Активни Потребители

Услуги => Топлоснабдяване => Темата е започната от: Svetla в Декември 06, 2006, 05:27:30 pm

Титла: Проблеми с Топлофикация София
Публикувано от: Svetla в Декември 06, 2006, 05:27:30 pm
И преди съм се опитвала да търся съдействие и гласност по нашия дългогодишен проблем с Топлофикация София.
Живея в квартал Орландовци в блоковете Б и В на ул. Овчарска и сме абонати на топлофикация към ВОЦ Орландовци към ТР София. За съжаление Топлофикация системно не изпълнява задълженията си по чл.69 и чл 103, т.1 и прекратява топлоподаването без да са налице условията за въвеждане на ограничителен режим съгласно чл. 72 от ЗЕ.
На практика след приключване на отоплителният сезон на горепосоченият адрес от 2000г насам се прекратява топлоподаването и така до следващия отоплителен сезон. Като причина за това се посочват профилактични ремонти и оздравителни програми, които продължават с месеци.
За 2000 година в месец Март е имало отработени 22 работни дни и след това чак в месец Ноември 11 работни дни – това са над 7 месеца в които не е имало топлоподаване.
За 2001 година в месец Март е имало отработени 15 работни дни и след това чак в месец Ноември 17 работни дни – това са над 7 месеца в които не е имало топлоподаване.
За 2002 година в месец Май е имало отработени 16 работни дни и след това чак в месец Ноември 21 работни дни – това са 6 месеца в които не е имало топлоподаване.
За 2003 година в месец Април е имало отработени 0 работни дни и след това чак в месец Ноември 27 работни дни – това са 7 месеца в които не е имало топлоподаване.
За 2004 година в месец Април е имало отработени 22 работни дни и след това чак в месец Ноември 8 работни дни – това са около 7 месеца в които не е имало топлоподаване.
За 2005 година в месец Март е имало отработени 15 работни дни и след това чак в месец Ноември 17 работни дни – това са над 7 месеца в които не е имало топлоподаване.
За 2006 година в месец Май е имало отработени 18 работни дни. След 5 месеца ремонтни работи по оздравителна програма на 4 и 5 Ноември (външните температури бяха отрицателни) пуснаха парното. След това обаче (времето се стопли) и от 6 Ноември ВОЦ Орландовци е в авариен ремонт на който срока се удължава вече няколко пъти, като последното уведомление е до 4 Декември.
До месец Юни тази година плащахме и такса мощност. Всъщност проблема не е от 2000 година, а още по-рано. При нас началото на всеки отоплителен сезон е свързан с нерви, напрежение и унижения от страна на ръководството на Топлофикация София. Защото това е унизително – да си абонат на Топлофикация, да си плащаш всички сметки, да си купуваш уреди за индивидуално отчитане на потреблението на топлинна енергия (топломери), да плащаш такси на фирми за топлинно счетоводство и в същото време да се къпеш на бойлер, да не знаеш кога ще ти пуснат парното, да разнасяш разни печки и “духалки”(вентилаторни печки) из вкъщи и да се чудиш в кой свят живееш?!?!
В 21 век, дни преди присъединяването ни към ЕС, или в средновековието. Нормално е да се питаш: Наистина ли съществуват “божествени личности” на “божествени постове”, които могат да си позволят години наред да вършат беззаконието си безнаказано, както ръководството на Топлофикация София!!!
През всичките тези години аз съм подавала сигнали, че ми се нарушават правата на потребител на Топлофикация до:
   Топлофикация София, ТР София – ул. 202 №6
   Топлофикация София, – ул. Ястребец №23
   Столична община – ул. Московска №33
   Комисията по търговия и защита на потребителите – пл. Славейков №4А
   Държавна комисия за енергийно регулиране – бул. Дондуков №8-10
За съжаление в отговорите на всички тези писма Топлофикация ми отговаря, че топлоподаването вече е възстановено и какви са задълженията на съседите ми. Отговор, който никога не ме е удовлетворявал, но понеже веднъж като пуснат парното не сме имали проблеми през отоплителния сезон, съм таяла надежда, че нещата няма да се повтарят. И така до началото на следващия отоплителен сезон, когато нещата не само се повтарят, но и се задълбочават.
Предишни години поне се виждаше, че правят някакви ремонтни дейности. Макар и в обеми, които не запълват целия период от време, в който не сме имали топлоподаване. Докато тази година не се видя ремонтна дейност. А абонатните ни станции са в ужасно състояние.
От всичко изложено до тук смятам, че става ясно:
1.   Топлофикация системно не изпълнява задълженията си да доставя топлинна енергия с необходимите показатели без прекъсване.
2.   Да поддържа в изправност съоръженията си.
3.   Да отстранява авариите в срок от 48часа.
Аз и моите съседи смятаме, че действията на Топлофикация са незаконни.
Търсим начин да спрем това беззаконие и за това отправяме апел за помощ, съвети и съдействие от всякъде.
Предварителна благодаря за проявената съпричастност!
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: genie в Февруари 08, 2007, 11:58:05 am
Ами просто СПРЕТЕ да им плащате!Напоследък си мисля,че това е единственото средство,което ако се приложи масово от клиентите на \"ТОПЛОФИКАЦИЯ\",ще има някакъв ефект?!
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: Ирина Марудина в Февруари 08, 2007, 12:00:17 pm
Не мисля, че неизпълняване на твоите задължения по договора е решение на проблема! Според мен е точно обратното - трябва да си изряден по отношение на твоите задължения, за да можеш спокойно да си търсиш правата и да не даваш на никой шанс да използва твоето неизпълнение като оправдание.
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: genie в Февруари 08, 2007, 03:59:17 pm
А какво ще кажеш за успокоение на всички онези хора,които си плащат редовно,а в същото време получават безумно високи сметки?Сметки,според които в отопляваното помещение температурата би трябвало да е 80С? Или може би е нормално? Не сме ли всички (или поне много от нас)жертва на ТОПЛОФИКАЦИЯ и на фирмите за топлинно счетоводство?
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: Jordanova в Февруари 15, 2007, 08:29:06 am
Към кого да се обърна за да ми са обесни и сметне колко точно и каква топлина сме изразходили , че направо ми идва да ги гръмна тези безумници!!! Сметката ни е много по- голяма , а показателите на радиаторите много по- малки , а ние сме с две деца и горе доло потреблението ни е едно и също така че коментара \"покрай празниците сме си в къщи\" невърви!!!!
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: genie в Февруари 15, 2007, 11:58:49 am
Jordanova,както по-горе писах единственото решение на проблема ще е потребителите масово да \"накажат\" топлофикация,като спрат да плащат тези безумно високи сметки!Крайно време е да спрем да храним ПАРТИЯТА,не мислите ли?
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: CECOBOB в Март 05, 2007, 04:20:07 pm
Госпожо Йорданова само извънземен може да ви обясни нещо свързано с парното. Ако послушате Изида ще полудеете и ще умрете от глад. Ако послушате Жение ще нахраните децата си и винаги ще сте на топло. Аз мога да ви цитирам една умна мисъл: \" Ако децата ти са голи, гладни и студуват, а ти продължаваш да си почтен  - значи си престъпник\"!!!
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: CECOBOB в Март 05, 2007, 04:42:52 pm
Светла, няма спасение. Аз водя борба години наред. Доказал съм и нарушения и престъпления извършени от Топлофикация. Просто продължавайте да се борите. Ставаме все повече и ще станем фактор. На такива, като Изида не обръщайте внимание, мнението и е лишено от смисъл. Няма в света по изряден платец от овчедушния българин - това трябва да спре.
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: Ирина Марудина в Март 05, 2007, 05:14:08 pm
Като един \"овчедушен българин\" съм си избрала жилище такова, че да нямам взимане даване нито с Топлофикация, нито с БТК. Вместо това си плащам колкото показва електромера и ползвам най-изгодните за мен абонаментни планове мобилни телефони, както и VoIP комуникация (т. нар. \"безплатни разговори по Интернет\").

Който иска непрозрачни отчитания - да предпочете парното на топлофикация пред локалното електрическо, или газово парно.

P.S. Ако децата ти гладуват - намери си работа!
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: cecobo в Март 07, 2007, 03:51:12 pm
Изида, аз работя без прекъсване от 1983 год. Това не значи, че трябва да раздавам парите си на мошеници и шарлатани. Не всеки може да си позволи вашите екстри.Ние лъганите имаме право да се борим за честта си и ясни сметки за всички екстри, които употребяваме.Когато никой не ни обръща внимание, единствения начин на протест е да спрем да плащаме измислени сметки. Който търпи тези унижения и чака някой друг да го спаси, си  е чиста овца! Ние вече няма какво да откриваме - всичко е открито. На запад хората протестират десетки години и са подредили живота на децата си. Ние сме все още стадо, затова аз няма да  слушам такива като теб! WWW.BOB-BG.com
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: Ирина Марудина в Март 07, 2007, 04:46:03 pm
Не казвам, че съм против протестите - дори обратното! Редно е да се протестира, да се показва недоволството от дадена несправедливост. Просто все още не съм сигурна, че това е правилния начин за протест....
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: cecobo в Март 08, 2007, 08:24:20 am
Повярвай ми, няма друг. От 2003 год. се занимавам с жалби в които излагам очевидни проблеми. Никой не иска да поеме отговорност и да признае, че действително се вършат безобразия. Прокуратурата е зависима и все още не може да се  отърси и да стане независим орган. Единствения, който постига нещо е Националния Омбудсман - Гиньо Ганев, но той е сам с-у всички и нещата се движат бавно. Затова подбуждам хората да отказват всички плащания при които са УСТАНОВИЛИ, че са излъгани.
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: Ирина Марудина в Март 08, 2007, 10:00:18 am
cecobo, искам само да кажа, че уважавам мотивацията и това, че даде обосновка за решението си вместо да реагираш емоционално!

Желая ти успех!
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: cecobo в Март 08, 2007, 03:51:12 pm
Благодаря!
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: genie в Март 11, 2007, 04:20:14 pm
А пък в момента такова беззаконие цари в държавата,каквото и по Костово време нямаше...!!!
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: cecobo в Април 01, 2007, 02:47:25 pm
Жени не се плаши. Все повече съдии и прокурори се червят по телевизията. Това започва все повече да им въздейства. Все повече ще им се налага да са точни при оценките си.Важното е ние да не се плашим и да станем колкото се може по-бързо европейски народ. Докато сме овце ще цари и беззаконие. НЕ СЕ ПЛАШИ!
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: Sexy в Юни 03, 2007, 07:00:50 pm
Преди време бях видяла бележка на входната врата на блока в който живея в Люлин , обаче не и обърнах внимание защото си мислех ,че мога да я видя пак.Бележката беше за топлофикация и кога ще се спира топлата вода в блока.СЛед два три дена слязох да видя специално за бележката и я нямаше явно някой я беше махнал или скасал.Търсих в интернет информация за районите кога ще се спира топлата вода , но намирах само някакви постове от 2005 и 2006 година.Въпросът ми е ще има ли профилактика тази година и каде мога да видя информация за това???
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: orim в Юни 17, 2007, 10:44:03 pm
Аз също живея в Люлин - 5 част. На бележката пишиши, че топла вода няма да има от 13 до 30 юни. В действителност я спряха на 15-ти. Разбрах, че в 6-та част са сменили бележките и са сложили нови дати - от 15 до 20 юни. На нашия блок няма нови бележки, но се надявам и на нас да са съкратили времето. Ако някой знае нещо за 5-та част да пише.
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: pontos в Юли 02, 2007, 07:35:17 pm
Живея в кв. Бъкстон и имах късмета да преживея на няколко пъти тази година изненадите със спиране на парно и топла вода, подготвени от ОЦ Земляне. Днес за пореден път установих, че от крана тече хладка, а в последствие напълно откровено студена вода. Потърсих информация в мрежата, но също като sexy от Люлин попадах само на миналогодишни гръмки обещания за \"край на ежегодните профилактики на Топлофикация\". Само в една незначителна бележка, която при повторно търсене се оказа неоткриваема прочетох срамежливо изречение, че \"поради неотложен ремонт...и т.н.\" топлата вода в нашия район ще бъде спряна до 12.юли, но за това ще бъдем уведомени с бележка с учтиво, съвсем \"по европейски\", извинение от Топлофикация. Такова нещо не открих до вечерта, въпреки старанието ме да открия поне следи от разлепен или скъсан наскоро лист на входната врата. Нейсе, ще преживеем още едно лято този хигиенен геноцид и ужаса на легените, нагревателите и миенето на чинии без лукса на миялната машина. Алтернативата е да спестим плащането на част от сметките към въпросното дружество и да се обзаведем с бойлер - това също е изход. За овчедушието ни и търсенето на спасение поединично също никой не ни е виновен. Но въпреки това, нямат право да ни спестяват точната и коректно поднесена информация - откога-докога и по какви причини. Това вече наистина надминава всякакви граници, допълнено с безобразно раздути сметки, искания за повишаване на заплати и финансови афери. Крайно време е и ние да обявим стачка срещу Топлофикация!
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: kpacu в Юли 03, 2007, 02:29:45 am
POntos, и аз останах изненадана за пореден път в4ера. Живея в Красно село и подобно на много хора (предполагам) се засилих да търся бележки....които обикновено веднага забелязвам и про4итам. Обадих се на аварийната служба на топлофикациа за да питам да не би случайно да има авария и кога да очакваме евентуалното пускане на водата. Обясниха ми нещо светкавично с тон \"защо не разбрахте причината сама\" и това беше...с две думи ми стана ясно,че авария няма и това ще е до 12.Юли...good luck!
Титла: отчитане на топломерите
Публикувано от: ja4ooo в Май 13, 2008, 10:27:58 pm
Искам да знам дали имам някакви права при следното положение:
Имахме 2 определени дати за отчитане на парното- на 4.05 и 09.05. Заминахме за празниците и изпуснахме първата дата, а втората била преместена на 08.05. На въпросната дата цяла сутрин си бях вкъщи и когато пообед реших най-накрая на изведа на детето в парка видях че на съседните врати има съобщения че не са осигурили достъп съседите до радиаторите, а на нашата врата няма и никой не е звънял. Сега трябва да им отида на крака до офиса на фирмата и да им плата 6 лв за това че никой не ми е позвънил? Това не си ли е чисто изнудване?
Титла: отчитане на топломерите
Публикувано от: kaufer в Май 14, 2008, 10:19:22 am
За преместването на втората дата на 08.05.2008 година е трябвало да има  залепено съобщение във входа от  фирмата - топлинен счетоводител . От Вас се е изкало да осигурите достъп в имота на 9.04.2008 г.Ако такова е липсвало  - имате право да изискате  реалното изпълнение на всички поети от търговеца задължения.
 Ако е имало съобщение за промяна на датата, и са минали ден преди това -  ако не се свържете с фирмата, и не заплатите за допълнително посещение, на всички отоплителни тела в имота Ви, ще Ви се начисли енергия, като на отоплителни тела без уреди .
Наредба № 16-334/ 06 април 2007 г. -чл. 70 т.4
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: mikile в Декември 04, 2008, 02:04:43 pm
Нов вид измама от страна на топлофикация и Нелбо инжинеринг ООД в която аз съм потърпевш.От миналия отоплителен сезон,топлофикация ми дължи известна сума пари,но започва странна игра с връщане показания на водомера по-документи,намаляване на разхода ми от 10 куб.м на 3-4куб.м месечно.Плащам този вид услуга по-банков път и преглеждайки фактурите за месеците назад,защото в момента разликата от това което е по-водомер и това при тях е 50 куб.м,открих следната интересна подробност,за която своевременно информирах топлофикация.

                                                              към фактура № 0013015997/31.05.2008г за аб.№133788 водомер 0420-0424
                                                              към фактура № 0013343764/30.06.2008г за аб.№133788 водомер 0424-0428
                                                              към фактура № 0013691327/31.07.2008г.за аб.№133788 водомер 0418-0422
                                                              към фактура № 0014554712/31.08.2008г.за аб.№133788 водомер 0422-0425
В преходните месеци разхода ми е бил около 10 куб.м,а от м.май е занижен на 3-4 куб.метра и на всичкото отгоре за 4 месеца плащам едни и същи показания. Адрес ви е: ул.”Ястребец”23 Б, ж.к Борово, 1680 София на Нелбо инжинеринг е  ул. \"Тинтява\" 15-17,а моят е в Люлин,което е в три различни краища на София.Моля ви коригирайте грешката си и ми спестете ненужното разкарване.В момента водомера ми е на 0482 куб.м,а в последната фактура е 0428-0432,разликата е 50 куб.метра.

и получих следния любезен отговор:

Уважаеми г-н Дончев,
През м.юли 2008 г. Ви излизат 2  изравнителни сметки за отоплителен сезон 2007/08, в която имате следните суми за връщане:
- сума за връщане от топла вода в размер на /-6,97 лв/ за периода м.май 2007 до м.септември 2007 г. вкл.
- сума за връщане от топла вода в размер на /-150,89 лв/ и /-6,55 лв.от отопление или общата сума е /-157,44 / за връщане за периода м.октомври 2007 г. до м.април 2008 г. вкл.
Голямата сума за връщане е от топла вода и  за това както сте забелязали, водомерът Ви през м.юли  се връща на показание 0418 м3,  тъй като се връща тази сума, съответно се връщат и показанията на водомера.
Както  Ви беше обяснено на Вас по телефона, не е допусната грешка с ниската Ви месечна прогнозна консумация за топла вода. Месечните прогнозни дялове за потребление се изготвят на база на потреблението на топлинна енергия от предходния отчетен период и затова сега базата за консумация на топла вода Ви е 4 м3/месец. Единствено Вие можете да искате от  \"Нелбо инжинеринг\"  да Ви бъде увеличено прогнозното месечно потребление  за  топла вода на 10м3.
 
От който разбирам,че трябва да се свържа с  \"Нелбо инжинеринг\" за да си вдигна прогнозното месечно потребление,което до тези страни показания си е било 10 куб.м,но интересното е че връщането на водомера е нещо нормално за Топлофикация.Нормално водомера върви само напред,ние не сипваме вода в душа за да се получи такова нещо извън техните фактури.Във \"Нелбо инжинеринг\" признават за грешката за занижаването на разхода,но по-никакъв начин не искат да разберат,че извън техните документи и фактурите от топлофикация моят водомер върви напред и не му се случва да обърква хода и по този начин ме ощетяват с над 10 куб.м.При контакта на съпругата ми с техни служителки се държат арогатно с нея.
Люлин,където живея,офиса на Топлофикация и Нелбо са в три различни края на София.Съпругата ми ги посети,но с изключение на това,че се върна разстроена и им е платила 2.60 лв, за да станат 15 куб.м и да се навакса разликата 50 куб. метра не постигна нищо друго.
Моля за вашето съдействие да защитя правата си.За всичко пазя фактури включително и фискалния бон за тези 2.60лв.
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: Boianov в Февруари 21, 2010, 10:30:16 pm
Аз и семейството ми живеем в тристаен апартамент в град София.От 3 години насам получаваме изключително високи сметки от ТЕХЕМ като напримир за месец Януари 2009 година получихме сметка за 505лв. при положение че имаше газова криза и радиаторите бяха студени.Такива сметки сме получавали  всеки месец.Днес 21.02.2009 получих сметка за 340лв.Нямаме възможност да плащаме такива суми и затова не го правим и заради това съм даден на съд за 6500лв.Въпросът ми е дали мога да се обърна към някоя институция и да защитя правата си? И изобщо какво да направя, за да се измъкнеме от този ад?
Благодаря!
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: B.Trueger в Февруари 22, 2010, 10:05:36 am
Просто направете търсене в \"Гугол\" например с ключови думи П.КЪРЛЕВ ТОПЛОФИКАЦИЯ ИЗМАМА или др. подобни. Ще видите колко много хора са на Вашето дередже. Има и добри съвети за справяне със ситуацията.
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: sami в Февруари 23, 2010, 01:23:27 pm
сметките за парно са грешни защото топлофикациа е на входа и на изхода на абонатната станциа. на изхода                  икономисаното се прибавя вместо да се изважда..
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: gomar в Ноември 25, 2010, 08:43:14 pm
Ние сме едни от малкото редовни платци на топлофикация София, но в последната половин година те вече тотално прекаляват. До август месец показанията на водомерите за топла вода вървят последователно – август месец отчета е 0176 – 0183 на единия водомер и 0070-0073 на другия. Септември месец нещата продължават да се отчитат на база и служебния отчет стига 0190 на единия и 0076 на другия, дотук добре, но в октомври месец получаваме изненада, изведнъж водомера платен до 0190 се връща на 0181-0186 т.е. топлофикация присвоява 9 м3 вода от единия водомер а другия от 0076 се връща на 0071 т.е. топлофикация присвоява още 5 м3 вода. Като резултат топлофикация ни ощетява със 14м3 вода. Честито и нека си плащаме сумите редовно
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: severfen в Ноември 26, 2010, 09:06:14 am
Отчитането на водумерите и количеството преминала вода през тях. Без значение дали е топла или студена е задължение на водоснабдяване, не на топлофикация. Това само информативно, инак този номер го вартят от години.
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: Markov в Ноември 26, 2010, 12:22:30 pm
Относно сметката, не са виновни от Топлофикация. Сметката се изготвя от фирмата за дялово разпределение на топлинна енергия. Топлофикация прибира само парите. Ако имате възражения по сметката се обръщате към дяловият разпределител!
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: paco100 в Януари 09, 2011, 08:55:16 pm
Погасителна давност
Чл.110. С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.
Чл.111. С изтичане на тригодишна давност се погасяват:
а) вземанията за възнаграждение за труд, за които не е предвидена друга давност;
б) (изм.,ДВ,бр.12 от 1993 г.) вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор;
в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания;
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: egotseva в Ноември 20, 2012, 12:00:32 pm
Здравейте, Markov e прав - питайте фирмата за дялово разпределение защо има такава аномалия в данните на водомера за топла вода. Може да се окаже човешка грешка. Иначе отчена на ВиК не се взема предвид за топлинната енергия за топла вода. Фирмата за дялово разпределение си отчита самостоятелно и на база показанията за изразходваната вода, отчетена от водомера за топлата вода, Ви изчислява по математически път по официално одобрена Методика топлинната енергия за подгжряване на топлата вода. Ето защо за различните месеци често се получава различно количество топлинна енергия за подгряване на един кубически метър топла вода.
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: egotseva в Ноември 20, 2012, 12:31:00 pm
Здравейте, ако все още получавате такива големи сметки, поискайте обяснение от Техем на какво се дължат. Техем има данните за цялата Ви сграда и всички апартаменти в нея. Възможно е много от апартаментите да са се отказали от отопление и тогава сметките на другите скачат много, защото отоплението като цяло става неефективно. Попитайте ги дали отоплението за сградна инсталация не надвишава отделената енергия от радиаторите в сградата. Ако положението е такова, по-добре цялата сграда да се откаже от отопление. Това става с решение на 2/3-ти от собствениците.
Титла: Re: Топлофикация София
Публикувано от: 1Владимир1 в Октомври 07, 2013, 11:59:33 am
Моля за помощ, тъй като съм изправен пред следната ситуация – наследих по завещание от мой чичо апартамент, към който има натрупани дългогодишни задължения към Топлофикация и Софийска вода, находящ се в град София. Въпросният ми чичо почина през 2008 г., като до смъртта му беше трудно подвижен и за него се грижехме аз и семейството ми, поради което имахме достъп до апартамента, както преди, така и след смъртта му.  Фактически обаче никой не е обитавал жилището след смъртта на покойния ми чичо, поради което в продължение на няколко години не е осигуряван достъп на отчислителното дружество за годишния отчет. В следствие е начислявано максимално потребление на топла вода (а тя е запечатана с пломби от неизвестно колко години; апартаментът е с бойлер) и парно (като радяторите са свалени, а тръбите към тях са срязани) в продължение на години, още повече, че там не е живял никой в последните няколко години.
Завещанието бе открито (при разчистването на апартамента) и обявено чак през август 2012 г. Жилището е вече обитавано от началото на ноември 2012 г.

Конкретните ми въпроси са следните:
1. Мога ли да се позова извънсъдебно (чрез заявление например) на 3-годишната давност съгл. Чл. 111, букв. „в” от ЗЗД? Ако да, докого трябва да бъде отправено заявлението до Топлофикация или до Бруната?
А ако от Топлофикация са завели и респ. спечелили дело срещу предишния собственик (чичо ми) за стари задължения, то сега аз мога ли да се позова на тригодишната давност? Как мога да разбера има ли заведено такова дело?
2. Справка от ЧЕЗ за месечните задължения за последните 3 години има ли доказателствена тежест, че никой не е живял там (до ноември 2012 г.) и т.е. не е имало как да ползва каквото и да било за този период? Тъй като в жилището няма водомери и не знам как да докажа по друг начин, че никой не е живял там.
Вписването и липсата на такова за дадения период в домовата книга на входа има ли тежест?
3. В общи линии има ли начин да не плащам на Топлофикация хиляди левове, които нямам и то за нещо, което не съм ползвал? Наясно съм, че няма как да си спестя плащането на таксата за отопление от сградна инсталация за три години назад, но надеждата ми е поне да остане само то.
Началото на месец юли тази година от Бруната дойдоха за годишния отчет като им осигурих достъп и видяха, че топлата вода е запечатана, а радиаторите свалени, което бе отбелязано в протокола им, след което до настоящия момент (октомври. 2013г.) следващата фактура още не се е появила, как да разбрирам липсата на такава за толкова месеци? Все пак очаквах някакви корекции, нещо... Наистина не знам какво да правя. Моля помогнете!
С Уважение,
Владимир