Активни Потребители

Храни => Месни продукти => Темата е започната от: kaufer в Януари 22, 2013, 03:09:54 pm

Титла: Похвално- Промяна на Наредба за ограничаване на съдържанието на вода
Публикувано от: kaufer в Януари 22, 2013, 03:09:54 pm
Според  промяна на НАРЕДБА № 32 ОТ 2006 Г. ЗА ОКАЧЕСТВЯВАНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ НА ПАЗАРА НА МЕСО И ЧЕРЕН ДРОБ ОТ ДОМАШНИ ПТИЦИ в сила от 20.11.2012 г.Обн. ДВ. бр.91 от 20 Ноември 2012г. съдържанието на влага в пилешкото месо трябва да бъде не повече от 4,3%, като водата трябва да е само толкова колкото  се поддържа физиологично в птичето месо,без да се добавя допълнително.
Не  съдържанието на вода ме  притеснява,макар че бърка в джоба на всеки,винаги са ме притеснявали тези солеви разтвори, влагозадържащи агенти, растителни и животински протеини и т.н., с  които увеличават  теглото на месата, правят  ги  да изглеждат свежи, розови и апетитни, а всъщност са такива  отрови за човешкият организъм. 
Титла: Re: Похвално- Промяна на Наредба за ограничаване на съдържанието на вода
Публикувано от: kaufer в Януари 22, 2013, 03:29:21 pm
На мнение съм, че този нов чл.4а от Наредбата

...."Чл. 4а. Забранява се влагане на влагозадържащи агенти, хидроколоиди и растителни и/или животински белтъчини при производството на заготовки и продукти от птиче месо.".....

задължително трябва  да се въведе  и приложи  и в Наредбите  за другите  меса,телешки, свински, говежди и т.н.

Титла: Re: Похвално- Промяна на Наредба за ограничаване на съдържанието на вода
Публикувано от: Boogy в Януари 23, 2013, 01:24:32 pm
Уви, практиката за влагане на вода в пилешкото се е превърнала от масова практика в правило за българските производители. Вероятно същото се случва и в други Европейски държави.
Само че трябва да имаме предвид какви са щетите за потребителите:
1. Икономически - ако купите 1кг. пилешко за 5 лв./кг. с водно съдържание от 15% (при естествено съдържание от 4,3%), то вие си купувате около 900гр. месо и 100гр. вода на цена от 5лв. за килограм. Някой да е чувал по-висока цена за вода?
2. Здравословни - месото не може да поеме повече вода от размера на естественото съдържание просто ей така. За да поеме водата, в нея се влагат фосфатни соли, които нямат вкус, но имат същото въздействие върху организма, каквото има натриевата и калиевата сол. С други думи, месото съдържа много фосфатна сол, но човек трябва да си добави и класическа сол, за да не му е безсолна храната. Това означава увеличено количество на дневния прием на соли, което способства за развитие на високо кръвно, сърдечни заболявания и инсулти.

Наредбата ще разреши този потребителски проблем, стига да се прилага, а да не остане само на хартия, защото съпротивата на месопреработвателния бранш ще бъде максимална.
Титла: Re: Похвално- Промяна на Наредба за ограничаване на съдържанието на вода
Публикувано от: Eli Malenkova в Март 04, 2014, 11:18:10 am
Да не говорим за антибиотиците и хормоните, които дават на пилетата, наскоро даже имаше статия, вседствие на хормоните в пилешкото и прясното мляко, децата влизат в пубертета от 6-годишни. >:(