Активни Потребители

Здраве и козметика => Лекарства => Темата е започната от: krachun в Февруари 02, 2007, 10:16:13 am

Титла: Нарушения от дистрибутори на медикаменти/ аптеки
Публикувано от: krachun в Февруари 02, 2007, 10:16:13 am
Здравейте,

Искам да попитам към кое ведомство човек може да подаде жалба срещу аптека.
В Квартал Иван Вазов има аптека, в която са изключително нелюбезни, не издават касови бележки, продават антибиотици на блистери, а не в цяла кутия както са пакетирани и цял куп други такива. Носи се лошата слава на тази аптека.
Преди седмица ми сe наложи да си закупя KLERIMED-500mg/tab.film. От същата тази аптека вечерта ми продадоха един блистер от антибиотика вместо цяла кутия с обяснението, че можело да не ми понесе и затова да не купувам цялата кутия. Ако се окаже, че ми действа няма да е проблем да си взема и втория блистер за да довърша лечението си.

Оказа се обаче, че изобщо не е така. Когато отидох след няколко дни да си взема втория блистер от антибиотика доста нелюбезна фармацефтка ми каза, че не можело така да продават на блистери, какво щели да го правят те този втори блистер и какво била виновна тя, че колежката и ми е дала половинка от кутията KLERIMED.Колежката й била възрастна и била изпила единия блистер и затова имало единичен тогава когато съм идвала. Сега не можело да ми даде отново единичен блистер. След няколко минутна словестна схватка ми върна с доста неприятен жест рецептата и не пожела да ме обслужи.

За съжаление не издават касови бележки и незнам как точно мога да докажа, че съм закупила половин опаковка от антибиотика от тази аптека.
Самата аптека се намира на бул.\"Витоша\"184 в Квартал Иван Вазов.

Ще се радвам ако някои може да ми каже къде мога да подам жалба срещу своеволието което с еизвършва в тази аптека.

Благодаря ви предварително.
Титла: Своеволията в аптеките
Публикувано от: kaufer в Февруари 02, 2007, 12:05:49 pm
Обърнете се към НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА гр. София 1407, ул. “Кричим” №1
Информация за граждани: тел: 0800 14 800 – национална телефонна линия /линията е валидна за цялата страна и е на цената на един градски разговор /
Дирекция „Лекарствена  политика” Отдел “Контрол  на лекарства и аптеки”
Титла: Своеволията в аптеките
Публикувано от: krachun в Февруари 02, 2007, 03:23:37 pm
Благодаря!
Титла: Своеволията в аптеките
Публикувано от: Angelov в Април 25, 2007, 09:00:50 pm
НЗОК няма нищо общо в случая.
Титла: Своеволията в аптеките
Публикувано от: Асен Ненов в Април 26, 2007, 12:25:33 pm
Да, НЗОК няма общо в случая. По-скоро за касовата бележка се обърнете към КЗП.

Що се отнася до продаването на блистери - това е породена от бедността практика и наистина не е правилна. Не случайно производителят е сложил точно толкова хапчета с определено количество активна съставка в една опаковка. Това е така, защото това е (средно) количеството, което трябва един пациент да погълне, за да има ефективно лечение. С особена сила това важи за антибиотиците (Активната съставка на Klerimed е clarithromycin, който е антибиотик).

Ако искате по-конкретна консултация се обадете в Изпълнителна агенция по лекарствата, Контрол по търговията на лекарства - Иванка Галова на тел. 846 52 50.
Титла: Своеволията в аптеките
Публикувано от: dexter в Юли 08, 2007, 12:28:10 am
\"farmaceFtka\" !?! Hm... ne se seshtam da sme go uchili taka
Титла: Своеволията в аптеките
Публикувано от: elenaaleks в Юли 08, 2007, 09:57:21 am
dexter: Не сме се учили да пишем и с латински букви ...
Титла: Своеволията в аптеките
Публикувано от: dezire_s в Август 10, 2007, 12:30:52 pm
и аз съм изкслючително недоволна от обслужването в една аптека.САНИТА във ВАРНА кв.ВЛАДИСЛАВОВО.толкова са арогантни.някакви соц лели,които не стига,че са некомпетентни,а и спорят и се заяждат с клиентите.нямат цени на продуктите,а съм си купувала и такива,кна които е опомената една цена,а на касовата бележка съвсем друга,с лева по-висока.обаждах се и лично по телефона в асоциацията на потребителите,но девойката,която ми отговори само дето не ми се изсмя,като и казах,че очаквам някаква реакция.какво изобщо да кажа.на всички им е ясно в каква държава живеем.всички тези институции ги има,само за да намират работа на някои хора и да им плащат астрономични заплати,за да си бъркат в носа.извинявам се,че съм толкова гневна,но всичко това е нетърпимо и в един момент на много хора ще им писне да търпят и ще се повторят някои събития от близкото минало
Титла: Своеволията в аптеките
Публикувано от: nikolova в Септември 19, 2007, 10:03:32 am
Аз пък си закупих едно мазило, което отворих много бързо и в последствие установих, че няма превод. Упътването беше на немски. В аптеката отказаха да ми го върнат, защото било отворено, а тя откъде да знаела дали не съм хвърлила упътването..........
Титла: Своеволията в аптеките
Публикувано от: ivvoo в Август 25, 2008, 02:23:24 pm
Преди около една седмица съвсем случайно от джоба на сина ми(16)изпадна таблетка,,diazepam,,.Попитах го за каво са тези хапчета,a той ми отговори,че негови приятели ги ползвали заедно с алкохол и им било много хубаво.Понеже знам,че диазепама се дава със спезиални рецепти се опитах да разбера откаде и как са взели рецепта.Оказа се,че в близост до Велинград от кадето сме,има село-Драгиново,та в тая селска аптека може да си купиш това лекарство в неограничено количество.Бях ужасен,възмутен и кво ли още не.Реших да отида на място,открих вапросната ,,АПТЕКА,,скрита зад някакви завеси и по ништо неможеш да разбереш че на вапросното място се продават лекаства.Посрещна ме 30-35 годишна ,,вещица,,в началото любезна,но когато разбра за какво сам там стана агресивна,дори взе да отравя заплахи.Шефката и била много,,яка,, и ништо няма да направя.И за сажаление май наистина така ще стане.След като се обадих тук-там за пореден път се обедих-много институции са просто формалност.Аз сега ще се справя с тоя мои личен проблем,но дали обществото щте се справи,кой трябва да вземе мерки?
Титла: Своеволията в аптеките
Публикувано от: elenaaleks в Август 31, 2008, 11:55:32 am
Защо ходите тук и там? Това е чиста загуба на време - хващайте химикала и пишете жалба с копие до някоя медия - те обикновено са много заинтересовани точно от този вид престъпления
Титла: Своеволията в аптеките
Публикувано от: damata в Април 02, 2009, 08:48:41 pm
моля да се разследва отношението към клиента в Денонощната аптека с/у Шел до Кондор.Там за пореден път управителката на тази аптека се гаври с потребителите.Тази вечер отидох да напазарувам на съпруга си Небиволол и Норваск, но ми бе отказано,защото не се дават без рецепта.Как може да се сетят сега,когато мъжа ми се лекува с тези лекарства от близо 1 година и половина и до сега всеки месец са ми ги продавали без рецепта същите тези фармацефти.Обикновено не ми се е налагало да купувам  други лекарства, но преди два месеца си лекувах парадонтоза.С рецепта в тази аптека ми продадоха \"Родожил\" За 17,80лева .След лечението с тази опаковка стоматоложката ми каза да взема още една.Прибирах се от работа и купих лекарството от друга аптека в този квартал.Няма да казвам какво ми беше учудването, когато ми поискаха пак за същата цяла опаковка цена от 8.70.Попитах как е възможно това и дали е същите милиграми.Оказа се същото дори със същият партиден номер и годност.При следващото ми посещение пак в тази\"Денонощна аптека\" за \"фервекс\" попитах същата \"Тази прословута управителка\" как формират цените си и защо цената в нейната аптека е била двойна.Тя започна да ми обяснява,че може би съм си купила стара партида ,показах й същият партиден номер и дата на годност.След това некомпетентната дама отговори ,че имало различни канали на доставка и всеки търговец ползва различни отстъпки.Едва ли г-жо вашата отстъпка е била по-малка при условие ,че е най-голямата аптека в този регион.Възмутена съм от отношението на такива търговци.Още повече,че пред мен тази вечер 02.04.2009/19.30часа/ 6 клиента си купиха различни лекарства пак без рецепта ,просто с/у назоваване на име.Много моля за разследване на такъв тип търговци те нямат право да си играят със здравето на хората.Възмутена съм.Наистина съгласна съм,че не трябва да се спекулира,но все пак трябва да се прояви разбиране и човечност.Тази дама е търговец и както лекаря не може да си избира пациентите,така и тази дама няма право да отказва обслужване,само защото преди месец съм попитала как формира цените и нейното лекарство е на вдойна цена.Моля за проверка на конкретната дама.Ако има възможност обучавайте такива търговци на човечно отношение към клиентите, защото клиента винаги има право и такова отношение е непристойно за един интелигентен човек.И още нещо си спомням ,че когато пазарувах преди в тази аптека никога не ми беше издавана касова бележка ,а там се смята на една малка елка и толкова.

БЛАГОДАРЯ ВИ И СЕ НАДЯВАМ ДА СЕ ВЗЕМАТ НЯКАКВИ МЕРКИ СРЕЩУ ТАКИВА ТЪРГОВЦИ!
Титла: Своеволията в аптеките
Публикувано от: damata в Април 02, 2009, 08:50:42 pm
Това е описан случай в София-Младост 3 с/у Шел до Кондор.
Титла: Своеволията в аптеките
Публикувано от: elenaaleks в Април 02, 2009, 10:00:11 pm
От 1-ви април влиза в сила старата-нова наредба, според която всички лекарства, които са по лекарско предписание, се изписват с рецепта. посетете личния си лекар да ви издаде рецепта. В случая, не мисля, че аптеката е нарушила по някакъв начин правата ви. Колкото до ценообразуването - това не е ваша работа - а фирмена политика. Ако не ви харесва цената в тази аптека - отидете в друга, която е по-евтина. Търговецът спокойно може да откаже да ви обслужи - не разбирам какъв е проблемът в случая - мислите ли че вие сте човекът, който трябва да контролира надценката на аптеките? Аптеките са търговци както всички останали и работят, за да печелят, не да проявяват човечност - за съжаление  е така. Ако не искате да съществуват такива търговци - не ходете да пазарувате при тях.

АКо не ви издават касова бележка - свържете се с НАП
Титла: Своеволията в аптеките
Публикувано от: loshamishka в Август 28, 2009, 07:27:59 pm
Случаите, за които прочетох са за проблеми в обслужването. А при мен проблема е малко по-различен. Вчера съпругът ми купува лекраство за малкия ми син, и го донася вкъщи. Когато поглеждам срокът на годност пише - 09-2009. Днес отидох в аптеката, с касовата бележка и лекарството и поисках да ми го сменят с друга партида. Отказаха ми. Каза, че лекарството е валидно докрая на месец септември. Отказах се да споря. На излизане от аптеката извадих блистерите от кутия и ги погледнах - СРОКЪТ И ПАРТИДАТА БЯХА РАЗЛИЧНИ ОТ ТЕЗИ НА КУТИЯТА- срокът беше - 01-2009. Върнах се и ми смениха блистерите, но какво щеше да стане, ако не бях погледнала блистерите???? И на кого да се оплача? Става въпрос за аптеката на колелото на панаира в гр.Пловдив
Титла: Re: Своеволията в аптеките
Публикувано от: egotseva в Ноември 18, 2012, 12:15:58 pm
С аптеките много трябва да се внимава. Особено ако купувате скъпи и силни лекарства, например антибиотици. Аз имам много горчив опит и мога да го споделя, за да предупредя хората къде да внимават. ПЪРВО - след като закупите антибиотика, още на касата на аптеката вижте дали лекарството отговоря на рецептата. Случвало ми се е в аптеката да нямат предписаните ми милиграми и да ми дадат двойно по-силно лекарство, без да ме предупредят, че трябва да разделям капсулата (и праха в нея, представете си) на две . Не знам какво можеше да се случи с детето ми, яко аз не бях прочела внимателно прескрипцията на антибиотика, защото на 10-годишната ми дъщеря поради силната инфекция, които имаше, й беше предписана максималната доза за възрастен човек. Ако аз бях започнала да й давам два пъти по-силен антибиотик, щях два пъти да надвиша максималната доза за възрастен човек. Обяснението в аптеката бе, че не се произвежда по-малката дозировка, което изобщо не беше вярно, защото в съседната аптека ми продадоха по-малката доза.
Вторият случай ми бе още по-фрапантен. Трябваше да закупя антибиотик от 5 хапчета, който струваше 60 лева. Всяко хапче бе опаковано отделно във вакумирано фолио. Третото хапче, което трябваше да изпие дъщеря ми се оказа болкоуспокояващо, а не предписания ми антибиотик. От аптеката ме обвиниха, че сама съм си разменила хапчето и аз се принудих да дам още 60 лева, за да купя цяла нова опаковка, защото докторът бе категоричен, че трябва дъщеря ми да изпие 5 хапчета. Затова в такива случаи, извадете на касата всички опаковани хапчета от кутията и ги прегледайте едно по едно, дали отговарят на рецептата и дали са в срок на годност.
Другият проблем, е че много от аптекарите си позволяват да разсъждават върху рецептите на лекарите и да съветват пациентите да заместват едни или друго лекарство. Възможно е понякога да са прави. Въпросът е, че от юридическа гледна точка, изписвайки рецепта, и подписвайки се, докторът поема отговорност за лечението на пациента. Ако рецептата не бъде спазена - очевидно не може да му се търси отговорност.
Титла: Нарушения от дистрибутори на медикаменти/ аптеки
Публикувано от: Nikas в Ноември 16, 2013, 12:05:50 am
Здравейте!
Бих искала да отворя темата, защото е изключително недопустимо в една аптека да се правят каквито и да е опити за измама и заблуждаване на клиента.
Безспорно аптеката като  търговец е задължена да предоставя касова бележка при всяка продажба. На тази касова бележка е също така наложително да присъстват достатъчно отчетливо закупените медикаменти! И то поотделно всеки, защото иначе няма как да се докаже какво е закупил клиента от съответната аптека, ако се наложи, нито ще е ясно на каква цена е продаден всеки медикамент. Все пак става въпрос за продажба на медикаменти, не на какъв да е продукт, при това с доста високи цени.
Има аптеки, в които това се пренебрегва, и дори и до момента да им се налагани, често символични санкции, те  продължават с цел по-голяма печалба.

Тук е мястото да посоча един типичен такъв нарушител: "АПТЕКА ФАРМА Л 1" В СОФИЯ, КВ. БОРОВО, УЛ. НЕВЕСТИНА СКАЛА 1, ЕИК175361371, ТЕЛ. 0878576677.
Вече години наред в тази аптека или не дават касова бележка на клиента, или при поискване на такава му дават - забележете - бележка без посочени поотделно артикули/ медикаменти, а с обща сума - като някакъв сбор от всичко накуп, което сте платили. Дори да вземете 10 различни медикамента на бележката ви ще пише "лекарства" (???) и някаква сума, получена незнайно откъде и как. И съответно един и същи медикамент се продава едва ли не всеки път на различна цена. А цената не е отбелязана и на опаковката на продукта, нито където и да е, за да бъде видима за клиента. В случай че попитате предварително за цената на всеки от продуктите и ви се кажат някакви цени, в крайна сметка от общата сума на про-форма бележката излиза, че са ви взели повече от това което са ви казали, и съответно са ви заблудили най-безцеремонно.

И определено освен глоби такива търговци заслужават бойкот от страна на клиентите, аптеки "под път и над път". Нека не се заблуждаваме от надписа на витрината гласящ "ВИНАГИ НИСКИ ЦЕНИ".
Титла: Re: Нарушения от дистрибутори на медикаменти/ аптеки
Публикувано от: kaufer в Ноември 19, 2013, 04:44:54 pm
 Има телефон на НАП за нередности  с касовите бележки 02/987-02-54  или им пишете на
 infocenter@nra.bg  На истинската касова бележка трябва да има графично фискално лого - картата на България с надпис BG