 1- месечен срок, а ако жалбата ми не е в тяхната компететност,трябва да задължат Топлофикация да ми отговори.Така поне не си вземам годишната отпуска за да отстоявам правата си.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Декември 12, 2007, 07:52:57 pm
Eto go porednoto survakane....

http://dnes.dir.bg/2007/12/12/news2440358.html
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Декември 18, 2007, 07:55:03 pm
http://news.ibox.bg/news/id_61770952
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Януари 08, 2008, 04:53:55 pm
Privet!

Ko stava , neshto nqma dvijenie po temata, zashto li... Vsichki li ste dovolno ot smetkite si ? Stranno!

Ta iskam da popitam neshto - frimata \"Elekton komers\' se okaza 4e dejstva. Yes, stranno, e fakt. Prdi okolo mesec sa otishli i sa montirali radiatori i uredi v apartamenta na edni sysedi, deto si bi bqha orkachili predi 6 godini.

Osvetlete me kakvo stava! Thx! I kakvo pravim s tozi dzver, narechen \'sgradna instalaciq\' - uj vsichi polzvat, uj vsichi sa s aparati, a sgradnata inastalaciq - pone v moq sluchaj e 53, 2 % - shtot nqma potreblenie. Az sym v djaza...
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Fire в Януари 21, 2008, 04:41:48 pm
Здравейте,
Аз самия често се питам \"демокрация и частна собственост или комунизъм и държава собственост\" е положението ни в момента като държава (поне до колкото може да се нарече държава).
Апартаментите са частна собственост и всеки трябва сам да реши дали ще се отоплява електричество или ще ползва услугите на топлофикационите фирми. За съжаление в момента никои не те гледа като частен клиент ако задължителен абонат на топлофикация... ДО КОГА Бай Тошо вече го няма, няма го и комунизма. Не е ли крайно време моя дом да стане моята крепост. Сам да реша дали ще ползвам електричество за отопление или топлофикация?
Нямя на прдстава какво трябва да се направи (да грамне парламента барабар сас всички далавераджии дето \"работят\" там или просто да грамнеш 5-6 муцуни дето са подписали закона) за да може да се зачита желанието ти като частно лице.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: rozaly в Януари 22, 2008, 10:48:31 pm
Аз също съм абонат на Бруната,всяка година изравнителните сметки идват с закъснение но миналата година дойдоха чак на девети ноември  вместо до 15 август.Парното беше вече пуснато.По голяма част от живущите пуснахме рекламация за тези прословути щранг-лири в баните за който си начисляват единици кой знае как.Тези тръби веднъж ни ги слагат в цялата кубатура на жилището и после като лири.Искахме като са лири да ни монтират уред заедно с термовинтила за да си ги спираме.Но от 15 11 07 до днес 22 01 08г няма отговор защото знаят ,че това технически не може да стане.Така е защото трябва всички да заведем дела срещу Топлофикация.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: dan4i в Февруари 19, 2008, 09:57:32 pm
Може ли някой да ми каже имат ли давност задълженията към топлофикация и колко години ?
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: niki.naydenov в Февруари 20, 2008, 05:45:41 pm
Здравейте!Проблема ми е следния- изключил съм парното в апартамента си ,но ми се начисляват някакви такси( процент топлина на зградата).Тази такса възлиза на 50лв. месечно. Въпросът ми е дали има начин да се избегнат тези такси ?
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: hrisky в Юни 26, 2008, 04:49:38 pm
Имам нужда от съвет.При отчитането на топломерите през 2005г.не е имало човек на адреса ,както на 1та така и на 2 та дата.Дойде сметка в която е начислена на база използвана топлинна енергия.Става дума за радиатор в кухнята и лира в банята.Два месеца след въпросната сметка платих на техника или знам ли как го наричат за района да измери показанията за моя сметка.Съставен беше протокол и въпросния техник каза че ще отнесе протокола в ИСТА.
Аз така или иначе сметката не съм плащала ,защото е неразумно висока.Спряла съм да плащам и следващите сметки от тогава до сега .Защото е невъзможно да плащаш настоящите си сметки без да си платил въпросната сметка по база.Отказаха ми и да се демонтират радиатора и лирата без да е платена сметката.
Така аз си трупам сметка след сметка и за момента имам начислени лихви от около 300лв.Оказа се при новото ми посещение тази година/2008/в желанието ми новите изравнителни сметки да включат корекцията от 2005г.,че трябвало тогава в 3 месечен срок от отчитането да подам молба за преизчислението на база протокола на техника.Което време естествено е изтекло.А със задна дата преизчисление не можело да се направи защото начина на изчисление на сметките бил различен.Просто съм потресена.Това е някакво безумие.
Помолих да ми дадат разликата от протокола и начисленото ми на база ,отговориха ,че нямат такива данни.
От ИСТА нищо повече не можах да науча ,а решение на проблема ми не видях.От там се довлачих до топлофикация буквално защото навън е 38 градуса.
Там помолих за разпечатка какво дължа по месеци.Пратиха ме накасата където да платя 1,32 за въпросната.Какво бе изненадването ми като получих само суми и лихви към тях.Попитах служителката ,какви са стойностите в единиици използвана енергия,за да ги сравня с протокола ,тя ми отговори че такава справка не можела да ми направи.Оказва се, че аз дължа едни суми на топлофикация просто.Вече се мисля за много тъпа и проста,че не мога нищо да разбера.
Дайте ми съвет моля, какво да направя и как да постъпя.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: avram49 в Юни 27, 2008, 09:32:57 am
Да се предложи Топлофикация София за Нобелова награда - открили са нов физичен закон според който 1 куб. м.
вода може зимно време да се загрява със 75 квч енергия а лятно време с 83 квч - нещо повече - на съседната улица това става със 62 квч!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Virginia в Юни 28, 2008, 10:18:12 pm
Demontirah si radiatorite. Kogo (toplofikaciq; toplorazpredelitelnoto drujestvo) trqbva da informiram. Ima li sankcii za tova. Kolko podpisa ma ostanalite sobstvenici mi trqbvat?
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Ирина Марудина в Юли 05, 2008, 10:13:23 pm
hrisky,
топлинната енергия в една абонатна станция се разпределя на база отчетените показания. Тъй като вашите не са били предадени в срок до колкото разбира от мнението ви, няма как това да стане след приключване на годината. Вие сте заинтересована най-много от всички да ги намерите и да си дадете показанията в срок. Щом не сте го направили, ми се струва безсмислено сега да ги гоните. Има си договор с топлофикация - в него си е казано.

Така или иначе не могат да преизчислят сметките на входа за 2005та, нали?
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Retribution в Юли 11, 2008, 08:34:54 pm
Живея с майка си в гр. Сливен. Топлоенергия не използваме от 2002 г. Докато сме пускали парно всичките ни задължения са изплатени. След това започнаха да валят сметки за такса „мощност”, „сградна инсталация” и т.н., които изрично забраних на майка си да плаща. И така до ден днешен. От известно време насам получаваме известия за задължения към „Топлофикация”, които през годините от 400 стигнаха 1.130 лв. с лихвата. През този период (2003-2006), за който са начислени, парно и топла вода не сме използвали. Парното в нашия блок е разделено на секции и кръгове. От 1-ви до 6-ти етаж, и от 7-ми до 12-ти са двата кръга, а секциите са разделени според изложението на апартаментите. Фактически, нашият апартамент попада в 1 кръг, секция юг-запад. Във въпросната секция никой не използва топлоенергия, а в мокрите помещения (баня, тоалетна) лирите са запечатани от години. Т.е. „Топлофикация”-Сливен се опитват да ни накарат да платим за топлоенергия, която по никакъв начин не е достигала до нас. Днес, 11.07.2008 г., получихме „Покана за доброволно изпълнение” и Изпълнителен лист от районен съдия, според който има определен 2-седмичен срок, след който задължението ще бъде взето чрез съдия изпълните и т.н.

Не мога да позволя пенсионер със 120 лв. месечен доход да плаща сметка за нещо, което не е използвано.

Не зная към кого да се обърна и какви мерки да взема, за да не се стига до принудително плащане.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: hrisky в Август 16, 2008, 11:39:38 am
izida,ясно ми е че не могат да преизчислят сметките на входа за 2005 г.
Проблема е в това, че когато техника е отчел след официалните дати за моя сметка данните,нищо не е последвало,защото никой не ме е уведомил за срока в който трябва да подам молба за преизчисление.Незнам как се тълкува това,че съм извикала техника да засече резултата ,за да си го имама?или?
Естествено за да се преизчисли сметката.Когато ме уведомиха за телефона му и тн ,никой не каза за срок за преизчисление ,нито техника ,когато вземаше данните.Това е.Техника ,каза само че веднага ще занесе данните в разпределителното дружество.С което аз сметнах всичко за приключило.Но уви НЕ!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Август 18, 2008, 04:57:37 pm
hah, pak tazi usojnica \'Toplofokaciq\'.

Shte vi napisha neshto do njakolko dena, da se smeete... Na moe pismo ot 11.2007 g. imam otgovor ot Omudsmana na BG... 7. 2008 g. Po povod sofijskite istorii na \'Elektron komers\' i \'Toploto;....
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Август 30, 2008, 02:10:23 pm
Да се смееш ли, да плачеш ли... Та, нашият омбудсман ми пише след Н-ти месеци, че
трябва да си сменим фирмата за топлинно счетоводство, НО темата на моя е-маил беше, че
никоя от представените фирми не работи с нашите апарати ;)

много сладко ми отговарят, че Топлофикация-Софиа ще ни отчита /при положение, че отчетът
вече беше извършен от Електрон Комерс през май т.г./

някой има ли нещо ново по темата?
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Toplo Mi E в Септември 17, 2008, 11:23:22 am
До bjork и всички:
Новото е добре известното старо - Известието от Топлофикация, че трябва да си сменим \"топлинния
счетовредител\" и \"Предложението на \"Електрон Комерс\" София за участие (под тяхна шапка!!!) в
сдружение/асоциация ... бла, бла на потребителите.
Опитвам се да намеря информация как точно ще се случат нещата, ако не искам да си сменя уредите \"Епока\", но такава няма!
Също както няма достатъчно информация за това - коя друга фирма и по какви критерии да избера (ако реша) за предстоящия сезон!
Издирва се: добронамерен клиент на ПМУ-София, който да ми изпрати копие на изравнителна сметка
2006/2007 (без личните данни) за да сравня информационната и полезност с такава на \"Елекрон Комерс\", която е меко казано - \"айде бе, к\'во толкова...\".
Stay Alive!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Камелия в Септември 18, 2008, 04:44:12 pm
Здравейте!
Мислите ли, че има смисъл да съдя Топлофикация поради факта, че заради неплатили съседи аз също нямам топла вода? Някакъв съвет за стартиране на такова дело? Или да ида първо в Комисията за защита на потребителите?
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Септември 21, 2008, 07:41:23 pm
Zdravejte drugarcheta po nevolq!

Poneje znam kakvo e da ti trqbva info - eto edin polezen link

http://pravata.hit.bg/

Derzajte!

Do Toplo Mi E - shashmata e v pylen hod. A za firmata PMU - ne sym sigurna, no shte proverq pri edni poznati. Ne sa mnogo happy, no tova e.

Eto i oshte edin material

http://frognews.bg/Frog/index.php?option=com_content&task=view&id=8814&Itemid=11

ako potyrsite v saita - ima i oshte ;)
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Септември 21, 2008, 07:43:37 pm
@ Toplo mi e -

btw - nito edna firma ne raboti s METRON EPOKA-2. A bqha kazali, che shte pratq predstaviteli v Polska, za da gi upylnomoshtqt.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Септември 23, 2008, 12:28:57 pm
С решение от 16 септември т.г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е самосезира срещу топлинните счетоводители.
Това съобщиха от комисията, цитирани от БТА. КЗК е образувала производство за разследване на евентуално извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията - забранени споразумения, от страна на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство, гр. София, \"Топлофикация-София\" АД. разследват се и фирмите, които са сключили споразумение с \"Топлофикация -София \" АД: \"ПМУ - София 98\" ООД, Консорциум \"Сименс и Елвеко\", \"ТА-ЕС-Нелбо Инженеринг\" ООД, СД \"Електрон Комерс - Йовкови и сие\", \"Бруната България\" ООД, \"Техем Сървисис\" ЕООД, \"Директ\" ООД, \"ИСТА България\" ООД, \"Термокомплект\" ООД , \"АН-93\" ЕООД, \"Топлоконтрол\" ООД и \"Рони\" ЕООД, за предоставяне на услугата -дялово разпределение на топлинната енергия.
Повод за образуване на производството са публикации в редица ежедневници, както и сигнали на граждани, в които се посочват данни, че таксите за отчитане на радиаторите са се повишили почти двойно, а \"Топлофикация -София\" АД е постигнала споразумение с топлинните счетоводители за въвеждане на \"основен пакет услуги\" с еднакви цени за топлинните счетоводители. Посочва се и проблемът за техническа несъвместимост между уредите за отчитане на топлинната енергия, предлагани и монтирани от отделните фирми, което на практика прави невъзможно потребителят да смени по свой избор топлинния си счетоводител.
Според КЗК от изложените факти възникват основателни съмнения, че на пазара на отчитане на топлинната енергия, използвана от домакинствата, се прилагат търговски практики, които водят до координирано повишаване на цените и създаване на условия за разпределение на пазара между фирмите за дялово разпределение на топлинната енергия. Това поведение може да представлява забранено споразумение, което води до ограничаване на конкуренцията на пазара и директно уврежда интересите на потребителите, заявяват от комисията. Комисията за защита на конкуренцията може да наложи санкция до 300 000 лв. на всяко едно предприятие, участник в забраненото споразумение и да постанови прекратяване на нарушението.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: bjork в Октомври 03, 2008, 06:42:37 pm
Eto oshte edna polezna statiq:

Как ни държат за яйцата        

03-10-2008 13:16
При разследването бяха открити 124 фирми, работещи с “Топлофикация-София” АД. Защо остана само една-“Шибър”? Къде са останалите 123? Имената на фирмите, собствениците и управителите съм публикувал в сайта “АФЕРА.БГ” НА 08.06. тази година. Защо уважаемата прокуратура, следвието и съда си затварят очите. Тези фирми бяха укрити от шефовете на “Икономическа полиция”. Защо ДАНС не ги разследва?

 

 

От няколко седмици по медиите се ширят “умници”, които упорито повтарят фразата, че парното трябва да се плаща така, както човек плаща хляба в магазина, когато го купува.

Дали е така и кои са хористите, които пеят тазе фалшива песен?

На първо място това са хората от самата “Топлофикация”.

На второ място това са от “Булгаргаз”

На трето място са смехотворците от паразитните фирми затоплоотчетност.

На четвърто място са платените клакьори на горепосочените.

Има и пето, но това са наивници, вярващи, че плащат това, което получават.

Как стоят нещата?

По времето на своето царуване Вальо Топлото, неговите началници и различни паразитни фирми са ограбили над 1 млрд и 800 млн лева!!! Къде са парите? Кой ги е взел и как ги е изпрал? Въпросът е към ДАНС, прокуратурата и БОП. Къде е комисията на “вълшебния стрелец” Кушлев? Къде е персонално шефът на финансовото разузнаване в ДАНС Васил Киров?При разследването бяха открити 124 фирми, работещи с “Топлофикация-София” АД. Защо остана само една-“Шибър”? Къде са останалите 123? Имената на фирмите, собствениците и управителите съм публикувал в сайта “АФЕРА.БГ” НА 08.06. тази година. Защо уважаемата прокуратура, следвието и съда си затварят очите. Тези фирми бяха укрити от шефовете на “Икономическа полиция”. Защо ДАНС не ги разследва? Защо не ги подслушва и проследява, а подслушва и проследява мен и колегите, които търсят истината? Защото австрийците знаеха само за нея, тъй като българската фирма “Шибър” е филиал на австрийската.

И още един въпрос имам. От пет години моля Районен съд-София да изпратят един среден техник да измери температурата на топлата вода у дома. Но не пращат. Защото водата ми има температура 45 градуса, а искат да  плащам за 70.

Ало! Вие дето дрънкате, че не си плащаме хляба! Къде сте?

Кой плаща за мухлясал хляб?

А кой трябва да плаща без да яде хляб?

Защото не го иска!

Ял-не ял-плащаш!

Защо фалираха толкова заводи и фабрики през 90-те години, а “Кремиковци” и “Топлофикация” не? И двете чудовища са губещи. И двете имат държавно участие. И от двете яко се краде. Но не ги фалират.

Защо?

Защото кой коли кокошката, която снася златни яйца.

Нашите яйца.

Ето кой и как ни държи за яйцата и ги извива, драги съотечественици.

 

Николай Колев-Босия
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: hary в Януари 29, 2009, 11:21:37 pm
здравейте
явно сме много с проблемите с парното.искам да ви споделя няколко проблема които имам както и мнения и решения.
1. преди година направиха проверка внезапно за свалени топломери и заловиха 6 или 7 апартамента в нарушения. при което са им казали че ще им преизчислят с няколко години назад сметките и ще ги уведомят колко ще имат да плащат.но това нас какво ни грей след като сме им плащали и тяхното парно а нашите сметки няма да се ПРЕИЗЧИСЛЯВАТ!!!!!!!!!!!!
2.от тез кражби за първите 3 месеца на 2008 платихме над 700 лева само за отопление на една стая и прословутите общи надчисления.таз зима решихме да се топлим на масленни радиатори.за два радиатора в две стай платихме 400 лева общо за ток за последните 3 месеца с/у 700 за една стая+сметките за ток през2008. в момента за декември и януари ни търсят 300 лева само за общите тръби които минават през апартаментите и 1(една) еденица на всичките топломери+1 куб топла вода в кухнята.
3.на половината апартаменти в блока топломерите са им поставени по средата на радиаторите а на останалите отстрани на отсрешната на входа и изхода на радиатора.а всички знаем,че в тази част на  радиатора най-слабо циркулира водата в него и там му е най-ниската температура.и по тоз вапрос в \"нелбо-инженеринг\" вдигат рамене.
4. СМЯТАМ ТОВА ЛЯТО ДА ИЗРЕЖА ТРАБИТЕ М/У ОСНОВНИТЕ И РАДИАТОРИТЕ ДА ГИ ОБВИЯ В ИЗОЛАЦИЯ И ДА ГИ ЗАЗИДАМ С ТУХЛИ-ЧЕТВОРКИ ТАКА ЧЕ ДА НЕ МИ ИЗЛЪЧВАТ НИКАКВА ТОПЛИНА ПО СТАИТЕ.ЩЕ СИ ПОСТАВЯ Е ЕДИН БОЙЛЕР КАКТО В БАНЯТА И ЗА КУХНЯТА.СЛЕД КОЕТО ЩЕ ВИКНА ЕДНО ВЕЩО ЛИЦЕ,ЕДИН НОТАРИУС И ЕДИН АДВОКАТ И ДА ДОКУМЕНТИРАМ ВСИЧКО.СЛЕД КОЕТО ЩЕ ПРЕДСТАВЯ КОПИЕ ОТ ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ В ТЕЦ-А И ОТ ДОГОДИНА АКО МИ ПРАТЯТ СМЕТКИ ЗА ПАРНО ЩЕ ГИ СЪДЯ В БГ.И АКО ТАМ НЕ СТАНЕ В МЕЖДУНАРОДНИЯ СЪД.ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ  ДА СЕ ПЛАЩА НЕЩО КОЕТО НЕ ЖЕЛАЕШ ДА ТОЛЗВАШ.ако не искам да ползвам ВиК спирам я, свалям водомерите ,затапвам тръбите и почвам да пия минерална вода и да се къпя в градската баня(хи хи) но никой няма да ми търси по 150лева всеки месец че тръбите за комшиите минават през стените на апартамента ни.както и с енергото ако си ползвам ток то слънчеви панели на покрива или генератор в мазата електромера няма да мърда!следователно и от там няма да ни идват сметки от по 150 лева месечно.
сметнал сям че е по-добре да свия апартамента с 2до3 кв.м които по пазарната стоиност в момента около 500 евро са 1000-1500 евро(2000-3000 лева) но пари на ОБИРДЖИИ вече не давам!
защото това си е ПЛАДНЕШКИ ОБИР ДАМИ И ГОСПОДА!!!!
съветвам ви и вас да ги зазидате с изолация и да се бориб за справедливост в таз наша мила родина България!!!
успех! 29,01,2009
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Mareto в Септември 02, 2009, 10:25:52 am
Здравейте, Дами и Господа! Прочетох всички мнения по темата, благодаря за инфото, беше ми изключително полезно, тъй като от днес и аз имам проблем с \"Техем\" и \"Топлофикация\"! Това, което исках да споделя с вас, че като притежател на новозакупен апартамент, отидох миналата година (12.2008г.) да си сменя партидата със закъснение от една година, обаче (апартамента придобихме преди 2г., 12.2007г)! Тези от \"Техем\" веднага се възползваха и като първи тарикати ми надчислиха едни 170 лв., при нулево потребление по отчет на уредите (помислиха, че могат да ме изнудят, незнаейки какво е вършил стария собственик, уви, обаче аз бях на мястото му) ха-ха! Въоръжена днес с документи (отчети и сметки) отивам при тях доста нахъсана да си търся правата! Та това, с което исках да започна е, че за мое най - голямо учудване, когато си сменях партидата служителката на \"Топлофикация\" ми обяви, ЧЕ \"ТАКСА МОЩНОСТ\" ИЛИ \"СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ\" Е ВЕЧЕ 30%!!!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Mareto в Септември 02, 2009, 10:33:31 am
Доколкото си спомням (незная дали в хронологичен ред), тя бе 10%, после някакви пловдивски адвокати заведоха дело и спечелиха, и тя бе отменена, като незаконна, после веднага я въдвориха със Закон, не с Наредба!!! И така през годините тя се увеличава, докато ни залъгват с поевтиняване на парното покрай цените на газа и прочие! Не следя всички публикации по темата, тъй като използвам климатици и слава Богу досега не съм имала проблеми с ЧЕЗ! Но сметките ми към \"Топлофикация\" започнаха да набъбват (за едната топла вода)! Оставяйки назад всичката останала порнография относно прословутите топломери и всякакви измервателни средства, и наредбички на \"Топлофикация\" и топлинни счетоводители, задължаването ни да сменяме сега пък тез уреди, задължаването да носим водомери на 5 години за измерване и пр. и пр., то само таз \"такса мощност\" си е жив рекет!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Mareto в Септември 02, 2009, 10:44:57 am
В тази мила Родина и красива България, изродена от нехайството, а и изнудване на и от държавници, явно е че се извършва геноцид срещу тоз български народ! Сблъсквала съм се с доста държавни институции и породените от тях за мен проблеми! Навсякъде е едно и също, с една цел! Направено е прекалено сложно, неясно, времеемко, трудоемко и финансово подплътено, за да може обикновения човечец да се пули, обърква и неразбира, за да не може да плаща всички таксички, за да не може да наеме специалисти да му разясни, за да обикаля улиците, като недотавен (прехвърлян от служител на служител в различните ведомства) и накрая да си каже \"майната му, не мога да се разправям\" и да се остави на белите вълци и гризачи, в чийто образ са превъплатени куп държавни институции и облагодетелстваните от тях частни фирменца!!!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: kikaval в Ноември 03, 2009, 09:42:23 pm
Здравейте и от мен.Прочетох всичко по-горе и съм съпричасна ,защото и аз съм възмутена от Топлофикация.Дъщеря ми е от 2 години в Англия,а Топлофикация  всеки месец изпраща някакви прогнозни Промофактури за изразходвана топлоенергия.Аз живея в друг град и днес ми се обадиха съседи на дъщеря ми ,че на вратата на апартамента от 2 дни е залепено съобщение от ТЕЦ за дължимите суми за нещо ,което не е ползвано.И питам аз ...не е ли това НАРУШАВАНЕ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ? Да лепнат на вратата ти какви суми им дължиш...изписани с подробности по месеци...с лихви ,без лихви и т.н.Това вече е върха на наглоста им.Възмутена съм още повече , че в апартамента не живее никой и , че е подадена преди години молба за отказване от услугите на Топлофикация
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Cambodja в Ноември 04, 2009, 10:02:51 am
Чисто и просто начисляват таксата мощност. Макар и да иде със справка за 10 лв от Гранична полиция, че не е била тук, кел файда като имаме законния рекет - такса мощност.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Mitko в Ноември 05, 2009, 01:47:30 am
Имам въпросче? Отказвам услугите на топлофикация, започвам да се отоплявам с електричество и поддържам температура в жилището 24-26 градуса. Топлофикация ми начислява такса мощност около 30%. Аз предявявам иск да ми платят 30% от електроенергията за отопление, защото и аз \"излъчвам\" такса мощност в блока. Тяхната такса е уредена с закон, а за моята се позовавам на принципа за равнопоставенност залегнал в правото. Имам ли шанс да спечеля с тази теза в съда?
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Cambodja в Ноември 06, 2009, 09:40:47 pm
Пробвай във форума на lex.bg.
Въпроса е интересен смятам.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Mitko в Ноември 07, 2009, 12:57:06 am
Благодаря за съвета! Регистрирах се и го зададох в раздел Търговско право, има тема за топлофикация.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Cambodja в Ноември 07, 2009, 10:42:04 am
Сподели после отговорите, да не го ровим излишно :D
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Eltanguito в Ноември 10, 2009, 03:40:40 pm
Здравейте!
Имам дългогодишен проблем с Топлофикация-София. От 5 г. не ползвам нито една от услугите им- нито отпление, нито топла вода. Бях погасил всичките си задължения. Въпреки това задълженията ми към тях нарастват заради таксата за подгряване на сградната инсталация. Така сега съм заплашен от съд заради дълг от 2000 лв., който не мога да погася.
Редно ли е да ме съдят за услуга, която не искам и заради това, че използват жилището ми за тръбна инсталация, която не е моя и не я искам? Това не е ли своеобразен рекет и нарушаване на основни човешки права? Моля Ви за съвет как да постъпя? Готов съм да водя война с тия изверги.........
Благодаря Ви!
Георги Павлов, София
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Mitko в Ноември 10, 2009, 07:44:58 pm
Тези такси са определени от държавата, с наредбата за топлоподаването. Консултирайте се с юрист, би трябвало да има някаква давност. Обжалване до дупка! Тормоза е психически, не се предавайте! Успех!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Cambodja в Ноември 10, 2009, 11:05:06 pm
Накрая май ще се стигне до Страсбург.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: avram в Ноември 17, 2009, 03:10:23 pm
Всички коино живеят в блокове и кооперации с парно и не желаят да плащат защото си били изключили парното са супер нагли.

Аз живея в каща и знам какво е да не се утопляваш през зимата. Всичко зомръзва, тръбите се пукат от студ и е по-студено от колкото но вън, а познавам хора коита са си спрели парното, с нищо не се утопляват и си ходат по потници, при положение че са и пушачи и често си отварят прозореца.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: mistrustful в Ноември 24, 2009, 09:27:25 pm
смятате ли ,че е нормално да се спира топлоподаването произволно,без връзка с температурата.В момента е под 5гр,парно няма, респективно топла вода/Габрово/,а през деня -има,а е топло.Това се случва ежедневно посл.6-7дни.Дали има друг град в България,където да спира/не намалява/ топлоподаването/и не е аварийно/след началото на отопл.сезон?
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Cambodja в Ноември 24, 2009, 10:26:45 pm
Датчика нещо е изтрещял явно или не са я гласили както трябва. Не звъняхте ли на топлото?
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: tulev в Ноември 27, 2009, 12:02:07 pm
По отношение на разпределението разпределение на топлинната енергия в сградата  закона казва :
Чл. 143. (2)   Топлинната енергия за отопление на общите части на сградата – етажна собственост, при прилагане на дялово разпределение чрез индивидуални разпределители, в които има отоплителни тела, се определя въз основа на:мощността на отоплителните тела, или показанията на инсталираните върху тях индивидуални разпределители.
   (3)   Топлинната енергия по ал. 1 и 2 се разпределя между всички потребители пропорционално на отопляемия обем на отделните имоти по проект.
   Тук става дума за потребителите на топлинна енергия , от което следва да си зададем въпроса : Кои са потребителите ?
   В отговор на този въпрос закона ясно казва:
   Чл. 153. (1) Всички собственици и титуляри на вещно право на ползване в сграда - етажна собственост, присъединени към абонатна станция или към нейно самостоятелно    отклонение,    са    потребители    на    топлинна    енергия    и    са    длъжни    да монтират средства за дялово разпределение по чл. 140, ал. 1, т. 3 на отоплителните тела в имотите си и да заплащат цена за топлинна енергия при условията и по реда, определени в съответната наредба по чл. 36, ал. 3.
   О тук става ясно че лицата със свалени радиатори и затапени щтрангове за топла вода НЕ СА  присъединени към абонатна станция или към нейно самостоятелно    отклонение, и съответно не могат да се считат за потребители !!!
 
   Моля настоящото да бъде доведено до знанието на компетентните органи , за да бъде преустановена тази практика към лицата отказали се от услугите на Топлофикационните дружества !
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: amarkov2661 в Ноември 28, 2009, 02:23:58 pm
проблема парно е най-сложният проблем за българското общество, умишлено усложняван от монополиста и управляващите. в момента картината е твърде мрачна и е описана накратко в статията - \"парното - касапницата за човешки съдби\". заглавието е грозно и звучи зловещо, но фактите са такива, даже далеч по-грозни и по - зловещи. с премахването на температурният график, като основен лост за управление на количеството топлина, се премахна/унищожи/ и връзката между ползвано количество топлина и начислена сума за плащане. всъщност така се отне и правото на гражданите сами да управляват разхода си на топлина. поради тази причина няма нито една вярна сметка за парно, а отгоре на всичко, общо всички сметки взети заедно са 4-5 пъти над необходимото. за капак на всичко с премахването на преклузивния срок от зе, управляващите прехвърлиха всички вреди, формирани от 1999 г- до 08.09.2006 год. върху гражданите.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Mitko в Ноември 28, 2009, 09:45:31 pm
Много ми хареса следната публикация:

Според някои медии събираемостта на топлофикационния рекет е
спаднала до 12%. Дори да са пресилени, тези данни навеждат на извода, че съзнателно или подсъзнателно хората вече
се изправят срещу топломафията.

Тук предлагаме разговор с д-р Радко Ханджиев – първият
българин успял да пребори топломафията.

© Д-р Радко Ханджиев
с/о ГС “Асоциация на
данъкоплатците в България”
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: amarkov2661 в Ноември 30, 2009, 08:35:28 am
без всякакво съмнение държавата толерира, вместо да регулира антаганистичните отношения между монополиста и гращданите, породени от противоположните интереси на страните по отношение на количеството топлина, което следва да се произведе във всеки отделен момент. интересите на монополиста диктуват непрекъснато да произвежда максимално количество топлина, което е необходимо за отопление при минус 20 градуса. интересите на тражданите изискват да могат да управляват лично разхода си, и да има връзка между ползвано количество и начислена сума за плащане. тези интереси на гражданите са защитени още от проектанта на отоплителната система. той е разработил температурният график, като основен лост за управление на количеството топлина в зависимост от външните условия. този график създава възможността и дава правото на гражданите сами да управляват разхода си на топлина, т.е. потреблението определя какво количество да се произведе от топлоизточника във всеки отделен момент. точно с това свойство на този график не е съгласен монополиста. по искане на монополиста, управляващите изхвърлиха този график от новосъздадения и новоприет през 1999 год Закон за енергетиката и енергийната ефективност. така държавата предостави правото на монополиста да произвежда произвални количества топлина, при което се отнема правото и възможността на гражданите сами да управляват разхода си на топлина, няма връзка между ползвано количество топлина и начислена сума за плащане - т.е. нито една сметка не е вярна. за да се реши проблема следва да се обединим и да заставим държавата да възстанови температурният график, ката задължителна законова норма. документиране, контрол и санкции за допуснати отклонения. подробности в книгата \"Проблемът парно - произвол, измами и беззаконие\".
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: amarkov2661 в Ноември 30, 2009, 06:43:04 pm
предлагам на читателите най-краткото, ясно и точно представяне на проблема, което е: парното - 20 години антагонизъм, закрилян от държавата.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: paco100 в Януари 09, 2011, 09:00:42 pm
Погасителна давност
Чл.110. С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.
Чл.111. С изтичане на тригодишна давност се погасяват:
а) вземанията за възнаграждение за труд, за които не е предвидена друга давност;
б) (изм.,ДВ,бр.12 от 1993 г.) вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор;
в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания;
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: irena angelova в Август 31, 2011, 08:29:55 am
kolko struva edin kubik topla voda..jiveq v Razsadnika
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Nesym Glupak в Януари 27, 2012, 09:15:29 pm
Топлофикация няма право да взима пари за тръбите!!! Щом няма топломери на тръбите, те няма как да изчислят колко топлина са отделили. Нали тези с парното имат топломери и по тях плащат. А ние само с тръбите, понеже сме по-прости и ни цакат с голямата балтия.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Пенка Каменска в Февруари 02, 2012, 11:08:13 am
Здравейте.
МОля за мнение. Не знам към кого да се обърна.
Проблема е, че топлофикация всеки месец удържа лихва за закъснение на плащането. Всеки месец редовно си плащам сметките, но понякога закъснявам с един - два дни. Винаги до сега са ми удържали лихва от 0,01ст. на ден, независимо колко е сметката ми за парно за месеца. Този месец обаче за два дни закъснение ми удържаха 0,05ст. Законно ли е това?
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: Svetlana54 Svetlana54 в Февруари 02, 2012, 06:29:37 pm
Последното писмо, което получих от Топлофикация е от 30.01.2012.Предлагат ми споразумение в 7 дневен срок и да внеса 30% от сумата /главница и лихва/, а остатъка през следващите 10 мес. Аз извадих от интернет бланката за възражение и днес я занесох в Топлофикация ул.Ястребец 23 и взех входящ номер. В ТЕХЕМ ми приеха възражението след като написах за сведение и ми дадоха входящ номер, в Комисията по енергийно регулиране ми отказаха да приемат въражението с довода, че го пращат на М-во на енергетиката, а М-во на енергетиката ще ме приемат само впонеделник от 10.00 до 14.00ч. В ТЕХЕМ ми показаха ф-ра на потребител, на която на гърба се посочва технологичния разход на топлинна енергия в абонатната станция, но като казах, че сметките пак са високи, ми казаха, че това еч защото има отказали се от парно във входа. Че мен какво ме интересува, аз искам да плащам това което съм потребила. На стълбите няма парно, в банята лирите не работят, аз пускам парно само в кухнята на 91год. ми майка. Иначе ще го спра и ще срежа тръбите, те са моя собственост щом минават през моя имот и съм платила за тях. Какво да правя!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: венцислав найденов в Февруари 03, 2012, 05:53:35 pm
ей хора какво да се направи с тези тръби дето минават през апартамента ми,за отопление на който ми взимат по 5-6лв на месец(т.е. почти не ползвам парно) а за тях по 30-40-50лв,както им скимне.вече ми е писнало и мисля съвсем сериозно да ги отрежа,а пък тези над мен да се оправят.има ли някакъв перцедент по тоя случай.някой да е осъдил топлофикация заради тръбите,някой да ги е резнал.дайте да направим НЕЩО СТИГА СА НИ КРАЛИ!
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: цветомир димитров в Февруари 23, 2012, 05:02:50 pm
Здравейте,бих искал да попитам следното, скоро ми предстой газификация на апартамента,като аз съм на последния етаж, над мен и около мен няма никой .Каква е възможността напълно да се откажа от Топлофикация,тъй ката не ползвам парно и топла вода.Трябва да плащам 40 - 50лв. сградна инсталация , за нещо което не ползвам.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: egotseva в Март 19, 2012, 05:20:42 pm
Здравейте,
Тръбите не са на топлофикация, а са част от вътрешната инстлация на сградата. Ако ги отрежете без да спазвате съответния ред, инсталацията няма да функционира и ще имате проблеми със съседите.
Принципно всяка промяна във вътрешната инсталация трябва да става със изработване на проект и решение за това трябва да вземат собствениците по правилата на Закона за етажната собственост.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: egotseva в Март 19, 2012, 05:29:57 pm
Винаги се е считало, че плащанията към топлофикация са периодични и давността е 3 годишна. Едва от 2007 г. насам има няколко решения на съдилища, които твърдят обратното. Но преобладаващите съдебни решения приемат 3 годишната давност. Заради тези противоречиви решения Омбудсманът поиска от Върховния касационен съд да се произнесе с абсолутно задължително решение за всички по този въпрос. Очаква се всеки момент да бъде прието това решение. Смятаме, че ще се приеме категорично, че давността е 3 годишна. Това обаче не означава, че Топлофикация няма да завежда дела и за по-стари задължения, защото съдът не се произнася служебно по въпроса за давността на вземанията. Съдът ще приеме по-старите от 3 години вземания за погасени по давност само ако потребителят е възразил за това в точния момент и по точния от юридическа гледна точка начин. Ето защо, в случай, че имате такива погасени по давност задължения към топлофикация непременно се посъветвайте с юрист, който да ви помогне да направите възражението за давност прецизно, за да бъде взето предвид.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: ina koleva в Март 30, 2012, 12:59:27 pm
Хора, не знам какво става с това парно, но ние сме 3ма човека и сметките ни са близо 400 лв. всеки месец. Миналата година за януари и декември (2011) имаме сметки по 450 лв. Просто не знам колко пари трябва да изкарвам за да мога да си плащам. Изравнителни сметки по 1000лв. на сезон. За 3 години дължим 9000 лв., това ми е неадекватно и невъзможно за плащане, аз още съм студент.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: egotseva в Юни 27, 2012, 02:35:49 pm
Не сте ли правили рекламация на изравнителните сметки? Какво Ви отговарят? Все пак трябва да Ви дадат някакъв отговор защо Ви се отчита такова голямо потребление. Няма значение колко човека сте. Потреблението на парно не зависи от броя хора, а от броя на отоплителните тела и начина на ползване на отоплението. От значение и какъв тип е Вашата сграда - ако живеете в панел, който не е изолиран, сметките ще Ви са много по-големи от тези на подобен апартамент в санирана кооперация. Влияние оказва и броя на апартаментите, които не ползват парно в сградата. Кражбите на енергия вътре в сградата също много се отразяват на сметките именно на съвестните потребители. Топлофикациите гледат да стоят надалеч от тези проблеми - и донякъде с право. Нашия блок например се състои от 67 апартамента и сме като риба, рак и щука. Няма оправия. Щранговете имат течове, прозорците в общите части са в лошо състояние - никой не го интересува. Аз бях домоуправител една година, съпругът ми две. Направо се изтощихме от разправии. С триста зора сменихме един щранг минаващ през 7 апартамента, че имаше теч; ремонтирахме покрива и сменихме входната врата с алуминиева. Веднаха се почувства, че входът се стопли. Но за други неща не ни останаха сили и се отказахме. Следващите след нас се мъчат да поддържат това, което направихме, но гледам, че не правят нищо към подобряване на входа. Имам позната, в чийно сграда направиха абсолютно пълно саниране - не само с външна изолация, а и мазета, тавани, дограми, инсталации - всичко. Сложиха им и соларна инсталация на покрива за топла вода. Сметките им за топлинна енергия паднаха на 40 процента от миналогодишната консумация. Но те са само 10 апартамента. Събраха по 4 000 лева на апартамент. Една от собственичките каза, че не може да отдели. Останалите събраха и нейните пари. И кандидатстваха за реновиране по някаква програма. Общо на апартамент им отпуснаха още по към 6 000- 7 000 лева за пълното саниране. Но това не може да се случи в блоковете с много апартаменти.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: egotseva в Юли 25, 2012, 01:31:04 am
Вече се получават изравнителните сметки за парното и от получаването течат сроковете за възражения по тях, които трябва да се спазват. Ако ги пропуснем - едва ли някой ще ни обълне внимание. Срещала съм дори съдебни решения, в които съдилищата приемат, че след като потребителя не е спазил срока за възражение - оспорванията на сметките от негова страна са неоснователни. Лично аз не съм много съгласна с тази теза, но наистина съм виждала такива съдебни решения.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: egotseva в Юли 25, 2012, 01:40:38 am
Възраженията за погасени по давност вземания в хода на съдебните процедури се правят чрез попълване на празната бланка за възражение, която се изпраща от съда заедно със заповедта за изпълнение. След подаване на попълненото и подписано възражение в съда, съдията дава едномесечен срок на топлофикация да заведе искова молба и вече в открито производство с призоваване на ответника да установи своето вземане. След завеждане на исковата молба, съдът изпраща копие от нея и от доказателствата на ответника и му дава срок за отговор на исковата молба. В отговора трябва да се изложат всички възражения на потребителя, включително и тези за изтекла погасителна давност. Ако ответника (потребителя) пропусне да направи това - губи правото си да възрази на по-късен момент и дори да има основателни възражения, съдът няма да ги вземе предвид. Потребителите не познават тези процедури и в повечето случаи пропускат да се защитят. Друг момент е начина на уведомяване - когато призовкаря не намери никой във жилището или входната врата на блока е заключена и той не може да влезе - то той залепва една съобщение на вратата, което гласи, че срещу определен човек има зеведено дело и той трябва да отиде в съда да си вземе съдебните книжа. Ако не го стори, той се счита за редовно уведомен и процедурата се развива без негово участие. По този начен огромна част потребители се оказват осъдени без да разберат, че това им се е случило. Разбират едва, когато получат призовка за доброволно изпълнение от съдия-изпълнител.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: egotseva в Юли 25, 2012, 01:45:34 am
За съжаление след получаване призовката от съдията изпълнител, възможностите на потребителите намаляват - те трябва да заведат ново дело, в което да установяват, че не дължат претендираните от тях суми, например защото са погасени по давност. Това означава, че те трябва да заплатят съдебна такса, евентуално суми за експертизи и хонорар на адвокат, който трябва да наемат за защитата си в съда, тъй като малко хора могат да се защитават сами, освен ако по някакво стечение на обстоятелствата познават съдебните процедури.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: слави арабаджиков в Септември 14, 2012, 01:12:12 pm
Започва новият отоплителен сезон, а реакцията на управляващите във връзка с проблема парно е нулев.Депозирах запитване до министерски съвет и президентсво,за нарушаване на конституционните ни права,за неприкосновеността на частната собственост, но за съжаление те просто подминаха моите конкретни въпроси и предложения и ме направиха на пълен глупак.Нее ли време да се обединим и поставим ребром въпросите за монополиста топлофикация,за нейното толериране от властимащите и пълното пренебрегване на потребителите,техните права и интереси.Отнемане правото на личен избор и решения и пробутването на някакви общи правила,подменящи двустранния договор,като задължително условие за нормални отношения,връщане на преклузивния и давностен срок,като задължително условие,премахване на измислицата \"сградна инсталация\" и изпълнение на указание 032 от 2006 год. на ЕС.Явно че не сме нормална държава,при положение ,че продължават да ни имат за \"дойни крави\", без право на глас.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: egotseva в Ноември 05, 2012, 10:11:29 am
Ще бъде добре да споделите какви са конкретните Ви предложения, за да ги обсъдим в този форум. Наистина е добре при промяна на закона да се даде известна свобода на потребителите по отношение топлоснабдяването, поне там, където може да има такава.
Титла: Re: Електрон Комерс
Публикувано от: egotseva в Ноември 18, 2012, 11:49:18 am
Здравейте, ако имате проблем с Топлофикация (а и с който и да е търговец - електро, ВиК, банка и т.н.), запишете се за консултация в приемната на Активни потребители. Юрист ще разгледа всичките Ви документи и ще Ви консултира какво да предприемете. Консултациите са безплатни за членовете на Активни потребители. Най-лошата позиция е да спрете да плащате, разчитайки, че няма да могат да Ви осъдят. Ако имате основателни възражения, трябва да реагирате своевременно. Не очаквайте съдия-изпълнител да почука на вратата Ви и чак тогава да предприемате мерки, защото в този момент защитата Ви е много трудна. Ще се наложи да водите ново дело и изцяло да поемете разноските по него. Ако възраженията са Ви основателни, съдът ще осъди Топлофикация да Ви върне тези пари, включително хонорара, който ще платите на адвоката си, но това ще стане след доста време. Ако реагирате своевременно и предявите възраженията си в точния момент и те са основателни, ще бъдат взети предвид, без да се налага да плащате съдебни такси.
Титла: Как се реагира при откачен топломер ?
Публикувано от: aleksandro в Май 06, 2013, 03:43:43 pm
Здравейте,

вчера случайно в къщи един от топломерите на радиатора се откачи. Как се реагира при такава ситуация ?
Ако уведомя фирмата за топлинно счетоводство, както е след отоплителния сезон има ли вероятност да ме накарат да платя пълна кубатура на апартамента ? :-X
Титла: Re: Как се реагира при откачен топломер ?
Публикувано от: kaufer в Май 07, 2013, 11:06:51 am
Явно при Вас не са минали и не са отчели   уредите, за съжаление има  такава вероятност. Във всички случай уведомете топлинния счетоводител за възникналия проблем.