Активни Потребители

Услуги => Електроснабдяване => Темата е започната от: bakalin в Април 20, 2007, 04:40:54 pm

Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Април 20, 2007, 04:40:54 pm
Здравейте :-)
Стартирам тази тема за всички които имат проблем с \"тоците\".
Ще отговоря на всички въпроси!
Съвет 1- Прочетете си Общите условия. Пойскайте си ги от ЕРД - длъжни са да ви дадат екземпляр.
Чакам запитвания........
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Drevnata в Април 22, 2007, 12:55:11 am
Искам да си регистрирам втори, независим електомер на апартамента (не само контролен, а отделна партида). Защо не може?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Април 23, 2007, 02:08:57 pm
Кое ЕРР Ви каза че не може.
В случая важат правилата посочени в Наредбата за присъединяване на потребители и производители към......мрежи/обн ДВ, бр. 74 от 24.08.2004
  в нея е казано:
РЕД ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ОБЕКТИ НА ПОТРЕБИТЕЛИ
Раздел I
Искане за проучване за присъединяване
Чл. 4. (1) За проучване на условията за присъединяване на обект към електрическата
мрежа се подава писмено искане в преносното или съответното разпределително
предприятие:
1. при изграждане на нов обект;
2. при преустройство на обект по реда на ЗУТ;
3. при увеличаване на договорената присъединена мощност на съществуващ,
присъединен към електрическата мрежа обект, с изключение на случаите по чл. 39, ал. 1;
4. при обособяване на нов обект със самостоятелно измерване на електрическата
енергия чрез отделяне от съществуващ обект, който е присъединен към електрическата
мрежа;

Може да се възползвате от ал.4
В случая трябва да обособите в имота си нов обект. За съжаление процедурата е тромава и не е кореспонира със ЗУТ (закон за устройство на територията). За това ще ви трябва проект (за преустройство) и въобще разходи.
Дори и при съсласие на ЕРР минимум ще Ви искат 444 лв за 6 кВт мощност.
А сега от друга страна - защо ЕРР не дават?
Защото при наличие на 2 електромера захранени от една и съща фаза всеки що-годе читав ел.техник може да направи така, че да ползвате ел.енергия \"гратис\". :-)
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: marina в Април 24, 2007, 01:55:43 pm
От два месеца получавам сметка за тока над 100 лв, което принципно е невъзможно да сме изразходили, тъй като зимата когато се отоплявахме на ток плащахме 20-30 лв. Отгоре на всичко в къщи по цял ден няма никой.
Това се случи след като дойдоха от електроразпределение и ни смениха електромера с цифров.
Кажете според вас от къде може да се получава тази голяма разлика и какво можем да направим?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Ирина Марудина в Април 24, 2007, 03:37:32 pm
А може би ви е бил повреден предишния електромер? 20-30 лв за ток са доста малко дори за лятно време! Е, разбира се зависи от това дали готвите на ток, дали имате бойлер и т.н.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: marina в Април 25, 2007, 09:32:37 am
Ами не не ни е бил повреден електромера. Просто както и по горе казах в къщи няма никой по цял ден как да изразходим повече.
Все пак разлика от 70 лв. егати повредата. Пък и сметката на офиса в който работя е 45 лв. където има компютри и поне 7 души, а в къщи да плащам 100 лв някак си не ми звучи нормално.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Ирина Марудина в Април 25, 2007, 09:51:52 am
Хм, моята сметка за ток (при положение, че през деня сме на работа всички) не пада под 60 лв. Но аз си го обяснявам с бойлера, готварската печка, хладилника... Всичко е на ток!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: olga в Април 25, 2007, 04:15:38 pm
Марина здравей!
 Още когато ни сменяваха електромерите с електронните моите познати, работещи във фирмата, където ги произвеждат, ми предупредиха ,че сметката може да нарасне с до 30%, защото са били по-чувствителни. Не им повярвах и сама направих проверка тогава. Значи, при включена само на 1 енергоспестяваща крушка старият електромер ИЗОБЩО НЕ ВЪРТЯЛ. а сега ми казаха тази гад отчита даже консумация на диода на телевизора в stand by режим. Просто са много чувствителни тези електромери. Но при теб увеличението доста фрапиращо. Защо не погледнеш в бележките си за ток  дата на отчитане? и на тази дата взимаш ключ от таблото и засичаш показания- сега на тях не се върти но има индикатор и се сменят дата с час с показания на тарифа 1 и тарифа2. Ако има значителна разлика -пиши жалба. Моята сметка за ток при готвене на газ ( фурната  е на ток), бойлера само на нощна тарифа и 2 перални (пак нощни) е до 30 лева с новия електромер
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: olga в Април 25, 2007, 04:18:02 pm
ох, уточнявам бойлера се включва всяка нощ а перални 2 на седмица
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Април 26, 2007, 11:41:22 am
Здравейте.
Очаквах този тип въпрос малко по - късно но.....
Вдействителност новите електромери са по-чувствителни от старите. Наистина отчитат и stand by режима на телевизора. Но увеличение 4 пъти?!
Първоначално те съветвам да направиш малко \"лаишко\" замерване на електромера и инсталацията.
Щом като у вас няма никой, то изключи ВСИЧКИ предпазители и засечи показанията. Нека това проддължи поне 1 час. Засечи отново показанията. Ако има разлика вариантите са 2
1. Дефект в електромера
2. Някой се е закачил към него
Като за начало пробвай това и кажи резултата.
Наистина сроковете на отчитане не са точно календарен месец. ЕРР-та по презумция нарушават и ОУ и Правилата за измерване, но това е недоказуемо (почти).
На фактурата задължително трябва да фигурира датата на отчитане. Сравни две последователни фактури за да видиш реалния период като дни.
Възможно е също така отчетника да е свършил работата \"на коляно\". Тоест сяда у тях и \"отчита\" по собствена преценка. Това е лесно за откриване- сравни показанията по последна фактура с реалните.
Следва продължение...................:-)
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: marina в Април 26, 2007, 03:18:06 pm
Благодаря на всички за съветите!
Ще пробваме със засичането и дано да излезне нещо.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: psuhachenski в Април 27, 2007, 04:45:11 pm
Да попитам и аз - понеже се топлим само на ток и имаме хиляди консуматори сметката ми за ток е доста голяма. По едно време тази зима реших и направих тест - изключих главния бушон на апартамента и проверих електромера. Той е от старите, и забелязах, макар и много бавно, движение на шайбата в положителна посока. Такова има и при изключен бушон на апартамента в главното табло на входа преди електромера - което предполага, че въртенето не е от незаконно прикачил се съсед. Извиках техниците на ЧЕЗ, които ми казаха, че електромера след спирането си превъртал един два оборота за да стигне някакъв \"маркер\" и да не се притеснявам - бил си наред. Казаха, че не ме съветват да слагам дигитален, но че винаги мога да им се обадя, ако реша. Възможно ли е това, което ми казаха? Дали да поискам все пак да ми сменят електромера?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: eneya в Май 01, 2007, 11:32:14 pm
Здравейте! Живея в София. Сметката ми за предишния месец беше около 46 лева, а този месец е 190! При това потреблението ни дори е спаднало, защото вече не използваме електрически печки за отопление. Останалото ни потребление не се различава от обичайното. Имате ли представа каква може да е причината? Да не съм пропуснала някакво ново увеличение на тока??

Освен това, този месец платихме и глоба! Чакахме да получим бележка за плащане на електричеството, както и предишните месеци и години, но тя не идваше и не идваше. Накрая обаче се притеснихме, че може някой да е откраднал бележката и че може да ни спрат тока, защото не плащаме, така че отидохме до пощата да проверим. Оказа се, че от този месец вече нямало да получаваме бележки, а направо трябвало да проверяваме в пощата. И понеже бяхме закъснели, платихме 40 стотинки глоба. Не е въпросът за стотинките, а за обидата. Чувствам се несправедливо обидена, излиза, че съм лош клиент и съм наказана, а всъщност \"повредата не е у мен\"! Е можеше да напишат предупреждение за новата система на бележките за платено електричество миналия месец. Или да кажат много пъти по телевизията, вестниците, интернет! Но ние не сме чули никакво предупреждение. Има ли начин да ги заставя да ни върнат парите и да ни се извинят?

Сигурно и други хора са пострадали като нас... може би дори хиляди..., както се казва, капка по капка вир става. И ако преди това поради закръглянето ни \"ужилиха\" с около 4-5 стотинки, сега ни излъгаха за 10 пъти повече. Какво мислите по въпроса?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Май 03, 2007, 11:12:35 am
Здравейте на всички :-)
До psuhachenski - Да в действителност старите механични електромери имат т.нар. \"маркер\" и при липса на товар диска трябва да спре на него. Така е на теория. Лично аз през 10 годишния си опит в ЕРР съм виждал само няколко такива електромера. В големия процент от случаите обаче, диска не спира на маркера а продължава да се върти - това се нарича самоход на електромера. Той е пренебрежимо малък спрямо вашата консумация ( \"имаме хиляди консуматори\"),  но все пак това е енергия която не сте консумирали.
За да се провери това е необходимо да се подаде молба за експертиза до ЕРР. За съжаление това се заплаща от Вас и ако метрологията каже че електромера е \"негоден\" Ви връщат парите (17лв) за проверката. Също така трябва да ви върнат парите и за установения \"самоход\".

До eneya:
Всъщност повдигнатия от Вас въпрос е с изключителна важност.
В Общите Условия на ЕРР са посочени срокове за заплащане на ел.енергията. Също така трябва да сте уведомени за периодите на отчитане и датите на засичане на показанията. НО......
самоте ОУ са написани така че могат да се тълкуват многозначно. Най-общо казано може да се счита че винаги сте уведомен за това, за съжаление.Големия проблем е друг.
В ОУ е казано
\"ОТГОВОРНОСТ НА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЗА НЕПЛАЩАНЕ НА ДЪЛЖИМИ СУМИ
Чл. 48. Потребител, който не изпълни задължението си за плащане в срок на дължимата сума за използваната електрическа енергия, дължи на продавача обезщетение за забава в размер на законната лихва за забава за  всеки просрочен ден.\"
Реално обаче се оказва че при закъснение сте платили малко по-голяма лихва (с около 1 ст)
Как се смята законната лихва? 10%+ОЛП. Това се разделя на 360 и се получва лихвата за 1 ден. Като сметнете колко дни сте в просрочие и умножите дължимата сума по лихвата за просрочени дни , трябва да получите и санкцията.
За улеснение има и сайт  http://www.epi.bg/calc_lihva_zakonna.php
Въведете данните от Вашия случай и вижте каква сума се получава и каква сте платили.
Относно питането Ви за увеличение на тока - такова няма, но се очаква от 01.07.2007г.
А сега съвет как можете да ужилите ЕРР.
Много просто : Сключете договор с търговец на ел.енергия считано от 01.07.2007г.
По този начин ще спестите около 5% от сметката си но ще станете клиент  на друг доставчик и отношението на ЕРР към Вас ще се промени.
Както се казва - Капка по капка вир.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: olga в Май 03, 2007, 04:31:55 pm
и аз да се включа:)
сметката за февруари и при нас не дойде, писах им в сайта и ги наругах, защото хората се нуждаят от подсещане и един от собственицизабрави да плати и му изключиха тока.Получих мейла от ЧЕЗ със извинения, че сменят фирмата доставчик на бележките и от следващият месец ще е ок. Да, ама не - и този месец бележката я нямаше.Пак написах в ЧЕЗ , но отговор пак няма. Я целият свят пращат съобщения, някой ги праща и в плик (бтк и соф.вода), топлофикация и ЧЕЗ пращат хфърчящи бележки, а вече и това не правят, щото се готвят към съкращения - казаха ми го отчетници на електромерите.Какво можем да направим за да ги вкараме в пътя? Нещо на г-н Кърлев аз нямам много доверие...
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: olga в Май 03, 2007, 04:35:16 pm
г-н bakalin, моля ви, бихте написали по-подробно как да си сменя търговеца от 01.01.07?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Ирина Марудина в Май 03, 2007, 05:18:04 pm
Хм, сега е момента да ме поругаете, но смятам, че много сме се разглезили с тези бележки. Намирам за излишен целия тоя поток от писма от разни институции! Както помня, че ако не си платя кабелната, ще ми я спрат, така и помня че трябва да платя тока. А и последните 3 години не ми се налага да помня - защото плащам през ePay чрез дебитна - системата ти казва сама когато сметката ти е пристигнала и можеш да си видиш фиша веднага, както и да го платиш.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: ivailokonov в Май 04, 2007, 04:53:58 pm
Здравейте,
Миналата година, октомври месец 2006 си сменихме готварската печка с нова - енргиен клас А, смених си компютъра с нов - преносим, смених всички крушки с енергоспестяващи. НЕ ИЗПОЛЗВАМЕ ТОК ЗА ОТОПЛЕНИЕ И ПОДГРЯВАНЕ НА ВОДА. В резултат на взетите мерки сметката ни падна още следващия месец от 50-60лв на 25лв. Това беше прекрасно. Малко по малко сметката ни запона да нараства. Сега пак е 50-60лв. Ще трябва да приемете на доверие, че не сме започнали да ползваме два пъти повече електроенергия. През годините имахме доста чести пререкания с Електроразпределение или както и да се казва сега, преди му казваха \"Енергото\". Електромера ни е сменяван два пъти и веднъж го носихме някъде около Перник (ако не ме лъже паметта) за измерване.
Въпрос 1 - Възможно ли е, в резултат на честите спорове с Електроразпределение, да сме в някакъв черен списък на компанията и в резултат на това да ни завишават сметките изкуствено?
Въпрос 2 - Няколко пъти питам човека, който засича електромерите дали е възможно да се е прикачил някой, а той ми отговаря \"Ти така като гледаш виждаш ли да се е прикачил някой?\" - тъпо а?! И понеже по една случайност в блока има един човек, в който доста хора се съмняват, дали е възможно да се направи от една страна проверка - дали има някой прикачен към нашия електромер и от друга - въобще проверка на цялата инталация?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: amnesty в Май 04, 2007, 11:32:32 pm
Мисля, че тук е мястото и на мойте 2 въпроса:)
Имам малко заведение, което работи вечер и поради невъзможност да бъде поставена пощенска кутия, кореспонденцията се пуска под вратата. Незнайно защо, само фактурите за ток немогат да стигнат до мен, та искам да попитам:
1. Мога ли да сменя адреса, на който да получавам фактурите и ако да как? (Касиерка в Енергото ми каза, че фактурите се получават там, където е електромера и неможе да се сменя)
2. За счетоводството са ми нужни фактури, които не съм получил а съм платил - какво трябва да направя за да получа копия (заверени - вярно с оригинала)?

Благодаря за всяка помощ:))
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Май 07, 2007, 01:27:50 pm
Здравейте и благодаря за въпросите :-)
Но да караме подред.
До OLGA - реално нищо не задължава ЕРР да те уведомяват за сметката. Ако искат да си подобрят имиджа обача, са длъжни. Ако става въпрос за т.нар от тях \"битов абонат\" реално не им пука за теб. Пишеш че на твой познат са спрели тока. Ако и той е частен клиент - не може да направи много, но ако е \"стопански\" и ЕРР са му прекратили доставката без ПИСМЕНО предупреждение - тогава са длъжни да му платят щети.
Относно втория ти постинг за смяна на доставчика - мога да опиша подробно целия процес и процедура, но моля създателите на сайта да си дадат мнението. Все пак това е вид реклама.
По принцип пазара на ел.енергия се отваря напълно от 01.07 и ЕРР са длъжни да ти осигурят достъп и до друг доставчик. Засега се правят на мотики (най-общо казано), но процеса е необратим.

До IVAJLOKONOV. Въпроса ти е интересен и повдига няколко други. В общ план налагането на \"енергоспестяващи\" технологии НЕ ВОДИ до намаляване на сметките. В % сътношение разходите за енергия растът.
Давам и елементарен пример: цената на една енерго.... крушка е около 10 лв. Живота и е около 1000 часа, но това зависи от режима на работа и основно от броя на вкл/изкл. Обикновенна крушка(ОК) консумира 60 Вата. Енергоспестяваща (ЕС) 20 Вата. Живота им е приблизително равен. Нека посмятаме.
ЕС 1000 часа * 20 Вата = 20 КВтч * .10 лв/КВтч = 2.00 лв
ОК 1000 часа * 60 Вата = 60 КВтч * .10 лв/КВтч = 6.00 лв
Изглежда си спестил 4 лв. но ако добавим 10лв за закупуването и , то си на загуба от нея.
Относно готварки печки, перални и особенно бойлери - моето мнение е че класовете за енергийна ефективност са абсолютна измишльотина. Преди време в Техномаркет един\" консултант-продавач\" дори се опитваше да ме убеди че хладилник от клас А с 200 литра обем за едн месец ще консумира 22 КВтч ток. Прим условие че компресора му беша 0.5 КВт, това означава че той ще работи 1-2часа на ден. Пълен идиотизъм.
Сега конкретно; Това че си имал проблем с ЕРР те поставя в \"черен списък\" на техниците , но не на самото ЕРР.
Не могат да ти завишават сметките изкуствено - това е лесно доказуемо и ако е така , подлежът на съд.
По Въпрос 2 - Да, ВЪЗМОЖНО е да има прикачане към твоя електромер. Инсталацията на блока е обща собственост. Тя е калкулирана в цената на жилищата и НИКОГА не е била прехвърляна на ЕРР. Не знам какво е Вашето табло, но ако е на етажа и е заключено от ЕРР - това е НЕЗАКОННО.
Относно замерването на \"некоректния \" комшия. Наемете фирма, която да извърши проверка на ел.енсталацията. Това трябва да се направи със т.нар. \"сигналгенератори\". Ако се опитват да ви убедят че с прост фазомер ще направят реално замерване - лъжат.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Май 07, 2007, 01:54:36 pm
До AMNESTY
На кое ЕРР си клиент? Ако това мнение на касиерката е вярно, то тя живее още в комунизъма :-)
Адреса за кореспонданция и адреса на даден обект на фирма не са едно и също.
Можеш не само да си смениш адреса на който получаваш фактурите, но и начина на самото получаване.
Отиваш в ЕРР и подаваш анекс към Договора за доставка. В него има член къде и как да си получаваш фактурите. Те също така трябва да ти се предоставят до определена дата. Изискай доставката да се извършва от куриер.
по 2. И как така заплащаш стока и услуга без да си получил фактура за това?
Разбира се че можеш да получиш дубликат. Отиваш в ЕРР (така и така си там по т.1 :-) ) и подаваш молба за издаване на дубликат. Това за съжаление се заплаща. И Изрично трябва да добавиш в молбата че искаш заверка \"Вярно с оригинала\".И да получиш копията с обратна разписка (куриер) на посочен от теб адрес.
Ако си клиент на ЕВН си е жив цирк. Подаваш молбата в Клиентските им Енергоцентрове (КЕЦ). Те я препращат до Централното им Управление ( в Пловдив). Там отдел Клиентски сметки разпечатва копие на фактурите и го предава на отдел Счетоводен. Те го заверяват и по куриер го изпращат в КЕЦ. И там по живо, по здраво ти го получаваш. Двата отдела се намират в две различни сгради в двата кая на Пловдив.
 Смяааааах, смяаааах.
И този модел на управление и кореспондения те го наричат \"ЕФЕКТИВЕН\".
Началника на КЕЦ-а няма право да подписва тези документи. Няма правомощия за това..........
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: psuhachenski в Май 09, 2007, 11:31:07 am
bakalin, много благодаря за отговора!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: MarSim в Май 09, 2007, 01:48:57 pm
Не знам дали тук е мястото, но искам да задам няколко въпроса.
1. Абсолютно сме сигурни, че наши съседи от години крадат ток. Апартаментът им е 140 кв. с 3 бойлера и отопление на ток. Няколко пъти им виждаме сметката (оставят ги на купче върху пощенските кутии) и тя е от порядъка 10-тина лв. Последната за м. март беше 0,62 лв. !!! Съпругът ми често засича нашия електромер, защото няколко пъти имаше големи грешки. Тогава поглежда и тяхния - той не се върти. На повечето хора от входа смениха електромерите с електронни. Техният също го смениха, но със стария модел. Само трябва да добавя, че съседката работи в стопанска полиция. Това означава ли, че ползва ток безплатно?
2. Много се говори за устройства, които намаляват консумацията на ток. Продават ги даже в интернет магазин (около 50 лв. - по памет). Реално вършат ли работа и законно ли е използването им?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Май 11, 2007, 11:01:26 am
MarSim здравейте :-)
Кражбата на ел.енергия е престъпление. Ето какво гласи Наказателния Кодекс

Чл. 234в. (Нов - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) (1) Който сам или чрез другиго осъществи неправомерно присъединяване към електропреносна или електроразпределителна мрежа, или към газотранспортна, топлопреносна, водоснабдителна или канализационна система, система за пренос на течни горива, или неправомерно въздействие върху уредите за търговско измерване на електрическа енергия, природен газ, течно гориво, топлинна енергия или вода, или отведена отпадъчна вода, с което създаде условия за непълно отчитане на потребените електрическа енергия, природен газ, течно гориво, топлинна енергия или вода, или на отведена отпадъчна вода, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до десет хиляди лева.
(2) Ако деянието по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Проблема е закона един вид персонифицира вината. Тоест деянието трябва да се докаже. ЕРР нямат, повтарям нямат разследващи функции. Те в общия случай установяват че има незаконно присъединяване или въздействие върху електромера, но не уведомяват прокуратурата или следствието. Начисляват (до 180 дни назад) потребената ел. енергия и нарушават закона като не предприемат мерки за наказателна отговорност.
Как да постъпите Вие в случая със съседката?
Вариант е да сезирате органите на МВР и прокуратурата. При условие че съседката ви работи в стопанска полиция и живеем в България, резултата ще е:
1. Установяване на деянието и предприемане на Наказателно производство срещу нея.
2. МВР уведомява ЕРР, те проверяват и резултат никакъв.
Много ми се иска да вярвам че ще се случи сценарий 1 , но съм и песимистично настроен.
Това че тя работи в полицията не и дава НИКАКВО право да ползва ел.енергия безплатно.
Относно втория въпрос;
Да, голяма част от устройствата вършат работа. Дали използването им е законно е решение на съда.
Но устройство с цена 50 лв. определено няма да работи.
Все пак има светлина в тунела (ако решите да пребивавате на топло и на държавни разноски :-) ). ЕРР засега са безпомощни за подобни устройства.
Нямат нито нужната апаратура, нито желанието, нито законни права да установят с преки доказателства наличието им.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: MarSim в Май 11, 2007, 12:22:51 pm
Благодаря ви за бързия отговор!
100% съм убедена, че по първото ми питане няма да има никакъв резултат, защото тази ситуация със съседката е от 7-8 години и други съседи са правили постъпки за решаване на проблема, но реалния резултат беше заплахи за лична разправа от нейна страна. Просто се интересувах с надеждата, че нещо ново се е появило под слънцето за ефективно решение на подобни въпроси. :(
А по втория - намерих къде бях видяла в нета подобно устройство - http://tehnomag.net/eshop.php?body=shop&gr=8&pod=1
Ако наистина има резултат от действието им - трябва да се препоръча използването на подобни машинки във всяко домакинство, защото е нечовешко (според мен) да даваш 1/6 от семейния си доход за ток. А през зимата - много повече.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Ирина Марудина в Май 11, 2007, 01:09:08 pm
Да приемем за момент, че подобни машинки не са незаконни. Или че не ви пука дали са законни или не. Но какво ще правите ако ви изгори електроуред - пералня, печка, бойлер например, заради подобна джаджа? На кой ще се оплачете?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: kodimar в Май 11, 2007, 02:07:20 pm
здравей,
надявам се да получа съвет за следната ситуация.
На 05.06.2006г. е сключен договор с \"електроразпределение\"Варна за прекарване на трифазен ток за работилница в град Варна.
До момента по въпроса няма резултат, дължимите такси са платени.
от подадената жалба в Е.ОН България на дата 06.04.07 резултата беше появата на двама техници които установиха , че няма трифазен ток.
Как да действам от тук нататък.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Май 15, 2007, 04:50:07 pm
Kodimar, извинявам се за късния отговор, но имам нужда от повече инфо.
1. Какъв точно Договор сте сключили??? / Предварителен или за присъединяване /
2. Има ли в него указан срок за изпълнение.
3. Предвидени ли са неустойки?
4. Последно и ОСОБЕННО важно - Какво си описал в жалбата  и имаш ли входящ номер?

Надявам се на по-подробно инфо.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: petetopeteto в Май 15, 2007, 11:25:31 pm
V poslednata mi faktura pi6e 4e dylja okolko 70lv grubo. Ot4eteno e ot na4aloto na april do 14 mai. P6e i 4e e 4asti4no platena, no ne pi6e kakva e tazi 4ast i ne moje da se vidi nito ot profila mi v saita na cez, nito ot fakturata. Iskam da razbera kolko mi ostava da platq i za6to mi pravqt faktura za mesec i polovina. Znam 4e smenqt na4ina na ot4itane v zapadna bulgaria, no se polu4avat ujasni situacii.  Mart mesec celiq sme se greli na duhalo i imame 74-75lv, a sega bez da se greq 71. Kak e vyzmojno tova, ta ako 6te i za 45 dni da e? Osven tova iskam da popitam dokoga 6te ni vzemat predvaritelno pari i posle 6te gi prispadat. Da ne govorim 4e na mnogo hora im pi6at smetkite ei taka na baza predniq mesec. Neveroqtno! Ne e istina prosto kak go tyrpim o6te. Ide mi da si kupq 100 sve6ti i 1 byrzovar i da teglq edna na vsi4ki elektrorazpredeleniq po beliq svqt!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Май 22, 2007, 04:45:20 pm
Доста ефекто запитване. Моля само следващия път на български :-)
но в обратен ред:
100 свещи и 1 бързовар + една майна = (не проумявам)
Съвета ми относно неразбираемата фактура е:
Обърнете се с писмено запитване към ЧЕЗ. Нека Ви разтълкуват фактурата.
До около месец предстои и приемането на нови Общи Условия. Прочетете проекта внимателно и поискайте допълнителен анекс.
В него искайте ЕЖЕМЕСЕЧНО и РЕАЛНО отчитане на показанията.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Май 31, 2007, 03:48:27 pm
Добър ден :)
Явно нямате проблеми.............
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: dak_evil в Юни 05, 2007, 10:49:49 pm
Здравейте!
Ето какво ми се случи на мен. На 31.05.2007 г. сутринта забелязох, че са ми сменили електромера. Явно им се е видяло, много малко ток плащам. Да поясня, че става дума за ЕВН България Електроразпределение Стара Загора. Тази зима най-високата ми сметка беше 45 лева. Но колко да им плащам като се топля с климатик Fijitsu-invertor za 1500 лева, зимата в Стара Загора много топла, а и мен и семейството ми ги няма по цял ден в къщи?! Защо не дойдоха да ми го сменят миналата зима когато плащах месечна сметка 120 лева? Последната ми сметка беше 26 лева и няколко стотинки, като не пропуснаха да ми начислят и 3 стотонки лихва за забавено плащане:) Обаче кое ми направи изключително лощо впечтление при създалата се ситуация. Когато са ми сменяли електромера аз или никой от семейството ми не са видяли протокол при какви показания е свален стария електромер и при какви показания е сложен новия. След като звъннах до ЕВН ми обясниха, че нямали такава практика, защото електромера бил тяхна собственост. Аз не им искам умрелия електромер, искам показанията. А каква беше изнедадата ми като днес сутринта 05.06.2007 г. установих, че новият електромер избщо не отчита нощна, а работи само на дневна. Това преля чашата, смениха ми стария абсолютно коректно работещ електромер и ми сложиха нов боклук макар и Siemens. Подадох им сигнал, сега ще ги чакам да дойдат, срока бил 7 дена. Мисля да подам и жалба до Комисията за защита на потребителите в Стара Загора. Тази порочна практика трябва да спре!!!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Юни 06, 2007, 02:33:55 pm
Здравейте.
Описания от ВАС проблем засяга не само ЕВН / между другото вече са с друго име /. Така работя по принцип в цяла България.
 Наистина електромерите са тяхна собственост но не ВСИЧКИ. Съгласно ЗЕ трябваше да подменят или да заплатят Вашия електромер. Но да приемем че този е бил техен.
 И тук навлизаме в казуса. Да, подменили са измервателното средство, но за това са прекратили доставката на ел.енергия у ВАС. Може да се твърди с увереност че подмяната е била предварително планирана. Т.Е ЕВН са знаели че трябва да спрат захранването , но не са Ви уведомили. Едва ли и на интернет страницата се споменава точно вашия адрес и то на този ден. Това изглежда е формално нарушение на ОУ, но то не е споменато в тях.
А въпроса е сериозен. На година се подменят минимум 100 000 електромера. Ако за всеки един клиентите се лишават от услугата за половин час, то това прави 50 000 часа липса на доставка. Всичко това го споменавам защото досково в ДКЕВР се обсъждаха и приемаха показатели които ЕРР трябва да спазват. И тези  50 000 часа едва ли са включени в тези показатели.  А трябва. между другото в ЕВН имат монтитани около 50 000 Сименса които не отговарят на изискванията и сега ги сменят.
А сега конкретно. Вашията случай е спомената в ОУ прочетете ги


(4) При повреда на работата на тарифния превключвател Продавачът коригира сметките по утвърдени цени за съответния период на констатирането на грешката в измерването или неизмерването съгласно тарифите, избрани от купувача, като сметките се коригират по следния начин:

при измерване на 2 тарифни зони - в съотношение 60 на сто за дневна зона и 40 на сто за нощна;
при измерване на 3 тарифни зони - в съотношение 20 на сто за върхова зона, 55 на сто за дневна зона и 25 на сто за нощна зона.
(5) При повреда, поради която използваната електрическа енергия не се отчита по всички тарифи, избрани от купувача, отчетената електрическа енергия се разпределя от момента на последното отчитане по всички тарифи до момента на отстраняването на повредата между всички тарифи на базата на отношението между отчетите по тарифни зони за предхождащ повредата пълен отчетен период,КОРИГИРАНЕ НА ГРЕШКИ ПРИ ОТЧИТАНЕТО
 
Чл. 31.
(1) В случай на неправилно отчитане на използваните количества електрическа енергия, за които КУПУВАЧЪТ е уведомил писмено ПРОДАВАЧА, в 7 (седем) дневен срок от получаването на уведомлението представител на ПРОДАВАЧА е длъжен да извърши проверка.
(2) В срок от 7 (седем) дни от проверката ПРОДАВАЧЪТ изпраща на КУПУВАЧА съобщение за резултата от нея.
(3) В случай на грешка, ПРОДАВАЧЪТ изпраща в посочения срок и коригирана сметка, като посочва срока за плащане и причината за грешката.

 
РЕШАВАНЕ НА СПОРОВЕ
 
Чл. 65.
(1) Споровете между ПРОДАВАЧА и КУПУВАЧА се решават по пътя на преговорите.
(2) КУПУВАЧЪТ има право да подаде възражение срещу действия на служители на ПРОДАВАЧА, което трябва да разгледа и изпрати отговор в срок до 30 (тридесет) дни от датата на получаването на заявлението.
(3) В случай, че не е удовлетворен от отговора на ПРОДАВАЧА, КУПУВАЧЪТ има право да подаде жалба до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за започване на процедура за доброволно уреждане на спора по реда на действащото енергийно законодателство. Жалбата се подава чрез ПРОДАВАЧА.
(4) При непостигане на уреждане на спора, КУПУВАЧЪТ има право да се обърне към съответния компетентен съд.
 
..... И подайте жалба не само до  Комисията за защита на потребителите , но и до ДКЕВР.
Дано съм бил полезен :)
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: zaketa в Юни 06, 2007, 08:49:19 pm
Дали някой има нашия проблем с Е-ОН Варна? Живеем на квартира(боксониера) от повече от година и миналата година имахме сметка за ток за месец април 20лв.(имаме готварска печка, хладилник и бойлер;).През зимните месеци сметката ни беше около 50лв., но през деня нямаше никой и това ни се струваше нормална сума. Не обаче защо сметките ни през март и април са по 45.56 лв-абсолютно еднакви. Да не говорим, че половиния месец април ни нямаше. Очевидно е, че има нещо нередно в отчитането, но дали има начин аз само като наемател на апартамента да подам жалба в Е-ОН или е необходимо собственика на електромера/жилището?
Не коментирам факта, че тук във Варна има цяла група(работеща в Е-ОН), която срещу около 450лв. по някакъв начин превъртат електромерите, така че да отчитат по-малко консумирана енергия. И защо когато се съмнявам в една фирма, че ни лъже същата тази фирма  ще \"проверява\" годността на електромерите? Не е ли редно да има независима организация за това?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: dak_evil в Юни 06, 2007, 10:04:47 pm
Благодаря много за съветите! Смятам да ги побъркам, както ме побъркаха и те, мен и семейството ми.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: diamond в Юни 10, 2007, 11:12:46 pm
Здравейте, интересува ме следното: преди няколко години Енергоразпределение събираше от фирмите депозит в размер на осреднена месечна стойност на потреблението им за ток. Разбрах, че е отменено изискването за такъв депозит. Поисках да ми възстановят депозита, но вече пет месеца от подаване на молба няма никаква постъпила сума. Възможно ли е някой да ме упъти в кой закон, наредба или друг държавен документ е отменено изискването за депозит към енергото? Има ли срок в който ЕОН е длъжен да възстанови взетите предварително суми?
Искрен
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: malkiq в Юни 11, 2007, 10:36:27 am
Здравейте,
имам вила до едно село близо до Сливница, има дни когато нарежението спада до около 160V. Съответно не мога да ползвам нормално електрически удери. Намреих някакви \"връзки\" в местния клон на ЧЕЗ. Казаха \"Ако подадеш молба след 2-3 години може и да се оправи\". Съответно ме посъветваха да си купя проводник и излатори и те щели да ни опънат още една линия по стълбовете.
Как да стане така, че да накарам Чехите да се размърдат?
Как се доказва ниското напрежение?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Юни 14, 2007, 01:47:42 pm
Благодаря за въпросите :)
относно питането на malkiq Ето тук се разглеждаше сходен проблем http://www.bnap.org/f/comments.php?DiscussionID=164&page=1#Item_7
Diamond ЕРР се опитват да задържат клиентите си и затова предприемат стъпки като връщане на депозити. Доколкото си спомням допреди година се уповаваха на Закона за задълженията и договорите /и монополното си положение/. Сега са се запънали като магаре на Общите Условия ОУ.
Избрете си друг доставчик. Така ще ги стреснете.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Queeny в Юни 17, 2007, 03:34:19 pm
Живея в София и съм абонат на CEZ. Плащам средно около 50 лв. ток месечно и изведнъж сметката ми за м. Април е 7,36 лв. В първия момент си помислих, че е вид изравняване и не се задълбочих повече, и с интерес зачаках сметката, която трябва да платя за месец Май. Наистина интересна сметка се оказа:
   ------  Консумирана ел.енергия от 12.05.2007 до 12.06.2007  ------
ПО ЦЕНА ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ
ЕН 347290    п.ново  п.старо разл. служ.  квтч ед.цена  сума/лв/
Дневна        36685    36685     0      
Нощна         23507    23504     3           3 0.04200     0.12600
ПО ЦЕНИ ЗА СНАБДЯВАНЕ
Дневна        36685    36685     0      
Нощна         23507    23504     3           3 0.03550     0.10650
           Акциз(0,00 лв на MWh)  върху      3 KWh         0.00000
                                 ---------------------------------
                                    Данъчна основа:        0.23
                                    ДДС - 20.00%  :        0.05
                              Стойност на сделката:        0.28

и то при условие, че в апартамента сме си всички и си хабим ток по обичайния начин.
Другото нещо, което ми направи впечатление е, че датата на издаване на фактурата е 18.06, а днес е 17.06- тогава си направих труда да отида до електромера и да погледна показанията и по мои изчисления за 5 дена сме изхабили ток за 90 лева. Това ме навежда към извода, че никой не е отчел електромерите както трябва и са си написали някакви киловати както си искат, а когато дойде новото отчитане с новите цени, тогава пак ще си ги \"изравнят\".Та какво мога да направя по въпроса, за да не ме изненадат някакви суми при следващо отчитане?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Юни 19, 2007, 02:05:26 pm
Уведомете ЧЕЗ писменно. /И изобщо това е единствения правен начин за комуникация /
В молбата искайте да Ви бъде извършена:
1. Проверка за коректността на отчитане
2. Изготвяне на корегирана фактура за консумирана ел.енергия.
3. От написаното може да се прецени че грешката е за 2 месеца, така че изискайте и  Вашето задължение за плащане да се разсрочи за 2 месеца :)
П.П. Имате 7-дневен срок който вече тече.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: georgiew в Юли 12, 2007, 10:09:13 am
Здравейте - моят въпрос е следния.
Преди повече от месец подадохме молба за сключване на предварителен договор с Е.Он само че досега ни вест ни кост от тях. Навсякъде тръбят че в 30 дневен срок трябва да излязат със становище - този срок е изтекъл, скоро ще станат два месеца. Има ли реални мерки които мога да взема ? И какви ?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Gabby в Юли 12, 2007, 11:22:49 am
Здравейте!
Клиент съм на ЕОН Варна. Имаме UPS устройство, което купихме есента като подготовка за токовите удари през зимата, все пак електрониката е доста чувствителна към тези неща. Наистина имаше смисъл. Но през последния месец токовите удари и спиранията на ток за период около 10-15мин зачестиха. При обаждане на номера, който е даден на сайта, отговарят, че правят \"превключвания\". За последния месец UPS-ът (който има такава функция) отчита 17 часа без ток. Не знам какво означават тези превключвания, но не мисля, че услугата, за която плащам е качествена и бих искала да има някакъв резултат от оплакването ми. По какъв начин трябва да поставя въпроса, за да получа някакъв адекватен отговор и може ли UPS-ът да послужи като доказателство за промените в напрежението, токовите удари и по-продължителното спиране на ток? Вече съм скептично настроена към всички инстанции, след като оплакването ми за спиране на вода без предупреждение за 8 часа до Комисията за защита на потребителите накрая е изпратено до ВиК, за да направят те проверката (забележете сами да проверяват себе си и да ми дадат отговор) - получавах копия за всяко едно препращане на жалбата ми от една инстанция на друга. Но все пак поне, когато говорим за тези неща и предприемаме някакви действия има шанс нещата да се променят след време....
Благодаря предварително за отговора!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Beka в Юли 12, 2007, 03:31:02 pm
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Юли 17, 2007, 01:15:59 pm
Здравейте. Благодаря за въпросите и се извинявам за закъснението, но лятото е време за почивка.
Георгиев: Незабавно сезирайте ДКЕВР. В писмен вид и жалба в свободен текст.
Габби:Некачествената доставка е сериозно нарушение на лицензията на ЕРР. Само в сферата на фантастиката е да се предполага че някой ще отнеме лиценз. Въпреки това добре е и Вие да сезирате ДКЕВР.
Не, показанията на УПиеса НЕ СА доказателство за влошено качество на доставката.
Реда описан в ОУ е следния.
1. Подавате жалба до ЕОН за влошено качество.
2. Те ви отговарят че такова няма.
3. Изисквате поставяне на записващо устройство / пак в писмен вид/
4. Въртят , сучат но поставят.
5. Параметрите на доставка са лоши - намалят 10% от сметката.
6. Жалвате се до ДКЕВР и те ги глобяват.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Август 01, 2007, 03:16:28 pm
Ето какво се случва http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2721§ionid=16&id=0000102
крайно време е да се повярва че с МОНОПОЛИСТИТЕ трябва да се борим.
Чакам Вашите въпроси! :-)
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: mm в Септември 11, 2007, 04:20:43 pm
Здравейте - моят въпрос е следния.Клиент съм на ЕОН Варна.Сметката ми за ток за предния месец за дневна-1040кв а нощна-770кв.Стори ми се доста голяма.Досега  средно е дневна-300кв а нощна-170кв.Сега си засякох електромера и показанията са по-големи от тези на фактурата и за около месец са дневна-180кв а нощна-120кв.От ЕОН ми отговориха,че след като засечката ми е по-голяма от записаната във фактурата,всичко било наред и нищо не можело да се направи.Можело да бъде от нередовното отчитането на инкасатора.Мога ли да направя нещо и към кого да се обърна?Благодаря предварително за отговора!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: kaptnemo в Септември 28, 2007, 12:15:44 am
Здравейте, колеги по неволя и специално Вие, bakalin
      Не знаех за съществуването на този великолепен форум, докато не бях изненадан крайно неприятно от последната сметка на ЧЕЗ София. От години не съм имал проблеми с Електроразпределение. Преживяхме без сътресения смяната на електромерите, промените в цените, в сроковете на отчитане и по принцип съм практично осведомен за всичко, свързано с доставката и отчитането на тока за битови нужди. През последните месеци не получаваме предишните съобщения, проверявам си сметката в Интернет и няма проблеми. Преди 3 дена бях приятно изненадан от бял запечатан плик с прозорче, отпечатан на лазерен принтер от ЧЕЗ София. В съдържанието ми съобщаваха за сметка от над 400 лева, което преобърна изненадата ми на 180 градуса. Отчетената консумация е над 2000 кВтч дневна и над 800 нощна. Периода е за м.август 2007 за малко повече от 1 месец до 12.09.2007. Обичайната ми сметка за апартамента е 60-80 лева. Изчислих консумацията по отчетените показания на електромера за  период от около 1 година - от август миналата до юли сегашната, която показа средно на месец 400 дневна и 200 нощна, общо около 600 кВтч. Значи сметката за август е над 4 пъти по-голяма от очакваната. През този период не са променяни уредите консуматори, които са обичайни - осветление, хладилник, телевозор, готварска печка, но основно готвим на газ, бойлер, който се включва за около 1 седмица в годината, когато няма топла вода. Имаме 6 компютъра на сина ми, които работят постоянно, но и те са от миналата година. Най-нелепото е, че жена ми, която основно готви, беше в чужбина за 3 месеца от юни до август (помага за новородения ни внук), аз самия бях също там през целия август. Сина ми за този период със сигурност е имал минималната възможна консумация, просто защото рядко се е прибирал в къщи за през нощта. През този месец обаче е имало многократни внезапни спирания на тока.
      Ситуацията е нелепа и необяснима. Показанията на електромера сега са увеличени още, тоест вероятно е правилно засечен. Денонощната консумация е около 20 кВтч, тоест напълно отговаря на средната месечна от 600. За съжаление нямам навика да записвам отвреме навреме показанията на електромера и не мога да определя в кой момент се е получил този огромен "скок". Жена ми, която е титуляр на абонатния номер, подаде жалба (не без разправии с чиновниците) с искане за смяна на електромера. не съм сигурен дали това ще реши проблема, но съм готов да направя всичко необходимо, за да намеря причината.
      Моля за някакъв съвет - както технически, така и организационен или юридически, за което ще бъда благодарен на всеки, който ми помогне.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: iveline в Ноември 23, 2007, 08:58:30 pm
Здравейте!
Два проблема:
1. Във всички фактури, които получава фирмата има разлика от 0,01 до 0,03 ст. при сумирането на стойност по цена на за разпределение+стойност по цени за снабдяване+акциз, т.е при формирането на данъчната основа по сделката!!!
Пример:
за периода от 09.10.2007 до 08.11.2007 отчета е 666 kWh
стойност по цена за разпределение 666 х 0,04956 = 33,00696
стойност по цени за снабдяване      666 х 0,09693 =  64,55538
                                                                         акциз =  0,66600
това би трябвало да е !                 данъчна основа =98,21  но във фактурата пише 98,23

Предполагам, че май НЕ Е техническа грешка! Може и вие да си проверите сметките ;)

2. От началото на годината има 3 издадени от ЧЕЗ фактури за втори обект на фирмата, които НЕ са получени в ОРИГИНАЛ, т.е. няма доставка по ЗДДС. Информацията за тях е взета от сайта им.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Ноември 27, 2007, 01:45:32 pm
Здравейте на всички клиенти на Еон, Чез, Евн.
Съжалявам, но отдавна не съм поглеждал в темата. Ще се постарая това вече да НЕ Е така.
Вашите сметки са верни, но:
- според ЗДДС сумата за данъчно облагане се пресмята до третия знак след запетаята. Проблема е че това са определени от ДКЕВР цени и пак според ЗДДС се изчисляват до пълния размер / вслучая до 5-я знак
- и така по първия варинант получавам 98.228 лв, а по втория 98.22834 лв. Кой е правилен и досега Юристите спорят, но и в двата случая се получава основа 98.23 /ако се закръгли/.
Проблема е друг.
Реално трябва да Ви представят ДВЕ отделни фактури защото сте ползвали услуга от едно юридическо лице / разпределение/ и сте заплатили стока / ел.енергия и акциз / от снабдителното предприятие, което се яваява второ юридическо лице.
Това е формулирано в Закона за Енергетиката. Цената за разпределение се определя от ДКВЕР в случая 0.04956 за КВтч и се заплаща на Електроразпределителното предприятие. Това е УСЛУГАТА чрез която то донася ел.енергията да Вас.
Цената за снабдяване + акциза би трябвало да се заплашат на Електроснабдителното предприятие. това е цената на СТОКАТА ел.енергия.
Ако решите да смените доставчика, т.е. да си купите ток от търговец на ел енергия трябва да търсите такъв с цена за ел.енергията по-ниска от 0.09693 лв/КВтч.
И без да правя реклама в момента търговците на ел.енергия я продават по 0.075 - 0.08 лв/КВтч.
Ако има нещо - питайте..................
-
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: lyudmil_selin в Декември 10, 2007, 12:21:53 pm
Здравейте,

Живея в с. Чарково, община Габрово и съм един от хилядите пострадали от безотговорността на електроразпределителното дружество. Миналата седмица почти три дена нямахме ток. За щастие щетите ми не са толкова големи - само развалени продукти за 15-20 лева. В случая проблемът не е в щетите.
Всяка година щом падне повече от 4-5 сантиметра сняг започва електрическото шоу. И така е вече над 15 години. Същото е и през лятото ако духне малко по-силен вятър.
Какво трябва да направя за да си получат заслуженото?
Очаквам отговор във форума или на е-маил:  lyudmil_selin@yahoo.com.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Декември 10, 2007, 03:01:31 pm
Здравей Людмиле.
Предполагам че така се казваш според мейла. :-)
Твоя вариант съм го описал подробно амнайсет пъти но ето пак.
Случаят ти е описан в Общите Условия / ОУ/
1. Прочиташ ОУ . Изтегляш си ги от сайта на ЕоН България или си ги изискваш от най-близкия им клиентски център.
2. Подаваш ЖАЛБА че си бил без ел захранване от-  до....
3. Те ти отговарят че това е непреодолима сила .
4. Прочиташ пак чл.41 ал 3
5. Втора жалба до ДКВЕР с копие до Еон
6. След 2 - 3 месеца си получаваш 60 лв от Еон
Това е . Няма нищо сложно но едва ли знаеш че след 48 часа без ел.захранване ЕоН са ДЛЪЖНИ да ти платят по 20 лв на ден.
Успех. Ако има нещо неясно - ПИТАЙ
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: hunter76 в Февруари 06, 2008, 03:43:09 pm
Здравейте,
живея в Ямбол в границите на горепосоченото от вас Електроснабдяване ЕВН. На 02.01.2008г около 10.30ч в жилището се получи таканаречения \"токов удар\", от което климатика ми спря да работи. На 07.01.08г който е първият работен за предпочитания от мен сервиз си записах чес за констатиране и евентуален ремонт на климатика ми. Същите успяха да дойдат до мен едва на 23.01.08г и констатираха изгорял компресор в следствие на подавано некачествено напрежение. В същия ден си подадох жалба до ЕВН - и днес ми престигна отговора:

\"Чл.46 ал.1 от Общите условия - РЕД ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ИМУЩЕСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ И ОТГОВОРНОСТ ПРИ НЕСПАЗВАНЕ НА ДОГОВОРНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ\"

ПОСТРАДАЛАТА СТРАНА Е ДЛЪЖНА В СРОК ДО 3/ТРИ/ РАБОТНИ ДНИ ПИСМЕННО ДА УВЕДОМИ ДРУГАТА СТРАНА.............................................

ИСКРЕННО СЪЖАЛЯВАМЕ ЗА СЪЗДАДЕНИТЕ ВИ ЗАТРУДНЕНИЯ.


Просо Ви питам този срок от кога се счита, тъи като аз не съм специалист та да разбера, че точно поради причината \"токов удар\" компресорът ми може да изгори. Или да си подавам жалбата без да знам пък като дойдат специалистите от ЕВН да констатират, че е нещо друго.
Имам ли основания да си търся правата по съдебен ред.
Благодаря Ви предварително!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: pado в Февруари 10, 2008, 03:02:03 pm
Приятно се изненадах от разнообразните мнения на потребителите и особено от компетентноста на bakalin, Занимавам се със съдебна защита на потребители срещу монополисти. Завели сме над 100 производства срещу електроразпределителните предприятия и по специално относно \"корекциите на сметки \" за минали периоди извършвани по реда на чл. 49 от НППРЕМПП отм. и по чл. 25 от сегашните общи условия на ЧЕЗ и ЕРП - та в страната. Считам, че всички те са незаконно прилагани и с голяма степен на вероятност можем да принудим доставчиците да възстановят на потребителите неправомерно събраните суми. Моля за когото темата представлява интерес да ми пише на rddr@abv.bg
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: мариана в Февруари 11, 2008, 04:01:05 pm
Здравейте, имам сладното питане: Преди време ми смениха еднотарифния електромер с електронен - двойнотарифен, във фактурите, които получавам отчитат и двете тарифи, но ги таксуват(и двете) по цената на дневната. Разбрах, че за да ми таксуват нощтната тарифа на цената на, която я продава ЕРР трябва да платя определена сума(над 20лв.) - защо?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Февруари 12, 2008, 04:51:06 pm
до pado
Поласкан съм от оценката. Все пак това е форум за защита на потребителите. Проблема е че те НЕ СИ ЗНАЯТ ПРАВАТА.
за МАРИАНА
Ще се наложи да платиш исканата сума. Понеже си в т.нар. \"заварено положение\" и си избрала схема на еднотарифно отчитане на ел.енергията / не че сте го направили, просто такъв Ви е бил електромера / то ЕРП приемат че Вашето желание е такова.
Съвета ми е : Ако ползвате ел.енергия нощно време, то по-добре платете сумата. Така ще си намалите сметката за ток.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: мариана в Февруари 13, 2008, 10:59:14 am
Ззащо трябва да плащам каквато и да е сума,за да ми таксуват ел.енергията на цената, на която те я продават?
И предполагам ,че тази цена е по-ниска, за да мотивират потребителите.
Също така електромера отчита и двете тарифи, които фигурират и във фактурата.
Къде мога да проверя тази такса дали е законна?
Аз преди съм живяла в блок и не знам някой да е платил каквото и мда е, за да му таксуват нощната тарифа на друга цена
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Vasileff в Февруари 15, 2008, 02:06:13 am
Здравейте!
И аз, както голяма част от останалите потребители, си отнесох надути сметки за декември и януари. Но не затова ми е питанката. Докато се ровех из интернет търсейки някакво логично обяснение за тези своеволия на Е.ОН, попаднах на нещо, което доста ме заинтригува:

ПРЕДЛГАМ НА ВНИМАНИЕТО ВИ!!!Имате производствена фирма и плащате високи сметки за ток?
Сметките ви за ток не са високи? Могат да бъдат и по-ниски !!

Уредът използва технология от водеща фирма от Германия (www.aircosaver.com), работеща в сферата на енергоспестяващите технологии, и е в състояние да спести 10 – 30% от вашият разход на електричество.

Как работи?
Устройството използва технология за мониторинг на електрическата мрежа и моментния разход на електроенергия, стабилизира напрежението и намалява реактивната мощност, която електроуредите нормално консумират от електрическата мрежа. Това се постига чрез натрупване на реактивна мощност в специално проектирани кондензатори, и връщане на тази мощност по веригата към електроуредите в определени моменти, избрани чрез системата за мониторинг на мрежата.
Индуктивните консуматори /електрически мотори, трансформатори и др/ консумират реактивна енергия, докато капацитивните консуматори произвеждат реактивна енергия. На практика с използването на устройството се елиминира консумацията на реактивна мощност от мрежата, а такава се доставя от кондензаторите в самото устройство.

Къде може да се използва?
Едно устройство е достатъчно за един апартамент, или малък хотел, ресторант или производствено помещение с мощност на включените консуматори до 15 kW. При по-голяма мощност на консуматорите се включват реципрочен брой устройства, например за мощности 15kW – 30 kW – 2 устройства и т.н.
Уредът е особено ефективен за консуматори с електрически реотани, нагреватели и електрически мотори – конвенционални и инверторни климатици, печки с реотани, хладилници, бойлери, електрически машини и производствени съоражения, луминесцентно осветление, шивашки машини. За трифазни мрежи - включват се 3 устройства (на всяка фаза по едно).

Как се използва?
Не е необходима някаква конкретна работа по инсталиране, просто се включва в контакт.
Препоръчително е устройството да се включи в силов контакт разположен възможно най-близо до таблото с предпазителите, да не се използва разклонител или удължител.

Законно ли е?
Да. Уредът се продава легално в Европа, САЩ и Канада. Сертифициран е с СЕ марка, CQC и UL сертификати. Уредът не въздейства на електромера, и не зависи от вида на електромера!

Колко струва?
Цената на 1 уред е 50.00 лв с ДДС.


Някой има ли идея дали това чудо ще върши някаква работа?
ПП: Не съм написал името и телефона на фирмата, за да не излезе като реклама.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: pharaon в Февруари 15, 2008, 09:08:19 pm
Всеки електротехник ще ти каже, че действат... но ако и замерва, изглежда интересно!!!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: pipo_iv в Февруари 15, 2008, 10:54:21 pm
Vasileff, бихте ли дали линк към фирмата, продаваща тези устройства?

Сметката ми за декември е 130 лева, а за януари 182 лева. Януари беше доста студен месец, възможно е сметките да са точни :) .
 Моят въпрос е защо трябва да плащам ДДС, върху консумираната енергия?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Vasileff в Февруари 16, 2008, 12:24:39 am
ЕТ Хербал
Георги Топоров
Гр. Русе, Ул Велес 6
Тел: 0898 558 716        
E-mail: georget@mail.bg

Да разбирам ли, че си заслужава парите? Не, че е кой знае колко съпо, но все пак 50лв са си 50лв ;)
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: tonny в Февруари 16, 2008, 01:27:21 am
Радвам се да открия коментари по темата. Мога да споделя само горчив опит с монополиста ЧЕЗ Електро. Нямам производствена фирма, но това не пречи декемврийската и януарската ми сметки да са от по 400,00 лв. средно.
За сравнение прилагам няколко цифри от справката за месечните си задължения към ЧЕЗ Електро:
м. 06.07 -   41.63 лв.
м. 07.07 -   45.56 лв.
м. 08.07 -   57.24 лв.
м. 09.07 -   51.91 лв.
м. 10.07 -   57.47 лв.
м. 11.07 - 244.75 лв.
м. 12.07 - 408.46 лв.
м. 01.08 - 380.42 лв.
м. 02.08 - 302.84 лв.

Благодаря предварително за съвети или насоки как се процедира в случай, че се съмнявам в достоверността на отчетите на \"монополиста\".
До pado -  възползвали сме се от посочения Email-адрес.

Благодаря.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: didkavl в Февруари 20, 2008, 01:00:41 pm
Искам да попитам при подадена жалба към ЕОН какъв по закон е периода в който трябва да получа отговор или някакво развитие по решаване на проблемът ми.


       Благодаря предварително
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Февруари 21, 2008, 11:03:12 am
Здравейте;-)
Доста въпроси са се насъбрали. До дидкавл:
Периодът за получаване на писмен отговор е 30 дни / календарни/. Той е посочен и в Общите Условия
До Тонни . Явно се топлите на ел.енергия. Но сума от 400 лв си е доста сериозна. Или някой се топли за Ваша сметка. Само с тези данни не мога да помогна.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: precakan в Февруари 26, 2008, 09:51:18 am
Доста компетентни отговори от Вakalin! Евала! Моят проблем е доста прозаичен. От около година жилището ми в София е необитаемо. Периодично си проверявам сметките от сайта на ЧЕЗ и до сега не е имало начислена електроенергия. Досега. Сметката ми за 01-02.2008 е 55 лв. Понеже не живея в София помолих съсед да ми провери показанията на електромера и установих че сметката е 100% надписана.  Обадих се в ЧЕЗ. Казаха ми че трябва да подам молба лично на гише в съответия район. Заявих че няма заради техни грешки да си вземам отпуска и да ходя до София за да им вися по гишетата - но това била процедурата. От държавната комисия за енергиино и водно регулиране ми казаха да подам молба с препоръчано писмо и да чакам един месец. На всичко отгоре титуляра на партидата е в чужбина. За дълго. Ако оставя нещата така какво ще се случи? Дали все някога когато мине инкасатор ще си корегират грешката или ще ми вървят лихви до момента когато все пак ги изконсумирам тези 55 лв. Защото все пак 2-3 пъти в годината отскачам до София и навъртам по 5-6 киловата. Ама при това положение ще ми вървят лихви около 5 години. Ако до тогава не ми надпишат още някой киловат и ще има да си ги гоооня.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: rabbit в Февруари 29, 2008, 04:30:13 pm
Сметката ми  за декември беше 146лв. а за януари е 436лв. И двата месеца беше студено и ползвахме подово. То дърпа много ток- ясно е,но разликата си е стряскаща. Какво мога да направя. Ако бях единствена щях да се примиря, но твърде много хора имат същия проблем и за мен е очебийно, че монополистът пак ни скубе яко.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Hayabusa в Март 03, 2008, 05:55:05 pm
Сметката на нашето семейство е 450лв ток за януари месец. Предният месец Декември платих лично аз 220лв и бях изомен. А сега сметката е ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА. Декември месец ни се развали хладилника и от тогава НЕРАБОТИ и до сега не можем да отделим пари за нов. Сега с тази сметка незнаем къкво да правим и смятаме утре ВТОРНИК да утидем да подадем жалба. Дали ще има някаква разлика с тази жалба или ще трябва да си платим тока като все едно си плащаме 50лв и никого да не му пука. От както научихме сметката се чудем на къде утива тази държава много се ПОТРЕСЕНИ ОТ ТОВА НЕЩО И МИСЛИМ ЧЕ Е ПЪЛНА ЛЪЖА КРАЖБА ИЗМАМА И ВСИЧКО ПОДОБНО !!!!!!!!! ДО сега не сме плащали сметка 220лв А СЕГА ВЕЧЕ ИМАМЕ СМЕТКА 450лв  ТОВА Е ОБИР !!! И МАЙ ВСИЧКО ТОВА Е ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ ФИРМАТА Е МОНОПОЛИСТ? НАДПИСАНИ СМЕТКИ НАД 100% !!!! ДОЛНА ДЪРЖВА СМЕ А НАРОДА СПИ,СПИ,СПИ И НЕ СЕ СЪБУЖДА!!!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: evrobildex в Март 03, 2008, 06:38:07 pm
Здравейте и аз имам проблем с еон. Баща ми притежава парцел в регулация находящ се в м.Акчелар във Варна.До 2001 имахме ток в посочения имот но поради изграждане на частен трафопост №1721 ни отрязаха тока.Поради липса на пари не се включихме в кооперацията.През септември 2007 се опитахме да си възстановим захранването като подадохме молба за възстановяването му.Бавиха ни около 6 месеца преди да ни отговорят официално че нямат мрежа в района и е необходимо да предоставя в Еон нотариално заверено пълномощно че съм съсобственик в кооперацията на трафопоста което струва 200 лв/kw.Мястото е на около 30 метра от трафопоста.Въпросът ми е дали като възстановявам захранване ще трябва да си платя електромера и кабелите или това е тяхно задължение.Другият ми въпрос е следният като съкооператор знам че до 2011 година Еон трябва да изкупят всички частни трафопостове как ще се обезщетят съкооператорите с ток или с пари
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: precakan в Март 05, 2008, 03:04:02 pm
Е, след като не получих отговор на въпроса си ( виж три мнения по-нагоре), си взех отпуск, качих се в колата и правао в централата на ЧЕЗ на ул. Цар Симеон. Процедурата е много проста:проверяваш си показанията на електромера, отиваш в ЧЕЗ, подава се декларация че към настоящата дата показанията на електромера са еди какви си и те в седемдневен срок корегират фактурата(в моя случаи дори в двудневен срок!!!) без да правят проверка на електромера. Това не струва нищо, оказа се че е рутинна практика, важното е че трябва да се отиде на място. После се замислих защо толкова лесно се отказаха от моите 55 лв. и не би ли могъл някой да излъже. Възможно е, но когато рано или късно мине инкасатор и запише показанията, сметката излиза на яве. Иначе казано те не оспорват мързела на инкасаторите си, но са спокойни че тяхното си е тяхно.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: franseto в Март 05, 2008, 06:43:48 pm
От близо 6 месеца не получавам уведомителни писма за месечното ми потребление и сметка. Трябва да ги проверявам задължително в нета, ако не искам да ми спрат тока. Добре, аз лично нямам нищо против, но при това положение е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧЕЗ да ми плаща нета. Ако вие имате същите проблеми предлагам колективно да ги решим!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Май 28, 2008, 12:01:01 pm
Явно нямате проблеми.
Вижте това
http://dnes.dir.bg/news1.php#sepultura
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: boyka в Юни 17, 2008, 05:12:22 pm
На 24.03.08г. вечерта прибирайки се от работа намерих хладилника си LIEBHERR развален
/ същият ден в София  имаше буря и тока е спирал/ На 27.03.08г хладилникът беше прегледан от техник на оторизиран сервиз „PAN service ltd.”, който установи, че е повредена управляващата платка. След подмяна на платката на 23.04.08г е изготвен. констативен протокол, от който е видно ,че причина за повредата е токов удар. От ЧЕЗ  ми отказват да възстановят разходите за новата платка защото:

 РЕД ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ИМУЩЕСТВЕНАТА ОТГОВОРНОСТ ПРИ НАСТЪПВАНЕ НА МАТЕРИАЛНИ ВРЕДИ

Чл.51.(1) Всяка от страните, която е претърпяла вреда от действие или бездействие на другата страна, е длъжна в срок до 3 (три) работни дни от настъпване на вредата писмено да уведоми другата страна.

Как мога да знам,че причината е токов удар? Дори техникът не беше сигурен.Мога ли да направя нещо друго?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: shantavelko в Юли 06, 2008, 06:49:09 pm
Bakalin, ще ми кажеш ли къде да намеря такива уреди който да "лъжат" електромера, че сметките са ми от по 150 лева и много ме натоварват с новия електромер, стария имах по 60-70 лева.
Оставям ти и-мейл с голяма надежда.
nenormalnik@abv.bg
Поздрави!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Юли 07, 2008, 04:49:27 pm
A sega de. Не се занимавам с подобни уреди. Те са и престъпление съгласно Наказателният Кодекс
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: mda в Юли 08, 2008, 09:33:31 am
Във връзка с нововъведното 3 месечно отчитане, получих сметка за ток 36 лв. за жилище, в което в момента няма живущ и до момента месечните сметки са били в границите на 3 лв. С други думи т.нар. "прогнозна" сметка за ток е надписана 12 пъти. Какви действия мога да предприема? Само жалба в ЧЕЗ ли? Има ли основание за такава или са си опекли работата и пак потребителите ще "духаме супата".
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Юли 08, 2008, 10:23:08 am
До mda.
Тези 3 лв явно са стресирали ЧЕЗ. :-))))
Сега сериозно.
Не, не са си опекли работата. За съжаление трябва да отидеш до някой център за работа с клиенти на ЧЕЗ и да подадеш декларация в която да укажеш колко според теб е месечната ти сметка. Ако не си познал след 3 месеца ще ти дойде нанагорно. В смисъл 3х12=36 лв. а ти ще си платил 3х2 = 6 лв. Ще имаш реална сметка 30 лв. Но това е само ака са наистина изразходвани по електромер.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: mda в Юли 08, 2008, 03:52:03 pm
За съжаление, ще трябва да си платя бая надписани пари като поп, ако не искам да ми спрат тока, разбира се. Ето какво прочетох на техния FAQ сайт:

Ако реалната ми консумация се различава от равната месечна вноска, ще мога ли да направя корекция, като декларирам реалните показания на електромера?

Декларации за реалните показания, предоставени от клиента, ще се приемат само за коригиране на показания на изравнителната фактура. Не се предвижда коригиране на месечни вноски с декларарани показания на клиента.

T.e. ще трябва първо да си платя 3x36 = 108 лв, ако желая да продължавам да имам ток, пък после на изравнителната фактура ще се види, че имат да ми връщат 99 лв. и ще трябва да ходя по мъките и да се моля, да ми ги върнат обратно. Супер са го измислили, ако можеше и мен да ме кредитира някой така, безлихвено за следващите 3 месеца, да отида на море, пък после на септември, като изпапка инфлацията поне 10%, ще му ги върна обратно.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: yanita в Юли 08, 2008, 05:57:24 pm
здравейте
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: yanita в Юли 08, 2008, 06:22:28 pm
здравейте
Моят проблем е следният: през януари си сменихме жилището и станахме \"нов потребител\" на ЧЕЗ София. От тогава до сега не съм получила на посочения от мен адрес нито една фактура или каквото и да било, с изключение на едно писмо. На 24.06.08 сутринта пристигнах от провинцията и открих това писмо в пощенската кутия. С него ме известяваха, че имам просрочени задължения и ще ми спрат тока. При влизането в къщи разбрах, че това вече е сторено. Вината за неплатените сметки е изцяло наша: съпругът ми е мислил, че ги плащам аз, аз пък мислех, че ги е плащал той, с една дума като не получаваме известия, и двамата сме забравили. През тези месеци имахме и много други семейни грижи и т.н.
Аз естествено хукнах веднага да платя сметките, платих и такса за включване, регистрирахме партидата за плащане през E-pay и се успокоихме.
Когато обаче проверихме фактурите, се оказа, че за месеците февруари, март и април сме платили по 25-30 лв, което е съвсем реално, защото сме с парно и централна топла вода, а за май и юни са ни начислили по 169,97 лв.
Изпратих питане до ЧЕЗ и те ми отговориха следното: при регистрация на нов потребител, ако той не е подал молба да му се отчита някакво прогнозно количество квтч, компанията начислява потребление по 6 квт прогнозна мощност /или нещо подобно, забравих точния термин/за 30 дни всеки месец до първото отчитане на показанията на електромера. Не ми обясниха защо при мен тези потребления се фактурират 4 месеца след като съм станала нов потребител и кога са отчетени реалните показания на електромера. Би трябвало от февруари до юли да има поне едно такова отчитане. На въпроса ми защо не съм получила нито едно известие от ЧЕЗ ми отговарят, че трябвало да посоча точния си адрес. Ако не ми знаят адреса, как тогава са ми изпратили онова писмо?
С една дума, от мен се иска вече два поредни месеца да плащам по 1080 квтч дневна и 1080 квтч нощна енергия - количества, които и да искам, не мога да употребя. Само за сведение Ви давам показанията на електромера:
31.01.08 дневна 953, нощна 329
06.07.08 дневна 1846, нощна 469
Ще бъда много благодарна на всеки, който ми обясни ситуацията и ме посъветва какво да правя. Не ми се плаща нещо, което не използвам, а времето тече и отново могат да ми спрат тока. Предварително благодаря
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: mda в Юли 09, 2008, 11:42:10 am
Послушах съвета на bakalin и днес бях при другарите от ЧЕЗ. Оказа се, че много са омекнали, любезни ... Подадох заявление за желаните от мен киловати, увериха ме, че не само ще актуализират показанията, но и ще анулират прогнозните сметки т.е. няма да изискват да платя надписаните суми, преди изравнителната фактура. Така че, съветвам yanita също да посети някой от клиентските центрове, като изиска да и анулират сметките по 169,97 лв. и да заяви киловатите, за които иска да плаща (напр. 900 дневна и 140 нощна).
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Юли 09, 2008, 03:29:38 pm
Ей, най-после някой да ме послуша.:-)))
Ако почерпи и по една бира ........
П.П> Янита, смятам че ти посочиха правилният път. Отивай в ЧЕЗ и попълвай декларацията.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: yanita в Юли 09, 2008, 05:09:12 pm
Сърдечно благодаря. Днес си изтеглих декларацията от и-нет, попълних я и я изпратих в един от клиентските им центрове с обратна разписка. Нямам възможност да отида там преди следващата сряда, а ми се стори, че това не търпи отлагане. Дали съм постъпила правилно?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: yanita в Юли 09, 2008, 05:52:08 pm
Само за сведение - завързах интересна кореспонденция с ЧЕЗ. Въпросът ми беше: след като в ОУ пише, че при регистрация на нов потребител същият заплаща прогнозно количество енергия ДО първото отчитане на електромера, защо на мен се начислява това количество СЛЕД първо, че и второ и трето отчитане на електромера? Кога и как ще си получа надвзетите пари?
Само да ви напомня: нов абонат съм от януари, а те ми начисляват тези \"прогнози\" от май. Писаха ми, че междувременно електромерът ми е отчитан ежемесечно и едва от май месец започва тримесечното отчитане - във време, когато аз вече НЕ съм нов потребител. Щом не съм нов потребител, защо ме третират като такъв?
Сигурно причината е в мен, но аз наистина се нуждая от по-детайлно разяснение.
Отново им зададох въпросите си чакам отговор.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: yanita в Юли 09, 2008, 06:00:46 pm
Като гледам този форум, констатирам, че има много хора , платили големи суми за неизползвана от тях енергия - също като мен. Не е ли престъпление, че електрическите компании се възползват от монопола си и по този начин крадат парите на населението? Някой знае ли дали има начин да им се противопоставим?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Tazz в Август 07, 2008, 11:22:29 am
Всекидневно проверявам показанията на електромера за да следя консумираната от мен ел. енергия. В летните месеци установих че в период от 24 часа средната ми консумация е 6kWh, но при последните проверки за изминалите няколко денонощия консумацията ми се е повишила тройно дори и четворно и то само на дневната тарифа. Електроуредите във вкъщи не са сменяни не са стари, използваме ги както винаги до сега. Нямам климатик. Живея в 9 етажен блок. Същото нещо се случи и миналото лято, но тогава не му обърнахме внимание.
Въпроса ми е:
Имам съмнения че някои съсед неправомерно се е включил към нас. Как мога да установя дали това е така? Какви са процедурите ако съществуват такива?
Каква е възможността това да е грешка на електромера, при положение че това се случва само летните месеци?

Днес направих поредната проверка, като преди това изключих всички електроуреди вкъщи и шайбата на електромера се въртеше и то не бавно, както казват на самоход. Как да постъпя в този случеи?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: tzveta в Септември 01, 2008, 10:49:29 am
Здравейте, аз пиша по повод изравнителните сметки.
Няма да коментирам факта, че фактурата е с дата 07.08, а самата нея получих към 20.08 - 2 дни след крайния срок за плащане. Ще се примиря и с мисълта, че сметката ми е надписана, но трябва да я платя, защото нямаше как да засека електромера - отчетен е в края на юли, а аз видях фактурата през втората половина на август.
Но това което не мога понеса е разпределението на киловатите.
До колкото знам в началото на юли са правили някакво засичане поради новите цени на тока.
В моята фактура фигурира следното разпределение: от 11.04 до 03.07 имам 109 киловата дневна и 54 киловата нощна, а от 4.07 до 23.07 дневната е 114 киловата , а нощната - 74 киловата. Ако някой може да ми обясни как става това, при положение, че аз живея сама и консумацията ми е една и съща? И това според мен е само за да пишат по-голямата част от ел. енергията на новите цени.
Знам, че разликата в цената няма да е кой знае колко голяма, но ме вбесява мисълта, че тези хора си мислят, че всичко им е позволено. Не знам точния
брой на потребителите им, но само си помислете за какви пари става въпрос, защото съм сигурна, че това се случва не е само с моята сметка.
Дайте съвет как да постъпя?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: r.dimitrova в Ноември 04, 2008, 10:21:45 pm
Здравейте, въпросът е бих казала малко спешен. Преди повече от седмица техници на EWN Bulgaria смениха всички електромери във входа без да изтъкват никаква причина (\"новите\" са стари и не са електронни). Един от комшиите забеляза, че не му е свързана нощната тарифа. В последствие остановихме, че във целия ход всички електромери отчитат само дневна тарифа.
От друга страна отчетите са безбожни, няма да цитирам цифри, но на повечето комшии отчета за 4-5 дни е колкото за месец преди подмяната! Многократно се свързвахме с компанията, но резултатът беше само грубо отношение...
Много бихме били благодарни ако ни помогнете по следните въпроси:
1. Как можем да накараме техниците да си свършат работата и да включат нощната тарифа, ако е необходимо по съдебен път
2. Кой е точно държавния орган,който може да установи нередности по отчитането на електромерите
Благодаря предварително.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Ноември 10, 2008, 04:02:01 pm
Съжалявам за доста закъснелият ми отговор.
1. Как да \"накарате\" техниците???? Ами не е нужно да карате тях. Рибата се вмирисва от към главата. Достатъчно е да накарате шефовете им за заработят на нужното ниво. Необходими са следните мерки.
- Писмена жалба с Вх. номер до ЕВН в която описвате проблема. В нея изрично посочете КОЙ  се е отнесъл грубо с вас. ЕВН са една от компаниите в която тел. разговори се записват.
- Трябва да коригират показанията във Вашата фактура. И тук момента е тънък, защото да приемем че до деня на пускане на часовника е-ра е отчел 100 кВч. Отчетника обаче го засича на 200 кВч дневна и 150 нощна. Почти на 100 % съм убеден че ще Ви фактурират 200 / 150 кВч. А това е във ВАШ УЩЪРБ. ЕВН трябва да разделят /съгласно ОУ/ първоначалните 100 кВч на база консумацията ви за минал период / да приемем 60/40/ Или казано другоятче фактурата Ви трябва да е следната  дневна 160 / 100+60/ и нощна 190 / 150+40/. Добре е всичко това да го споменете в жалбата и да проверите правилното му изпълнение. АБСОЛЮТНО НАЛОЖИТЕЛНО Е да се засекът показанията при включването на часовника. Ако трябва го извършете от входа и съставете Констативен Протокол.
2. Законовият орган е Български институт по метрология. А технологията за проверка на СИ / средство за измерване или във вашият случай електромер/ е показан в линка  http://www.bim.government.bg/index.php?lang=bg&itmid=15
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: larycc в Ноември 13, 2008, 10:32:35 am
Здравейте. Моят проблем е същият като предишния, но с малки разлики. Първо: ние сме към Е-он. Миналият месец часовникът на входа се развали и електромерите почнаха да отчитат само дневна енергия. Пуснах заявление за повреда в Центъра за работа с граждани.От там ми отговориха, че срокът за отстраняване ан този тип повреди е 10 дни. Отстраниха проблема и аз мислех,ч е вече всичко е ок. Но след няколко дни решили от Е-он, че трябва да подменят вече работещия часовник с нов, който явно не е тръгнал, ако се съди по показанията на електромерите. Пуснах ново заявление за повреда и изчаках още 10 дни. Онзи ден минах да видя какво е станало с заявлението ми, защото електрмерът ми не е мръднал и със 100 вата на нощна енергия от 20 дни, въпреки че включвам бойлер, климатик, а и хладилникът работи.В Центъра ми каза, че техниците минали още предния ден и отстранили повредата (или поне пуснали отчет, че отстранили повредата). Не повярвах,но реших, че може и аз да съм се заблудил и вечерта  изчаках да се включи нощната, но нищо не стана. Не се включи и снощи. Служителката ми каза, че техниците са пуснали отчет, че са оправили проблема, но аз й казах, че според мен не са пипвали часовника, тъй като този е един трудноразбираем часовник  и докато го наблюдавах две седмици му запомних показанията, които не са променени. Тогава служителката ми каза, че ако искам да пусна жалба. Искам да попитам каква точно жалба да пусна, до кого и какво да пиша вътре. На Е-он записват ли се обажданията на телефона? Ако може да ми обясните по-подробно, че трябва да го свърша тези дни, защото вече месец сме на дневна. Ако ви трябва друга информация - питайте.Благодаря предварително!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: porko в Ноември 18, 2008, 10:52:20 am
здравейте

естествено и моя проблем е подобен със сметките. имам 280 лева сметка за октомври, а месеца беше топъл и няма начин да съм изразходил посочените Kwh  Доколкото се ориентирах това е заради базата ни за този месец.
Искам да питам мога ли да подам молба да намалят базата Kwh на която идва сметката? и за това необходими ли са показанията от електромера?
защото сега според фактурата ми предстоят 2х280 лева докато дойде изравнителната.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: temenyjka в Ноември 21, 2008, 02:12:11 pm
Заглавие: Към кого да се обърна при проблеми с ЧЕЗ   
________________________________________
Първо да ви разкажа какъв е проблема/по-точно проблемите,но засега трябва да разреша този/.На 5.10.2008 г. в района на Плевен имаше буря.Няколко часа преди да започне бурята започна една дискотека/постоянно премигване на тока /вследствие на което ни изгоряха 2 електроуреда.В законния срок 3 дена подадох жалба в ЧЕЗ за изгорели ел.уреди и започнах да чакам да мине 25 дневния срок за получаване на отговор.Няколко дена след като изтече срока се обадих на тел 070010010 за да видя какво става с отговора.Консултанта се запозна със случая и обезпокоително /за мен/ спомена ,че аварията е била в следствие на бурята , но ми обеща,че до 2-3 дена ще получа отговор.От тогава минаха 2-3 седмици ,а отговор няма.Опитвам се да се свържа с ДКВЕР,но никои не отговаря на телефоните.Някои може ли да ми каже какво да правя?Проблема е че титуляр по партидата е баща ми които почина през януари 2008г. и партидата все още не е прехвърлена на мое име/чаках да стане безплатно прехвърлянето /
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: slav в Ноември 24, 2008, 11:56:48 am
za svetnatoto gospodin4e BALKAN ili nyakoi si tam
az polzvam energo smestyava6ti kru6ki ot 2001 godina
na filips sega zapo4naxa da goryat purvite kru6ki koito zakupix smetni kolko sam ikonomisal u nas imam 12 kru6kipo 20 vata ?????????? a kakto se obyasnyava g-n balkan4e  60watovata kru6ka bila po ikonomi4na ?????????// a be tapanar ya sedni i smetni  kolko e ikonomitata ot energo spestyava6tite kru6ki??????6te te ulesnya za 2 meseca ot ikonomiyata se izpla6ta edna kru6ka taka ,4e nese pravi na razbira4, palya4o.....
i malko za energo spestyava6tite uredi :
za peralni  imax perla 04 bulgarska peralnya  i konsumira6e okolo 4 kw
sega imamj zanusi i konsumira 2,10kw
taka za xladilnikapredi imax zil i konsumira6e okolo 2,50kw
 sega imam  lg, ot ot parvite s no frost sistema  i konsumira 1,24kw na 24 4asa no tova zavisi ot tova kolko pati go otvarya6 na den i kolko stoi otvorena vratata   proizvoditelya ti dava v nai dobri uslovia kolko e konsumaciqta
 za pe4kite ima kerami4en plot koito ne gubi vreme za nagryavane  koeto ti ikonumisva  tok
za boilerite sam saglasen ,4e nyama ikonomi4ni boileri bez zna4enie ot klasa im
taka ,4e  vkarvaite texnologii za ikonomia na tok  tova e razumni i nalojitelno
 u nas predi na smenya kru6kite  sas energo spestyava6ti pla6tax kam 70lv na mesec
kogato gi smenix investirax 240lv a smetkata mi padna s 15,17 lv na mesec
i balkan4o da si zavre otzad kru6kaot 60 wata  koyato daje nemoje da sveti a samo majduka
abe kvo go slu6ate toya kreten  be xora ?????????????????????
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: mariana janova в Ноември 25, 2008, 11:40:58 pm
Здравейте, при мен проблемът произходи от това, че сметките си към Е.ОН плащах през ePay. От известно време не бяха пристигали техни сметки за плащане и аз го отдадох на тримесечното отчитане, което се коментираше. На 14.11 (петък) следобяд получих предупредително писмо за 3 неплатени сметки, за които нямах информация в ePay. На 17.11 (понеделник) наобяд ми беше спрян тока. Бях меко казано изненадана, както от факта, че ме обявяват за некоректен платец, така и от времето между известието и спирането. Написах веднага писмо до ePay и те ми отговориха, че Е.ОН не са им подавали информация за тези сметки. Искам да подам жалби по два повода: Първо: липсата информация по услуга, официално осигурена от Е.ОН, каквато е плащането през ePay и съответното ми непправомерно в случая санкциониране; Второ: Според информация, която се дискутираше в медиите, таксата от 40лв. за пускане на ел.енергията (пускане в срок от 24 часа) е завишена неколкократно от официално одобрената и бих искала да ми се възстанови разликата. Имам ли законово основание да подам такива жалби? Ако е така, надявам се да ме упътите до кого да ги подам, ако се разглеждат на различни места, в предвид естеството на проблемите. Ако изискам входящ номер може ли това да стане и чрез електронна поща?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Cambodja в Ноември 26, 2008, 09:16:15 am
То за ЧЕЗ-ката такса беше това, но предполагам, че важи и за ЕОН-ите. Ония обаче си я събирали още щото обжалвали решението на ДКЕВР в съда. От комисията обаче отоговориха, че докато не се произнесе съда важи решението им за отмяна на тия 40 лв, мисля за 10 ставаше. Но кога, какво и що незнам дали ще стане :D
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Cambodja в Ноември 26, 2008, 02:29:02 pm
http://dnes.dir.bg/2008/11/26/news3655543.html

Отказват да връщат надвнесените пари за ток
26 ноември 2008 / News.dir.bg
От Е.ОН не са съгласни с решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) абонатите на ток, които са платили за повторно включване, да бъдат обезщетени, ако не са били таксувани по цените, определени от регулатора.
Това заяви Гюнтер Шуберт, председател на Управителния съвет на Е.ОН България, предаде Дарик. Разходите на дружеството за повторно включване на изключените веднъж абонати реално са 40 лева, с около 20 лева повече от разрешените от ДКЕВР, посочи Шуберт.
По думите на Гюнтер Шуберт около 10% от клиентите на Е.ОН са били изключвани и по-късно отново включвани в системата. Той не отрече възможността компанията да подаде съдебен иск срещу ДКЕВР, ако комисията вземе решение дружеството да възстановява пари на такива потребители, предаде БТА. В момента Е.ОН води преговори с енергийния регулатор, но ако не се стигне до някакво съгласие, енергийното дружество ще внесе въпроса в съда. Ако пък регулаторът се окаже прав, разликата в цените ще бъде начислена на останалите абонати на дружеството, обяви шефът на енергийната компания за България.
Вчера от Комисията за енергийно регулиране обявиха, че до края на седмицата ще обявят с каква сума ще бъдат глобени трите дружества за неспазване решението на регулатора (виж линка). Зам.-председателят на регулатора Валентин Кирчев посочи, че две от електроразпределителните дружества - ЧЕЗ и Е.ОН, официално са заявили пред ДКЕВР, че няма да спазват ценоразписа на регулатора и за това комисията ще ги санкционира.
В момента Е.ОН актуализира данните за клиентите си, заяви Мартин Краус, член на УС на дружеството. Тъй като инкасаторите не винаги имат достъп до имотите, се начислява прогнозна консумация на ток, обясни той. Според Краус, ако клиентът подаде сигнал, се засичат данните на електромера и той плаща реално употребената енергия, като през това време захранването на имота не се прекъсва.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Боби в Ноември 26, 2008, 04:03:29 pm
Здравейте, аз също имам сериозни проблеми с Електроразпределение.
 Търся помощ от 4 месеца, но до сега никой явно не е в състояние да го направи.
    Преди 4 месеца закупих селски имот в община Правец.
Преди години в района е откраднат кабел от  далекопровод с дължина около 100 метра.
В случая той захранва моя и още няколко имота в които обаче не живее никой.
Никой не е в състояние да принуди служителите на ЧЕЗ да възстановят далекопровода.
  Подавал съм и молби и жалби, имам изготвени становища които задължават местните групи по поддръжката да оправят линията, но... не
 това е вече 4 месеца аз съм без ток
Не знам вече към кого да се обърна. Загубих пари и време и нерви.
Бях капарирал ремонт на къщата от фирма, но капарото си замина защото хората не могат да работят без ток.
Потърсих помощ от комисията за защита на потребителите, но ми обясниха че не работят с енергийните дружества.
Ако имате идея как да си реша проблема ще Ви бъда благодарен.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: temenyjka в Ноември 26, 2008, 04:22:37 pm
Боби жалбата ти според мен трябва да е до ДКЕВР или до МИЕ.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Боби в Ноември 26, 2008, 05:00:12 pm
влизах в сайта им но нещо не се ориентирах как да подам жалбата си. Пък и имам зо дневен срок на последната си жалба до ЧЕЗ който не е изтекъл. То не че ще има ефект от нея, но все пак май е по добре да изчакам да изтече и тоя срок, щото ще си измият ръцете, че не са изтекли сроковете :)
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: temenyjka в Ноември 27, 2008, 10:07:58 am
Боби в момента и аз се опитвам да си реша проблемите с ЧЕЗ  и втората жалба която пуснах до ЧЕЗ я пуснах с копие до МИЕ.До МИЕ жалбата я изпратих с препоръчано писмо. Не знам твоите жалби за какво са ,но ако искаш консултация по телефона с МИЕ можеш да направиш на тел.080015665,а с ДКЕВР на тел.9359609.Това ,че си говорил с тях не означава ,че не трябва да пуснеш писмена жалба за всичко трябва да имаш някакъв документ черно на бяло.Адресите мога да ти ги напиша ако искаш.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: kaufer в Ноември 27, 2008, 10:30:19 am
до Боби
Прочети това
http://www.bnap.org/f/comments.php?DiscussionID=164&page=1#Item_0
Мисля че дава максимално пълен отговор на проблема ти.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Ноември 27, 2008, 02:32:16 pm
Като гледам темата се засилила... към заяждане.
Но подред ;-)
larycc - обяснил съм точно над теб. Жалбата е свободен текст но я подай ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с вх.номер. В нея поискай информация кога е извършена услугата, аргументирай НЕизвършването и чрез своите показания. Също така с двама комшии може да съставите Констативен протокол, като в него запишете визуалните си наблюдения за нефункциониращият тарифен превключвател.

porko - Общите Условия на ЧЕЗ ти дават право САМ да определиш базаовото си потребление. Как става това. Отиди до офиса на ЧЕЗ и подай молба за базова консумация. Поискай си и копие на ОУ. ДЛЪЖНИ СА ДА ТИ ПРЕДОСТАВЯТ екземпляр. За сведение за два броя. С ЕРР и ЕСП. Прочети ги.

temenyjka - нека първо видим как в ОУ е дефиниран потребител:
ПОТРЕБИТЕЛ

Чл. 4. (1) Потребителят на електрическа енергия може да я използва за битови или стопански нужди.

(2) Потребител на електрическа енергия за битови нужди е физическо лице – собственик или ползвател на имот, присъединен към електроразпределителната мрежа съгласно действащото законодателство, което ползва електрическа енергия за домакинството си.
Мисля че ти се явяваш в пълният смисъл ПОТРЕБИТЕЛ.
Сега за изгорелите уреди
ОТГОВОРНОСТ ПРИ НЕКАЧЕСТВЕНО ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ

Чл. 31. Обезщетението на потребителите при отклонение от допустимите показатели за качество на електрическата енергия се урежда от електроразпределителното предприятие съгласно общите условия за използване на електроразпределителните мрежи.
РЕД ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА ИМУЩЕСТВЕНАТА ОТГОВОРНОСТ

Чл. 39. (1) Пострадалата страна е длъжна в срок до 3 (три) работни дни писмено да уведоми другата страна в случаите, когато е претърпяла вреда от действие или бездействие на другата страна, освен в случай на отговорност на потребителя за неплащане на дължими суми, както и в случаите когато продавачът не носи имуществена отговорност по смисъла на тези Общи условия.

(2) Другата страна в срок до 24 (двадесет и четири) часа след получаване на уведомлението изпраща свой представител за съставяне на констативен протокол за нанесените вреди.
Уведомила ли си ги -ДА!!! И срока не е 25 дневен а 24 ЧАСОВ. Дошли ли са - НЕ
Това показва че ВИЕ сте изрядната страна в един правен спор. СЪДЕТЕ ГИ. Пазете фактурите от ремонта на ел.уредите. Ще Ви трябват.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Ноември 27, 2008, 02:56:13 pm
До slav:
Доста ме учуди постинга ти и трябваше да поровя. Приемам мнението ти за отговор / или въпрос?/ на мой постинг от МАЙ 2007.
Темата я направих да помогна на хора, които имат интерес да си отстояват правата пред ЕРР. ЗА мое учудване получавам куп писма на мейла, като повечето са за проблеми вече обсъждани тук. Но... Чукча писател както се казва.
Откъде реши че съм против енергоспестяващите уреди. Против съм НЕдостатъчната и НЕпълна информация за тях.
Само като пример мога да приведа факта че енергията необходима за производството на енергоспестяващи крушки е в ПЪТИ ПОВЕЧЕ от тази за производството на обикновенни такива. Има и изследвания относно излъчвания светлинен спектър от новите и вредите нанасяни от тях на зрението. Да приемем че спестяваш 200 лв на година от осветление. За 10 год - 2000 лв. На колко оценяваш разваленото си зрение???
Медалът винаги има две страни и лично аз смятам че трябва да познаваш и двете.
П.П. И последно, перефразирайки Пайсий:
...Защо неразумний юроде... се срамиш от своя род и език.....
български
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Ноември 27, 2008, 03:39:49 pm
До  mariana janova - Въпроса Ви ме заинтригува. Признавам че това е доста неизвестна област за мен. Не съм запознат с начина за разплашане през Е-рау , но в ОУ на ЕОН има член който гласи че неполучаването на фактури НЕ Е повод за неплащане. Ако мога да попитам как си научавате стойноста на фактурата чрез Е-Рау??
Във всички случаи ще разгледам сериозно и този вид плащания. Моля и за помощ от Ваша страна.
Относно цената на услугата \"възстановяване на ел.захранването\" - решенията на ДКЕВР  задължителни за изпълнение.
Подавайте жалба с цитиран номер на решението и си искайте надвзетите пари за услугата заедно с лихвите.
Съгласно закона за електронният подпис, и-маил  подписан с него е със силата на хартиен носител. Но познавайки нравите в БГ, разпечатайте жалбата и я пуснете с обратна разписка.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Боби в Ноември 27, 2008, 03:45:55 pm
Теменужка,жалбите ми са за възстановяване на далекопровода. Има изготвени становища от ЧЕЗ, подписани подпечатани, но никой не е в състояние да накара местните структури да си изпълнят задълженията. Писах до ДКЕВР преди 2 дни на електронната им поща, но нямам отговор до момента.
от ЧЕЗ ми изпратиха вх. на жалбата и ми казаха че тече 30 дневен срок до получаване на отговор.
Все пак адресите ще ми бъдат необходими.
Ще изпратя и на хартия жалба до ДКЕВР, а щом трябва и до МИЕ.
До къде сме я докарали!!!
За 100м. кабел и половин час работа на двама техници...
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Ноември 27, 2008, 03:55:22 pm
До Боби ето цитат от ОУ
ОТГОВОРНОСТ НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНОТО ПРЕДПРИЯТИЕ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНО НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО ПРЕКЪСВАНЕ НА ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕТО

Чл.44.(1) В случай, че потребителите останат без електрическа енергия по вина на електроразпределителното предприятие повече от 24 (двадесет и четири) часа след получаването на уведомление от потребителя, електроразпределителното предприятие заплаща на потребителя обезщетение в размер на 30 (тридесет)лева и по 20 (двадесет) лева за всеки следващ период от 12 (дванадесет) часа без осигурена електрическа енергия.

(2)     Обезщетението може да се претендира от потребителя в рамките на 90 (деветдесет) дни от получаването от електроразпределителното предприятие на уведомление за прекъснатото електроснабдяване.

(3)     Това обезщетение не изключва отговорността на електроразпределителното предприятие за имуществени вреди в по-голям размер, нанесени на потребителя.

Ами какво да добавя. Взимаш си цялата ПИСМЕННА кореспонденция с ЕРР и завеждаш искова жалба в съда.
Пиши на мейла да ти препоръчам адвокат.
По груби сметки
89 дни х 40 лв = 3 560 лв + 30 лв =3 590 лв
Съгласно ал.3 и стойността на фактурата за \"капаро\"
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Боби в Ноември 27, 2008, 06:37:21 pm
Вече съм ти написал мейл. Имам намерение да започна борба и чрез съда.
    Благодаря на всички които имат отношение по моя проблем.
     Мога да кажа, че бившия собственик е подал молба още през 2003г. и ми даде вх.№ на молбата си но никой не е обърнал внимание. Той пък си е клекнал като са го очукали и така...
    Не знам, дали няма да се измъкнат с аргумента, че това не е по тяхна вина, а в следствие кражба.(Чл.44 ал.1)
Това обаче сигурно ще го разтълкува юриста.
Ще информирам своевременно за развитието на случая.
Между другото съм писал и до две медии, но до сега нищо
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: temenyjka в Ноември 28, 2008, 10:24:32 am
Боби аз не бих чакала да минат 30 дни /колко пъти по 30?/ Нова жалба до ЧЕЗ с копие до МИЕ приложи всички копия на кореспонденцията досега и дори вх.№ на предишния собственик /ЧЕЗ като видят че е с копие до Министерството/ще се размърдат. Аз им пуснах такава жалба и на другия ден се обадиха да отида да ми осребрят фактурите макар че преди това се опитваха да ме убедят че проблема е вследствие на буря и не ми дължат обещетение.
адрес София 1000 ул Славянска №8 Министерство на икономиката и енергетиката
За обещетенията мисля че без дело няма да ти ги изплатят,но поне далекопровода ще възстановят.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Боби в Ноември 28, 2008, 04:22:26 pm
Продължават небивалиците, уважаеми съфорумци.
преди обяд получих мейл от ЧЕЗ, който ме уведомява, че далекопровода е възстановен.
Извиняват се и не пропускат да ми напомнят, че работят за благото на клиентите си.
Нали се сещате, че нищо не е възстановено и че аз ток си нямам.
 Дори никой не е ходил на мястото.
  На луд ли ме правят или просто така им изглеждам.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: ZELENOOKAJENA в Ноември 28, 2008, 11:49:57 pm
samo proba proba ,IZVINQVAM se:)
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: ZELENOOKAJENA в Ноември 29, 2008, 12:00:04 am
PROBLEMITE S ELEKTRORAZPREDELENIE gi e imalo vinagi i 6te prodyljava da gi ima vinagi..V interes na istinata trqbva da ima6 nai malko 3 vi66i za da raz4ete6 formulata im koqto sa ki4nali vyv vseki klon po raioni...predi godini ima6e masovi proverki po raioni i za edna razhlabena klema ni osydiha da platim tok nazad vyv vremeto po tehni si precenki...SEGa kogato nqma opravq s rabotnata ryka i ne smogvat da opisvat vseki mesec izmisliha na4in za opisvane prez 3 meseca...I do kyde stignahme? makar i dosadno sled rovene nazad v vremeto i smetki po babiniq na4in iz4islih 4e za 21 meseca sym platila tok v razmer na 11304 lv.da sme6no e no i tragi4no...pak po babiniq na4in i po grubo zakryglqne po ceni ot mesec 10.2008g.iz4islih 4e sme izrazhodvali tok za 7844lv/AMI kakvo pravim v slu4aq ? IMA li nqkoi nqkakvo predlojenie i kakvo,kato se ima v predvid Bylgarskoto zakonodatelstvo?OTGOVARQM na vsi4ki.BLAGODARQ VI za otdelenoto vreme:)
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: pllamm в Декември 12, 2008, 01:47:55 pm
Какво да правим ако ни доставят некачествена електрическа енергия ?

http://pllamm.blog.bg/viewpost.php?id=264727
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: larycc в Декември 12, 2008, 09:28:40 pm
Благодаря за инфото! Май проблемът се реши след обаждане на номера за потребители?!?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Cambodja в Декември 19, 2008, 04:36:00 pm
Глобиха ЧЕЗ с 1,1 милион лева
19 декември 2008 / News.dir.bg
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи четири имуществени санкции на ЧЕЗ. Глобени са различни фирми на чешката компания в България.
Глоба на обща стойност 800 000 лв. е наложена на “ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Друга санкция от 300 000 лв. е наложена на “ЧЕЗ Електро България“ АД, за извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от комисията, цитирани от БТА.
Санкциите на “ЧЕЗ Разпределение България\" АД са наложени за едностранно налагане на цени за възстановяване на прекъснато електроснабдяване, налагане на нелоялни условия при въвеждане на тримесечно отчитане на електромери, ограничаване на търговията във вреда на потребителите при извършване на проверка на електромери и неизпълнение на задължението за обезпечаване на непрекъснатостта на електрическата енергия, с което се ограничава техническото развитие във вреда на потребителите.
“ЧЕЗ Eлектро България\" АД е санкционирано за налагане на нелоялни условия при въвеждане на тримесечно отчитане на електромери.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: mery_niki в Януари 13, 2009, 06:54:41 pm
Спряха ми тока, БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
Декември месец не успях да го платя, мислих този месец да платя и двете сметки. Сметката която имам и 53 лв.
Можели за 53 лв да ми спират тока
Има толкова дръжници а тази вечер трябва да стоя на тъмно и студено с двете си деца защото съм закъсняла с 2 седмици
Пълни простотии за 19 лв - защото според мен е това - да си начислят заветните 19 лв - може и да забогатеят
Искам да направя нещо - НЕ Е РЕДНО ДА ПОСТЪПВАТ ТАКА.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: еми в Януари 14, 2009, 08:45:49 pm
Здравейте и аз имам само 1 неплатена сметка и закъснях  но ми го спряха днес без всякакво предупреждение  и за да ме включат  същия ден с иначе щях да чакам 5дена!ми взеха 80лева!Искам да знам правилно ли ми взеха тая сума нали уж ДКЕВР отмени тия цени и наложи нови по ниски?!Доколкото успях да разбера от писаното преди моя пост това е незаконно и мога да подам жалба в ЧЕЗ .Още утре ще пусна жалба в ЧЕЗ .Обаче искам да попитам на кое решение на ДКЕВР  да се позова?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: polly_ev в Януари 14, 2009, 10:52:35 pm
Имам следния проблем с ЧЕЗ и искам да знам мога ли да ги осъдя.
Спират ми тока за неплатени 2 сметки.Плаща се сметката и такса от 80 лв за експресно пускане.Казват,че до 6 астрономически часа ше бъде пуснат.Плащането става в 14.00 часа,в 20.00 аз още нямам ток и се обадихме.Казаха,че в 20.00 няма кой да го пусне и да чакам утре.Да пусна жалба и ще ми върнат половината такса.
Искам да ги осъдя и ще си гоня правата до дупка.Търся някой,който да иска да ме представлява.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Януари 16, 2009, 04:22:41 pm
До    polly_ev
Ето това е от Общите Условия
(3)     Прекъснатото електроснабдяване се възстановява от електроразпределителното предприятие в срок до 12.00ч.на следващия работен ден след изпълнението на всички условия за възстановяването и заплащане на цената за възстановяването. Срещу допълнително заплащане възстановяването на електроснабдяването се осигурява в срок до 6астрономически часа след изпълнението на всички условия за възстановяването.
......
ОТГОВОРНОСТ НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНОТО ПРЕДПРИЯТИЕ ПРИ НЕСПАЗВАНЕ НА СРОКОВЕТЕ

Чл.43.(1) При доказано неспазване на срок по вина на електроразпределителното предприятие, определен с тези Общи условия, електроразпределителното предприятие заплаща на потребителя обезщетение в размер на 10 лева за всеки 24 (двадесет и четири) часа закъснение.
.........................
Та какво излиза - 10 лв. Смях.
А ако искаш да ги съдиш - мога да препоръчам адвокат , но пиши на мейла. Да не правя реклама.
 
До еми:
Относно решението на ДКЕВР ето:     http://www.dker.bg/resolutions/message5.pdf
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: ev_gy в Януари 18, 2009, 11:48:40 am
здравейте.
при мен проблема е доста сериозен,наскоро след токов удар в района на евксиноград ни бе подадено много по голяма напрежение,в резултат на което ни изголя почти цялата техника(компютри,телевизори,перални,микровълниви,да продаължавам ли,..),подадохме жалба до еон и ни изпратиха човек които да огледа всичко.Първо тои като доиде изобщо дори не влезе в дома а само разписа някъкъв протокол и каза че като си отремонтираме уредите трябва да им дадем фактурите за извършеният ремонт и трябва да ни бъде възтановена сумата.Но вчера получаваме писмо от еон ,в което казват че нямат вина за инцидента,тъи като бил станал от прекалено голяма консумация на ток се било възпламенило някакво табло,и след това се окъсяват някакви линии ,за което те нямали вина.И отказват да ни възтановят всичко.Моля ви кажете какво да правим.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: daneva в Януари 27, 2009, 10:51:25 am
Здравейте!
Ето и моят горчив опит да си търся правата пред ЕВН. От няколко месеца водя кореспонденция с отдел Управление на жалбите на ЕВН, естествено, без никакъв резултат. Това, което искам е ЕВН да спазва своите задължения по договора, който сме подписали. В началото разчитах на добронамереността им и подавах сигнали по телефона и лично в местния КЕЦ, но адекватна реакция не последва и започнах да подавам сигнали по надлежния ред, описан в ОУ на договорите за пренос на ел.енергия .... и пак никакъв резултат. Първият им трик е да отговорят, че не са получили пълният текст на жалбата и най-учтиво молят  тя да бъде изпратена отново / предполагам, че целта им е да се \"изтърват\" сроковете за подаване на жалба или това е просто \" игра на нерви\"/. След повторно пускане на жалбата изпращат стандартен и много учтив отговор, че са оформили жалбата и ще реагират своевременно. Да, ама не! Никаква реакция! Дори, вече седмица, след като уредите ни изгоряха в следствие на \"токов удар\" , от ЕВН не е дошъл никакъв представител , за да състави констативен протокол! И сега сме в патова ситуация - уредите си стоят изгорели и не смеем да ги занесем на ремонт, защото няма съставен протокол от ЕВН. Аз им  пиша писма, а те ми изпращат стандартен отговор без никакви последствия. С цел да ви отегча, ще публикувам водената между мен и ЕВН кореспонденция
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: daneva в Януари 27, 2009, 10:58:09 am
ДО ЕВН България Електроснабдяване АД
ул. „Хр.Г.Данов” Nо 37
4000, Пловдив
Управление на жалбите
ЖАЛБА
От ...
Уважаеми/а г-н/г-жо,
През месец август 2008г. подадох до Вас следната молба:
Posted At: Friday, August 01, 2008 8:54 PM
Уважаеми/а г-н/г-жо,
Ваш клиент съм от 1993г.
През всичките тези години фирмата е била изряден платец към Електроразпределение. За съжаление Електроразпределение в лицето на КЕЦ хх ххх не е изрядният доставчик. Без да коментирам изминалите години, през които дори свикнахме на обясненията за честите аварии - при \"дъжд, вятър, буря, снеговалеж, кацнали птици по кабелите , стари кабели и занемарен трафопост \" / цитирам обяснения на Ваши служители / и безбройните обещания в началото на всяка календарна година, че са заделени средства за подновяване на ел. мрежата, ще подам сигнал само за последните шест месеца. Всеки ден се получават по 5 - 6 \" токови удара \" и постоянно има \" спад на напрежението \"- извинявам се за неправилната терминология.
Освен ел.уредите, които използваме за производствената си дейност , има закупени скъпи ел.уреди/ компютър, модем, принтери, ксерокс, скенер, климатици, бойлер, хладилник и др./, на които периодично ремонтираме повреди , причинени от токов удар и спад на напрежението- както знаете, повредите , причинени от токов удар и спад на напрежението не се поемат от гаранционния сервиз.
През този период съм подавала сигнали / по телефона за аварии и в информационния център / в КЕЦ ххх, но освен репликите, че \" изгарянето на ел.уредите да ми е най-малкият проблем \" и обещанията, че ще подменят кабелите, друго реално не е направено.
За съжаление няма как да се обърна към друг доставчик за по - качествени услуги, но Ви МОЛЯ да отстраните в най - кратки срокове причините за тези аварии, защото цената за услугата / ел.енергия, ползване на мрежа и поддръжка / се оскъпява с ежемесечните разходи за ремонт на скъпоструваща техника.
Между другото, това е третото писмо, което се опитвам да Ви изпратя в рамките на 30 минути,а причината за това са два последователни токови удара.
От Вас получих единствено следния отговор :

KC-Info info@evn.bg
Понеделник, 2008, Август 4 11:02:11 EEST
Уважаема г-жо Данева,
Благодарим Ви, че ни писахте.
След подадения от Вас сигнал сме оформили жалба.Наши специалисти ще направят проверка и ще бъдете уведомена за резултата от нея.
С Уважение: Екипът на EVN
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: daneva в Януари 27, 2009, 10:58:44 am
По-нататъшно развитие на тази молба няма.
Напротив – проблемите с доставката на ел енергия и спада на напрежението си остават като се прибавят и нови :
1.Никой от вашите служители не ни уведомява преварително за прекъсването на ел.енергията поради извършването на ремонтни работи реконструкции; оперативни превключвания; прегледи на съоръжения и въвеждане в експлоатация на нови такива и други подобни действия, които подлежат на планиране в нарушение на чл.58 от ОУ на ЕВН.
2.Никой от вашите служители не ни уведоми за подмяната на електромера и съответно няма подписан протокол и нямам ключ за новото ел. табло в нарушение на чл.30 от ОУ на ЕВН.
3.Без да ни предупредят  вашите служители са сменили предпазителите на ел.таблото с по-нисък ампераж/ от 63 на 50/, в резултат на което ние не можем да извършваме нормално производствената си дейност.
4.Самото ел.табло е мотирано на около 100м. от имота в нарушение на чл.27 от ОУ на ЕВН.
5.На 21 януари 2009г към 10 имаше три кратки / за около секунда/ прекъсвания на ел.захранването , след това захранването беше прекъснато за няколко минути и след това отново прекъсна за няколко часа. В резултат на това бяха повредени персонален компютър, монитор за персонален компютър, два климатика, хладилник и фризер.
Във връзка с гореизложените факти настоявам :
1.Да бъде обезпечена сигурността, непрекъснатостта и качеството на електрическата енергия
2.Да бъда уведомявана  предварително за времето и продължителността на преустановяване или ограничаване на преноса на ел. енергия при действия, които подлежат на планиране.
3.Да ми се осигури близък и визуален достъп до електромера/ средството за търговско измерване/.
4.Да бъда информирана при подмяна или промяна на параметрите на електромера/ средството за търговско измерване/.
5.Да ми бъдат възстановени разходите по отремонтирането/при необходимост и закупуването/ на повредените в следствие на прекъсване на ел.захранването ел.уреди.
6.Моля, в посочените на ОУ на ЕВН срокове да бъде отговорено на подадената от мен жалба и да бъдат предприети мерки за подобряването качеството на ел.енергията и качеството на услугите, предоставяни от вас.

KC-Info info@evn.bg
Четвъртък, 2009, Януари 22 11:02:32 EET
Уважаема Госпожо Данева,
Благодарим  за Вашия  e-mail.
Ако имате възможност, изпратете ни още един път Вашето запитване защото не се получи
пълния текст.
С Уважение: Екипът на EVN

До: KC-Info info@evn.bg
Четвъртък, 2009, Януари 22 11:55:15 EET
Уважаеми/а г-н/г-жо,
Това е пълният текст на жалбата, която Ви изпратих на 21.01.2009г. Според чл.56(1) срокът за уведомление за нанесени щети е три работни дни от датата на събитието. Надявам се този път да зачетете входящият номер на жалбата.
Днес Ви изпращам втора
ЖАЛБА ...
На 22.01.2009г. от 10:00 до 10:04 часа и от 11:19 до 11:24 часа беше прекъснато електрозахранването на обекта, чийто собсвеник съм. Отново не сме предупредени по надлежния ред за планирани прекъсвания на електрозахранването. В следствие на това беше нарушен произвидствения процес в предприятието и претърпяхме загуби.

KC-Info info@evn.bg
Четвъртък, 2009, Януари 22 14:10:00 EET
Уважаема Госпожа Данема,
Благодарим за Вашия e-mail.
След подаденият от Вас сигнал сме оформили жалба.
Наши специалисти ще направят проверка и ще Ви уведомим за резултата.
Оценяваме Вашето разбиране и търпение!
С Уважение: Екипът на EVN

ДО ...
ЖАЛБА ...
Уважаеми/а г-н/г-жо,
На 21.01.2009г./сряда/ Ви изпратих жалба /съгл.чл.56/1/ от ОУ на ЕВН/, в която Ви описах повредените, в следствие на прекъсване на ел.захранването уреди. До днес 27.01.2009г/вторник/ не е съставен констативен протокол от ваш представител, съгл. Чл.56/2/ ОУ на ЕВН. На 22.01.2009г., в следствие на няколко прекъсвания на ел.захранването се повредиха още ел.уреди/ ел.мотор на мостови кран и ел.пещ/, в резултат на което е прекъсната производствената ни дейност и търпим загуби.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: leo_pleven в Януари 27, 2009, 11:19:26 am
Имам вила в с. Табашко, Севлиевско. Посещаваме я 2-3 пъти в годината. Сметките ни ги плаща комшийката (по 2-3 лева на месец). На 22 Януари 2009г. посетихме обекта си и остановихме, че сме откачени от електроенергия. Сметките ни за последните 4-5 години са плащани редовно. Обадихме се на телефон 0700 16161 на ЕОН Б-я. Попитахме ги защо са ни спрели тока, отговорът беше \"ЗА СТАРИ СМЕТКИ ОТ 2004г.\" Редно ли е да ни спират след 4 години тока??? Сега трябва да заплатим на ново включване и сметка от 37.21 лева, която  не сме платили 2004 година? Може ли някой да ми отговори, това редно ли е? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО. Клиентски номер : 1600074139
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Vanesa в Януари 27, 2009, 11:35:00 am
Здравейте!
Аз искам да попитам дали сте запознати и законово ли е удържането на сума за МРЕЖА в сметките на EVN за ток. От началото на 2007 год. в касовите бонове при плащането на ток излиза още една сума - освен дневна и нощна тарифа и трета сума - МРЕЖА. Тази сума никак не  е малка и месечно се движи между 30 и 70%, в зависимост от сметката за ток. Колкото сметката за ток е по-малка, толкова суматат за МРЕЖ процентно е по-голяма. Но на Сметка от 108 лв за ток - примерно - сумата за МРЕЖА е 30 лева. Така, че това не малка сума ежемесечно, която се удържа от абонатите. Аз дори не бях обърнала внимание, но през последните месеци доста се зачудих, как тихо и мълком са вмъкнали допълнителни удръжки на абонатите. Тази сума се прибавя към разходите за ток и двете допълнително се облагат с ДДС.
Моля, ако може пишете ми на: viva_37@abv.bg
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: opus1 в Януари 27, 2009, 04:15:07 pm
Здравейте! Имам следният проблем с ЕОН: Преди време започнах проектиране за строителство на вила, в парцела ми
обаче са разположени два стълба на ЕОН, /единият нисковолтов - другият 25kwt/. Когато се обърнах към ЕОН ми беше отговорено,че и двата стълба могат да бъдат преместени, но единствено и само за моя сметка. След като се поинтересувах за размера стойноста на услугата се оказа , че ще ми струва около 20-30хиляди лева след изготвяне на предварителен проект/също за моя сметка/. Може ли това да бъде истина
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Януари 29, 2009, 01:17:20 pm
Здравейте на всички.
Данева,
в описаният от Вас случай имате всички основания да си вземете обещетение от ЕВН. Странно, защо не пишете за кой КЕЦ става въпрос. Съвета ми е съдете ги.
Процесуално обаче не сте изрядни. Как подадохте жалбите в ЕВН? По мейла. Все още не всеки български съд ги признава. Подавайте ПИСМЕННИ ЖАЛБИ и то в 2 екземпяра с вх.№. Единият екземпляр за Вас.
ЕВН не са спазили договорените си срокове за проверка. Затова съставете констативен протокол с двама свидетели. В него опишете изгорелите ел.уреди, кога е станало това и т.н.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Януари 29, 2009, 01:35:43 pm
Ванеса,
ако изрично настоявате ще Ви отговоря и на мейла, но понеже мнозинството от клиентите мислят като Вас ще обясня и тук.
От 01.01.2008 Електроразпределителните предприятия се разделиха юридически на две. Електрорапределение /ЕР/ и Електроснабдяване /ЕС/. Забележете говоря принципно за различните фирми ЕОН, ЧЕЗ , ЕВН имената са различни, но ПРИНЦИПЪТ е еднакъв.
Електроразпределитеното дружество /ЕР/ е собственик на мрежите и има задължение да ДОСТАВЯ до вас стоката ел.енергия. Тоест то извършва услугата доставка и за тази услуга взима цена на Квтч определена от ДКЕВР. Нека условно означим тази цена условно с Д.
Електроснабдителното дружество /ЕС/ Ви ПРОДАВА стоката ел.енергия пак на определени от ДКЕВР цени. То може да продава на много тарифи / дневна, нощна, върхова/по Ваш избор. Нека условно означим тази цена с С.
Юридически / за мен по-скоро формално/ Вие имате сключени ДВА договора . Един с ЕР и един с ЕС. Те са под формата на Общи Условия.
Във фактурата има следните реквизити:
Консумирани от Вас КВч - да кажем 100
За тях дължите:
на ЕС - 100 КВч х С лева = ........
на ЕР - 100 КВч х Д лева=.........
Това е направено с презумцията че можете да си изберете друг ЕС. В България в момента има над 50 ЕС. Водят се търговци на ел.енергия.
Надявам се че бях от полза. Питайте за неясноти.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bimbo в Февруари 02, 2009, 08:55:22 am
Здравейте!
Имам следния проблем и не знам как трябва да се постъпи. Затова се обръщам към Вас.
Направи ми впечатления, че в последната изравнителна сметка старото и новото показание за изразходената енергия по нощна тарифа съвпадат, т.е. консумираната енергия по нощна тарифа е 0 кВтч. Това на практика не може да се случи, тъй като ако не друго, то поне хладилникът работи целодневно. Очевидно се касае за някаква повреда на електромера. Към кого и по какъв начин да се обърна? Трябва ли да пиша жалба или мога да се обадя по телефона на CEZ? Благодаря предварително за отговора!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Cambodja в Февруари 02, 2009, 09:33:54 am
Мен ми е интересно как ме отчитат при положение, че от около половин година електромера се нулира.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: bakalin в Февруари 03, 2009, 11:38:21 am
Здравейте бимбо,
Явно имате проблем с тарифният превключвател.
Съгласно ОУ/ общите условия/ при установяване на този проблем, ЧЕЗ трябва да преизчислят фактурата Ви.
Пак според тях / ОУ/ това се извършва на база данни от аналогичен период за минала година. Обикновенно обаче е 60% дневна и 40% нощна.
Можете да се обадите по телефона.
Моят съвет обаче ВСЯКА кореспонденция с ЧЕЗ, ЕоН, ЕВН само и единствено в писмен вид.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: ferad в Февруари 16, 2009, 04:38:16 pm
ЗДРАВЕЙТЕ!
ИМАМ ПРОБЛЕМ СЪС СМЕТКИТЕ ЗА ТОК. СМЕТКИТЕ МИ ВСЕКИ МЕСЕЦ СЕ УВЕЛИЧАВАТ А ГОРЯ ЕДНО И СЪЩО, ДАЖЕ СЛЕД НОВА ГОДИНА СЪМ СИ ИЗКЛЮЧИЛА ЕДИНИЯ КЛИМАТИК А ИМАМ ТОК-415 ЛЕВА. ТОВА СПОРЕД МЕН НЕ Е РЕДНО ЗАЩОТО ПРЕЗ ДЕНЯ НЯМА НИКОЙ ВЪВ КЪЩИ. НЕ ЗНАМ КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНА. АКО МАЖЕ ДА МЕ ПОСАВЕТВАТЕ НЕЩО. ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: ExaFlop в Март 19, 2009, 09:04:49 pm
Здравейте! Днес(19.03.09) смениха(e.On) електромерите на целия ни блок (отново със стара модификация - електромеханични). Не се вижда по тях знак за метрологична заверка. Веднага една мисъл се завърта в главата ми - не ни разрешиха повишение на цената, що да не си го докараме от манипулирани измервателни средства. Каква е защитата ни като потребители от некоректни търговци (доставчици). Защото като отида в магазина, на везната на търговеца виждам марката за заверка - от кого е проверена.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Cambodja в Март 19, 2009, 10:57:26 pm
Е за чий са ви ги сменили със същите стари уреди ? ? ?
Правилно май сте се усъмнили !
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: zabludena в Март 24, 2009, 07:29:08 pm
Здравейте, на 16.03.2009 след спиране на тока - непланирано от Е.ОН се повреди електромера ни. Повредата е - свети постоянно червената лампа и няма показания на дисплея.Подадохме сигнал на националния телефон на Е.ОН на същия ден, като оператора съобщи че ще направи заявка и до една седмица ще бъде поправен. Днес вече девети ден електромера все още не е сменен и от Е.ОН не са показали че работят по въпроса.. Въпроса ми е има ли срокове в които , след подадения сигнал ,  Е.ОН трябва да реагира.
Зададох въпрос на оператора как ще се отчита ел.енергията за времето през което електромера не работи.Беше ми отговорено : В електромера има устройство което отчита потребената енергия  дори когато не показва показанията на дисплея. Има ли такова нещо? Това което прочетох по горе във форума е се изчислява на база на същия период от миналата година. Благодаря за отговора предварително.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: inti в Април 15, 2009, 07:11:25 pm
Zdraveite......

Imam nujda ot savet . kakvo triabva da napravia sled kato tozi mesec izravnitelnata belejka za toka mi doide 800 lv....predishnite dva meseca sam plashtala po 25 lv......Saglasna sam che 25. lv. sa malko, no i 800 lv...tova e veche smeshno. Zimnite meseci sam plashtala po 70 - 80 lv. nai-mnogo. Otopliavam se s parno, jiveia v kashta. Ne moga da zaseka elektronera, zashtoto e elektronen. Za da pusna molba za proverka mi iskat 70 lv. imali variant da pusna jalba i kade moga da go napravia, po vazmojnost bezplatna?

Blagodaria......
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Juddi в Юни 11, 2009, 06:00:46 pm
Здравейте,
Аз съм в нова сграда и имам партида от декември 2008.
имам съмнения за надвишена сметка. За едностайно жилище, в което се прибираме само вечер имам за това тримесечие от 27.02.2009 до 27.05.2009 сметка  203.50( за 1472
kWh) + 2 междинни от 13 лв. средно това е близо 80 лв месечно. Отопляхме се на ток но само през март. Не готвя често, нямам пералня. Остават бойлера, хладилника,телевизора и компютъра. За Миналото тримесечие потреблението ми беше 1355kWh, т.е няма голяма разлика, а разликата в моето потребление е огромна - 2 месеца без радиатор.

Искам да подам жалба. На какво основание е най-добре да напиша, зада бъде уважена и на място ли трябва да я подам, за да взема този вх.номер от чез ( защото с обратна разписка не виждам как ще го получа)? Има ли смисъл да изпращам и до ДКЕВР. Мерси!! Ако някой е имал същия проблем да ми пише какво е направил той.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: kandelariaaa в Юли 06, 2009, 12:51:28 pm
Здравейте,
имам съмнение че електромера ни не отчита правилно, понеже за месеци с еднаква консумация се плащаме един път 30лв. друг път 115лв.-разликата е фрапираща!Проблема е, че сме под наем а хазайна ни не желае да пусне жалба-понеже нямал време, не желае да ни даде и пълномощно, за да я подадем от негово име. Предишните наематели явно, са прави ли \"шашми\" с електромера понеже се оказва, че е разпломбиран - помолихме хазайна да направи нужните стъпки, но ни каза че няма време да се занимава. Какво можем да направим в случея?

Благодаря Ви предварително!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: mashinata в Юли 11, 2009, 11:03:37 pm
Здравейте! Аз съм абонат на EVN- България. Възникна \"малък\" проблем. Преди няколко дена служители на EVN намериха 4е има прекаран проводник преди измервателния уред!Нямам на идея кога и как е станало това. Доиде ни решение за глоба от максимален размер.Ще ви бъда много благодарен ако някои от съфорумците е преминал по този път или има информация какво можем да направим или да се обърнем към адвокат който се занимава или е запознат с такъв вид дела! Благодаря ви предварително!!!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: ssasho в Септември 24, 2009, 12:28:23 am
Здравейте,
моля за съвет
Какво мога да направя в случай че Еон ГУБЯТ документите ми(молба за проучване за присъединяване),не ми отговарят на жалбата и неотговарят на ДКЕВР по моя въпрос-и така вече около 8 месеца
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: dimitarn в Януари 02, 2010, 12:05:35 am
Здравейте
И аз както много други хора имам проблем с ЧЕЗ и мисля че има нещо гнило в тея сметки.
Те пишат пройзволни сметки за 2 месеца(при това еднакви суми) и на 3я месечно изрявняване, което винаги е в тяхна полза.
През лятото имах 2 месеца по 16лв  и след това 3я 60лв като за 3я ми пишеше че сумата е за 3те месеца
Ел.енергия от 16.07.2009 до 16.10.2009 данъчна основа:    76.87
 I-во месечно плащане ф-раN ххх данъчна основа:   -13.03
II-ро месечно плащане ф-раN ххх данъчна основа:   -13.03
                                    Данъчна основа:       50.81
                                    ДДС - 20.00%  :       10.16
                              Стойност на сделката:       60.97
                                   Сума за плащане:       60.97
А те ми взеха 2 х 16 + тея 71 лв. Не трябва ли само тея 71 лв

А сега имам сметка за 2 месеца по 79лв Не знам 3я не ми се мисли колко ще е. При положение че имаме само допълнително 1 духалка 2 kW и я включваме максимум 2 часа на вечер, през деня няма никой. Също ми е чудно като при положение няма никой в нас през деня, защо имам 450 кВ дневна?
За лятото от август месец имам
1месец
 Дневна             21   0.09331      1.95951
                      Нощна             102   0.05005      5.10510
2месец
 Дневна             21   0.09331      1.95951
                      Нощна             102   0.05005      5.10510
3 месец изведнъж
Дневна         4094     3684   410         410 0.09331    38.25710
Нощна          1208     1018   190         190 0.05005     9.50950
                              Общо kWh:    600


4 месец
           Дневна            143   0.09331     13.34333
                      Нощна             445   0.05005     22.27225
5 месец
           Дневна            143   0.09331     13.34333
                      Нощна             445   0.05005     22.27225

Разликата в дневната от 1/2 и 4/5 месец е 122 кв/ч В нощната е 340 !!! Какво подяволите е това? Не е възможно да има толкова огромни увеличения, при положение че единствено една духалка се пуска средно максимум 2 часа повече което е 60 часа х 2 кВ = 120 кВ за месец????
Къде мога да видя електромера си?
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Кирил Иванов в Септември 08, 2011, 10:49:35 am
Здравейте,
Попаднах в някакъв безумен затворен кръг. Управлявам малко предприятие, което към момента, както много други е затворено поради липса на поръчки. Преди 1 месец получих поредната фактура от ЕВН , в която ми бяха начислени 3460 кВч енергия която не съм ползвал, формулирана като достъп до разпределителната мрежа. Реално ползваната енергия е 258 кВч които са начислени в отделна графа. На въпроса съответната служителка обясни че ЕВН видите ли са се върнали към едни договори подписвани преди години с които ни караха да плащаме даже предварително част от прогнозния разход на енергия. Според този договор ние сме подписали че искаме месечно до ни се осигуряват тези 3460 кВч и сега ползваш или не ти си длъжен да плащаш заявената в този договор енергия. Изхода от тук е да подадеш молба до ЕВН с която да договориш доставка на по малко от преди договорената енергия. И сега внимание: Ако след време аз започна отново работа (на което се надявам тъй като имам подписани и все още неизпълнени договори за производство) аз трябва отново до подам молба за присъединяване което ще ми струва около 40 000 лв. Ако не, то те ще ме изключат ако надвиша договорения нов разход.
Може ли някой да каже как се излиза от това рекетьорско положение?

Поздрави.
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: Dimitar Vladimirov в Март 01, 2012, 09:22:39 pm
Здравейте! Виждам, че темата за тока е от доста отдавна, но много бих желал да се замеся и евентуално да потърся съвет. Тъй като токът ми се изчислява някак си като на база и естествено после се излиза с обяснението, че ще се приравни, а не мен така не ми е изгодно, тъй като токът ми средство за всякакво препитание в дома. Направих засечка, която ми показа как според изчислените данни на ЧЕЗ за 30 дни имам сметка над 200лв., в същото време аз записвам показанията на електромера 10 дни след отчетната дата на фактурата им, приравнявам към фактурата от предходния месец и след изчисляване на киловатите от дневна и нощна тарифа излиза следното:
С приблизително еднакво потребление за 1 месец имам над 200лв. ток, а за първите отчетни 10 дни от следващия излиза, че имам 11лв. / с включени преносни мрежи и т.н./. Това ненавременно изчисляване на тока от инкасатора ми коства средства нужни ми за живеене, та дори и да се направи приравнение в последствие. Желанието, което ме води към запитване е, дали мога сам да инкасирам изразходеното количество ток за месец и евентуално да си идва инкасатора им за сверка на тримесечие или там, когато си иска???
ЩЕ СЪМ БЛАГОДАРЕН ЗА ОТГОВОР!!!
Титла: Съвети при проблем с Електроразпределение
Публикувано от: петя иванова в Юли 02, 2012, 08:03:21 am
Искам да попитам дали ЕВН пращат предупредителни писма преди да изключат тока.Винаги си плащам до 15 тока ,но от 2месеца започнах да го плащам след получаване на заплата която получавам до 25 число на месеца,но за лош късмет юни месец заплатите закъсняха така и не ни ги платиха до30 юни и не можах да си платя тока,а най рано този месец ще мога да ги платя на 09.07.дали до тогава ще ми отрежат тока.Мислех дали да отида да помоля за отсрочка до тази дата какво ще ме посъветвате