Активни Потребители

Здраве и козметика => Козметика => Темата е започната от: vesselapopova в Декември 04, 2008, 07:51:23 pm

Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: vesselapopova в Декември 04, 2008, 07:51:23 pm
Вчера ми се случи следното:
Влязох в парфюмерия ADEL в CENTRAL MALL-Велико Търново с желанието да си купя парфюм. Когато поисках да платя и запитах дали може да използвам дебитната си карта ми поискаха личната карта, за да могат да сверят самоличността ми дали съвпада с тази от дабитната карта.
Според вас редно ли е това?
Аз дълбоко се възмутих и се почувствах обидена, но бързах и не ми се разправяше, а тази случка ми вгорчи целия ден.
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: mikile в Декември 04, 2008, 08:31:13 pm
Мисля,че няма нищо нередно в твоя случай и дори е в твой интерес.
Представи си ситуация в която си изгубила дебитната си карта или ти е взета насила,узнали са по някакъв начин твоята парола и си напазаруват за твоя сметка.В случая мисля,че не е редно да се сърдиш на служителите,а по-скоро да приемеш това,като защита на собствените си интереси.Доколкото разбирам след тази проверка на самоличноста те са ти извършили услугата за която си отишла.
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: Ирина Марудина в Декември 08, 2008, 12:05:05 am
Обикновено това се прави за кредитни карти.
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: rasmus4eto в Януари 04, 2009, 09:35:36 pm
Сверяването на имената се прави и в двата случая - кредитна и дебитна.
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: mitseva в Януари 05, 2009, 01:45:16 am
На мен вчера ми се случи същото. Като държа да отбележа, че във въпросния магазин (\"Фантастико\" в Красна поляна) неведнъж съм пазарувала с очевидно чужда дебитна карта и никой, даже не е поглеждал. И изведнъж ще ми правят скандали.
За парвилно, вероятно е правилно! Но все пак, не е нужно да ми крещят и да се държат с мен като боклук! Още повече, че съм и редовен клиент... или поне бях!
Но преди време съм питала изрично в банката, защото едната ми дебитна карта е със старата ми фамилия. От там ми казаха, че няма нужда да я сменям, защото не е нужно да удостоверявам самоличност. Лична карта се иска само за кредитна карта.
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: B.Trueger в Януари 05, 2009, 10:08:16 am
Лична карта се показва само на ОПЕРАТОРИ ЛИЦЕНЗИРАНИ ЗА РАБОТА С ЛИЧНИ ДАННИ. В общия случай това са банките, МВР и може би хотелите (но само ако имат лиценза в рамка окачен на рецепцията).
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: mitseva в Януари 05, 2009, 01:19:42 pm
# B.Trueger, това е интересно! Май е добре да се прочете закона за защита на личните данни! :)
Някакви идеи как да се справяме с такива, които искат личните карти, а нямат право да ги искат? По възможност без скандали! :)
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: elenaaleks в Януари 05, 2009, 01:59:42 pm
Понятието \'лични данни\' е много по-широко от понятието \'лична карта\'. Личната карта служи за идентификация и не виждам нищо нередно да бъде поискана идентификация от служителите във връзка с безкасови плащания, купуване на стоки на изплащане и подобни. Това, че някой ви е поискал личната карта, не значи, че трябва да я извадите и да им я дадете - просто я показвате, за прочетат името и да видят снимката. Така, според мен, е и редно - представете си, че някой роднина/познат по случайност ви разбира пин-кода и решава да попазарува.... дали ще ви е приятно - тогава, може би, ще сте безкрайно ядосани на търговеца, че не е поискал купувачът да се идентифицира....

Всеки трябва да ползва единствено и само собствените си дебитни или кредитни карти. Ако искате някой друг да ползва вашите пари - има онлайн банкиране - прехвърлете средства в съответната карта.

mitseva: много правилно са ви отрязали. Ако аз бях служителят в магазина, дори бих извикала полиция. Истината за вас е една, но за мен е друга - вие пазарувате с чужда карта, която може би е крадена. А когато си сменихте фамилията, отразиха ли това в банковите ви сметки? Вероятно да - в този случай трябва да смените и дебитната си карта. Това, че на някой служител в банката не му се работи не е извинение.
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: B.Trueger в Януари 05, 2009, 02:44:19 pm
Ако личната карта ще се показва не само на ЛИЦЕНЗИРАНИ ОПЕРАТОРИ С ЛИЧНИ ДАННИ но и на други, това обезмисля целия труд по лицензирането, целия административен апарат, който бди за опазване на личните ни данни и се издържа от бюджета (т.е. пак от нас).

Особеното тук е, че в закона за личните данни не е посочено, как да процедираме с всички тези, които искат да видят личната карта, да я фотокопират в аптеките или др. подобни.
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: elenaaleks в Януари 05, 2009, 03:25:18 pm
Тук не става въпрос нито за обработка на данните от личната карта, нито за ксерокопиране, а за идентифициране на притежателя на кредитна/дебитна карта. Според вас дали е по-добре в закона да е записано, че само лицензирани оператори имат право да ви поглеждат личната карта и масово да се пазарува с чужди, в частност откраднати карти? Нека да ви напомня, че кредитните карти не изискват въвеждане на пин-код. Няколко пъти не са ми искали въвеждане на пин-кода и на дебитната карта. Мисля, че никой няма ползва от въвеждане на крайни мерки. Все пак, винаги можете да закриете номера на картата и ЕГН-то, когато показвате личната си карта.
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: B.Trueger в Януари 05, 2009, 09:55:51 pm
\"Според вас дали е по-добре в закона да е записано, че само лицензирани оператори имат право да ви поглеждат личната карта и масово да се пазарува с чужди, в частност откраднати карти?\"

Драга Елено,
и двете неща са верни: в закона е записано, че само лицензирани оператори имат право да Ви гледат картата и същевременно е верно, че в България масово се пазарува с чужди, в частност откраднати пари!
ПАЗЕТЕ СИ ПАРИТЕ !!!
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: B.Trueger в Януари 05, 2009, 09:59:56 pm
поправка: \"вярно\" а не \"верно\" (забравих, че сте от Варна)
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: pharaon в Януари 05, 2009, 10:07:38 pm
elenaaleks  е права! ОПЕРАТОРИ ЛИЦЕНЗИРАНИ ЗА РАБОТА С ЛИЧНИ ДАННИ имат право да боравят с данните изписани на личната ви карта, като най честата практика е да ви ксерокопират личната карта. Но да ви я иска за сверка дали това сте вие може всеки, който се нуждае от този вид информация. Банки, магазини, МВР и т.н. Точно това е целта на личната карта, да удостоверяваш личността си, където е необходимо! Че ти стоиш зад тези имена. И ЕГН. Дори и приятели/познати са ви я искали да ви видят колко смешно сте излезнали на снимката, или пък не ви вяртват, че днес ви е рождения ден. На тях с удоволствие я показвате. А и те могат да ви вземат данните. Въпроса е, че никой няма право да записва тези данни някъде (било то чрез копие, преписване на ръка и т.н.) без да има това право. Някъде другаде бях споменал, че точно с тази вратичка се измъкват навсякъде където ти снимат личната карта.
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: mitseva в Януари 05, 2009, 11:23:13 pm
Айде, не се карайте сега! Мисля, че се изясниха нещата.

Аз мога да продължа с историята. Днес, съвсем умишлено реших да проверя как са нещата. Платих в друг магазин с дебитната карта на съпруга ми, като той не беше с мен, а аз очевидно не съм мъж! Познайте - никой нито ме попита, нито даже погледна картата, камо ли да ми направи забележка.

Вие си правете изводите кой прав и кой крив!

Аз лично не се възмущавам, от факта че са ми направили забележка и/или, че са ми поискали лична карта. Възмутена съм от отношението! Дори картата да не е моя, не мисля, че имат право да се отнасят с мен, като с боклук! На тия във Фантастико отдавна съм им набрала и предчумствам в скоро време как ще подам оплакване.
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: B.Trueger в Януари 06, 2009, 06:14:14 pm
Знам, че не е толкова опасно, ако си покажеш снимката от картата на някой приятел или ако някоя продавачка ти я поиска, за идентификация и по-голяма сигурност. Просто се опитвам да възбудя дискусия по темата - Има ли смисъл от Закона за запазване на личните данни и ценен ли е той за обществото в този му вид, заедно с цялата администрация и бюрокрация по лицензирането. А иначе не се съмнявам, че въпросните чиновници съвестно си получават заплатите всеки месец - така и трябва, иначе излишъкът току виж станал още по-голям.
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: rockeagle в Януари 29, 2009, 12:32:08 pm
Имам следния въпрос - всеки ден, когато идвам на работа, изискват да си покажа на входа личната карта. Работя в голяма верига казина и знам, че това се изисква при съмнение че лицето е под 18 години. Имат ли право да ме задължават да се легитимирам, при положение че съм служител. Според мен нямат законови основания за това, ще се радвам да разбера, че съм права и ако може някой да ми го обясни с нормални термини, защото прочетох закона за защита на личните данни, но той може да се тълкува по различни начини.
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: elenaaleks в Януари 29, 2009, 12:46:51 pm
След като сте служител, защо не ви издадат служебна карта, с която да се легитимирате?
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: batgoiko в Август 16, 2009, 09:19:14 pm
Според мен не е лошо да се иска сверяване на името от банковата карта с ползващия.
От една страна, все още има банкови карти, които не искат въвеждане на пин код, от друга може и ползващия да не се е сдобил съвсем позволено с нея.
Може би по-важното е количеството информация намираща се се в явен вид на личната карта да е достатъчно само за легитимация, и нищо друго.
Аз мисля, че информацията, която я пише в явен вид (читаема без специални технически средства или оторизация) е прекалено много.
Пример: Онзи ден ми откраднаха документите, и сега освен че имат ключ от нас, знаят и къде живея.
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: dechito в Юли 10, 2010, 04:16:05 am
А, какво да Ви кажа, когато си плащах телефонната сметка (която е на мое име) с дебитна карта (също на мое име).
В 2be ми искаха лична карта, която да ме идентифицира?!? Не знам крадец да Ви олаща Вашия телефон, но ...
Показах я, като я държах, но служителката поиска да я вземе да я огледа?!?
Отказах! Поисках заповед за това да изискват лични карти при плащане с дебитни карти от Виваком, но ми беше отказано. служителата гневно ми каза, че не съм желана в магазина 2be и да си търся друго място за плащане?!?
Странното е, че предишният месец платих с картата на мъжа ми и не ми беше поискан документ?!?
Не ми е ясно, в такива ситуации, ако пазаруваш с карта на близък или роднина със неговосъгласие, която не анулирана или обявена за открадната, какъв е проблема и какво трябва да доказвам????
Титла: Плащане с лична карта
Публикувано от: Cvetelina Krachunova в Август 13, 2012, 04:54:35 pm
Здравейте! Аз работя като касиер в голям магазин и ми нареждат да изисквам лична карта при плащане с каквато и да е карта. Но има клиенти ,които се сърдят ,даже един господин ми се развика. Кажете ми ако знаете дали при всички карти се иска лична карта? Благодаря!