Активни Потребители

Услуги => Интернет и телевизия => Темата е започната от: Boogy в Януари 02, 2013, 12:20:52 pm

Титла: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: Boogy в Януари 02, 2013, 12:20:52 pm
   Възникналата драма около излъчването на програмите на Бтв и Тв7 в мрежата на Булсатком изглежда ще разкрие доста неприятни за потребителите/зрителите истини.
   Изглежда че всички досега сме живеели с убеждението, че ефирните телевизии (каквито са БНТ, Бтв, Нова и Тв7) са безплатни за абонатите на кабелни мрежи. Оказва се, че всъщност кабелните оператори (т.е. ние зрителите чрез месечните такси) плащат за правото да излъчват в мрежите си сигнала на канали, които иначе са безплатно разпространявани в ефир. Не е ли странно? Всеки неангажиран зрител по-скоро би си помислил, че трябва да е обратното - телевизиите да заплащат такси на кабелните оператори, затова че им разпространяват безплатния ефирен сигнал чрез своите мрежи. Вместо това, Бтв изглежда иска много висока цена, което неминуемо ще рефлектира и върху месечните такси на абонатите на Булсатком. Но и абонатите на други кабелни оператори не бива да злорадстват, защото когато дойде време за преподписване на договори, ще ги застигне подобна перспектива.
   Не е ли несправедливо абонатите да плащат 2 пъти за дадена програма - веднъж като отделят от времето си да гледат реклами и втори път като плащат такси. Знаем че в света функционират много канали, които се издържат от такси, но при тях потребителят плаща именно заради привилегията, да не гледа реклами.
   Какво мислите по темата?
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: fire_ в Януари 03, 2013, 11:35:03 pm
Аз съвсем се обърках в един момент кой на кого дължи пари, кой кого спря и въобще какво се случи в този спор. Едно е ясно - и двете страни имат интерес от възникналия спонтанно, или нагласено, скандал, потребителите са ощетените и накрая пак ще си плащаме ние.
Крайният потребител не го интересува техния проблем, а да получи пълноценно услугата, за която заплаща. Нужно ли е да бъдат наказвани зрителите?

Манипулацията е най-отвратителният начин дадена цел да бъде постигната, а за мен и двете компании (ако не са и три, четири) си плетат една мрежа, правят пренареждане в медийните среди и са избрали този крайно некоректен начин да го направят. В крайна сметка, всичко ще излезе наяве, струва ми се. И телевизиите и операторите подценяват аудиторията си.
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: egotseva в Януари 04, 2013, 10:26:52 am
Аз лично съм на страната на Булсатком. Смятам, че БТВ медия груп от позиция на силата се опитва да наложи изгодни за себе си клаузи в договорите. Това не е и първия такъв случай с тази телевизия. Известни са конфликтите между БТВ и Халваджиян и БТВ и Нова. И защо? - за да гледаме ние зрителите нескончаемите реклами в тази телевизия и да плащаме по-високи такси, защото неминуемо по-високите плащания от кабелните телевизии към БТВ ще се отразят в таксите на крайните потребители.
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: Alexander в Януари 04, 2013, 12:16:59 pm
Според мен от цялата драма ще го отнесат пак потребителите.
Ще минат няколко дена сега и ще бъде обявено, че сателитният оператор все пак са е отстъпил в името на обществения интерес при по-високи цени на услугата от предишните, което дори и не веднага, за да не ескалира недоволството на клиентите, ще се отрази върху месечните такси...
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: Boogy в Януари 04, 2013, 07:05:20 pm
Цитат
Кабелните и сателитните оператори в страната преустановиха излъчването на програмите на bТV Media Group от днес. Причината е, че БТВ едностранно прекрати договорите си с тях. След като споразумение на този етап не бе постигнато, Телекабел предлага алтернативни варианти на своите клиенти. Зрителите могат да приемат ефирно bTV, като за удобство Телекабел оставя свободна 36-та позиция в аналоговата си платформа. Тя е на честота 495.25 MHz, на която се излъчва ефирно телевизия bTV от ретранслатора на връх Ботев. Независимо от създалата се ситуация, действията на Телекабел АД и занапред ще останат насочени към интереса на клиентите - богата програма с високо качество, на достъпни за потребителя цени.
Източник: http://www.telekabeltv.bg/bg/news/7524.html (http://www.telekabeltv.bg/bg/news/7524.html)

Изглежда че казусът се разраства извън рамките на търговски спор само между две фирми.
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: fire_ в Януари 08, 2013, 12:00:09 pm
Ще мине още известно време и всичко ще се изясни - кой и какви интереси има, и кой ще го отнесе накрая.
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: Boogy в Януари 11, 2013, 09:11:02 pm
Драмата май ще се задълбочи:

Цитат
ТV7 спира излъчването на програмите на ТV7 и Super7 към оператора "Булсатком" от 0 часа на 12 януари. Това се казва в официално съобщение на сайта на телевизията.

Пълният текст:
http://dnes.dir.bg/news/btv-tv7-bulsatkom-12788366?nt=4 (http://dnes.dir.bg/news/btv-tv7-bulsatkom-12788366?nt=4)

Те си спорят, а зрителите никой не пита.
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: Boogy в Януари 12, 2013, 05:41:08 pm
Темата се развива шеметно. Вече може да кандидатства и за някоя циркова програма:

Цитат
ТВ7 заплаши "Булсатком" със съд, програмата й се излъчвала незаконно

http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/01/12/1982967_tv7_zaplashi_bulsatkom_sus_sud_programata_i_se/ (http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/01/12/1982967_tv7_zaplashi_bulsatkom_sus_sud_programata_i_se/)
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: WhiteWalker в Януари 12, 2013, 06:02:53 pm
Честно казано, не знам дали всъщност има голямо значение как се е стигнало дотук. Все си мисля че баба Пена от село Долно Нанагорнище въобще не я интересува спора за милионите между Булсатком и БТВ - тя просто е един потърпевш потребител, на който му спират излъчването на сериала. Истината е, че не е нормално толкова много нищо не подозиращи и не виновни абонати, които до вчера бяха убеждавани, че сателитната телевизия е най-добрия вариант с най-много програми, да не могат да гледат Български безплатни ефирни канали, да не говорим за останалия пакет от комедийни и кино канали, а на тяхно място въпросната баба Пена ще трябва да гледа новия денонощен еротичен канал?!?!? А най-лошото ще дойде, когато за целия този фарс и театър, ще се наложи да плащаме с 2 лева по-скъпа месечна такса, понеже родните медии са си повярвали, че са от ранга на HBO и CNN... А сега в драмата се включват и ТВ7, които и те проплакват плахо, но защо? Не били подновили договори си... Явно покрай големите и малките започват да се чувстват по-силни...
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: Alexander в Януари 16, 2013, 03:07:24 pm
Всеки ден драмата на двете дружества придобива нови и нови аспекти:

http://www.avtora.com/news/2013/01/16/btv_bulsatkom_ni_dulji_poveche_pari_otkolkoto_nie_na_muzikautor
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: lusi в Януари 17, 2013, 12:10:22 pm
Актуално по темата "Булсатком"

„Булсатком” информира КЗП, че е предложил на потребителите съответстваща компенсация, в която ще се отрази времето, за което програмите на БТВ медиа груп липсват от услугата на доставчика.
Извършеният от КЗП преглед на общите условия на „Булсатком” установи, че на потребителите е дадена възможност при промяна на съдържанието на предлагания от оператора телевизионен пакет да прекратят индивидуалните си договори. От уведомлението на „Булсатком” до КЗП става ясно, че потребителите могат да направят това чрез съответно уведомление във всеки един от офисите на доставчика в страната.
В случай че бъде удовлетворено желанието на потребителите за прекратяване на договорите им, КЗП счита, че техните интереси няма да бъдат накърнени.
 
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: Boogy в Януари 17, 2013, 06:11:21 pm
Цитат
След продължителни преговори "Телекабел" АД постигна споразумение за разпространение в кабелните си мрежи на 6-те канала на BTV медия груп- BTV, BTV екшън, BTV синема, BTV лейди,BTV комеди и Ринг БГ. Споразумението е със срок 2 години, което гарантира безпроблемното и непрекъсваемо разпространение на програмите до края на 2014 г. В началото на годината  се наложи "Телекабел" да спре каналите на BTV медия груп поради прекратяване на договора от страна на BTV. В действията си "Телекабел" се водеше от желанието да защити в максимална степен интересите на своите клиенти, като не допусне увеличение на цените на кабелна телевизия.

Пълният текст:
http://www.telekabeltv.bg/bg/news/7661.html (http://www.telekabeltv.bg/bg/news/7661.html)

Ето че първият спор е разрешен. Сега остава и да се разберат с Булсатком.
Обърнете внимание на "като не допусне увеличение на цените на кабелна телевизия". Това би трябвало да означава, че БТВ са направили значителни отстъпки от първоначално предложеното.
Дали ще стане така и с Булсатком?
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: Alexander в Януари 17, 2013, 06:14:47 pm
Това, че клиентите могат да се откажат от договорите си и че е потвърдено от КЗП е хубаво, но според мен не би трябвало да е новина.

Най-естественото нещо, когато имаме сключен някакъв договор е когато има някаква драстична промяна в параметрите на полученото в рамките на сделката, е да може да се откажем от този договор..
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: Boogy в Януари 22, 2013, 11:23:35 am
Вчера председателят на Комисията за защита на потребителите съобщи, че след извършен анализ на общите условия на Булсатком са установени две неравноправни клаузи.
Освен това, Комисията смята, че е налице и нелоялна търговска практика при сключването на договори с нови абонати, тъй като в офертата на Булсатком все още фигурират каналите на Бтв и на ТВ7. Това е и похвално и тревожно. Похвално, защото КЗП предприема мерки срещу практики ощетяващи потребителите. Тревожно, защото в България има още няколко десетки кабелни оператори, чиито договори и практики няма да бъдат анализирани. С други думи излиза, че действията на Комисията за избирателни и целенасочени. Впрочем самият Веселин Златев каза, че проверката е извършена по разпореждане на премиера. 
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: Boogy в Януари 24, 2013, 05:01:21 pm
Край на сагата ..... засега

Цитат
Премиерска намеса слага край на спора на “Булсатком“ с бТВ и ТВ7

Продължаващият месец спор на сателитния оператор “Булсатком“ с медийните групи на бТВ и ТВ7 за излъчването на програмите им се очаква да приключи в сряда след намесата на премиера Бойко Борисов. Това съобщи министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски пред журналисти след заседанието на правителството.
 
"По настояване на министър-председателя Бойко Борисов последните няколко дни под егидата на министерството на транспорта заедно с Комисията за регулиране на съобщенията положихме много усилия, за да бъде решен спорът между "Булсатком", бТВ и ТВ7", каза Московски. До думите му преговорите по подписването на договори за излъчване на телевизионните програми на двете медии са в крайната си фаза и се очаква да приключат до края на деня.
 
По думите на министъра държавата се намесила по изрично настояване на спорещите страни да се вземат мерки за борба със сивия сектор сред кабелните оператори. Съставена била работна група с представители на Комисията за регулиране на съобщенията, НАП и МВР, която ще се заеме с изчистването на проблема. “Надявам се да се възстанови излъчването на телевизиите", допълни Московски.
 
"Нашият ангажимент заедно с комисията е да положим механизми, допълнителни мерки, които да позволят борба със сивия сектор в този бранш", обясни Ивайло Московски.
 
Спорът за излъчването на програмите на “БТВ Медия груп“ в мрежата на “Булсатком“ тръгна около коледно-новогодишните празници, тъй като двете компании не успяха да се споразумеят за цените, на които ще става разпространението на сигнала на телевизиите. От бТВ поискаха по-големи такси и обвиниха доставчика, че укрива абонати, а “Булсатком“ се оплакаха от налагана им ценова преса. На 2 януари бе спрян сигналът на програмите на бТВ, а към спора на 12 януари се присъедини и ТВ7 със същите мотиви.
 
Миналата седмица бТВ обяви, че подновява предложението си за съвместна дейност с "Булсатком" на базата на нова, по-изгодна оферта, но срокът за реакция по нея беше 21 януари.
 
Преди два дни сателитният оператор отвърна с предложение да възстанови излъчването на програмите до приключването на преговорите.
 
Намесата на Борисов за помиряването на оператор и медии идва на фона на заявлението му, че не се меси в работата на медиите в страната и че по времето на ГЕРБ няма създадени нови вестник, телевизия или медийна група.
 
Тогава той смяташе, че става въпрос за търговски спор, в който държавата няма място.
ИЗТОЧНИК:
http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%E2%80%9C%D0%B1%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%BC%E2%80%9C-%D1%81-%D0%B1%D1%82%D0%B2-%D0%B8-%D1%82%D0%B27-news202048.html (http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%E2%80%9C%D0%B1%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%BC%E2%80%9C-%D1%81-%D0%B1%D1%82%D0%B2-%D0%B8-%D1%82%D0%B27-news202048.html)
Титла: Re: Казусът Булсатком срещу Бтв/Тв7
Публикувано от: Alexander в Януари 27, 2013, 05:20:03 pm
Според това, което излезе в медиите - сагата наистина е приключила. И което е по-важно - без промяна на цените за крайните потребители. Надали обикновените граждани ще разберем какво точно е стояло в основата на проблемите и каква е причината в края на краищата да се стигне до договорка, но поне на този етап не излязох прав, като писах по-горе, че месечните сметки ще се променят. Да видим докога обаче ще се запазят цените...