Активни Потребители

Услуги => Електроснабдяване => Темата е започната от: MarSim в Декември 15, 2006, 08:49:27 am

Титла: Проблеми с ЧЕЗ
Публикувано от: MarSim в Декември 15, 2006, 08:49:27 am
След като се рових дълго време в нета, не можах да намеря никаква информация как и къде да направя запитване (оплакване) от непрекъснатото спиране на тока в квартала ми.
Живея в горната част на карето от бул. България, бул. Бъкстон, Околовръстното и Каблешков. От 1 седмица нещо става с електрозахранването. Много често спира, като ток няма и за по 5, и за по 60 минути. И това е по няколко пъти дневно. Няколко пъти става и вечер след 20 ч. Ако има някаква авария - защо за толкова време не е отстранена. Никъде няма информация по въпроса. Много често като при нас има ток, няма кабелна или нет. Това означава, че в друг район от същото каре в момента е спрял тока.
Втория голям проблем е, че смениха стълбовете (защо - не знам... старите си бяха здрави), но никъде не поставиха осветление. Сега в квартала е изключително страшно и опасно (от безбройните дупки) да се прибира човек по тъмно. Прочетох, че за лампите и кабелите за осветление трябвало да се грижи общината за тях, а не електрото. Тогава защо след като смениха стълбовете не поставиха старите лампи, а ги унищожиха? Или трябва да се дават по няколко пъти пари за едно и също нещо?
Дайте ми съвет как да постъпя и има ли кой да вземе отношение по тези въпроси или ще ме вкарат във въртележка от прехвърляне на отговорността и безкрайно подаване на молби и жалби, отиващи в пустото?
Титла: Електроснабдяване? Спиране на тока...
Публикувано от: Boogy в Декември 15, 2006, 11:56:40 am
Задължително започнете с писмено питане до Електроразпределение Столично с копие към Държавната агенция за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/.
Ето и малко контакти:
  ЕРП Столично - Централно управление
1309 София, ул. \"Цар Симеон\" № 330
  Телефони:
Информация – 8 05 33 33
Работа с клиенти – 828 53 77
Център за клиенти – 8 21 71 26
Център за клиенти (район ЮГ): 851 86 34

ДКЕВР
\"Дондуков\" 8-10
dker@dker.bg
За сигнали и жалби на потребители:
тел./факс: 980 15 51

За уличното осветление пишете на общината. Няма друг отговорен за това.
Титла: Електроснабдяване? Спиране на тока...
Публикувано от: meti76 в Февруари 28, 2007, 12:43:01 pm
Преди 15 дни сигнализирах Електроразпределение Столично, район Юг, за това че часовника на електромера не работи, но до сега няма резултат. Проблем е в това, че явно отчита 70% от ел. енергията в дневната тарифа, което ми струва между 50-80лв. повече на месец. Дневната тарифа се включва в 20:30ч а нощната ... 8 часа преди това. И понеже по цял ден сме на работа, то цялата ел. енегия се отчита на дневна тарифа. Да не говорим, че имам бойлер, който генерира по-голямата част от консумираната енергия.
Говорих с няколко служители и те ме увериха че ще вземат мерки, но тази сутрин когато проверих часовника в 09:00 - нощна тарифа!?

Съвет какво да направя?
Титла: ЧЕЗ
Публикувано от: Жанет Хаджидимова в Март 05, 2007, 02:28:18 pm
Искам да посъветвам всички във форума да си проверяват електромерите,защото не се отчитат правилно /според мен въоще не ги отчитат/,за м.Декември ми бяха нахакали сметка,която не мога да направя 2 месеца.Аз го отчетох сама и им се обадих да го коригират и в резултат на това сега няма да плащам ток. Ако обаче не се обадите,продължават да начисляват уж изразходени квч.

Така,че контролирайте ЧЕЗ ЕЛЕКТРО за да не ви надписват сметките.
Титла: ЧЕЗ ЕЛЕКТРО
Публикувано от: CECOBOB в Март 05, 2007, 04:02:38 pm
Моето мнение е, че всички концесионери виждат продажността на нашите управляващи и пробват най-различни схеми за правене на пари. Виждат, че никой не пази стадото и крадат като за последно. Случайни грешчици, които им носят милиони се наказват със смешни глоби. Ако сега не мине ще пробват друг път. А и правителството трябва да мълчи защото ЧЕЗ изпълнява препоръката да ние се спира тока на циганите а парите да се въстановяват от завишените такси за включване / двадесет и един лв./ от закъснелите да платят българи. Страха на правителството да не го осъдят циганите за расова дискриминация, води до по лесния вариант - да се скубе от собствения народ. Расова дискриминация към собствената си кръв. Аз вече не знам какво по-напред да контролирам - парно , вода , ток или такса смет.  Най-добре да контролираме себе си - да не плащаме грешни сметки!
Титла: ЧЕЗ ЕЛЕКТРО
Публикувано от: Жанет Хаджидимова в Март 05, 2007, 04:10:53 pm
Просто трябва да станем пъдари или целиа народ да спре да плаща сметките и те да фалират,но във всички случай трябва да им покажем,че не сме маймуни и можем да мислим и да смятаме.Никой няма да го направи вместо нас,държавата ни е отсвирила отдавна
Титла: ЧЕЗ ЕЛЕКТРО
Публикувано от: krаsi в Март 07, 2007, 02:02:56 pm
Незнам при вас как е ама аз забелязах близо двоино покачване на сметката за ток.Сега във фактурата фигурират цени за снабдяване и цени за разпределение.Преди плащах нормално по 20 лева а сега към 50.А уж няма вдигане на цените как става така.защо показанията се смятат два пъти?
Титла: ЧЕЗ ЕЛЕКТРО
Публикувано от: Ирина Марудина в Март 07, 2007, 02:15:43 pm
От ЧЕЗ електро обявиха, че отчитането за декември е включвало само 3 седмици (отчели по-рано заради празниците). На свой ред януарските сметки включвали не 4, а 5 седмици. Така обясняват голямата разлика м/у декемврийските и януарските сметки.
Титла: ЧЕЗ ЕЛЕКТРО
Публикувано от: Жанет Хаджидимова в Март 07, 2007, 02:26:06 pm
Не им вярвайте,специално за Декември-Януари никой не е минал да си направи труда да отчете електромера,сметките са написани по презумпцията,че има много почивни и празнични дни и хората си стоят в къщи,затова всички сметки са надписани.
Аз през Декември съм имала 5 почивни дни,а в сметката ми фигурираха 162 квч дневна тарифа,което после се оказа,че е изсмукано от пръстите на някой инкасатор защото към 20.02 и все още аз не съм ги изразходила.
Така,че не им се връзвайте,а ги контролирайте.
Титла: ЧЕЗ ЕЛЕКТРО
Публикувано от: Ирина Марудина в Март 07, 2007, 02:36:54 pm
За януари имах 50% повече ток, от колкото за декември. За това отидох да си проверя показанията - е, бяха верни до момента. Т.е. при мен наистина е изразходена до края на януари тази енергия, просто явно не е отчетена през декември и сякаш декември е подценен. Все пак януари не съм пускала почти изобщо отоплението (на ток), докато през декември работеше активно.

Не знам как стават тези неща...
Титла: ЧЕЗ ЕЛЕКТРО
Публикувано от: cecobo в Март 07, 2007, 03:58:35 pm
Изида е права по този въпрос.Аз също проверих и се оказа точно така при мен, но при други потребители е възможно и надписване.
Титла: ЧЕЗ ЕЛЕКТРО
Публикувано от: cecobo в Април 12, 2007, 10:13:49 pm
Това, че ни послъгват си го знаем. Никой ли не се дразни от факта, че спрямо етничиските българи се прилага ГАДНА РАСОВА ДИСКРИМИНАЦИЯ?  На никой ли не му пука, че само на нас българските граждани ни спират тока за една неплатена сметка? С всяка такса за включване от 20 лв. плащаме тока на циганите, ромите, мангалите/не знам вече как искат да ги наричаме/    Чакам реакции!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Титла: ЧЕЗ ЕЛЕКТРО
Публикувано от: elenaaleks в Април 13, 2007, 08:28:53 am
съгласна съм с cecobo, спомням си, че имаше случай, в който бяха спряли тока на жена-инвалид, която живее на 8ми етаж без придружител и е нямало асансьор за да слезе. А вероятно никой от Вас не е виждал ръчно направената печка от пружина на легло, с която се топлеше циганско семейство посред зима.
Напълно съм съгласна, че по отношение на плащане на сметки се прилага дискриминация по отношение на българите.
Титла: ЧЕЗ ЕЛЕКТРО
Публикувано от: bakalin в Април 13, 2007, 10:48:59 am
Може да им извъртите изключително гаден номер.
Просто сключете договор с друг доставчик.
ДА, това е възможно за всички потребители от 01.07.2007
Титла: ЧЕЗ ЕЛЕКТРО
Публикувано от: elenaaleks в Април 13, 2007, 02:08:52 pm
бакалин: Това не съм го чувала -може ли малко повече инфо
Титла: ЧЕЗ ЕЛЕКТРО
Публикувано от: olga в Април 16, 2007, 11:21:05 am
При нас в блока втори месец не носят съобщения. Миналия месец за малко да пропусна срока за плащане и платих ссъс старата бележка с абон. номер. Младежа, живеещ в горния апартамент , не се сети и в петък след обяд му спряха тока. Момчето го платил веднага, но тока му снаха чак в понеделник. Писах в сайта на ЧЕЗ и ми отговориха много любезно, че се извиняват, повече това няма да се повтори и мога да проверя сметката по интернет. Вчера случайно видях на старата бележка, че срока е до 13 април, съобщение няма и в интернет, като написах абонатен номер ми излиза само адреса и името ми, които аз и така знам. Не е ли редно все пак да ни пращат съобщения с дължимите суми и дати на плащания, защото не всеки има интернет и телефон, а и не е само това му е на главана човека?
Титла: ЧЕЗ ЕЛЕКТРО
Публикувано от: olga в Април 16, 2007, 11:22:49 am
Много съжелявам за грешките, нещо клавиатура ми прави номера.
Титла: Проблеми с ЧЕЗ
Публикувано от: Жанет Хаджидимова в Септември 01, 2007, 02:48:40 pm
Здравейте,
Имам следният проблем с ЧЕЗ:За м. Юли в сметката ми фигурираше само дневна тарифа,както се досещате те си вдигнаха цените от 01.07.07.След като им се обадих и ги уведомих,че нямам нощна тарифа на 02.08 те ми казаха,че вероятно ми е развален часовника и ще го поправят.
Дължат ли ми обещетение в този случай ЧЕЗ и имам ли право да искам да ми намалят следващата сметка?
Титла: Проблеми с ЧЕЗ
Публикувано от: elenaaleks в Септември 01, 2007, 06:15:37 pm
Може да изчислите колко процента средно за последните 12м напр. (или 6) от изразходваната ел енергия е по нощна тарифа и да предявите искането си.
Титла: Проблеми с ЧЕЗ
Публикувано от: bakalin в Септември 03, 2007, 01:57:17 pm
случая Ви е описан в Общите условия.
Свалете ги от сайта на ЧЕЗ , и ги прочетете.
Въобще не е трябвало да плоучавате такава сметка. При проблем с тарифния превключвател / часовника / , консумираната ел.енергия се разделя 60/40 или се взима за база  предходен период.
Подайте ПИСМЕНА Жалба в ЧЕЗ.
Успех. Вие сте в правото си.
Титла: Проблеми с ЧЕЗ
Публикувано от: Жанет Хаджидимова в Септември 05, 2007, 11:36:51 am
ok,blagodaria wi
Титла: ЧЕЗ електро+нотариус=имотна измама
Публикувано от: potassium в Септември 18, 2007, 06:02:44 pm
Наследих вилата след смъртта на майка ми. Впрочем, случва се на всеки. Но така се налага да наследя и \"партидата \" на електромера, защото самият електромер е собственост на ЧЕЗ електро. И така, взех си удодстоверението за наследници и - в ЧЕЗ. Да, ама не. Върнаха ме за документите за собственост. Хайде хубаво, не им стига че аз поемам ангажимента да плащам сметките, но и се наложи да оставя пълен комплект ксерокопия, заедно с абсолютно всичките си лични данни, т.е. всичко необходимо за изповядване на сделка. Сега всеки не особено добросъвестен техен служител разполага практически с имота ми. На това отгоре взеха и 14.40 лв. такса за смяната на името в техните компютри - сигурно е много трудоемко и няколко електротехници ще трудят здраво. А за да включат моя електромер към часовника за нощна тарифа, който е общ за всичи електромери в таблото,  взеха такса 34.40 лв. След като ми продадоха часовника, се оказа, че и той си е тяхна собственост, на ЧЕЗ електро, де. Естествено, не ми беше дадена гаранция за опазване на личните ми данни, нито ми беше доказано, че те имат право (чиновничките на гишетата) да притежават тези документи и данни и да разполагат с тях.
Сега питам за следното:
1. Може ли ЧЕЗ електро да гарантира за почтеността на всеки отделен свой служител,но не само на думи
2. Кой има достъп до моите данни и документи
3. Има ли ЧЕЗ електро правата на финансова институция в РБългария
4. Ако да, на 3., тогава защо не го доказва: договор с банката съдържа гарантиран ангажимент за опазване на данните
5. Ако един ден осъмна с препродаден неколкократно имот, ЧЕЗ електро ще ми го върне ли?
Титла: ЧЕЗ
Публикувано от: portokal в Октомври 17, 2007, 10:49:02 am
Здравейте, получих безумно писмо от ЧЕЗ Електро (изпращач
zaklienta@cez.bg), в което ме уведомяват за смяна на банковите им сметки и
от което става ясно че моят e-mail АДРЕС СТАВА ИЗВЕСТЕН НА ОЩЕ ОКОЛО 900
получатели без да съм давала съгласието си за това. Какво може да се направи по въпроса?
Титла: ЧЕЗ
Публикувано от: Viktoria Geleva в Октомври 17, 2007, 11:35:39 am
Здравейте,
Напълно подкрепям това оплакване.При мене се получи същото.Не е коректно на толкова много абонати да стане известен e-mail адреса ми.
Титла: ЧЕЗ
Публикувано от: titi_koleva в Октомври 17, 2007, 02:33:59 pm
Здравейте,
 Явно и аз съм потърпевша.Пратих много \"мило\" писмо на сгафилата служителката, но не мисля, че някой ще му обърне внимание, предполагам защото на ден получават по стотици такива писма и яко нехаят.
Титла: ЧЕЗ
Публикувано от: titi_koleva в Октомври 17, 2007, 02:52:21 pm
http://www.skype.com/share/publicchats/join/?chat=&skypename=titi_koleva&topic=%D0%A7%D0%95%D0%97&blob=2sm41FlJWU23s0VFEyBnmTl8V9WGld_MCiyvHfGAlAzl0-QrqCyEx_yYFejwLkC3FAU
Позволих си да пуска чат в skype по този повод, който желае да обсъдим , да заповяда ! :)
Титла: ЧЕЗ
Публикувано от: rosi28 в Октомври 17, 2007, 03:01:00 pm
Искам да изкажа огромното си недоволство от ЧЕЗ и безхаберието на тази фирма към потребителите.Първо относно писмото което получих и разпространението на моя e-mail без разрешение(като много други потребители) и второ вече 4 писма им пиша,а те дори не си правят труда да ми върнат отговор.Живея Косринброд и доставяното електричество е далеч от 220w-те които би трябвало да получавам.Вечер уреда с който съпруга ми измерва показава 160/180w различно ависи колко души от махалата са си пуснали бойлерите.Направо е небопустимо в наши дни да се случват такива неща,а и много други разбира се.Направо съм бясна.....
Титла: ЧЕЗ
Публикувано от: rosi28 в Октомври 17, 2007, 03:02:03 pm
ето и снимка
Титла: ЧЕЗ
Публикувано от: kaufer в Октомври 18, 2007, 10:30:15 am
Роси, нужно е да се обърнете към Държавна комисия за енергийно и водно регулиране - независим специализиран държавен орган В съответствие на разпоредбите на ЗЕ и Наредба за лицензирането на дейности в енергетиката, Комисията разглежда жалби на потребители срещу лециензанти, свързани с условията за снабдяване и нормите за качество, предлагани от енергийното предприятие  на потребителите.
Жалбата трябва да отговаря на следните изисквания: да  са посочени името и адресът на жалбоподателя и енергийното предприятие срещу което е оплакването,  да са изложени обстоятелствата по случая, и да се посочи в какво се състои искането.  
Жалбата се подава  до комисията  чрез съответното енергийно предприятие, прилагат се  ксерокопията от досегашната кореспонденция с тях.
    Енергийното предприятие е длъжно  да изпрати в комисията подадената жалба, становището си по нея, както и цялата преписка по жалбата, събрана в резултат на разглеждането й от енергийното предприятие, в три дневен срок  от получаването й.
Титла: ЧЕЗ
Публикувано от: bakalin в Октомври 18, 2007, 01:51:19 pm
Здравейте.
Преди време имах тема в този форум за въпроси и отговори при проблем с тоците ;-)
Но както и да е.
Проблема Ви е решим.
1. Прочетете Общите Условия. (ОУ)
2. Писмена Жалба с Вх N ili с обратна разписка.
3. Имат 30 дневен срок за отговор - съгласно закона.
4. Ако проблема не е решен или отговора не Ви задоволява - писмена жалба до ДКВЕР
--------------------------------------------------------------------------------
И въобще с монополистите - САМО в писмен вид
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: Insight в Октомври 31, 2007, 02:14:21 pm
Или иначе казано ЧЕЗ Електро България АД
1. Напоследък сметките, които ми идват са или отчетени за период от 35 дни (от 9-то до 14-то число) или за 20 дни (от 15-то до 5-то число). Това нормално ли е?
2. Някой наясно ли е какви са тия цени - една за разпределение, друга за снабдяване и накрая сумирани??
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: bakalin в Ноември 05, 2007, 12:15:47 pm
Здравейте.
Отчетните периоди трябва да бъдат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО показани на интернет страницата на ЧЕЗ. Те не могат да се променят повече от два пъти годишно.
Относно цените:
Разпределението и снабдяването са компоненти от крайната цена на която купувате ел.енергията. Дружествата бяха принудени от Закона за енергетика /ЗЕ/ да се разделят юридически на две. Целта е след като вече можете да си изберете друг доставчик на ел.енергия то да се ориентирате и по цената.
Цената за разпределение показва колко струва физическото доставяне на ел.енергията до Вас. Тоест това е вид услуга и се извършва от разпределителното дружество. Тази цена се одобрява от ДКВЕР и е еднаква за всички клиенти на ЕРР.
Цената за снабдяване е реалната цена по която плащате стоката ел.енергия. Съгласно ЗЕ Вие можете да си изберете и друг доставчик /ако ви предлага по-ниска цена или просто го \"харесвате\" повече./
Ако имате други въпроси - питайте.......
Титла: SPIRANE NA TOK I IZGUBVANE NA 1 RABOTEN DEN
Публикувано от: iva tsvetkova в Януари 21, 2008, 08:57:54 pm
zdraveite , Iavno sam porednia izlagana ot  chez bulgaria,darja kafe evrochance v gr.SOFIA i dnes sutrinta ot energoto minavat i mi spirat toka na zavedenieto bez da predupredat personala v kafeto i bez da ostaviat belejka za preusTanoveno elektrichesto I KAKVO SE OKAZVA 4E MOITE SMETKI SA PLATENI NIAMAM ZADALJENIA I SPAZVAM SROKOVETE ZA PLASHTANE A  A TE MI SPIRAT TOKA BEZ DA IMAT PRAVO I   MI PROVALIAT RABOTNIA DEN S TERMINALA
KAJETE KADE DA SE OPLA4A I NA KOGO
Титла: PREUSTANOVIAVAT ELEKTRIC4ESTVOTO NA KAFE BEZ DA IMAT ZA KAKVO
Публикувано от: iva tsvetkova в Януари 21, 2008, 09:02:15 pm
zdraveite , Iavno sam porednia izlagana ot  chez bulgaria,darja kafe evrochance v gr.SOFIA i dnes sutrinta ot energoto minavat i mi spirat toka na zavedenieto bez da predupredat personala v kafeto i bez da ostaviat belejka za preusTanoveno elektrichesto I KAKVO SE OKAZVA 4E MOITE SMETKI SA PLATENI NIAMAM ZADALJENIA I SPAZVAM SROKOVETE ZA PLASHTANE A  A TE MI SPIRAT TOKA BEZ DA IMAT PRAVO I   MI PROVALIAT RABOTNIA DEN S TERMINALA
KAJETE KADE DA SE OPLA4A I NA KOGO ZA6TOTO NA MEN KOI 6TE MI POEME ZAGUBITE ZA DENIA
Титла: PREUSTANOVIAVAT ELEKTRIC4ESTVOTO NA KAFE BEZ DA IMAT ZA KAKVO
Публикувано от: Асен Ненов в Януари 22, 2008, 12:42:08 pm
Здравейте,

Бидейки юридическо лице, вие нямате права по Закона за защита на потребителите.
Обърнете се към електроразпределителното си дружество, а ако нямате съдействие от тяхна страна съда също е вариант (особно за пропуснатите ползи).
Титла: PREUSTANOVIAVAT ELEKTRIC4ESTVOTO NA KAFE BEZ DA IMAT ZA KAKVO
Публикувано от: bakalin в Януари 22, 2008, 02:36:56 pm
Не съм запознат с подробностите, а и Вие не предлагате такива.
Но да приемем че тока Ви е спрян неправомерно.
Зотова:
1. Задължително прочетете Общите Условия/ ОУ/. Има ги в сайта на ЧЕЗ.
2. Моментално ЖАЛБА в писмен вид и  с вх ном.
3. В нея поискайте обещетения за причинени вреди.
4. Копие от жалбата до ДКЕВР.
5. Прочетете и изпълнете т. 1
Титла: PREUSTANOVIAVAT ELEKTRIC4ESTVOTO NA KAFE BEZ DA IMAT ZA KAKVO
Публикувано от: pado в Февруари 10, 2008, 03:37:58 pm
Изискайте да получите писмен протокол. Вероятно това действие е извършено в нарушение на чл. 10 ал. (4) от ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КОЛИЧЕСТВОТО ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ обн. ДВ бр. 67/2004 г «Страната, която купува или продава електрическа енергия, няма право да преустройва, ремонтира или да заменя елементите на средствата за търговско измерване, както и да нарушава пломба, знак или друго контролно приспособление, поставени от преносното, съответно разпределителното предприятие, оторизиран държавен орган или упълномощени от него длъжностни лица.»  както и на чл.68 ал.(2) “Преносното, съответно разпределителното предприятие, няма право без представител на участника да преустройва, ремонтира или да заменя елементите на средствата за контролно измерване, както и да нарушава пломба, знак или друго контролно приспособление на тези средства.” (същата норма е повторена в чл. 9 ал.4 съгл. изм. от 10.04.2007г. (с решение № П-1/10.04.2007 г. на ДКЕВР) .
В случай, че се установи наличие на последваща \"корекция на сметки за минал период\", ефемизъм на презюмирана кражба, се свържете на rddr@abv.bg и с удоволствие ще защитим безплатно правата Ви в съда.
Титла: ЧЕЗ
Публикувано от: rumenz70 в Февруари 14, 2008, 07:17:03 pm
Лъжат мамка им ..... при едно и също потребление (едни и същи електроуреди) за септември сметката ми за ток беше 126, за октомври 135, за ноември 140, за декември 142 .....  до тук добре нормално харча между 800 и 950 киловата защото всичко ми е на ток освен отоплението (дърва и въглища ... живея в къща). За януари ....... при положение че жената беше в Шейново между 8-ми и 18-ти (имам си втора щерка.... благодаря) сметката ми за ток е 454,25!?!?!?!?! изгорил съм 3,265 мегавата!?!?!?!?! Мамка му и прасе ми то АЕЦ Козлодуй само за мен е работил час и половина хахахаххахахха
Хора от ЧЕЗ ЛЪЖАТ КАТО ДЪРТИ ЦИГАНИ СЪС СМЕТКИТЕ, електромера показва точно толкова колкото ви е сметката ..... проверих го :)    Обаче като минават да отчитат сметките, имат устройства дето да проверяват електромерите. Като ги включат електромера почва да върти като вентилатор. Инкасаторите явно ще взимат яко премии за януари хехеххехехе а ЧЕЗ ще ви цака със същите сметки за февруари и март, и ще правят изравнителни сметки след това. Обаче през това време те ще ги държат тези пари на яки депозити по банки и ще гушкат лихви, а средно-статистическия българин пак ще духа супата. Ако някой има идея как да ги хванем да каже???? Чух че има устройства които могат да измерват и да записват изразходваната електроенергия като уреда се включва преди главния бушон така ще може да си следите реално изразходваната електроенергия а не това което са ви натоварили на електромера. От ЧЕЗ ще кажат - толкова показва електромера, значи толкова сте изхарчили .... Това обаче НЕ Е ВЯРНО! Ако някой знае нещо повече по въпроса нека ми пише на мейла ще обсъдя с него въпроса на драго сърце.
Титла: ЧЕЗ
Публикувано от: Genny в Февруари 18, 2008, 01:41:47 pm
Здравейте!
Имам нужда от вашия съвет! Как да постъпя при условие, че и аз съм една от многото \"ужилени\" със сметката ми за ток за месец януари! Двойна е, както се досещате! ПОлзвам енергоспестяващи крушки в цялото жилище, готвя на гази нямам бойлер!!!! Освен писмена жалба, задължително с обратна разписка, има ли нещо друго, което да направя? И изобщо  не е ли кауза пердута, да се бориш срещу тея измамници?
Титла: ЧЕЗ, проблем с неотчитащ електромер
Публикувано от: luckylucky в Март 27, 2008, 10:50:26 am
Живеем в къща,купена в края на 2006 г.Електромера ни е от по-старите и се намира вътре в къщата. Поради стара инсталация и предстоящи ремнонтни дейности, през юни 2007 подадохме молба електромера ни да бъде сменен с нов и да бъде изнесен навън. Реакция никаква. От декември 2007 насам не е идвал инкасатор да отчита данните и служебно ни начисляваха изразходвани киловати. Държа да отбележа, че през зимният период кунсумацията ни на ел. енергия следва да бъде по-малка, тъй като се отопляваме чрез локално парно на твърдо гориво, което захранва бойлера с топла вода. Преди няколко дни дойде инкасатора и констатира, че електромера отчита единствено и само нощна енергия през цялото време на деня. Излезе и фактурата за плащане, на която е начислена САМО изравнената изразходвана нощна енергия-около 1600 кВ, а срещу дневната е изписано НУЛА. Сравнявайки показатели от фактура и показатели от електромера, ЧЕЗ ни е надписало 800 кВ дневна енергия, а ние дължим на ЧЕЗ 1600 кВ нощна.Последваха ходения по мъките, заявление за смяна електромер, заявление за връщане на надвзети суми....Лелките от ЧЕЗ споменаха, че не могат да ни върнат надвзетата сума.Смятам да подам жалба. Кажете ми какви са ми правата и шансовете да си взема надписаните пари от Енергото.Благодаря.
Титла: ЧЕЗ, проблем с неотчитащ електромер
Публикувано от: kaufer в Март 27, 2008, 11:32:28 am
Редът за измерване и периодичността на отчитане на електрическата енергия, проверката на средствата за търговско измерване и начина за коригиране на отчетените количества електрическа енергия се урежда с Общите условия на договорите за използване на разпределителната мрежа .
EС е длъжно да осигури отчитане на средствата за търговско измерване по определен от ЕС график съгласно Общите условия

КОРЕКЦИЯ НА СМЕТКИ ПРИ НЕИЗМЕРВАНЕ ИЛИ ПРИ НЕПРАВИЛНО/НЕТОЧНО ИЗМЕРВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЕНЕРГИЯ
Чл. 17. (1) Продавачът, въз основа на представени от електроразпределителното дружество констативни протоколи и справки за начислена енергия изчислява и коригира сметките за използвана от потребителя електрическа енергия за изминал период.

(2) В случаите по ал. 1 продавачът изготвя справка за дължимите суми и в 7 (седем) дневен срок уведомява потребителя за сумите, които последният дължи или ще му бъдат възстановени със следващото плащане.

КОРИГИРАНЕ НА ГРЕШКИ ПРИ ОТЧИТАНЕ

Чл. 18. При грешка в отчитането на количествата електрическа енергия, установена в констативен протокол, предоставен от електроразпределителното дружество, продавачът извършва корекция на сметката и изпраща в 7(седем) дневен срок съобщение на потребителя за дължимите суми и сроковете за плащане, респективно за подлежащите на възстановяване суми.
Титла: ЧЕЗ, проблем с неотчитащ електромер
Публикувано от: protestirasht в Юни 08, 2008, 11:24:23 am
Живея в жилищен блок.В входа е монтирано ел.табло затворено с железни врати .Възможно лие да се направи ел. табло с прозрачни прозорчета за да има видимост как се движи електромера.Всеки който се интересува да си следи израсходените кВтч .Задължително трябва да бъдат монтирано регистриращо устройство какво количество енергия се подава на всеки електромер имам съмнения за използваното количество електроенегия ,ускорено се навъртат кВтч.
Титла: ЧЕЗ, проблем с неотчитащ електромер
Публикувано от: kaufer в Юни 11, 2008, 04:28:08 pm
За да получите нужната Ви информация  задайте въпроса на електронен адрес: zaklienta@cez.bg или на денонощната гореща телефонна линия 0700 10 010 на цената на един градски разговор. Електрическите табла трябва да отговарят на нормативните изисквания или стандарти.За съмнениято Ви  в показанията на  електромера, поискайте  проверка на същия. В седем дневен срок след уведомлението представител на ЕС е длъжен да извърши проверката
Титла: Моля за Помощ Проблеми с Енергото ( за 15KW искат собствен трафопост)
Публикувано от: I.Ivanov_1 в Юни 21, 2008, 12:53:46 pm
Колеги моля помогнете ми.

Имаме имот УПИ в рамките на Столицата, извадено е разрешително за строеж за малка еднофамилна къща към енергото подадохме молба за 15КВ като в границата на мястото има техен стълб. Енергото обаче ни пердписаха изграждане на собствен трафопост защото нямали свободни мощности.Сега ние трябва да изградим трафопост заради 15КW а после да им го дарим.

Моля за съвет възможно ли е да изискват собствен трафопост за 15КW.


Благодаря
Титла: Моля за Помощ Проблеми с Енергото ( за 15KW искат собствен трафопост)
Публикувано от: bakalin в Юни 27, 2008, 10:35:45 am
E,  това направо си е наглост.
Та ето какво пише в Наредбата

Чл. 11. (1) Преносното или съответното разпределително предприятие може
мотивирано да откаже временно да присъедини изцяло или частично обект към
електрическата мрежа при заявените условия:
1. при техническа невъзможност присъединяването да се осъществи в заявения
срок за въвеждане на обекта в експлоатация;
2. когато присъединяването на обекта води до влошаване условията за
снабдяване на други потребители на електрическа енергия поради липса на
необходимата мощност.
(2) В случаите по ал. 1 преносното или съответното разпределително
предприятие посочва срок, в който ще отстрани причините и осигури условия за
присъединяване на обекта съобразно плановете за развитие на мрежата и договорите с
преносното и други разпределителни предприятия и потребители.
(3) Лицето, подало искането за проучване на условията за присъединяване на
обекта, може да обжалва отказа по ал. 1 пред ДКЕР при условията и по реда на чл. 22
ЗЕ.

Та дали господата от ЧЕЗ са указали срок, кога това ще стане възможно. Защото ако не са са в нарушение.
Относно дарението??????
По кой Закон, Наредба и т.н ТРЯБВА да им даряваш твое съоръжение. Според Закона за енергетиката ТРЯБВА да ти го изкупят.
Сезирай ДКВЕР . Засега толкова
Титла: Моля за Помощ Проблеми с Енергото ( за 15KW искат собствен трафопост)
Публикувано от: kaufer в Юни 27, 2008, 11:31:00 am
Послушайте   bakalin,  обърнете към Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, към тях е създадена Комисия за уреждане на спорове .Съгласно  разпоредбите на ЗЕ  и Наредба за лицензирането на дейности в енергетиката , същата разглежда жалби на потребители срещу лециензанти, свързани с правото на потребителя да бъде присъединен, условията за снабдяване и нормите за качество, предлагани   на потребителите.
В жалбата изложете  обстоятелствата по случая, и  посочете в какво се състои искането.  Жалбата трябва да подадете до Комисията  чрез съответното енергийно предприятие, приложете ксерокопие на досегашната си кореспонденция с тях.Те са длъжни да изпратят  до комисията подадената от Вас  жалба,както и становището си  по нея. Задължително посочете и телефон за обратна  връзка .Комисията се произнася с решение по жалбата в 30 - дневен срок
Титла: Моля за Помощ Проблеми с Енергото ( за 15KW искат собствен трафопост)
Публикувано от: I.Ivanov_1 в Юни 27, 2008, 01:20:52 pm
Благодаря ви за Мненията.

Проблемът също е че парцела е маломерен 300 Кв. и имаме издадено разрешително за строеж.В предварителният договор с Енергото стои че влкючването ще се извърши след изграждане на трафопост но не е посочено от кого.Сега ни поставят условието да го направим ние в нашето място, но не искат да ни подпишат това им мнение за да можем да се отнесем към ДКЕВР,просото нямали мощности и толкова, казват просто да сме чакали някой до нас да изгради и тогава пак да се обърнем към тях тогава щели да ни влкючат никакви срокове нищо.А до нас на 100 метра се изгражда селище с 28 къщи на което е пуснат временен ток от стълба в нашето място и са подписали договор за изграждане на трафопост до средата на другата година.
И сега просто нито строителен ток нито нищо и не знаем какво и към кого да се обърнем.
Титла: Моля за Помощ Проблеми с Енергото ( за 15KW искат собствен трафопост)
Публикувано от: pharaon в Юли 03, 2008, 05:16:04 pm
А защо не инвестирате в слънчви панеили?
Титла: Длъжно ли е ЧЕЗ да ми достави ток?
Публикувано от: georgieva в Август 31, 2008, 02:38:10 pm
Притежавам имот в регулация,до който не достига електропреносна мрежа.От ЧЕЗ са казали на съпруга ми,че те няма да я изградят,това трябва да направим ние.На 200-300 м. от имота ни минава стълб със средно напрежение.Ние трябва да изградим трафопост в имота ни,който да трансформира средното напр-е в ниско и да може да ползваме електроенергия,а след това ЧЕЗ щяли да го купят от нас.Не съм се информирала подробно,но всичкото това \"играждане\" вероятно струва десетки хиляди лева,обикаляне по институции за разрешения и още,и още...А и кой ще ми гарантира,че ЧЕЗ ще заплатят сумата,която съм вложила?Въпросът ми е-длъжно ли е ЧЕЗ да изгради електропреносната мрежа до \"вратата\" ми?Благодаря
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: polly_ev в Септември 09, 2008, 11:23:04 pm
Здравейте,описвам следният абсурден случай и моля за съвет как да постъпя и какво да направя.
Става дума за следното:
май месец баба ми получава известие от ЧЕЗ в пощенски плик и от тези лъскави и шаренки каквито ми идват на мен в София(тя на село си получава малките смешни бележки)та в това известие за сметка от около 12 лв й пише,че дължи от 11.1999г 180.83 ст.
Жената на 85 години за малко не хвърлила топа.тя сметка над 20 лв няма от както се знае.Тръгвам аз от тук,като съвестна внучка да плащам сметката й заедно с моята,но ми казаха,че тези 180 лв са й задължение и трябва да се платят първо те,а после настоящата сметка.Питам аз и се чудя как се сети някой за тия пари след 9 години?защо още 12.1999г не й казаха да плати първо тях,а после сметката си за декември 1999г?как за 9 години не й спряха тока,за не платена сметка?От София звънях в ЧЕЗ,казаха да пусне жалба в Перник.Заведох бабата-не вижда,едва ходи,но пусна жалба за справка.Днес получила писно,че ще не ще трябва да плати.
Моля някой,ако е на ясно как да постъпя и какво да направя нека ме посъветва,защото това за мен си е жив опит за рекет на баби и дядовци.Оказа се,че почти цялото им село е получило такива честитки.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: elenaaleks в Септември 10, 2008, 10:44:33 am
Ами започвате да пишете жалби. най-добре е цялото село да се организира в една обща жалба до ЧЕЗ, ДКЕВР, КЗП и някоя медия - селото има кмет - да организира едно събрание и да действат. До колкото знам, всички електромери са сменени и това си е чиста проба изнудване - възрастните хора най-лесно се лъжат. Пускате препоръчнана с обратна разписка - единственият правилен начин да се комуникира в такива случаи според мен е писменният.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: guest в Септември 12, 2008, 01:36:38 pm
Здравейте!

За да могат от дружеството да задвижат проверка по случая, трябва да дадете по-конкретни данни - име на селото и идентификационни номера на засегнатите потребители. Така ще може да се работи по всеки случай и да се намери разрешение.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: polly_ev в Септември 15, 2008, 06:51:53 pm
Здравейте отново!
Името на селото е Кленовик,обл.Перник
ето линк към страницата със сметките й в сайта на чез
http://info.cezelectro.bg/scripts/info.dll/details?m=1&nomer=3001069423&klon=6
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: bakalin в Септември 15, 2008, 09:52:59 pm
Здравейте.
Извинявам се предварително за стила, но след като видях линка за малко и аз ДА ХВЪРЛЯ ТОПА :-)
ВСЯКАКВИ сметки и задължения са дължими САМО И ЕДИНСТВЕНО в законовият 5 / ПЕТ/ годишен срок.
След това се провизират / при желание на фирмата и в по-ранен срок/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО..
Това означава че ако са минали ПОВЕЧЕ от пет години след настъпване на задължението - кредиторите могат да пият по една студена вода. Текстовете са прецизирани в Закона за задълженията и договорите.
Моят съвет е :
1. Моментално Жалба до ДКЕВР с копие на подадената жалба в Перник и отговора от ЧЕЗ.
2. Информирайте колкото се може повече медии.
Имам и една голяма молба към Вас - Изпратете ми на мейла отговора на ЧЕЗ.
И изобщо -съдете ЧЕЗ. За нанесени морални щети ако трябва и за 1 лв.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: polly_ev в Септември 16, 2008, 09:10:46 pm
писах на мейла...то е пълен абусрд и отговора им.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: elenaaleks в Септември 17, 2008, 07:39:34 am
i какъв им е отговорът? Защо пишете на е-майли? Зад компютъра вероятно седи някой, програмиран да отговаря стандартно. Пишете нормална жалба, на нормален лист, и я слагате в нормален плик и пращате препоръчано с обратна разписка до ДКЕВР  с копие до ЧЕЗ. Вижте какво ви е написал bakalin. Изровете този закон и цитирайте в тая жалба. Напишете и че ще ги съдите за нанесени морални щети и направени разходи ... ако искате да постигнете нещо, трябва да се постараете и то по правилния начин
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: polly_ev в Септември 17, 2008, 02:01:20 pm
ето отговорът на жалбата
\"В отговор на Ваше заявление с вх.номер 590087/28.08.2008г беше направена проверка на задълженията по партида с аб номер 2204113004,с.кленовик,при която се установи следното:
задължението по документ ДФ 301585/30.11.1999г е от непродадена ръчна разписка в единичен екземпляр,която се съхранява в архива на дружеството и е за м.10.2005г на стойност 180.83 лв
към посоченото неплатено задължение е начисляена лихва за забава и към 02.09.2008г общото неплатено задължение на партидата е в р-р 194.84 лв\"
честно казано аз нищо не разбрах,а баба ми още по-малко...за какви непродадени разписки пишат и как сметка за 09.08г ще се появи през 1999г
видях само от линка
http://info.cezelectro.bg/scripts/info.dll/details?m=1&nomer=3001069423&klon=6
че има платена сметка 08.2005,а после е показана директно за 11.05,но колкото и да гледам бележката за неплатените 180 лв
http://info.cezelectro.bg/scripts/info.dll/fakt?nomer=3001069423&itn=3001069423&t=5&klon=7&id=52853191
си пише,че е енергия за 11.1999г
не можем да ги съдим за морални щети,защото не и е спиран тока.
свързах се и с адвокат и завеждаме дело.
благодаря за съдействието на всички
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: bjork в Септември 21, 2008, 07:53:29 pm
polly-ev, vij tuk ili im se obadi

http://pravata.hit.bg/
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: polly_ev в Септември 22, 2008, 12:46:00 pm
много благодаря!
свързах се с човека,даде ми тел на адвокат занимаващ се само с дела с/у монополисти и сега ще се съдим
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: pharaon в Октомври 01, 2008, 02:35:19 am
Стрес, повишване на кръвно налягане, повишена опастност за здравословни проблеми - общо казано психически тормоз са си МОРАЛНИ ЩЕТИ!!! Повод имате... съдете ги! Имайте предивд, че дори данъците (нещо много сериозно и ДЪРЖАВНО) имат давност 5 г. камо ли някви си малоумници ЧЕЗ, ЕОН и други знайни и незнайни НЕК производни!
Титла: CEZ и тяхните такси
Публикувано от: itzo_popov в Януари 13, 2009, 12:27:31 pm
Сигнал

от Христо Иванов Попов, ЕГН 8105276622
гр.София, бул.Европа 2А


На 12.01.2009г., ми беше спрян тока за една неплатена сметка от месец декември 2008г.
За да ми бъде пуснат трябваше да заплатя за експресно пускане 80 лева / прилагам фактура/
Искрено Ви моля за съдействие, дали правомерно са ми взели тази сума за да ми пуснат тока.
С уважение: Христо Попов
Дата: 13.01.2009
гр.София
Титла: CEZ и тяхните такси
Публикувано от: mery_niki в Януари 13, 2009, 07:38:52 pm
На мен също ми спряха тока днес за една неплатена сметка
Как може без да предупредят да спрат
Титла: CEZ и тяхните такси
Публикувано от: itzo_popov в Януари 14, 2009, 11:24:53 am
Ами и аз това се чудя защото ние сме с камина и помпата ако спре ще гръмне и ще отнесе, аз съм с малко дете и представяте ли си колко безотговорно от тяхна страна.
А като ги попитах защо не са звънна ли на жена ми да я предопредят те ми отговориха, че нямат право да звънят на хората.ШАХ МАТ
Титла: CEZ и тяхните такси
Публикувано от: pharaon в Януари 14, 2009, 12:23:16 pm
Аз мисля, ЧЕ Е безотоговорно от твоя страна ако допуснеш неплащане, КОЕТО е предпоставка да ти спрат тока, ПРИ наличието на тези \"приятни\" последици!!!
Титла: CEZ и тяхните такси
Публикувано от: elenaaleks в Януари 14, 2009, 02:09:42 pm
pharaon: винаги може да възникне ситуация и да не можеш да си платиш - може да сте инвалид, който не може да излезе и плати навреме, или случайно да сте в болницата и да няма кой да помолите.  Спирането без предупреждение трябва да бъде наказано. Така е в Европа - ако едно дружество спре да тока без предупреждение, ще бъде глобено, но не с някакви си 50000Евро, а възможността да изгуби лиценза си е много голяма. Ако има доказана връзка между смъртта или нараняване на някой или повреда на имущество и липсата на ток - просто ви е бедна фантазията за колко кратко време ще свърши делото с ефективна присъда и/или огромна глоба. В момента във Великобритания почти не се практикува спиране на тока - мисля, че дружествата в България е редно да не превишават правата си и да започнат да се справят със задълженията си преди да започнат да сочат с пръст потребителите. Например ЕОН НЕ изпраща фактури на абонатите си от селата, въпреки, че по закон за задължени да го правят.
Титла: CEZ и тяхните такси
Публикувано от: еlenaalex2 в Януари 14, 2009, 02:39:55 pm
Ако в ЧЕЗ и ЕОН има на щат служители, които по щял ден да преследват неизрядните платци, за да им връчат писмено предупреждение, нали знаеш откъде ще дойдат заплатите им. Аз като изряден платец предпочитам да няма такива служители.
(Юридическа стойност имат само подписаните предизвестия, устните са по скоро приятелска услуга - а аз не съм голям приятел с ЕОН, нито пък те с мен.)

Всеки да си плаща сметките, ако пропусне - да се оправя.
Титла: CEZ и тяхните такси
Публикувано от: itzo_popov в Януари 14, 2009, 05:51:25 pm
Не че се оправдавам, но просто нямах възможност и все пак на всеки се случва, а и другото което е че ми се случва за първи път да не си платя навреме.Закъснението ми беше 5 дни, и все пак аз не мисля че бе редно да ми го спрат, имам комшии които не плщат с месеци а НЕ им го спират.
Титла: CEZ и тяхните такси
Публикувано от: mikile в Януари 14, 2009, 08:07:42 pm
И аз съм на мнението,че изрядни платци могат да закъснеят с плащане и заради това трябва да има предизвестие,а и най-малкото това е израз и на човечност,януари е. Спирането без предупреждение трябва да бъде наказано.ЧЕЗ,ЕОН,Топлофикация и новите им експерименти в последните месеци се позволяват благодарение на корумпираното и некадърно управление в държавата покровителствано от българския парламент.Законите за отнемане на лиценз се коват в парламента,но не и в нашия.В нашия се гласува как да не се срещнат с хората,който по-закон представляват.Пресен пример 19.12.2008г.
Титла: CEZ и тяхните такси
Публикувано от: polly_ev в Януари 15, 2009, 12:34:57 pm
Имам следния проблем с ЧЕЗ и искам да знам мога ли да ги осъдя.
Спират ми тока за неплатени 2 сметки.Плаща се сметката и такса от 80 лв за експресно пускане.Казват,че до 6 астрономически часа ше бъде пуснат.Плащането става в 14.00 часа,в 20.00 аз още нямам ток и се обадихме.Казаха,че в 20.00 няма кой да го пусне и да чакам утре.Да пусна жалба и ще ми върнат половината такса.
Искам да ги осъдя и ще си гоня правата до дупка
Титла: CEZ и тяхните такси
Публикувано от: itzo_popov в Януари 15, 2009, 09:06:55 pm
До колкото съм запознат, ЧЕЗ въобще не трябва да събират тези такси, но понеже и на мен се случи нещо подобно се поинтересувах и разбарах че ЧЕЗ съди държавата за това, че им отнемат правото да събират такси за включване на спрян ток от НАС простосмъртните и то колкото може повече.
Не редно това което са направили с теб, и според мен е редно да отидеш до министерстовото и да пуснеш жалба и да ти дадът входящ номер за да е сигурно че ще ти отговорят, приложи и оригинал на фактурата и поискай от техниците да ти се разпишат или дати дадът документ че са дошли на следващия ден.
Само така ще можеш да докажеш.
Надявам се да съм бил от полза
Титла: CEZ и тяхните такси
Публикувано от: bakalin в Януари 16, 2009, 04:33:58 pm
По-правилно е ЖАЛБАТА да се пусне до ДКЕВР с копие до ЧЕЗ.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: деси в Февруари 02, 2009, 10:57:26 am
Здравейте,
аз имам следния проблем и не знам към кого да се обърна.Нашето домакинство е към ЧЕЗ,през месец Октомври заплатих сметка за първо плащане-154лв,за месец Ноември същата сметка ,а изравнителната ми сметка доиде през м.Декември-517лв.До тук съм съгласна със сметките,тъй като се отопляваме на ток.Със съпруга ми решихме,че през Януари ще изключваме климатиците,който са три за по малка сметка,но когато слязох снощи да засека сметката ми за Януари по данните на електромера се оказа 636лв за един месец.Реално погледнато излиза,че при изключени климатици аз ще платя двойно по високи сметки,отколкото при денонощно включени за едно тримесечие.Ако някой може да ми даде съвет към кого да се обърна моля да ми каже.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: Cambodja в Февруари 02, 2009, 06:59:22 pm
Да не се е закачил някой към вашия електромер ? ? ?
Титла: Проблем с тарифи при ЧЕЗ
Публикувано от: valio33 в Февруари 04, 2009, 11:12:50 am
Здравейте имам следния проблем в края на миналата година декември 2008 по време на празниците реших да си засичам електромера за да видя колко изразходвам по време на празниците и тогава разбрах, че тарифите за дневна и нощна се сменят в различен период от дадения от ЧЕЗ а именно дневна от 6.00 до 22.00 и нощна от 22.00 до 6.00 в единия случай нощната ми се беше включила в 16.00 а в друг случай в 4.00 или 5.00 някъде там. Писах на ЧЕЗ и те ми казаха че ще бъде направена проверка но вече почти месец няма отговор от тях а и тарифите продължават да се сменят във време различно от зададеното. Какво трябва да се направи в този случай?
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: Ужас в Април 22, 2009, 09:47:09 pm
ЧЕЗ постепенно ще наслага такива електромери на всичките потребители, до като се намери власт да ги прогони далеч зад пределите и на България.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: Cambodja в Април 23, 2009, 10:54:02 am
Въпросът е защо е на майната си ? Особено по кварталите на София от типа на Мрамор и Житен още преди 5-6 г. ги смениха. Дали бяха вече ЧЕЗ или енергото още се водеше. Има резон, но въпросът е защо толкова са го забили. Най-нормално е електромера да е пред къщата ти.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: DDP в Май 14, 2009, 04:48:01 pm
Здравейте!
Имам уникален проблем. Преди година закупих сграда с прилежащ имот. В имота имам съществуващ трафопост. Някога сгрдата е била захранена именно от него, в последствие от там са захранени и други хора.  От ЧЕЗ ми обясняват, как за да ме присъединят трябвало да изградя нов, защото стария бил с неустановена собственост и те нямали право по закон да ме присъединят от там.!?!? Трафопоста дори съществува на скиацата на дворното място.
Може ли някой да ми помогне или да каже поне, къде мога да прочета този идиотски закон?

p.s. По груби сметки един нов трафопост струва около 100 000 лв.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: kosta9999 в Юни 03, 2009, 02:13:55 am
Подмяната на електромерите с нови, собственост на електро разпределителните дружества в старите ел . табла намиращи се в общите части на кооперациите е незаконно да не кажа престъпно, общите части както и ел. таблата са собственост на  собствениците на апартаменти в проценти съответстващи с квадратурата на апартаментите и, които са включени в данъчните оценки и за които всеки собственик плаща данък сгради и такса смет и, които при покупката на апартамента са включени в цената /купувате еди колкоси кв. м. апартамент с ОБЩИТЕ ЧАСТИ които варират от 7-8 до някога и над 20 % от квадратурата за която сте заплатили/  общите части не са паднали от небето  Вие сте ги платили. И идват господа чужденцоте на които нашите любими и продажни управници са ни наг...ли и вместо да спазват законите и конституциата започват да се гаврят с нас и се самонастаняват в НАША СОБСТВЕНОСТ, като нарушават  ВИЖТЕ КАКВО !!!
 
  Закон за енергетиката
Чл. 120.
(1) Електрическата енергия, използвана от потребителите, се измерва със средства за търговско измерване - собственост на преносното или на съответното разпределително предприятие, разположени до или на границата на имота на потребителя.

                      !!!Границите на нашите общи части са ВЪНШНИТЕ СТЕНИ на сградата.


КОНСТИТУЦИЯ
Глава първа
ОСНОВНИ НАЧАЛА
 Чл. 5.
(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
(3) Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му.
(4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.
(5) Всички нормативни актове се публикуват. Те влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок.
 Чл. 17.
(1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.
(2) Собствеността е частна и публична.
(3) Частната собственост е неприкосновена.
(4) Режимът на обектите на държавната и общинската собственост се определя със закон.
(5) Принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон при условие, че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение.
 Обаче на нашите богопомазани НЕ ИМ ДРЕМЕ и си затварят очите вместо да им издърпат ушите, ЕХО ГОСПОДА ЧУЖДЕНЦИ  НАРУШАВАТЕ  КОНСТИТУЦИЯ И ЗАКОНИ, ИМАЛИ СМЕ ГИ ПО РАНО ОТ ВАС ама пусто не може да случиме на УПРАВНИЦИ.

   И друго, дайте да изгоним натрапниците от имотите ни, а за срока през който са ползвали наша собственост /ел. таблата ни и общите  части/ да си ПЛАТЯТ НАЕМ. всеки може да подаде жалба до комисията за защита на потребителите за самоуправство, нарушаване Закон за енергетиката на  КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ и ползване на чужда сибственост без да заплащат наем за това.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: Juddi в Юни 11, 2009, 10:38:12 pm
Здравейте,
Аз съм в нова сграда и имам партида от декември 2008.
имам съмнения за надвишена сметка. За едностайно жилище, в което се прибираме само вечер имам за това тримесечие от 27.02.2009 до 27.05.2009 сметка 203.50( за 1472
kWh) + 2 междинни от 13 лв. средно това е близо 80 лв месечно. Отопляхме се на ток но само през март. Не готвя често, нямам пералня. Остават бойлера, хладилника,телевизора и компютъра. За Миналото тримесечие потреблението ми беше 1355kWh, т.е няма голяма разлика, а разликата в моето потребление е огромна - 2 месеца без радиатор.

Искам да подам жалба. До кого да я адресирам? Какво основание да напиша. Има ли смисъл да изпращам и до ДКЕВР. Мерси!! Ако някой е имал същия проблем да ми пише какво е направил той.
Титла: ЧЕЗ - неполучаване на фактури
Публикувано от: djogleva в Юни 26, 2009, 11:51:48 am
Здравейте. От известно време не получаваме фактурите си от ЧЕЗ. Писах им и след поредното ми напомняне, когато отговориха, директно ни излъгаха, че, видите ли, фактурите се поставят в кутията... И после какво - сигурно се изпаряват! С две думи ти казват \"Майната ти, не ни интересува, оправяйте се!\"  Копирам основните моменти от кореспонденцията, която до момента не е дала резултат! Само да поясня, става дума за фирма.

ПЪРВИЯТ СИГНАЛ ОТ МОЯ СТРАНА:
Sent: Tuesday, March 24, 2009 12:34 PM  
Здравейте. Не сме получили фактурата за м. 02.2009 г., но по справка от сайта сме извършили плащането. Моля да изпратите фактурата на адрес.... Благодарим предварително. Подпис.....

ОТГОВОР:
Sent: Thursday, March 26, 2009 9:00 AM
Уважаема госпожо, Услугата „дубликат на фактура”, може да се заявява и удостоверява с оригинала само и единствено в Центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ България. От съображение за защита на личните данни на клиентите при заявяването на услуги към дружеството е необходимо заявителя да удостовери/ уточни лично правото си като представляващо фирмата лице /МОЛ/ или упълномощен негов представител в присъствието на служител на ЧЕЗ България. Към момента по електронен път може да Ви бъде изпратена справка за посочена фактура, каквато можете да извършите и от интернет страницата http://www.cez.bg.
С най-добри пожелания! Дирекция „Обслужване на клиенти”ЧЕЗ България

МЕО ПИСМО №2:
Sent: Thursday, April 30, 2009 11:37 AM
Здравейте отново. След като преди време ви писах, че не сме получили фактура за м. 02.2009, сега се налага да ви уведомя, че за м. 03.2009 такава също не е пристигнала. Според вашето писмо, „Услугата „дубликат на фактура”, може да се заявява и удостоверява с оригинала само и единствено в Центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ България”. Не смятам, че е нормално всеки месец да посещаваме ваш офис за да изискваме фактура. За сведение, няма промяна в адреса ни, нито в данните на фирмата. Моля да вземете мерки относно своевременното изпращане и получаване на фактурата. С поздрав....

ОТГОВОР НА ЧЕЗ №2
Sent: Thursday, April 30, 2009 5:24 PM
Здравейте, В отговор на Вашето писмо, получено по електронната поща, бихме искали да Ви уведомим следното: Подаденият от Вас сигнал е насочен с Вх.№......../30.04.2009г. към съответния отдел за извършване на проверка по случая и предприемане на необходимите действия. С най-добри пожелания....

МЕО ПИСМО №2:
Sent: Friday, June 19, 2009 12:33 PM
Subject: ЖАЛБА относно липсваща фактура
Здравейте.Налага се отново да се обърна към вас за да ви информирам, че развитие по случая с непристигащите фактури на фирма..... няма. Както ни уведомихте, подаденият от нас сигнал е регистриран с входящ номер с дата 30.04.2009 г., но до момента няма отговор от ваша страна или от страна на куриерската служба защо се е стигнало до такъв проблем. Това е абсурдно. Пак подчертавам, няма промяна в адреса ни, нито в данните на фирмата, нито е сменено името на улицата. Пощенската кутия е там, където винаги е била – отвън на фасадата, надписана, и няма заключена врата, която би възпрепятствала поставянето на фактурата в нея. Излишно е да ви уведомявам, че без подобен документ не можем да осчетоводим извършените в срок плащания към вас. Намирайки се в 21-ви век, смятам, че е абсолютно нормално, да не кажа задължително, да улеснявате клиентите си максимално, като им предоставите възможността да изискват и получават дубликат от фактурите си заявявайки го дистанционно. Още повече, че вината е у вас, респективно у куриерската служба, която отговаря за доставката им. При ежемесечно посещение на ваш офис, разходите и безсмислено изгубеното за това време са само за наша сметка, нали така? Надявам се, че след като настоящото уведомление е насочено като „Жалба”, ще спазите законовия срок, в който трябва да получим отговор.  Ситуацията вече излиза от рамките на приемливото и е необходимо да вземете мерки за получаване на задоволителен резултат от тези писания. С поздрав.....

Продължава...
Титла: ЧЕЗ - неполучаване на фактури
Публикувано от: djogleva в Юни 26, 2009, 11:52:11 am
... Продължение

ОТГОВОР НА ЧЕЗ №3
Уважаема  госпожо, Относно Ваше запитване постъпило на e- mail: zaklienta@cez.bg , Ви информираме, че по подаденият сигнал с вх.№...., се извърши КОНКРЕТНА ПРОВЕРКА* (иначе какво - не правят проверки, а си отговарят по default :-) ). Един от основните приоритети на дружествата ЧЕЗ в България е ПОВИШАВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ОБСЛУЖВАНЕ НА СВОИТЕ КЛИЕНТИ. Важен елемент в това отношение е осигуряването на навременна информация за потребителите относно дължими от тях суми за консумирана електрическа енергия. За целта ползваме различни средства за осведомяване, включително и чрез изпращане на писмено съобщение до всеки потребител на посочения от него адрес. Бихме искали да Ви уведомим, че СЛЕД ПРОВЕДЕН КОНКУРС, „ЧЕЗ България” ЕАД избра специализирана фирма за отпечатване, пликоване и разнос за изпълнител на куриерските услуги на дружеството и ПО ВСЕКИ ВЪЗНИКНАЛ ПРОБЛЕМ или лошо качество на услугите, СЪОТВЕТНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ПРЕДПРИЕМАТ НЕОБХОДИМИТЕ ДЕЙСТВИЯ, относно решаването на проблеми нарушаващи договореността с фирма изпълнител.

СЛЕД ИЗВЪРШЕНА ПРОВЕРКА ОТ СТРАНА НА КУРИЕРСКАТА ФИРМА И СЛУЖИТЕЛИ НА ДРУЖЕСТВОТО Е УСТАНОВЕНО, ЧЕ ИЗВЕСТИЯТА ЗА МЕСЕЧНИ ФАКТУРИ СЕ АДРЕСИРАТ КОРЕКТНО И ВЯРНО, ФАКТУРАТА Е ДОСТАВЕНА В ПОЩЕНСКАТА КУТИЯ.

ЧЕЗ България предлага и други алтернативни начини за предоставяне на информация....\" дрън-дрън, нататък обясняват как да получиш информация за дължими суми, нещо което съм ги уведомила, че знаем как става, защото извършваме плащанията в срок. * -  Главните букви са от мен, подчертавам абсурдните им приказки :)

Накратко, проблемът не е решен, на ЧЕЗ им \"дреме на шапката\", защото, ако наистина искаха да оправят нещата, щяха наистина да разберат защо куриерската фирма не доставя фактурите и наистина да се погрижат да удовлетворят клиента си, който не иска нищо ненормално. И проблемът е само с тези хубостници! Всички други писма си пристигат в пощенската кутия и си остават там докато ние собственоръчно не ги вземем от нея :)

Сега седя и умувам какво да направя по-нататък... :)
Титла: ЧЕЗ - неполучаване на фактури
Публикувано от: еlenaalex2 в Юни 26, 2009, 09:42:35 pm
Освен по пощата, което е голямо удобство, е възможно фактурите да се получават на ръка, в счетоводството на ЕРПр. Поне така беше единствено възможно доскоро при ЕОН. (За \"високоорганизираните\" германци с по 6000 - 7000 ЕУР заплата от нашите джобове, месечна - нямам пред вид годишна - имам също доста забележки, но няма да ги пускам сега, защото няма да ми стигне времето - ако започна, ще пиша поне 1 час !!! ПЛЪХОВЕТЕ ЛАПАЧИ !!).

Предполагам, че за това е достатъчно да пуснете молба - жалба и не забравяйте винаги да си искате номерче с печат и дата. Формално погледнато, ЕРПр не са длъжни да доставят фактурите на адрес, а и след всичките преименувания на улици последните 20 год. пощальоните не знаят кое къде е ..., някои входове са заключени и през деня и когато пощальоните позвънят, хората мислят, че някой ще пуска безплатни листовки или ще събира по вратите пари за поредното \"болно\"  \"дете\".


Редактирам обаче:
след прочитане реших обективно, че ЧЕЗ, ЕОН и др, лапачи не са виновни, а този който им даде баницата - да се арестуват и осъдят на 30 год. чукане на камъни: Ал. Божков, Ив. Костов, Р. Овч. и всички други ПЛЪХОВЕ ЛАПАЧИ !!!
(ако някой се чувства неспоменат - да се допълни ).
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: vesss в Август 06, 2009, 09:29:21 am
Здравейте,
Живея в нова сграда в която електромерите за общите нужди /  стълбищно осветление; асансьор и др./ не са регистрирани.
След разговори с ЧЕЗ получих отговор, че единствения начин е: да се регистрират на физическо лице - собственик на имот в сградата.
Никой от съкооператорите не желае да поеме този риск: (какво ще се случи с лицето поемащо тази натрапена отговорност, ако дори един не си плати за общите нужди?)
Как така Чез са пуснали ток - без да е открита партида и няма регистрирани електромери за общи нужди почти 1 година

Ако някой може да посочи законово основание; правилник за прилагаме на закон или каквото и да е - Моля нека отговори.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: jivche в Септември 24, 2009, 02:44:36 pm
Здравейте и от мен.

Някой сблъсквал ли се е с проблема, непрекъснато да му спират тока, през ден, през два или пък всеки ден за неустановено време (става въпрос за летните месеци), или пък няколко дни по ред като по часовник в един и същи час. Обикновено спирането става или около 14.00 или около 23.30часа (вече съжалявам, че не си водя точна статистика).

Живея и работя в гр.София, кв.\"Изток\" и за нас това е ежедневие!
След всяко спиране на тока подавам сигнал по телефона, отговора винаги е един и същ, имаме авария.
Питам се аз, след като е авария, защо не се случва в най-натовареното време - вечер, когато всички се прибираме от работа, и започваме да консумираме ел. енергия. Дори когато спряха парното през зимата и всички се отоплявахме на ток, аварии нямаше!!!
Един ден бях много ядосана и звънях на ЧЕЗ няколко пъти, тъй като повече от един час нямахме ток, а и през целия ден, ту го имаше, ту НЕ. Накрая едната операторка в Call Center-a не издържа и каза \"Ами госпожо много строите!\" (с подтекст: \"включваме нови кооперации\"). Аз естествено запитах, не може ли за това нещо да се направи един график, и хората да бъдат уведомявани?! Отговора беше, \"Подайте оплакване в Центъра за обслужване на клиенти\", където аз лично съм опитвала и мога да кажа, че там клиентите по всякаквъ начин биват възпрепятствани, да направят подобно нещо (това е друга и много дълга тема).
Накрая \"за капак\", точно в края на месец август 2009г., след многото изприказвани приказки по медиите, за това как ЧЕЗ не бива да спира тока на абонатите, заради една неплатена сметка през отпускарския сезон, ЧЕЗ прекъсна тока на половината редовни платци в квартала, защото били забавили плащането на последната си сметка с няколко дни (тук искам да вметна, че спираха тока и на хора, които частично са я били платили, а в цетъра за обслужване на клиенти беше пълно с недоволни клиенти, на които им беше спрян тока и им се взимаха пари за допълнително включване).

Когато тока при нас спре, нямаме нито кабелна, нито интернет, отгоре на всичкото и един от малкото ни големи магазини \"Фантастико\", затваря врати до пускането на ел. захранването!!!

МОЛЯ, дайте идея, как може да се противодейства на тези своеволия на монополиста ЧЕЗ.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: klientka в Ноември 09, 2009, 08:53:51 pm
Здравейте! Проблема ми е,че получих сметката от ЧЕЗ за тримесечието и тя е 680лв. При положение,че за цялата година до сега /сметнах сумите от януари до наст.момент./ съм изразходвала половината от тази сума е невъзможно за три месеца да изразходвам толкова енергия.Имам бойлер,пералня и фризер.Плащала съм по 30 лв. на месец. Проблема е,че показателите на електромера са същите,които ЧЕЗ отчита? Към кого да се обърна и какъв е проблема. Абсурдно е да съм изразходвала тази ел.енергия.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: Cambodja в Ноември 10, 2009, 10:41:20 am
Лоша работа щом на електромера са такива както са описани. Да не се е закачил някой за вашия ток?
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: klientka в Ноември 11, 2009, 08:39:26 am
Не. не се е закачил никой, дори през периода от август 2008 до 06.02.2009г. ЧЕЗ не ни пращаха фактури, при запитване до тях отговориха,че имали да ни дават още 2 лева. :)След това е плащано редовно,а сега излиза че за 3 месеца съм изразходвала двойно повече отколкото за цяла година.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: Cambodja в Ноември 13, 2009, 10:59:48 am
Е след като не сте ползвали толкова ток, а електромера показва, че сте, значи проблема ще да е в него. А дали се е закачил някой, дали е скапан електромера друга тема. Моя се нулираше. И на още едно 10-ина ап. във входа.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: ita в Ноември 13, 2009, 01:49:38 pm
Здравейте, имам следният проблем.
Преди 6 месеца едни момчета на Еон (компанията няма голямо значение) идват във входа и сменят няколко електромера. Моят в последствие се оказва един от сменените, но никой не ми съобщава защо, нямам протокол за уведмяване, че съм със сменен електромер и така, преди няколко дни отивам да си плащам сметката и се оказа, че трябва да плащам веднъж 700 лв. и после още 600 лв., които не се знае точно за какво са. Служителката ме пита нямам ли протокол за сменен електромер и след моя отрицателен отговор ми казаха да пусна жалба (искане).
Ако някой може да ми каже как точно да я формулирам за да има някаккъв смисъл от нея ще бъда много благодарен.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: Cambodja в Ноември 13, 2009, 10:31:40 pm
Свободен текст ако нямат формуляр.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: ita в Ноември 14, 2009, 08:09:18 pm
имат формуляр който изглежда така ...име, адрес ....
Искане за :
.................
.................
именно за това се чудя как да го формулирам така че да има най-голяма тежест.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: avram в Ноември 17, 2009, 02:44:12 pm
Ами от къде си сигурен/на че са от ЕОН изобщо?
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: klientka в Декември 02, 2009, 12:22:22 pm
ЧЕЗ ми отговориха, че електромера показвал същите данни,както във фактурата. Те откриха Америка,а аз това го знаех. Някой знае ли,колко струва независимата експертиза и имат ли право да ми прекъснат тока,след като съм в процедура на търсене на истината? :)
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: Cambodja в Декември 02, 2009, 12:50:44 pm
Е нали го приеха, че докато се оспорва сметка Х плащаш следващите и си имаш ток, т.е. докато оспорваш си имаш ток.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: klientka в Декември 02, 2009, 02:23:12 pm
Мерси за информацията. Току що се изръсих 75.00лв. за експертизата. Сега ,както беше по рекламата на бира
\" седим и чакаме\".
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: Cambodja в Декември 02, 2009, 05:59:55 pm
Хехехехе, е тия абдали и като Софийска вода значи. Ония искат 280 лв за проверка и ако е основателна ти връщали парите. Явно и тия така. Чиста проба на тирания от ново поколение. Сметките са такива, че в общи линии не остава за маро и така всеки с наведената глава. А това, че имали гарантирана държавна печалба никой нищо не казва.
Титла: Електроснабдяване? Спиране на тока...
Публикувано от: eon в Януари 22, 2010, 11:28:54 am
iskam i az da pitam kam koida se obarna nesami spirali toka a ot men se iziskva da zaplata sumata 19 lv za puskane kade da se opa4a rali_robi@abv.bg za eon stava vapros
Титла: Електроснабдяване? Спиране на тока...
Публикувано от: Jordanovabs в Февруари 16, 2010, 11:21:30 pm
Здравейте!Живея в гр.Бургас и като всеки средностатистически българин си плащам задълженията АБСОЛЮТНО редовно.През 2008г.от токов удар ни изгоря компресора на хладилник ,на който  беше изтекле гаранцията преди няколко дни-платихме си без да искаме някой от ЕВН да ни го плати.Тази година на 14.01.в порядъка около 11-11:30 часа отново при токов удар изгоря компресора   на няма и 3 годишен климатик.Този път отидох в ЕВН и подадох жалба ,въпреки че трябваше да съм сигурна че това е моята дума срещу тяхната.На 27.01 у дома дойде г-н Янчо Тюфекчиев и направи констативен протокол в който описа ,че инсталацията ни е в добро състояние(тя цялата е абсолютно подменена преди няколко години) и че има изгорял климатик.При разговора с него той ни убеди ,че това е крайната фаза и че с неговото посещение това значи ,че ЕВН ще ни платят щетите и веднага може да викаме майстор да ни смени компресора.Но аз реших тогава  да проверя точно каква е процерурата .На 02.02.2010г.бях много приятно изненадана от едно писмо в което пише ,че ЕВН не са констатирали токов удар и за това жалбата ни е отхвърлена....Някой ако има идея какво да направя ,моля да ми даде съвет!Защото ми писна да ме правят на най-големия балама в тази държава.Аз сигурно никога нямаше да пусна тази жалба ако по време на токовия удар не си бях в къщи.
Титла: Електроснабдяване? Спиране на тока...
Публикувано от: arman в Февруари 21, 2010, 10:59:59 pm
Zdravei te ,kazvam se Uliqn Isaev karamfilov ,jiveq v razgradska oblast ,obshtina loznica dnes okolo 7 piti spira toka .bihteli mi kazali kade to4no trqbva da podam jalba .Naskoro po novinite gledah 4e ako v ramkite n a1 den spre toka za pove4e ot 5 pati smetkata za elektro energiq za vaprosniq mesec ne se plashta ako tova e taka bihte li mi pomognali da si tarsq pravata kato me opatite to4no kade da otida ..........................................
                                                                                                                                                                                                                                            Blagodarq
Титла: Електроснабдяване? Спиране на тока...
Публикувано от: batilcho в Февруари 22, 2010, 12:59:10 am
воги какво като пишеш до ДКЕВР да не мислиш че някой ще си мръдне пръста
ето ти и малко допълнителна информация
живея в град в който 90% от потребителите на електроенергия не получават писмо колко ел.енергия са израсходвали за месеца, ако не платят в пощата до определената от ЕВН дата на \"потребителите\", им прекъсват тока без уведомление без предупреждение просто ейтака,
това как ти се струва,
и можеш ли да ми обясниш каква е разликата между това да не си знаеш правата и да няма кой да накаже злосторниците и това да си знаеш правата и пак да няма кой да накаже злосторниците
че нещо не виждам разлика
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: vanq.v в Февруари 23, 2010, 10:54:35 pm
Здравейте, от 1 година ми идват сметки за ток над 2500лв, писах молби и жалби, нищо не помогна.Заплатих отново няколко пъти сметки по 2500лв, след което платих такса да ми свалят електромера за да му направят експертиза, това става 06.2009г,и проверката трябваше да трае 3месеца и престанах да плащам сметките за ток.След това през септември 2009г ми спряха тока, ок аз отново не го платих и се изнесох от вкъщи за да видя дали пак ще имам такива сметки.Сагата продължава декември  и то на 30.12.2009г ми идва сметка 1500лв, а тока ми е спрян от септември.Отивам в един тях клон и там нелюбезните им служителки, който са некомпетентни, ми казват че не било възможно, от там отивам в метрологията (там ме пратиха) и жената ми обяснява че още не е започнала експертизата, тези от месец 06 ги проверяват през февруари, а днес пак проверявам по интернет сметките и какво да видя още една сметка за 900лв.
Моля Ви дай те ми съвет, защото вече не знам какво да правя
Благодаря Ви предварително
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: victor_gapa в Февруари 27, 2010, 08:44:24 pm
При досегашното тримесечно отчитане съм плащал сметки от порядъка на 700-800 лв. за тримесечие, но за м. февруари ми дойде сметка 522 лв. при намален отчетен период и намалено потребление. Какви са процедурите по обжалване на така калкулираната сметка?
Титла: ЧЕЗ иска чрез съда вече платени суми...
Публикувано от: Valen в Май 25, 2010, 04:43:39 pm
Проблемът е следният: на 12 ноември 2009 са платени 2 сметки за ток в размер над 350 лв.Не знам как отчита системата постъпилите плащания,но през март ми дойде от съда съобщение,че ЧЕЗ са завели дело против мен за неплатени 2 сметки.Явих се на дело на 19 май,след като при възражението,подадено в срок приложих копие на фактурите,удостоверяващи плащането.От ЧЕЗ си бяха оттеглили иска,но настояваха да платя разноските по делото/хонорар на адвокат и пр./.Отказах устно.Сега очаквам решението на съда.Въпросът ми е имам ли право на обезщетение от ЧЕЗ за нанесен психически тормоз и за неправомерни обвинения?
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: klientka в Юли 20, 2010, 11:12:06 am
Днес получих писмо,че електромера е изряден. Даден е на експертиза м.ноември 2009. През цялото това време върху сумата, която обжалвам /680/ лв. тече лихва. Срока за проверка 8 месеца ли е? Не си струва да правите жалби  ще ви одерат кожата и ще изкарат,че те са прави. Аз толкова пари не плащам за цяла година. Не виждат ли какво ми е потреблението през всичките месеци? Ако имате много надвишена сметка,не правете моята грешка,а се допитайте как да направи и електромера късо и да гръмне. После обжалвайте сумата. Скапана компания ,ама като търпим всичко,полага ни се. Сега трябва и лихви да плащам. Търсете друг начин за спасение,а не по закон както направих аз. :(
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: klientka в Юли 20, 2010, 11:13:58 am
Днес получих писмо,че електромера е изряден. Даден е на експертиза м.ноември 2009. През цялото това време върху сумата, която обжалвам /680/ лв. тече лихва. Срока за проверка 8 месеца ли е? Не си струва да правите жалби ще ви одерат кожата и ще изкарат,че те са прави. Аз толкова пари не плащам за цяла година. Не виждат ли какво ми е потреблението през всичките месеци? Ако имате много надвишена сметка,не правете моята грешка,а се допитайте как да направи и електромера късо и да гръмне. После обжалвайте сумата. Скапана компания ,ама като търпим всичко,полага ни се. Сега трябва и лихви да плащам. Търсете друг начин за спасение,а не по закон както направих аз. :(
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: vania59 в Октомври 08, 2010, 10:26:20 am
Някой в тая държава ще обърне ли внимание на кражбите на господата от Топлофикация, ЧЕЗ и Софийска вода. От ден на ден стават все по- нагли в сметките, не им пука за хората, които едвам свързват двата края и гладуват за да пълнят джобовете на тия мизерници.  ДОКОГА ще ги търпим ?
Титла: ИЗМАМА НА ЧЕЗ
Публикувано от: bcgb в Октомври 11, 2010, 09:52:04 am
ИЗМАМА НА ЧЕЗ
Фондация в обществена полза  „Брадърхуд Черити Груп – България”
УСТАНОВЕНО НАПРЕЖЕНИЕ / 62волта / В ИНСТАЛАЦИЯ  НА КЪЩА ПРИ ИЗКЛЮЧЕНО ЗАХРАНВАНЕ!!!
Начина да проверите и при всички Вас дали имате същия проблем и ПЛАЩАТЕ ВИСОКИ СМЕТКИ НА ЧЕЗ-България е само ако е изключен вътрешния прекъсвач след електромера Ви  / или да са Ви изключили/ и УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ ДА Е ВКЛЮЧЕНО!!!
Въпреки, че външно не се вижда /установява/ връзка,  между захранването на електромера и уличната лампа, то явно има възможност в ел. таблото  за скрита такава, което води до отчитане на консумацията на крушката на стълба и от Вашия електромер !
Васил Коцев
За проблеми и нарушения с при Вас: bcgb@abv.bg
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: Dim в Декември 06, 2010, 11:16:14 am
Здравейте,
От 2007 се нанесох в ново жилище и от тогава при една и съща консумация сметките ми всяка година за един и същи месеци се променят в прогресия.
Например за:
 - 2.2007 - беше 48.00 лв , за
 - 2.2008 вече 90.00 лв , за
 - 2.2009 - вече е 140.00 лв и за
 - 2.2010 - 280.00 лв. Не смея да мисля колко би могла да е тази година. Смятах правих проверки записвах си данни сутрин вечер и нямам друго обяснение освен, че електромера не отчита правилно. Сега мисля да си сложа и контролен електромер в апартамента. Чух, че когато във входа имало \"пипнати\" електромери разликата от сбора на показанията на елекромерите и главния се разпределя на всички абонати във входа. Дали е така? Как мога да предизвикам проверка на електромерите.
Живея във Варна и съм абонат на ЕОН
Поздрави
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: dalaver3 в Декември 19, 2010, 02:57:26 pm
Честно казано не съм чувал да има общ(главен) електромер, както е при водомерите за които ВИКато си е измислило един термин "недобор" и си събират каквито пари си искат за разликата между личните и общия водомер.
А за ЕОН, отговарят ли показанията на ел.мера с тези от фактурите(касовите бележки). Ако не, искайте проверка на електромера и калибриране заради неверни показания.

Поздрави
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: kaufer в Декември 20, 2010, 02:52:45 pm
Пуснете заявление. Да проверят изправността на електромера.При ЕОН в срок от 7 дни след като ги уведомите писменно, че има проблем със средството за търговско измерване се извършва проверка.Може да поискате и метрологична проверка . Ако се установи, че мери точно плаща потребителят, ако има отклонения - плаща дружеството. При еднакво потребление както твърдите, разликата в цената е .....
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: fifi76 в Януари 29, 2011, 05:48:05 pm
Ако се съмняваш дали електромерът отчита в необходимия клас на точност монтажът на контролен електромер ми се струва най- сложното и скъпо нещо, което можеш да направиш.
Други варианти са: проверка с еталон от ЕРП-то (платена е), проверка в независима метрологична лаборатория (плаща се за демонтаж на електромера и таксата в метрологията). Ако проверката покаже неточно отчитане в твой минус, ЕРП-то ти връща парите за проверката и коригира сметката.

Това за \"пипнатите\" електромери и разпределяне по сметките на останалите не е вярно.
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: fifi76 в Януари 29, 2011, 05:52:21 pm
Смесвате малко \"съмнявам се, че електромера не мери вярно\" и \"съмнявам се, че отчетника ме е надписал\".
Най- лесния начин да проверите дали са ви надписали киловати е да си видите показанията от последната фактура и на коя дата са засечени, после да погледнете електромера с какви показания е в момента. Ако показанията в момента са по- ниски от тези на ф-рата - ясно е,че сте надчетен.
Титла: ЧЕЗ ИМА ЗАГУБИ ОТ НЕДОБРОСЪВЕСТНИ СОБСТВЕНИ КАДРИ - НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ТОВА!
Публикувано от: shefebg в Февруари 01, 2011, 06:37:16 pm
ЧЕЗ ИМА ЗАГУБИ ОТ НЕДОБРОСЪВЕСТНИ СОБСТВЕНИ КАДРИ - ВСИЧКИ НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗАЩО И ДОКОГА?
КОНКРЕТЕН СИГНАЛ: На 28.01.2011 г. в Червен бряг ул.\\Тома Петков\\ - 2 бл. 4 вх. В бяха сменени всички електромери под предлог че периодично това се налага. ОК. От този момент част от електромерите във входа работят на нощна тарифа NON STOP!? Това не може да го направи обикновение потребител без прякото участие на съответните специалисти на ЧЕЗ. ЕВАЛА на кадрите на ЧЕЗ сложиха електромери с големи цифри и всеки от далеч може да види какво става. Наистина КАКВО СТАВА? Кадрите на ЧЕЗ умишлено облагодетелстват роднини близки и познати вкарват ЧЕЗ в загуби но НИЕ ДОБРОСЪВЕСТНИТЕ ПЛАТЦИ ПЛАЩАМЕ тези загуби. ЗАЩО никой не контролира тази дейност защо ЧЕЗ не си контролира дейността на кадрите? Защо часовниците за превключване на тарифите не са пломбирани и заключени всеки ги настройва според работното си време. Само в нашия вход са няколко КРАЖБИТЕ колко ли са в целия град а в рамките на региона на ЧЕЗ? ИЗВИНЕТЕ НО АЗ ЛИ СЪМ ГЛУПАКЪТ?
Титла: ЧЕЗ ИМА ЗАГУБИ ОТ НЕДОБРОСЪВЕСТНИ СОБСТВЕНИ КАДРИ - НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ТОВА!
Публикувано от: BeTaTesTeR в Февруари 01, 2011, 09:26:39 pm
Нещо те е ударила параноята,пий един амидофен и се наспи хубаво.
Титла: ЧЕЗ ИМА ЗАГУБИ ОТ НЕДОБРОСЪВЕСТНИ СОБСТВЕНИ КАДРИ - НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ТОВА!
Публикувано от: Veselin в Февруари 01, 2011, 11:30:00 pm
Преди десетина години получих сбъркана сметка в резултат на която трябваше да платя потреблението на ел. енергия на близко до дома ми предприятие. От известно време от енергото много често подменят електромерите, не знам защо (преди две години беше черен, после стана бял, преди няколко дни забелязах, че са го сменили на червен). И каква е тази практика, като партизани, какво като са техни електромерите не е ли редно при профилактика клиентите да се предупредят. Преди сме карали с един електромер по 30-40 години сега ги сменят често... А и сметките ми бяха някакви си 2- 3 лв. ама сега атомната централа не може да ми насмогне. Случайно преди няколко дни чух от съседна маса в кафене си говореха служителки на НЕК. –\"Шефа ни спусна заповед да надписваме сметките на абонатите с по 300kW.h/ месец!\"
Титла: ЧЕЗ ИМА ЗАГУБИ ОТ НЕДОБРОСЪВЕСТНИ СОБСТВЕНИ КАДРИ - НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ТОВА!
Публикувано от: mmaarriiaannaa в Февруари 02, 2011, 12:27:49 pm
molq nqkoi da mi pomogne kum koga da se oburna smetkata za tok redovno si  q pla6tame  megdu 140 do 150 lv minaliq mesec be6e drasti4no povi6ena 201 lv a za dekemvri polu4ikme 4estitka 468 lv molq da mi pomognete!!!!!!
Титла: ЧЕЗ ИМА ЗАГУБИ ОТ НЕДОБРОСЪВЕСТНИ СОБСТВЕНИ КАДРИ - НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ТОВА!
Публикувано от: Вечно съм Няващсе в Февруари 02, 2011, 03:31:08 pm
А колко kWh сте потребили ?
Не може някой да каже - ,,Помощ, в магазина ми поискаха 12,50 лв.,,
Трябва да каже какво е купил - нали така ?

(От техническа гледна точка е много просто всеки да си засече потреблението на ток - на електромера! Още повече, че при повреда на електромера или нарушено отчитане грешките са почти винаги в полза на потребителя - тъй като електромерът започва да се върти по-бавно или не се върти. Поради това вестникарски заглавия от рода на  
,,Ел-доставчикът ни цака с повредени електромери,,  не са коректни.)

Съвсем друго е с телефонните разговори. Там нямаме брояч в къщи и тел.компаниите са напълно свободни да си правят свободни съчинения - никой не може да провери. (Извинение - има електронни разпечатки на М-тел в интернет)
Титла: ЧЕЗ ИМА ЗАГУБИ ОТ НЕДОБРОСЪВЕСТНИ СОБСТВЕНИ КАДРИ - НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ТОВА!
Публикувано от: Veselin в Февруари 03, 2011, 12:14:05 am
Вечно съм Няващсе
Да лесно може да се изчисли. Ако имате стар електромер може да го монтирате, като контролен, по който най-лесно и навреме ще разберете дали Ви мамят. Ако пък не разполагате с такъв ето и някой прости сметки. На всеки електроуред има табелка, на която е означена консумацията на час.
Например 3kW/h за бойлер.
Ако зимно време се включва по 2 часа на ден. 30 дни в месеца.
Това прави точно 180kW месечно.  

Телевизор 28W х 4 ч. х 30 дни= 3,360kW месечно
Крушка 40W х 5ч. х 30 дни= 6 kW месечно
Хладилник 0,5kW/ 24h = 15kW месечно.
Разбира се, че има известни отклонения в изчисленията например в посока намаляне на консумацията на хладилника в зимните месеци, както и на бойлера в летните (80л топла вода тогава ще получите и за 1 час на ден, което си е цели 90 kW икономии)
С химикалката, както виждате е много лесно.
Интересно става, приятелчетата от НЕК, като ти надпишат 3 последователни месеци по Х лева. И съвсем неочаквано решат да ти направят профилактика, което ще рече подмяна на електромерите по цялата улица. Ей, тъй някога ми беше черен, скоро след това бял а от няколко дни ми е червен... Аз например червено не харесвам. Някой да ме е питал? Може, но на дали.
Преди години сметките ми бяха някакви си 2- 3 лв. при 10 пъти повече консумиращи уреди. Помня някога имах телевизор ТЕМП от специална серия за ОЛИМПИАДА-1980 МОСКВА oт любимата ми тежка серия \"714\"телевизора беше супер, само като го включвах нещо вътре бръмчеше, като хладилен компресор, тежеше цели 45- 50 килограма и похапваше 250 W/ на час.
Съвременните 40\"LCD TV харчат по 60W до 140W/h при тези с вградените SAT Tuner и HDD.
Сега атомната централа не може да ми насмогне, макар, че всички уреди ми са енергоспестяващ клас АА. А, бре хора що е толкова скъп тоя ток, а? Аз предлагам да започнем сами да си го произвеждаме. Много е лесно.
Що се отнася до телефоните. Всички имат брояч- изходящи, входящи, по време, има и опции за лимит. Моят съм му задал да ме блокира на хх лв. изходящи. Може и оператора да Ви блокира но май не е много сигурно. Майка ми например си пише на една тетрадка- дата, номер, с който е говорила и колко минути. Аз пък се чудя, какви са тези оператори, който ще ме ограничават да говоря евтино 2000 минути ама забележете САМО към 5 приятели... А като ми се наложи да свърша някаква работа дерат кожи 40ст./мин., че и повече. В останалите EU страни цената е една за всички изходящи към цялата мрежа. Само в България има такива тъпотии и ограничения. Има ли друга нация в света да се разхожда с по 5 GSM- ма в джоба за всеки от операторите. Няма такава държава! Дали ми 2000 минути към 5 номера. На маймуни ще ни правят. Дебили! Какви са тези боклуци, които ги мислят тези тарифи и програми. Най-големите дебили управляват и фирми и държава, телевизии, медии и всичко. Какви са тези критерии, как са ги избирали и назначавали. Ей, това не мога да разбера. Нищо не ни е наред. Честно Ви казвам. Куца ама от всякъде.
Айде да сте живи и здрави! И много щастливиииииииииииии!
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: swetlana8606 в Февруари 11, 2011, 03:06:38 pm
zdr.imam edin vapros.dano ima nqkoi koito da mi otgovori.blagoarq predvaritelno.imam izrazxodena el. energiq na stoinost 100 lv.,a trqbva da zaplatq (za dostavka i dr.)160 lv.obsto-260 lv. ne znam za vas,no az sam obarkana...
Титла: ЧЕЗ
Публикувано от: shali в Март 21, 2011, 12:42:59 pm
Въпреки че винаги има поне по 10 души, които сме си у дома, служителите на ЧЕЗ оставили бележка, че нямали достъп до електромерите. АБСУРД! Никой не ни е търсил. И няма къде да се оплачем. Централата била в Плевен, да сме си засичали сами данните и да ги пратим там!?!
Затова ли им плащаме услугите?
Наши ли са съораженията им (таблото е тяхна собственост1)!
Направо нямам думи!
Титла: ЧЕЗ
Публикувано от: nisnis в Март 23, 2011, 02:39:31 pm
Доколкото знам, таблата с електромерите, които са собственост на ЕРП, трябва да са изнесени извън имота Ви. Поне в Стара Загора EVN направиха така - и за къщите, и за гаражите даже. Така че, нека си го изкарат и да си засичат когато трябва без проблеми.
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: dimereto в Април 07, 2011, 02:25:59 pm
Здравейте,
Винаги съм си мислел, че нощната енергия е от 22 до 06 часа, и за това за да икономисам малко средства за заплащане на ток пускам пералнята след 22 часа.
Но съвсем скоро разбрах, че от април до октомври нощната енергия е от  23 до 07 часа, което на практика я обезсмисля за битови абонати. Дали само аз не съм разбрал това или просто когато е прието, не са счели за необходимо да уведомят населението на България?
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: BeTaTesTeR в Април 07, 2011, 04:06:56 pm
Да точно така е,пише го в сайтовете на енергоразпределителните дружества.Така се получава защото лятото преместваме часовника с един час напред ама нали се сещаш, че няма кой да обикаля и да сверява всички часовници по таблата и затова те продължават да си работят по старото време,тоест пак си превключват в 22:00 ч. само, че тогава реално е 23:00 ч.
Ти се радвай ако часовника ти е сравнително точен и знаеш кога ще превключи тарифата, защото моя работи толко непредвидимо, че не мога да го хвана.Понякога нощната тарифа ми е следобяд,понякога е рано сутринта,понякога го хващам, че е спрял и цял ден не мърда,дори имам подозрение, че за две денонощия изкарва една нощна тарифа.А като спре винаги спира на дневна тарифа гадината,как пък един път не спря на нощна.Като им се обадя на ЧЕЗ и им кажа, че не работи часовника, те ми казват:\"А работи си господине, ето имате навъртяни киловати на нощна тарифа\"
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: johnkata в Април 08, 2011, 04:44:53 pm
Много интересна мисъл \"dimereto\" - наистина би трябвало нощната енергия целогодишна да се ползва в интервала 22.00 - 6.00 часа. Но има няколко прости причини това да не е така!

1) Да се нарушава спокойствието на населението.
2) Да се трупат печалби
3) Щото ЕРП-тата мислят, че могат да си правят каквото пожелаят.

Ако се върнете малко по-назад във времето ще видите, че целогодишно \"нощната\" тарифа се е включвала винаги в 22.00 часа. Аргументи от сорта на това, че трябва да се сверяват часовниците са нелепи.  ЕРП-тата са длъжни да сверяват часовниците на електромерите( въпреки, че когато един часовник има нужда от сверяване  това значи, че не е часовник и човек има нужда от нов).

Новите електромери всички се сверяват сами!! Доказателство, че не това е причината да правят тарифата да се сключва в 23.00 часа. Моят часовник е такъв! Сам се свери, премествайки се един час напред. Въпреки това и при мен нощната тарифа се сключва 23.00.

И така главната цел е печалбата. По-малко хора имат възможност да се възползват от почти двойно по-евтината тарифа. А това като цяло увеличава месечната сметка за електроенергия с 50%. Яко, а?!

Отделен важен въпрос е, че в редица страни има само една тарифа. И при нас може да се направи така, но няма да стане скоро, щото печалбата ще намалее, а алчността не! Тогава вместо да има нощна тарифа - от 9 ст. и дневна 17ст. за киловат/час би следвало да има само една тарифа от 12-13ст. за киловат/час.

И сега има едно скално измерване с една тарифа(при електромери без часовник). Но там удобно направо клиента се таксува по 17-18ст. през цялото денонощие.

Така, така в Сащ например - \"бедните душици\" там на места плащат по 12 цента за киловат/час, а другаде и по-малко. Затова да спрем да ни правят на глупаци и зомбита докато е време. Сферичното тяло, разположено между раменете ни не е за красота. Мислете \"бъбреци\" :)
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: BeTaTesTeR в Април 08, 2011, 05:45:12 pm
E ти па направо го изкара световна конспирация.Разликата между дневна и нощна е много далече от 50%, това са цените на ЧЕЗ 0,120432 лв./кВч нощна и  0,173244 лв./кВч дневна и на другите две дружества цените са близки.
Може и да има електронни часовници които да се сверяват сами, но има и механични.Моя часовник например е механичен.И докато едно дружество не смени всички часовници с електронни, трябва да се съобразява, че има и механични които не се сверяват сами.Тоест не може да каже за потребителите с електронни часовници нощната ще е от 22:00 до 06:00 ч. а за тези с механични ще е от 23:00 до 07:00 ч.
А и все пак нощната тарифа пак е със същата продължителност.Незнам тоя един час какво толко ви бърка.През нощта удобно е да се включи бойлер,пералня и някакво отопление през зимата.Какво друго може да включи един човек който спи през нощта.А вече всичко нови перални имат функция отложен старт,а тези които нямат много лесно може да се включат през таймер който не струва много и може да си нагласяте точно кога да се пусне.Същото може да се направи и с бойлер и много хора са го направили.
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: МинкоКапинко в Април 08, 2011, 10:26:02 pm
Виж в това е проблемът.Цялото мислене в страната или поне на половината.Да се нагаждаш,да мишкуваш и да се \"майсториш\". Вярно, че е хубаво човек да е гъвкав, но едва ли някой германец или швед би се сетил да си сложи таймер на пералнята щото е стар модел. По-скоро същия този гражданин ще очаква от въпросните компании да си вършат работата безупречно или поне да полагат усилия.
Но тук не е така и в това е проблема. Постоянно обикновеният човек мисли за дребни малки неща от бита. Мисли си дали енергото няма да го прецака, дали телекомуникационните оператори няма да му го набият и прочие.А това отнема голяма енергия, хаби голяма част от времето на всеки човек, докато бодърства. И най-важното отклонява мислите му в грешната посока - винаги да мисли да дребни, незначителни и негативни неща докато живота изтича между пръстите като пясъчен часовник.

П.С. BeTaTesTeR щом си с механичен все още какъв ти е проблема, лека намеса и вече ще показва в твоя полза :) Тъй де като ще сме българи, да не губим репутация.. Пък като ти го сменят с \"новите\" електронни ще видиш какъв кеф пада.
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: natalia в Април 18, 2011, 01:19:43 am
След като новите електромери могат да се нагласят да отчитат по-малко, значи може и обратното...
Как става проверката дали това е така? Знам само, че има такса около 55 лв. (за Е-ОН - Варна става дума). Не е въпроса само за тази такса, но и за това какво правят, за да съм сигурна, че действително моите 2000 kW за месец, са си мое \"производство\", защото май не съм сигурна вече...
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: BeTaTesTeR в Април 18, 2011, 06:09:28 pm
Проверката става много лесно.Изключвате всички електроуреди и оставяте само един уред който е точно 1kW да работи точно един час, например печка или пък уред който е с мощност 2 kW да работи 30 мин. и след това проверявате дали електромера е отчел точно 1 kW/h , ако е отчел повече е ясно, че има проблем и трябва да се бръкнете с тея 55 лв. за да се направи официално проверка и да се установи проблема.Ако си отчете точно 1 kW/h значи си работи точно и сте си спестили 55 лв. от ненужна проверка.
Титла: ЧЕЗ
Публикувано от: Anton Valqk в Юни 08, 2011, 01:30:14 pm
Пускам тук въпроса ми, тъй като не намерих начин да създам нова тем.

Може ли някой да ми помогне с процедура за оплакване от ЧЕЗ?
Знам, че на мейла им като се пусне нещо и се получава входящ номер, но искам да пусна жалба и до някоя институция, която може да помогне.
Проблема е следния: напрежението при нас варира м/у: 120-380в.
Преди 2 дни отново пуснаха над 250в и този път ми изгоря електроника, която управлява помпа и резултата е, че се наводних до коляно.
Рядно напрежението е над 180-190в и това е в добрите случаи.
Може ли някой да даде идеи какво да правя?
По принцип мога да го меря всеки ден и да им пускам жалби, но без натиск отвън не мисля, че ще има ефект.
Кабелите по стълбовете не са сменени, а и май трансформатора неможе да издържа на натоварването (това са слухове от съседи - на село сме все пак).
Ще съм благодарен, ако някой разясни какво може да се направи.
Благодаря!

Относно проблема по-горе.
Не всички електромери са изнесени извън собствеността. При мен нямаха кутия да го изнесат извън двора и си седи у нас. Поради тази причина съм се абонирал за услугата: отчитане по телефона. Отиваш в център на ЧЕЗ и казваш, че искаш бланка за заявка за абониране. Дават ти, пишеш номера и таен въпрос/отговор.
След 7дни май беше срока, може да звъниш от този тел и след като отговориш на въпроса си даваш показанията на електромера.
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: Недоволен Клиент в Ноември 21, 2011, 07:40:56 am
Някой пробвал ли е да влезне в сайта на ЧЕЗ за проверка на сметката.
 Аз от три дена не мога. Иначе направиха голяма реклама за електроната фактура , а сега не може да си я проверим.


Пробвах да им драсна един мейл ама и оплакване не можеш да пуснеш.

 Sorry, we were unable to deliver your message to the following address.

 :
 No MX or A records for cez.bg
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: Diana Boteva в Ноември 26, 2011, 11:22:08 am
Дефекни стоки в РУМ Младост 2

В РУМ Младост 2 продават дефекни стоки в магазин за детски играчки 2 ет. смесено с книжарски стоки. Синът ми изпробва бей блейд пред продавачката и той се оказа дефектен и тя под предлог, че играчката е наред отказа да върне парите или замени стоката.
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: Fancy Schmancy в Ноември 29, 2011, 03:08:42 am
Реклама във фейсбук

Рекламата гласи \"Стилистът е на линия\" и през нея се отваря http://qa.iumque.com/, където любезно ни се предлага да решим безплатен онлайн тест. След като отговорим на всички въпроси, въвеждаме имейл адрес. Едва тогава става ясно, че решаването на теста е безплатно, но за резултата се плаща с 1 смс на стойност 0,06 BGN. Изпращаме смс-а и получаваме код. Въвеждаме го на сайта, но тогава се оказва, че това е \"1 от 2-та кода\", които ни трябват, за да доведем нещата до край. Изпращаме втори смс и получаваме втори код. Той обаче е грешен. Да, грешен! Тогава прочитаме 3 пъти всичко написано на този сайт от горе до долу, включително фалшивите отзиви на \"потребители\". И стигаме до бледосивите буквички в дъното. Какво излиза: цената на 1 смс била всъщност 6,00 BGN, а не 0,06 BGN. Цената от 0,06 BGN не се била отнасяла за смс, а за плащане с PayPal! Нещо повече - в рамките на 20 минути можело да се получи само 1 код! Така че дотук сме платили 12 лева за тоя дето духа и в замяна сме получили всичко на всичко 1 верен код и 1 студена вода.

Не че сме очаквали някаква полза от онлайн тест, това все пак е форма на забавление. Но ако човек се съгласи да плати за забавление сумата хикс, а накрая се окаже, че С ИЗМАМА са му измъкнали 200 пъти по хикс, явно някой трябва да бъде санкциониран. Страницата е на български език, така че санкциониращата институция (държавна комисия) е на една ръка разстояние.

Да, досещам се коя е тя. И да, знам каква е процедурата и колко неприложима е в случая. Което именно позволява на такива мошеници да правят луди пари.

Колкото до фейсбук, за съжаление, там може да се изпрати \"рипорт\" срещу личен акаунт, срещу страница, срещу група - но срещу реклама не може.
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: Олга Василева в Декември 01, 2011, 09:30:27 am
Общо взето, идеята е ясна: новите електромери, водомери и каквото и да е има една цел - да отчитат повече потребление. Целта е да използваме енерго икономични уреди. Като се замосля, наистина, може би е по-добре да си купим нов енергоспестяващ уред, отколкото да плащаме ненужен разход на ток.
Титла: Електроразпределение??
Публикувано от: Олга Василева в Декември 01, 2011, 09:34:20 am
Лично аз съм фен на Realux - енергоспестяващи и светодоидни лампи www.realux.bg
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: divcho 67 в Януари 03, 2012, 03:52:26 pm
Днес установих че в лицето на Бзлгарските медии ЧЕЗ има сигурен съдружник, преди няколко месеца съобщиха че електричеството ще бъде спирано за 3 просрочени фактури а днес дойдоха и го спряха за една като официално на потребителският телефон ми отговориха, че това за трите месеца не е вярно. Каква изненада, намерих нов начин за събиране на пари за дъщерните фирми на ЧЕЗ , чрез заблуда направена през масовите медии днес ще бъдат събрани многооооооооо такси за пускане на електричество аз вече я платих. Честито !!!!
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: Георги Петраков в Юли 01, 2012, 01:21:43 pm
Здравейте,
 имам следния проблем:
От няколко месеца не получавам фактури от Чез, като по този начин не бих могъл и да заплатя сметката си.
Но изведнъж получавам обаждане от тях, че имало някаква грешка при тях и излизало, че от октомври 2010 не било плащано, а по спомен ноември 2012 аз съм плащал(за съжаление не пазя фактурите).Моля посъветвайте ме как да процедирам.
Благодаря
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: петя иванова в Юли 02, 2012, 09:15:45 am
Искам да попитам дали ЕВН пращат предупредителни писма преди да изключат тока.Винаги си плащам до 15 тока ,но от 2месеца започнах да го плащам след получаване на заплата която получавам до 25 число на месеца,но за лош късмет юни месец заплатите закъсняха така и не ни ги платиха до30 юни и не можах да си платя тока,а най рано този месец ще мога да ги платя на 09.07.дали до тогава ще ми отрежат тока.Мислех дали да отида да помоля за отсрочка до тази дата какво ще ме посъветвате.Искам да попитам също дали това за 3 просрочени фактури и чак тогава спират тока е вярно
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: egotseva в Юли 02, 2012, 12:52:12 pm
Здравейте,
Прекъсването на ел.енергията е уредено в чл.31 от Общите им условия - http://www.evn.bg/Download/AGB/EVN_OU_ES_BG-%281%29.aspx

И трите ЕРП-та имат аналогични текстове в Общите си условия. Предвиждат, че няма да Ви уведомяват допълнително за прекъсването на снабдяването с ел.енергия поради неплащане, тъй като вече във съобщението за сметката си, което сте получили отдолу е изписано, че при неплащане в срока ще Ви преустановят снабдяването. Така, че със сигурност няма да Ви предупредят. Съгласно ОУ имат право да Ви преустановят снабдяването, в случай, че забавите плащането с 10 дни след срока за плащане, т.е. 10 дни след датата на фактурата, която е отбелязана във съобщението за сметката Ви. В ОУ пише, че срокът за плащане е 10 дни след издаване на фактурата. Нямам представа на практика дали спазват този срок или изчакват още. Може в летните месеци да се съобразяват с това, че хората са в отпуск. Във всеки случай не можете да разчитате, че ще изчакат - не са длъжни.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: egotseva в Юли 02, 2012, 12:55:08 pm
Извинявайте, корегирам се. 10 дни от датата на фактурата за плащане и още 10 дни срок, след който спират т.е. от датата на фактурата разполагате с 20 дни, за да платите без риск да Ви спрат тока.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: egotseva в Юли 02, 2012, 01:03:55 pm
Ако не пазите документите, с които да докажете плащането - едва ли някой може да Ви помогне. Разбира се може да оспорвате сметката, включително и по съдебен път, но изхода според мен е ясен.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: kaufer в Юли 03, 2012, 03:26:52 pm
Не се притеснявайте.Имате три  месеца гратисен срок за плащане на електроенергията.Гледайте сметките да не станат три. Много важно е да нямате лихва за забава от предходни фактури .Ако имате ги платете.Дори  1 ст. да имате се води като цяла неплатена сметка.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: egotseva в Юли 03, 2012, 03:31:07 pm
Откъде правите извод за този гратисен период - по Общите им условия е 10 дни за плащане и още 10 дни изчакване преди спиране. Ако имат някаква негласна практика - това е друго, но не са длъжни да чакат 3 месеца и не може да се разчита на това. Много подробно бях отговорила, но отговора ми не се е публикувал и само аз си го виждам. Явно има проблем с форума.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: egotseva в Юли 03, 2012, 03:34:55 pm
Здравейте,
Прекъсването на ел.енергията е уредено в чл.31 от Общите им условия - http://www.evn.bg/Download/AGB/EVN_OU_ES_BG-%281%29.aspx

И трите ЕРП-та имат аналогични текстове в Общите си условия. Предвиждат, че няма да Ви уведомяват допълнително за прекъсването на снабдяването с ел.енергия поради неплащане, тъй като вече във съобщението за сметката си, което сте получили отдолу е изписано, че при неплащане в срока ще Ви преустановят снабдяването. Така, че със сигурност няма да Ви предупредят. Съгласно ОУ имат право да Ви преустановят снабдяването, в случай, че забавите плащането с 10 дни след срока за плащане, т.е. 10 дни след датата на фактурата, която е отбелязана във съобщението за сметката Ви. В ОУ пише, че срокът за плащане е 10 дни след издаване на фактурата. Нямам представа на практика дали спазват този срок или изчакват още. Може в летните месеци да се съобразяват с това, че хората са в отпуск. Във всеки случай не можете да разчитате, че ще изчакат - не са длъжни.

Извинявайте, корегирам се. 10 дни от датата на фактурата за плащане и още 10 дни срок, след който спират т.е. от датата на фактурата разполагате с 20 дни, за да платите без риск да Ви спрат тока.


Ако не пазите документите, с които да докажете плащането - едва ли някой може да Ви помогне. Разбира се може да оспорвате сметката, включително и по съдебен път, но изхода според мен е ясен.


Откъде правите извод за този гратисен период - по Общите им условия е 10 дни за плащане и още 10 дни изчакване преди спиране. Ако имат някаква негласна практика - това е друго, но не са длъжни да чакат 3 месеца и не може да се разчита на това. Много подробно бях отговорила, но отговора ми не се е публикувал и само аз си го виждам. Явно има проблем с форума.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: kaufer в Юли 04, 2012, 11:34:15 am
Да така е съгласно ОУ, но миналата година енергодружествата  обявиха три месеца гратисен срок за плащане за електроенергията за бита,  съгласно изискванията на ЕС.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=378674

http://pravda.bg/%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D1%82%D0%BE%D0%BA/
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: egotseva в Юли 06, 2012, 01:17:43 pm
Сега с новите цени на тока - може да решат и по-дълъг гратисен период да дадат.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: Krasimsira Chilingirova в Юли 09, 2012, 10:08:10 am
Какво да направя, за да получа адекватен отговор? EVN втора година продалжават да ни начисляват всеки месец такса - цена за достъп до ел.мрежа за помещения, които не работят,не се експлоатират, нямат наематели. Партерните помещения не са довършени, неизмазани, едното даже няма ел.табло/вътрешно. И така тази такса върви от 01.07.2011 г. В помещенията няма разход на ел.енергия, няма консумация на ток! В едното, след случайна проверка, установихме, че токът е спрян!? Защо ли, след като изобщо не се харчи такъв. Искам да напиша жалба и да получа отговор, писмен. До кого и кои институции. Разбрахме, че ЧЕЗ и Е.О.Н също начисляват тази цена на достъп, но според изразходената ел. енергия в обекта. Това така ли е , ако е така, защо в една България, в един район плащат по един начин, в друг - по раличен. Т.Е. защо тази цена на достъп се калкулира различно за различните дружества. Това е ощетяване на потребителите на EVN. В същото време циганите не плащат нищо, не ги съдят, не им запорират имущество. Посъветвайте ме как да постъпя , за да защитя правата си.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: egotseva в Юли 09, 2012, 03:28:14 pm
Здравейте,
В сайта на ЕВН подробно е отговорено на често задаваните въпроси по темата цена за достъп. Ето линк: http://www.evn.bg/Biznes-klienti/Cena-dostap.aspx#13.
Защо тази такса Ви се начислява от 01.07.2011 г. - не мога да отговоря. Вероятно на тази дата сте заявили мощността на помещенията. Попитахте ли в ЕВН каква е ситуацията за Вашите помещения и евентуално ако не ги ползвате как да процедирате? Най-вероятно ще Ви посъветват да заявите по-малка мощност за периода, за който не ги ползвате. Цената за достъп се определя от ДКЕВР и не зависи от потреблението на енергия.
Титла: Проблем с ЧЕЗ
Публикувано от: egotseva в Юли 09, 2012, 03:33:07 pm
Здравейте отново,
Видях откъде идва тази дата 01.07.2011 г. Съгласно решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цената за достъп за стопанските клиенти на EVN България от 01.07.2011 г. се калкулира на база предоставената / заявената от клиента мощност. Ако Ви е необходимо ще изнамеря и решението на ДКЕВР и ще Ви го изпратя, но и сами може да го потърсите на страницата на ДКЕВР по годината и номера. Категорично това е решението - заявете наново мощност - посочете минималната възможна мощност до момента, в който рещите да ползвате помещенията си. Най-добре се консултирайте с клиентския център на ЕВН.
Титла: Re: ЧЕЗ иска чрез съда вече платени суми...
Публикувано от: egotseva в Ноември 18, 2012, 12:19:00 pm
Да, имате право и е възможно да спечелите такова дело, но трудно се доказва  - трябва да водите свидетели, които да докажат колко сте се тормозили от това дело. Съдът присъжда обезщетения за нанесени нематериални вреди по справедливодт, сиреч по негова преценка.
Титла: Монополите или приказката за лудия и баницата
Публикувано от: egotseva в Февруари 18, 2013, 03:48:04 pm
Тези дни сме свидетели на народното недоволство срещу монополите - енерго, топлофикация, ВиК и прочие. Дружно ги псуваме и искаме да ни намалят сметките за ток, парно и вода. Вторачваме се в нередностите и неяснотите около тяхната работа и сме прави - след като от нас се иска да плащаме тези сметки - имаме право на обяснение как се формират те. И ако има грешки или нередни неща - те трябва да бъдат отстранени. Но работата и сметките на ЕРП-тата, Топлофикациите и ВиК-тата са само видимата част на един айсберг. И все повече гласове се чуват и питат - кой е лудия: този който яде баницата или този който я дава. И ако за монополите това е баница, за хората и от постната пица на Дянков не остана.
Каква ни е равносметката - най-бедни сме в Европа, а плащаме най-високи сметки за основни неща като ток, парно и вода.Къде през всичките години беше държавата. И децата вече знаят, че сме зависими от вносни енергоресурси и ги доставяме само от един доставчик. Скоро не се очертава никаква алтернатива. Тогава къде ни е енергийната ефективност, която трябваше вече да дава резултати. Мои познати живеят в сграда, която бе санирана по всички правила на енергийната ефективност и сметките им за топло паднаха с 60%. Но колко от сградите етажна собственост могат да се санират - помисли ли някой за социално слабите хора, които живеят в такива сгради и за някаква програма за тях, така, че програмата за енергийна ефективност, която така широко рекламира МРРБ да бъде осъществима. Някой помисли ли, че има енергийно уязвими клиенти и когато се утвърждават цени на енергийните компании от ДКЕВР това да става едновременно с прилагане на мерки за тези енергийно уязвими потребители. Да не говорим за политиката на доходите. Да не говорим за стимулиране на дребния и среден бизнес. Хвалим се с ниските данъци, но това не привлича инвеститори и на стимулира този бизнес. Административният натиск върху този бизнес е толкова голям, че инвеститорите заобикалят България, а пък нашите дребни фирми просто фалират и увеличават армията от безработните. Жалко, много жалко............Дано тези протести накарат управляващите да се замислят и да вземат наистина правилните решения. Опасявам се, че под натиска на улицата ще се предприемат бързи, но недобри мерки, защото добрите решения няма да дадат бързи резултати, а изборите чукат на вратата................................
Титла: Смяна на електромери от ЧЕЗ София
Публикувано от: kataklizum в Февруари 28, 2013, 05:04:19 pm
Здравейте,


Да ви разкажа моята история.Днес жена ми звънни и вика ще сменят електромерите.Аз и викам кажи им,че не искаме да ни сменят електромера и да си ходят.Да ама не,човека вече го бил сменил и искал тя да се разпише,че е присъствала на смяната и е съгласна с данните,които той е написал в констативния протокол.След 15 минути бях при тях.Почна се едно хрънкане-мрънкане как те си вършели работата и как не зависело от тях.Понеже бях в час им казах,че както таблото така и електромера са моя собственост (1965 производство-1985 последна проверка) и ще се обадя в полицията,защото ми пипат нещата без да имат съгласието ми.Звъня тоя на някъв шеф и той вика "Ок,сложете  му стария  електромера,но да се разпише на потокола,че не е искал да го сменим.".Естествено не подписах протокола,а им казах,че ще им напиша "молба" да си я прикрепят към протокола.Тя една молба ама както й да е.Итересно ми е какво да очаквам сега от тях?Как мислите?
Титла: Re: Смяна на електромери от ЧЕЗ София
Публикувано от: egotseva в Март 21, 2013, 10:16:26 am
След като не сте съгласни от енергото да сменят електромера Ви, те могат за си сложат техен, ако има техническа възможност за това и да отчитат потреблението по техния електромер. Новите електромери мерят по-точно и са по-чувствителни - отчитат дори консумацията на индикаторните лампи по уредите, т.е. при всички случаи ще отчитат по-висока консумация в дома Ви. Но, доколкото разбирам, има не малко случаи, когато новите електромери дефектират и затова е добре редовно да се наблюдават. Вашият електромер, както пишете скоро не е минал на проверка в държавната метрология. Не си спомням точно, но със сигурност има срок, след изтичането на който електромера задължително трябва да минава на такава проверка, иначе не се считат за редовно средство за търговско измерване. Трябва да направите такава проверка, ако законовия срок е изтекъл за Вашия уред, тъй като те могат да Ви начислят служебна енергия. А след като електромера е Ваша собственост, Вие ще трябва да платите проверката на лабораторията.
Титла: Невероятна история c ЧЕЗ
Публикувано от: b_tzenev в Април 29, 2013, 11:13:04 pm
Здравейте, всички
Ще ви разкажа една малко странна история в която съм главно действащо лице.
Накратко:
През далечната 2004 година имах фирма която се помещаваше в помещение под наем в центъра на София. Тъй като работата намаля а имах и партньор се наложи да се разделим и всеки да се оправя както може. По това време работехме с моята фирма която е "ЕТ" при раздялата колегата направи ЕООД фирма на негово име и неговото ЕООД купи моето ЕТ. като остана в помещението което бяхме наели заедно. За жалост обаче партидата към Чез по това време се водеше на ЕТ-то т.е. на мое име. От тук вече става интересно а именно през периода 2009-2010 година незнайно вече кои поред наемател на помещението не си плаща тока и за период повече от година натрупва сметка над 1200лв. (нямам идея защо чез не са ми спряли захранването и са го чакали повече от година като всички знаем за порочната им практика) същата тази сметка се оказва че е все още на партидата на моето ЕТ което несъществува вече 6 години. През 2011 година Чез са завели дело срещу мен за което разбира се аз несъм уведомен. година по късно вече съм осъден но разбира се пак нищо неразбирам. Интересното стана преди 2-3дни на 25.04.2013 година или десет години по-късно когато вечерта се позвъни на вратата и куриер на частен съдебен изпълнител ми връчи писмо в което ми казва че съм осъден и трябва да заплатя почти 3000 лв. за ток, дела, такси и незнам си още какво. Можете да си представите  изненадата която ме сполетя е така без да очаквам се оказах осъден, виновен та и вече на частен съдебен изпълнител. Пълна лудост. Но в крайна сметка всичко е реално имам срок до 10.05.2013 година да внеса сумата при съдебния изпълнител иначе ще ми застопорят заплатата или и аз незнам какво се прави. МОЛБАТА МИ Е ЗА СЪВЕТ!!! Идея си нямам какво се прави в такива случаи. Предполагам че ми трябва адвокат но непознавам такъв, ако може да ми препоръчате някои добър адвокат които да помогне. Благодаря на всички предварително!!!
Титла: Re: Невероятна история c ЧЕЗ
Публикувано от: egotseva в Април 30, 2013, 11:05:45 am
Здравейте,

Аз съм адвокат и съм правен консултант на асоциацията. За съжаление ситуацията Ви е такава, че само ново дело, заведено от Вас срещу ЧЕЗ може да Ви помогне. Наистина ще Ви е необходим адвокат. Трябва да се направи точна преценка какви са Вашите възможности. Но за да Ви се даде конкретна консултация трябва да отидете при съдията-изпълнител и да направите обикновено копие на съдебно изпълнителното дело, включително и на изпълнителния лист. Ще Ви струва 10 стотинки на страница. Ако желаете, след като имате копие от делото, звъннете в офиса на Активни потребители на 989 01 06 за консултация с мен. Консултацията е безплатна за членовете на Асоциацията. Кажете на колегите, че е спешно и че знам за случая Ви от форума на сайта ни. Можем да се видим още на 7 май следобед към 17-17.30, ако имате копие на делото. След консултацията Вие ще решите дали искате да водите делото - ще знаете какви са шансовете и рисковете Ви. Лошото е, че почти не разполагате с време, защото за да не Ви се направи запор на заплатата трябва още например на 8-9 май да сте депозирал исковата молба в съда и да искате съдията да постанови спиране действията на съдията-изпълнител. В момента не мога да преценя на колко ще възлезнат разноските по новото дело, защото зависи от точната сума, за която са Ви осъдили, но да речем около 700-800 лева за съдебни такси, разноски по делото (за обезпечителна заповед и счетоводна експертиза, ако се наложи) и адвокатски хонорар. Тези суми обаче ще Ви се възстановят при спечелване на делото. За съжаление това може да трае година-две, че и повече. Елена Гоцева
Титла: Re: Проблеми с ЧЕЗ
Публикувано от: igrozdanov в Май 11, 2014, 10:41:34 am
Здравейте,
ще разкажа накратко и моята история и ако някой има идея какво да направя ще съм благодарен .
Август месец 2013 ми спират тока на апартамента , плащам го веднага плюс такса за експресно включване но жена ми казва че преди дни е платила тока .Звъня в ЧЕЗ и операторка ми казва да, платили сте но не старата а новата сметка и старата ви е в просрочие поради което е прекъснат тока.Плащаме със карта - FASTPAY на във която са вкарани битовите сметки .Оттам съпругата ми отива във офисът във който плащаме разказва случая и иска някакво обяснение защо се е получило това , следва, хън,мън,  емиии извинявайте, ама и тн.и тн.
Но без смислено обяснение защо /тъй като служител там сигурно ще се изкуши да каже че по наше желание сме платили новата сметка а не старата ще кажа че сметките ни са + –  няколко лева и няма причина да искам да платя нова  а не стара сметка,освен мазохистично желание от наша страна да стоим без ток и да платим такса за възстановяване /
Дотук добре да приемем че е грешка но наскоро случката се повтори , веднага позвъних в ЧЕЗ отново ми отговориха че е платена нова  а не старата сметка и тн. Освен повторното плащане на 40лв. силно ме ядоса и това че в момента в апартамента бяха дъщеря ми и баба и и трябваше от 11 до 16 часа да стоят без ток .Писах до КЗП оттам прехвърлиха жалбата към ДКЕВР който дадоха срок на ЧЕЗ да провери и отговори на какво се дължи подобно нещо в рамките на 6 месеца.
Отговорът на ЧЕЗ - Тъй като преди няколко години когато сме купили апартамента не сме прехвърлили партидата на наше име НЕ ни дължат отговор.? Без значение дали е техническа грешка или немарлива служителка мисля че имам право да знам защо в рамките на половин година 2 дни нямам ток и трябва да дам 80 лв за възстановяване. 
 Какво бихте ме посъветвали ?
Титла: Re: Проблеми с ЧЕЗ
Публикувано от: славка захариева в Май 12, 2014, 11:06:41 pm
Здравейте!
Имам една идея и моля някой да ми каже дали е възможно да поискам да ми монтират механичен електромер вместо електронния, който  в момента е на таблото ми?
Никой не ме е питал дали съм съгласна да ми сменят електромера или просто аз не искам електронен електромер, защото разбрах, че уредът е управляем от програма. Защитата срещу манипулация и фалшификация е практически нулева. Затова в много от страните-членки на ЕС електронните електромери са забранени.
Там където не са забранени, разпоредбите на ЕС изискват „умният“ електромер да се монтира само и единствено след информираното съгласие на потребителя в писмена форма. И то след анализ на цена/полза (сost/benefit). Монтира се вътре в дома/офиса/работното място на абоната.
 Нека подчертаем: механичните „класически“ уреди не се премахват, те остават като контролни.
http://avtorski.pogled.info/article/44375/Kak-ni-kradat-Otvoreno-pismo-do-Ombudsmana-g-n-Konstantin-Penchev
Титла: Re: Проблеми с ЧЕЗ
Публикувано от: filip filipov в Май 02, 2015, 12:12:25 am
Баща ми почина.Оказа се че имота ни е без ток.При проверка в офиса на ЧЕЗ в гр.Пирдоп
се оказа ,че на едната къща е натрупал сметка 431.90лв за срок от 03.02.2012г до 01.06.2012г.
тоест цели 4 месеца.Оказа се,че на другата къща в имота/стара паянтова и без електроуреди/
има сметка 1376.23лв за период от цели 7 месеца/06.12.2012г.-12.07.2013г./Доколкото знам през
2012 и 2013г.като не си платиш за един месец те изключват,защо са чакали 7 месеца.
Защо ЧЕЗ не са го е потърсили до 01.04.2015г.
Какво ще ме посъветвате да направя
Титла: Re: Проблеми с ЧЕЗ
Публикувано от: Иван Плачков в Юли 08, 2015, 04:53:25 pm
Ето накратко развитието на една абсурдна ситуация:
Преди години бях собственик на фотоателие, за което между фирмата, която тогава притежавах и тогавашното предприятие „Електроразпределение – София” беше сключен договор за доставка на електроенергия. Договорът не съдържа никакви конкретни текстове за условията не неговото прекратяване, което означава, че може да бъде прекъсван по общия ред.
Фотоателието преустанови дейността си, помещението беше ликвидирано, а електромерът отстранен. В общото табло на жилищния вход, в който преди това се помещаваше фотото бяха сменени старите електромери, като на празното място, на което беше електромерът за фотото не беше монтиран нов, защото нямаше и причина – нямаше и за какво да бъде свързан... Оттогава не съществува нито фирмата, нито помещението, нито каквито и да било инсталационни елементи, които да са собственост или да са свързани с инсталации на ЧЕЗ.
При прекратяването на дейността на фирмата ми посетих офис на ЧЕЗ, за да отпиша партидата. Там служителката записа на някакъв хартиен носител данните и обясни, че партидата ще бъде зарита. Незабавно изпращането на месечни сметки беше преустановено и аз възприех това като доказателство за нормално протекла процедура по прекратяване на отношенията между фирмата и ЧЕЗ.
Минаха години, през които не ми е искана никаква сума и не ми е изпращана никаква сметка, тъй като нито помещението, нито електроинсталацията, нито електромерът съществуват физически, а самата фирма също вече не съществува.
През 2012 г. започнах да получавам известия за дължими суми по сметката на несъществуващата фирма но на мое име (тъй като фирмата е еднолична), с партидата на несъществуващия електромер. При посещение в клиентски център на компанията ми беше обяснено, че те са наследили документацията на „Електроразпределение”, там има данни за моята фирма, но няма данни за прекратени отношения и са ги приели за продължаващи. Беше ми предложен АБСУРДЕН ИЗХОД ОТ СИТУАЦИЯТА, който аз не приех: да заплатя определена сума за прекратяване на договора!!! Оказа се, че към всички лица, с които компанията прекратява отношенията си, тя предявява същото искане и събира тези пари, независимо, че нито в текста на договора, нито в ЗЗД, нито в Закона за енергетиката такова безумие е записано...
Това на практика означава, че ЧЕЗ е събрала огромни пари от граждани и фирми на незаконно основание – практически за прекъсване на съществуващи договорни отношения, едната от страните трябва да заплати на другата едностранно поискани пари! Това е откровено нарушаване на ЗЗД!!!