Активни Потребители

Услуги => Комуникации => Темата е започната от: miraco в Януари 28, 2010, 04:06:44 pm

Титла: Проблеми с Виваком
Публикувано от: miraco в Януари 28, 2010, 04:06:44 pm
В началото на 2007 г. закупих от магазин на 2be София предплатен стартов пакет на Вивател с номер 0877 566232. Тъй като работех в чужбина и на всеки два месеца си идвах в България и този предплатен пакет ме устройваше. При всяко идване в БГ съм зареждал за 20-50лв. През Декември 2007 г. се прибрах вече за постоянно в БГ и преминах на тарифен план към Вивател, поисках да си оставя същият номер но ми казаха че вместо 0877 566232 могат да ми дадат номер 0878 566232, аз се зарадвах защото разликата в номера беше само една цифра. Предплатеният номер 0877 подарих на дъщеря ми, тъй като тя е четири годишна аз през няколко месеца зареждах СИМ картата на номер 0877566232 чрез ePay.bg сума за 4лв.Зареждах такава сума защото дъщеря ми е малка и нямаше смисъл от по голяма сума. В началото на тази година телефона на дъщеря ми се счупи и до месец Август СИМ картата с предплатеният номер 0877 не работеше. Когато включих СИМ картата тя не работеше вече, обадих се на Виваком а от там ми казаха че номерът е изтрит от системата им.Попитах защо а те ми казаха че не съм зареждал от една година СИМ картата и срокът и е изтекъл. Тъй като зареждах картата през интернет системата ePay.bg проверих в разпечатките и видях че последно съм зареждал СИМ картата на 21.12.2008г. . Казах на Виваком че съм зареждал преди 8 месеца и тогава ми казаха че е трябвало да заредя за сумата от 10лв. за да е активна картата за една година…за сумата от 4 лв. картата е активна само един месец. Аз им каза че за първи път чувам за тези суми, че никъде в стартовият пакет не пише за тези суми, че когато си купих картата никои не ми каза за тези 10лв. Те ми отговориха че някъде из техният сайт е пишело…аз им казах че преди и сега в стартовият пакет никъде не пише че трябва да заредиш за 10лв. , не се споменават никакви суми…а в магазина ти казват че трябва в срок от една година да презаредиш картата поне един път за да не загубиш номера, но пак никой не ти казва сумата 10лв. Даже и сега закупих стартов пакет и пак не пише че трябва да заредиш за една година сумата от 10лв…пише че в срок от 11 месеца трябва еднократно да заредиш СИМ картата за да не изгубиш номера, и пак не се споменава никаква сума. Смятам че тази политика на Виваком е подвеждаща към нас потребителите, смятам че така много хора са си изгубили номерата и Виваком си продава стартови пакети и трупа бройка абонати.По форумите видях че не съм единственият подлъган от Виваком и ощетен, но всеки предпочита да закупи нов стартов пакет за сумата от 7лв. отколкото да мине през всички мъки на жалби съдебни системи.Г-н председател аз ви моля, и както всички други ощетени да разгледате този случай защото смятаме че сме подведени от непълното упътване в стартовият пакет и при липсата на информация при закупуване на пакет от магазините на Виваком.
Писах жалба до Виваком но естествено те бяха надменни, писах и до КЗП и до КРС...от КРС никакъв отговор / те също много си приличат с Виваком/. Само от КЗП ми обърнаха внимание и назначиха помирителна комися с мен и Виваком, но естествено Виваком не дойдоха а само изпратиха писмо в което обясняват че през 2007 г. не са предлагали зареждане през интернет и заради това не е имало описание върху стартовият пакет. Но сега аз си купих нов стартов пакет и сега също нищо не пише...пише само че за презареждането се осъществява чрез eBG, ePay или банкомат или хартиен ваучер. И пак никъде не пише за никакви суми. Сага мисля да ги съдя за липса на информация или подвеждаща информация...просто за такива нагли като Виваком само съд.
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: BTK в Януари 28, 2010, 04:24:46 pm
Не мисля че ще има усппех при условие че и при другите 2 мобилни оператора минималната сума за да не загубиш номера си след крайния срок е 10лв
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: miraco в Януари 28, 2010, 04:33:04 pm
Ами изглежда че трябва и тях някой да ги осъди. Все пак никъде не пише каква сума трябва да заредиш за да си запазиш номера. Те така утре могат да кажат че трябва за 50лв. да си заредил за да си с номера си. Мога да си позволя от финансова гледна точка да ги съдя и ще го направя. Това си е жива измама...
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: BTK в Януари 28, 2010, 04:59:15 pm
ПРЕДИ ГОДИНИ КОГАТО ПУСНАХА НА ПАЗАРА 1-ТЕ ПРЕДПЛАТЕНИ КАРТИ ИМАШЕ ОПИСАНИЕ ЗА МИН.СУМО КОЯТО ТРЯБЖА ДА СЕ ЗАРЕДИ
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: miraco в Януари 28, 2010, 05:05:31 pm
Сега и това не пише...просто в предплатеният пакет нищо не пише. Пише само че трябва да заредиш ???? но колко... както каза онази госпожа от Виваком, някъде из интернет страниците ни пише.:)))). Просто мисля че по европейските закони Виваком от всякъде са сгазили лука...но според българските мисля че няма да е така. Така че може би разчитам на Евро съдът отколкото на БГ съдът.
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: avram в Януари 28, 2010, 07:09:59 pm
Ако не си бил спрял картата си, най-вероятно си щял да получиш предупреждение че срока на валидност на картата ти изтича.
Номера не е твоя собственост че да си е доживотно твой.
Освен това предплатеният пакет е с валидност 11 месеца.
След изтичане на този срок вече не става дума за стартов пакет, а за ваучер, така че не си прав.
Твоят стартов пакет е изтекъл в началоно та 2008 година, след което валидноста на картата зависи от ваучера с който си я заредил.
Проблема си е твой че я зареждаш пред e-pay, и така не получаваш описание с валидността на ваучера, както би трябвало ако си купиш ваучер от магазин
Прави разлика между предплатеният пакет и ваучера!
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: miraco в Януари 28, 2010, 08:00:25 pm
До: avram
Правя разлика, но не смяташ ли че щом в упътването на стартовият пакет пише ePay или хартиен ваучер, ти дават да избираш как да зареждаш. Тъй като при предплатените карти ти не подписваш договор , закупувайки този пакет , вътре описанието в пакета е твоят договор. Между другото вече има такъв прецедент с осъден оператор. Е в евро съдът са осъдили Телефоника, не в българия, но важното като си прав да си отстояваш правата.
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: avram в Януари 28, 2010, 08:37:01 pm
Виж сега стартовият пакет и ваучера са две различни услуги.
Не можеш да искаш в упътването на услугата стартов пакет да е включено упътването на услугата ваучер, която е друга услуга!
Услугата стартов пакет е изтекла 11 месеца след закупуването на пакета и вече не съществува, а договорът който е съществувал е невалиден поради изтичане на срока на договора, а именно 11месеца. При презареждане ти преминаваш на услугата ваучер, а условията на услугата ваучер зависят от конкретната услуга ваучер, която си закупил. Ако закупиш услугата ваучер от 4лв. срока за право върху номера се удължава с 1 месец, ако закупиш услугата ваучер от 10лв. срока на услугата е 11месеца, а правата за ползване на номера се удължават с 12 месеца от датата на активиране на услугата ваучер от 10лв.
Ползването на услугата електронно разплащане е за твое улеснение при закупуване на вече позната услуга и е по твое желание.
Трябва да четеш упътването преди да започнеш използването на услугата, а не след като услугата вече отдавна е изтекла!
С активиране на услугата ваучер ти се съгласяваш с условията и, и трябва да се съобразяваш с тах
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: miraco в Януари 28, 2010, 09:04:47 pm
Говориш глупости...но както и да е...надявам се и други тук или да потвърдят твоята теза или моята....
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: avram в Януари 28, 2010, 09:59:35 pm
Е са вече прекали!
Кое са глупости бе нагъл тъпунгер!
Аз не излагам теза, а само факти.
Щом имаш излишни пари, време и нерви ходи си чукай кухата кратуна.
Адвокатите ще те разнищят защото нямаш и най-малко основание за исканията си.
Мислиш си че като си бил в чужбина си по-умен от останалите ли, кво ли?
До не говорим че предплатената ти карта не се води на твое име или на което и да е друго име, защото е закупена анонимно и ти нямаш абсолютно никакви права над нея! Най много което ще постигнеш е да те осъдят че си я откраднал! Ще хванат първият срещнат да твърди че си му откраднал картата и ще те направят луд на квадрат бе! Не случайно не са ти дали да направиш номера на абонамент, а са ти дали друг номер! Тъпак!
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: miraco в Януари 28, 2010, 10:24:50 pm
Ами ще сядаме у ще мрем тогава, те тези оператори на това разчитат, на страх и несигурност. И мисля че само тъпунгер с куха картуна може да говори така тук, по селски. Приятна вечер.
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: avram в Януари 28, 2010, 11:30:13 pm
Не може да се бориме по такъв начин, защото ефекта е обратен.
После като отиде някой с основателно оплакване ще го изритат, заради неоснователни претенции, като твоята и живота му ще стане ад.
Не казвам че трябва да оставиме операторите да си правят каквото си искат, обаче трябва да са основателни претенциите.
Ако въпреки всички доводи и факти които приведох, желаеш да правиш нещо, никой не те спира, но ти казвам че ефекта, както за теб, така и за другите потребители ще е негативен, защото ти нямаш шанс да спечелиш при тези обстоятелстна, а на другите потребители случаят ти ще го дават, като пример, как ги нападат неоснователно.
Като искаш да ги съдиш намери основателни причини, които ще издържат в съда.
Благодаря за пожеланието! Аз също ти пожелавам приятна вечер! Разбери какво съм ти казал и тя наистина ще бъде приятна за теб
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: marksman в Януари 28, 2010, 11:32:03 pm
Моето мнение е, че много българи ги мързи да четатът догововорите си и Общите условия и от тук им идва проблема! Всички оператори в България удължават срока на предплатените си карти с 1 година когато заредиш картата с 10 и повече лева, това , че някой хора не си отварят очите операторите не са виновни. В случея абоната не е знаел, но това не го оправдава! Има една поговорка \"Кьорав карти не играе\".
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: miraco в Януари 29, 2010, 12:14:34 am
Прав си че ние много не обръщаме внимание какво пише в договорите...но тук става въпрос за друго. Вземи си утре един предплатен пакет и виж някъде вътре в него пише ли че трябва да заредиш с 10 лв. за да ти се удължи срока с една година, повярвай ми, никъде не пише никакви суми, никъде не пише никакви срокове. Пише цитирам:/  За презареждане на сметката ви е необходимо предплатен електронен или хартиен ваучер на Виваком. Електронното презареждане се осъществява чрез системите на eBG, Epay или през банкомат. Хартиени ваучери с инструкция за тяхното зареждане ще намерите в партньорските мрежи на Виваком./ кажи сега ти знаеш ли за каква сума трябва да заредиш за да не си изгубиш номера или за колко месеца. За това говорех.
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: саманта в Януари 29, 2010, 03:51:26 pm
Към miraco! Виж сега тук по тези форуми няма да намериш помощ, тук обикновено идват хора излъгани като теб.... както и къртици на мобилните компании(които отговарят доста ожесточено под различни псевдоними) и др. Първо ти щом си бил в чужбина знаеш как живеят там хората и че има винаги и друга гледна точка. Ние в България сме с много тесен мироглед, в следствие на успешно извършено промиване на мозъци.Затова много от хората въобще няма да те разберат за какво им говориш, нито пък ще ти влязат в положението.Те са си заровили главата в пясъка или по-точно някой им я натиска здраво в пясъка.Няма как да разберат, че въпроса е принципен, защото ТУК такива неща за съжаление вече не правят впечетление!
А за цялата работа с Виваком сам ще си решиш какво да правиш, но си помисли струва ли си нервите.В България е абсурдно да мислиш, че можеш да им направиш нещо на тези компании.Дори и да си милионер парите няма да ти стигнат да ги осъдиш тук заради куп причини. За да осъдиш тук някого имаш нужда не само от пари, а и от власт! А и сам по себе си съдът е единствено една заблуда.Чрез него нищо не може да се промени.Най-добре е да се съсредоточиш върху нещо позитивно като приятели и семейство и да забравиш тази неприятна за теб случка.:) Успех

Не целя да обидя никой с мнението си.
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: avram в Януари 29, 2010, 08:06:29 pm
Щеше да е вярно че в такъв форум няма кой да му помотне, ако всички бяха като тебе-говори много и нищо не казва.

Ти няма как да обидиш никой с коментара си, защото от хора без мнение, като теб, никой не би се обидил, колкото и да е тъп
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: ellka52 в Февруари 14, 2010, 02:46:54 pm
Моля да бъде назначена проверка относно плащанията ми на ползвана услуга от Виваком.
    От 01 Декември преминах на тарифен план Трио. До тази дата партидите на мобилният телефон и интернет бяха на мое име, а стационарният телефонен пост на името на съпруга ми. От 01,12,2009 г., с преминаване на новия тарифен план, аз съм абонат на пакет Трио, включващ мобилния ми номер, стационарния и интернет услугата. След коректно плащане на пакета, в края на месеца получих извлечение за месечна такса за мобилната услуга, която заплатих извън пакета Трио, защото щяха да ми изключат мобилния телефон. От отдела за работа с клиенти ми отговориха, че там не е отразено, че мобилният номер е свързан в Трио, и че надвзетите пари ще ми се върнат със сметката за мес. януари. Отделно от това, че заплатих Триото, заплатих и моб. телефон,  дойде още една сметка за интернет услуга, която трябва да бъде заплатена за този период в размер на 27 лв. Отново разговаряхме с Отдел работа с клиенти, които ни съветваха да заплатим всичко! Една услуга да се заплати 2 пъти! От офиса на Виваком, където съм пуснала три жалби по случая, но до този момент нямам отговор на нито една, макар че изтече едномесечният срок, ни посъветваха да си заплатим само Триото. И така, същото се повтори и през мес. януари, само че този път вече мобилният телефон беше включен в пакета. Парите обаче от м. декември не ми бяха приспаднати. Като капак на всичко дойде пак сметка за интернет услугата отделно. Пак заплатихме само Триото. На 11,01,2010 г. след като коректно съм заплащали месечната такса от 40 лв. за пакета Трио, ми изключиха стационарния телефон и интернет за дължима сума в размер на 75,36 лв. Оказа се, че имало две партиди на мое име, което случайно откри служител на компанията от офис в Кауфланд и по старата се начислява всеки месец услуга само интернет, а в Триото също плащам интернет. За това време, въпреки жалбите и разговорите с отдел клиенти никой не разбра защо на мое име има две партиди и защо не е закрита старата. Когато заплащам месечното си задължение казвам само ЕГН и тел. номер, а не клиентски номер. За три месеца не съм разбрала, че имам два клиентски номера – стар и нов. У дома не винаги се получават известията и затова не съм проследила това. Последната такса е отишла в старата и оттам вече произлезе още по-голямо объркване. Веднага платих посочената сума, която неправомерно ми е начислена, но три дни вече не включват интернета за неплатена сметка. Всъщност при два пъти платена услуга, аз се оказвам нередовен платец и ми е спрян достъпът до нея!
   Това, за което настоявам за съдействие и проверка е:
Да ми бъдат върнати сумите от 75,36 лв., внесена на 12,02,2010 г. за вече заплатена веднъж услуга, и 4,75 лв. от заплатена месечна такса на мобилния ми телефон през месец декември 2009 г., тъй като в посочения период коректно съм заплатила месечната си такса по договора с Виваком.
   Разчитам на адекватно и бързо разрешаване на проблема.
   Прилагам копие от вносната бележка за неправомерно начислената сума.

2010-02-13   С уважение:
                                                                                           Е. Стоянова
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: Sofist в Февруари 14, 2010, 05:26:36 pm
Уважаема Елка,
Точно по същото време и аз станах жертва в един от повсеметно заложените капани на тази компания, чиито клиенти сме ние. Същата сума от 72лв. ми беше хитро начислена без да съм ползвал определена услуга. Оспорвах чрез многократни разговори и  официална жалба, чийто отговор в срок беше едно \"триредово нищо\", излизащо от анонимен служител. Проучих надълбоко първопричините за тези измами и съм готов за съдействие чрез взаимно информиране.
Засега пожелавам успех на всички граждани в опасната пазарна среда срещу добре защитените монополисти...
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: Pesho38 в Февруари 16, 2010, 10:35:20 am
СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ВИВАКОМ (VIVACOM) В ЛОВЕЧ --- ПОЛЯ  КРАСИМИРОВА ЦАНКОВА И ГАЛИНА СТАНЕВА ---СА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ.! ОБАЖДАТ СЕ НА ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ИМ ПРЕДЛАГАТ  \"ПОДАРЪК\"  КОЙТО УЖ ИМ СЕ ПОЛАГАЛ КАТО КЛИЕНТИ НА ФИРМАТА, НО НИЩО НЕ СПОМЕНАВАТ ЧЕ ЗА ТОЗИ ТАКА НАРЕЧЕН ПОДАРЪК СЕ ЗАПЛАЩА МЕСЕЧНА ТАКСА ПО ВРЕМЕ НА ТЕЛЕФОННИЯТ РАЗГОВОР. КОГАТО ОТИДЕТЕ ДА СИ ВЗЕМЕТЕ\" ПОДАРЪКА \" БЕЗ НИКАКВО ОБЯСНЕНИЕ ВИ ПРЕДЛАГАТ  ДА ПРЕПОДПИШЕТЕ ДОГОВОРА ЗА СТАРАТА УСЛУГА КОЯТО ПОЛЗВАТЕ И ВИ НАБУТВАТ В РЪЦЕТЕ\" ПОДАРЪКА \" КОЙТО УЖ ВИ СЕ ПОЛАГАЛ. ОБАЧЕ  КАТО ПОГЛЕДНЕТЕ НОВИЯ ДОГОВОР С КОЙТО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ СТАРА УСЛУГА ВИЖДАТЕ ОЩЕ ЕДИН ДОГОВОР КОЙТО Е ЗА \"ПОДАРЪКА\".
ИМЕННО ЗА ТОВА ТЕ ИЗБИРАТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА КОИТО НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА РАЗБЕРАТ ВСИЧКО В ТЕЗИ ДОГОВОРИ ЗА СВОЯ МИШЕНА. ПОВЕДЕНИЕТО НА ТЕЗИ СЛУЖИТЕЛКИ Е ПОВЕЧЕ ОТ НАГЛО. ПО НИЩО ТОВА НЕ Е ПО РАЗЛИЧНО ОТ ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ КОИТО СЕ СЛУЧВАХА СКОРО. ДАЖЕ ДОРИ СА ПО ЛОШИ ОТ ТЯХ ЗАЩОТО СА ОЗАКОНЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА . БОЙКО БОРИСОВ ЩЯЛ ДА ПРЕСЕЧЕ ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ, НО ПОВЕЧЕ МИ СЕ СТРУВА ЧЕ ЩЕ  РАЗЧИСТИ ТЕРЕНА ОТ ОНИЯ ДРЕБНИ МОШЕНИЦИ ЗА ДА ГО ПРЕДОСТАВИ НА ТЕЛЕКОМ  МОШЕНИЦИТЕ КОИТО СМУЧАТ МИЛИОНИ. ПРЕДУПРЕДЕТЕ ВЪЗРАСНИТЕ СИ РОДИТЕЛИ ДА НЕ ПОДПИСВАТ НИЩО В КЛОНОВЕТЕ НА ВИВАТЕЛ ЗА ДА НЕ СТАНЕТЕ ЖЕРТВА НА ПОДОБНИ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ. ЗНАЙТЕ ЧЕ ЗАКОНА НЕ Е НА ВАША СТРАНА И ТАКА Е НАПРАВЕН ЧЕ АЛИНЕИТЕ ПОД НЕГО ГО ОБЕЗСМИСЛЯТ НАПЪЛНО.

 РЕШЕНИЕТО :  
БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ  ДА  ПРИЕМЕ ЗАКОН КОЙТО ДА ПРИНУДИ ТЕЗИ ТЕЛЕКОМИ ДА ПРОМЕНЯТ ДОГОВОРИТЕ С КЛИЕНТИТЕ СИ ТАКА ЧЕ ДА ИМА ШАНС ДА СЕ ОТКАЖЕШ В НЯКАКЪВ СРОК АКО СМЕТНЕШ ЧЕ СИ ЖЕРТВА НА ИЗМАМА. ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ ДА НИ ОГРАБВАТ.  И КАКВИ СА ТЕЗИ АВТОМАТИЧНИ ПРЕПОДПИСВАНИЯ НА СЪЩЕСТВУВАЩИ ДОГОВОРИ. ТОВА ПРИЛИЧА ПОВЕЧЕ НА КРЕПОСТНИЧЕСТВО ОТКОЛКОТО НА ДОГОВОР НА РАВНОПРАВНИ ПАРТНЬОРИ.  СПОРЕД СЕГА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ЗАКОНИ Е ПО ЛЕСНО ДА СЕ РАЗВЕДЕШ ОТКОЛКОТО ДА СЕ ОТКАЧИШ ОТ НЯКОЙ НЕИЗГОДЕН ЗАКЛИЕНТА ДОГОВОР С МТЕЛ ВИВАКОМ ИЛИ ГЛОБУЛ.
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: niko в Февруари 17, 2010, 10:41:17 pm
най-голямата и нова измама: мобилен интернет от Vivacom 5 GB - 36лв. на месец с договор за 2 години.Всички държавни организации / КЗП,КРС,Омбудсман / са безсилни и нищо не могат да направят срещу наглите от Vivacom.
Титла: VIVACOM Trio
Публикувано от: presig в Февруари 26, 2010, 10:17:38 am
Здравейте,
Преди по-малко от месец сключих 2-годишен договор за пакетната услуга Виваком Трио. Предварително не се бях запознала с общите условия на договора, правата и задълженията и на двете страни. Отидох в един от бизнес центровете на Виваком. Имаше едно усмихнато девойче, което започна да ме агитира и да ме убеждава, че от Трио-то, по-хубаво нямало. В крайна сметка кандисах и подписах договора.  
 Пакетът предлага Интернет, стационарен телефон и сим-карта. Има безплатни 3600 минути към мобилната мрежа на Виваком; 3600 минути към стационарните телефони в България и от 1-ва група стационарни телефони в чужбина; 3600 минути към фиксирания (стационарния номер от пакета) номер.
 Това е истина! Обаче девойката, която ме обслужи няколко пъти ми ПОВТОРИ, че от стационарния телефон, който получавам може да се говори към мобилната мрежа на Виваком и към стационарните телефони (3600мин.). Останалите минути, момичето каза, че били от сим-картата само и единствено към фИКСИРАНИЯ номер.
 В последствие (20 дни след подписването на договора) разбрах, че всъщност от стационарния телефон мога да говоря безплатно САМО И ЕДИНСТВЕНО към други стационарни телефони.
 Не искам и да мисля каква сметка съм навъртяла от този телефон. Звънях на Оператор, но той не предложи никакви компромисни варианти.
 Искам да добавя, че в договора, който е от няколко страници, никъде не се споменава за брой безплатни минути и тяхното разпределение. Никъде не пише за цена на минута разговор. Има описани предимно ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на клиента.
 Не искам да оставам на този пакетен план. Какво може да се направи по въпроса?
 Другото, което не споменах е, че интернета прекъсва на много къс интервал от време и трябва да се рестартира модема, след което да се изчака известно време, докато се свърже отново.
 Изключително съм недоволна!
Кажете ми какво мога да направя по въпроса. Имам ли някакво право, в случай, че съм подведена и не съм доволна от услугата?
 Благодаря предварително!
Титла: VIVACOM Trio
Публикувано от: bloucester в Февруари 26, 2010, 12:10:10 pm
За жалост е трябвало само да погледнете рекламата.
Титла: VIVACOM Trio
Публикувано от: venci_1212 в Февруари 26, 2010, 06:28:46 pm
и аз се прецаках като подписах договор самоче към мтел за хомебокс за телефона нямам оплаквания но интернета е безумно слаб една страница ми я зарежда 5 мин буквално а и прекъсва от време на време та ако има някакъв вариант да се прекрати договора кажете моля
Титла: VIVACOM Trio
Публикувано от: bloucester в Февруари 26, 2010, 08:16:04 pm
Едно време хората с такива проблеми си прехвърляха собствеността на роднини, които прекратяваха договорите. Не знам дали още е възможно, защото операторите сигурно са намерили някакъв начин да контрират тази практика.
Титла: VIVACOM Trio
Публикувано от: vtsikalova в Февруари 26, 2010, 08:49:12 pm
Обадете се поне три пъти на 123, с оплакване за лоша , бавна или липса на връзка в рамките на един месец и нямате проблем за прекратяване на договора по тяхна вина.Друг вариант е да проверите дали ств закодирани/ако да-битрябвало да си знаете паролата, в случай, че някой от семейството се включи с лаптоп, например/? Ако не сте закодиран на клона са много маймуните и е невъзможно да се ползва нета. Всичко хубаво:)
Титла: VIVACOM Trio
Публикувано от: bloucester в Февруари 26, 2010, 10:48:32 pm
@ vtsikalova

Не смятам, че Мтел някога биха признали, че връзката е лоша, още повече да прекратят договора по тяхна вина. Ако го направят, ще отида лично да им се поклоня.

Но другото предложение е много уместно, ако интернетът е безжичен, какъвто е най-вероятно, макар да не съм запознат с Homebox. Прави ли ви впечатление как операторите задължително искат да ви дадат интернет с безжичен модем с надеждата да се накачат 1000 души и да язядат безплатните мегабайти за 30 мин, след което злощастният абонат да навърти няколко хиляди лева?
Титла: VIVACOM Trio
Публикувано от: rosi84 в Февруари 27, 2010, 10:44:59 pm
Здравейте,
На 12.11.2009г. сключих договор със Виваком нет, тъй като исках само интернет пакет, в бтк центъра ми предложиха пакет от месечното им списание, който е 12Mbps за 20лв. и аз приех. Първите два месеца нямах проблеми с интернета. От около месец интернета постоянно прекъсва и е супер бавен, постоянно трябва да рестартирам рутера за да се кънектна отново, обаждах се на отдел подръжка (званях двапати и чаках точно 1час докато някой благоволи да ми отговори) и от там ми казаха че прекъсването било поради факта, че софтуера ми е бил стар и не е обновен, съотвено ми казаха да изчакам на линия, че ще го обновят на момента. Незнам дали е обновен наистина или не защото прекъсването си продължава, а отностно скоростта на интернета се оказва, че пакета който използвам не е този който ми е показан в списанието в деня на сключване на договора а е пакет Net Start 6Mbps (така го пише и в самият договор), но в списанието няма данни дали е Net Start  или някакъв друг пакет. Другото некоректно отношение от страна на служителите и самият Бтк център е че когато взех пакета служителката ми каза, че следващия месец ще платя таксата от 20лв и това което съм изразходила като Mbps, но всъщност нещата се оказаха други, заплатих 20лв такса и половината такса от предния месец, но интернета не беше инсталиран камо ли да е използван, тъй като все още бях на стария доставчик.
Въобще не съм доволна от тази услуга.
Ако е възможно може ли да ми кажете дали бих могла да прекратя договора поради некоректност от тяхна страна.
Благодаря предварително!

Извинявам се за лошото качество на снимките.
С уважение Роси
Титла: VIVACOM Trio
Публикувано от: rosi84 в Февруари 28, 2010, 07:58:39 pm
Здравейте,
Днес за пореден път имах проблем с интернета, за пореден път се обаждах на отдел подръжки, но този път ми казаха, че било нормално да прекъсва интернета защото съм имала голям уплоуд и трябвало да го огранича до 5Mbps, което не беше така и било съвсем нормално да рестартирам модема по-няколко пъти на ден колкото било необходимо (интерестно защо ли това се случва само в БТК-ADSL). Предната вечер оправданието беше, че самият софтуера е бил стар и затова се получавало така, незнам кой лъже и маже, но моето мнение, че те се подиграват с хора.
Много Ви моля да ми кажете дали съм в правото си да прекратя договора, защото не съм доволна от тази услуга, не желая да плащам за интернет, който постоянно прекъсва.
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: poisonivi в Март 03, 2010, 03:31:46 am
искаш ли още
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: Pesho38 в Май 01, 2010, 05:40:38 pm
Има друго решение бе хора.Вместо да се ядете един друг е по добре да се организираме и да направим една ротестна обиколка пред централите на трите мобилни оператора и да им покажем че не са над всички. Всеки един оп отделно ако реве никой няма да го чуе . Само ако всички се съберем един ден пред централите на негодниците с конкретни искания ще можем да обърне вниманието на тези от които зависи. Също така ако сме солидарни с несправедливо но законно осъден потребител от телекомите и ако например са пратили съдия изпълнител ние да отидем при него да кажем 100-200 човека пък да видим дали ще издевателстват така лесно над нас. Вижте гърците какво правят когато ги настъпи някой.
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: VRR в Май 27, 2010, 12:57:13 pm
Здравейте,

Аз сам поредния който не е доволен от политиката на Виваком, както и от обслужването в тяхните офиси.
Призовавам всички недоволни да се съберем и да направим един протест срещу Виваком.
В България всички са свикнали да си мълчат и търпят.
Ако има млади и решителни хора които искат някой ден нещата да се оправят и да има прозрачност в обвързващите ни с договори оператори,
да си покажим зъбките!
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: gsz73 в Юни 19, 2010, 10:23:00 am
При положение,че ми е издаден сертификат за преносимост към друг оператор още на 04.06.2010 г. БТК не желаят да преустановят услугата /имам сигнал от тях все още/.Съответно аз не мога да ползвам телефона на другия оператор при положение че вече съм предплатил за услугата.На многократните ми обаждания до телефон 123 ми отговарят различни служители като  в продължение на месец ме уверяватче жалбата ми е заведена,знаят за проблема/записаха си и мобилния ми номер и след това не благоволиха да ми се обадят/.След като формално съм преустановил взаимоотношенията си с БТК не би трябвало да чувам от тях телефонен сигнал и да получавам допълнителни сметки. Но уви...Моля за съвет.До каква инстанция е необходимо да се обърна за да преустановя отношенията си с тях /КРС,граждански съд или друга институция/.Имам позната, която от 6 месеца е подала молба да и спрат телефона /не да го пренесат/ но все още не успява да се откъсне от тях. Получава уверения че проблема ще се разреши, но така си и остава.Какъв е реда, след като от многократните ми жалби и разхождания до офиса им явно няма ефект.Търся съмишленици за евентуално завеждане на групов иск за пропуснати ползи.
На вниманието на всички телевизии и компетентни органи до кога ще продължават своеволията на БТК. Нима не сме правова европейска държава. До кога монополистите няма да разрешават да се отказваме от тях?
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: chernev1972 в Юли 13, 2010, 08:59:12 pm
Явно проблема е национален колеги , след като е национален  има решение и то е Стразбург , държавата след като не иска да обърне внимание на народа си  то тогава да си плати за стореното . Въпроса обаче е дали всеки индивидуално трябва да подаде жалба или някак организирана жалба .
Това имам впред вид вече защото ми омръзна и мен да ме лъжат а и явно няма институция в България  която да защити отрудения и ограбен народ.
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: ma_linka51 в Юли 14, 2010, 02:23:15 pm
На 26.11.2009г направих абонамент \"ТРИО\" мес.ДЕНЕМВРИ  платих 40лв за мДекември ми идва фактура за 77.35лв от тогава започна ходене по мъките всеки месец пиша жалби,които уж се УВАЖАВАТ но и до днес аз не съм платила една реална сметка.Мобилният плащам отделно дори и сега имам да платя 7.13лв.Върнаха ми през м АПРИЛ 20.39 и 12.20лв а на фактурата за м. Април имам начислени корекции 16.20 /без ДДС/  ИСКАМ ДА ПРЕКЪСНА АБОНАМЕНТА,НО НЯМАМ ОТГОВОР !
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: valio_85 в Юли 17, 2010, 01:39:33 am
Do Peho38 tova mnogo mi xaresa taka i s men minalata godia bqx v xolandia dogovorat mi beshe podnoven avtomatichno vupreki tova che bqx zanql na otdel klienti v 2 magazina i proche kazaxami che imam pravo na telefin za tova che sam loqlen klient sled tova mi zvanqxa ot ofis1superstor dadoxa mi nqkakav lichen kod na klienta kato se pribrax nqmashe nito telefon nito lichen kod edinstvenoto xubavoe che sami udaljili dogovora s godina a ne s 2 kakto pravqt s novite abonamenti
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: dazzy в Юли 20, 2010, 12:20:40 am
Здравейте,чакайте и аз да ви се оплача от Виваком.От 01.06.2010г нямам домашен телефон-казват \"кабелна повреда\".Даваха няколко срока за отстраняване на повредата ,ама нищо.Интересното е това,че като си получих сметката пише ,че дължа такса-незнайно за какво.Обадих се отново да попитам -казаха ми ,че при тях е отбелязано ,че повредата  е отстранена,но ще пратят техник.Естественно никой не дойде,затова отидох до най-близкият им офис да подам жалба.Там бяха много любезни като ми обясниха да си подам жалбата ,но те нямат представа кога ще имам телефон,но забележете-предложиха ми да си взема безжичен телефон към Виваком,защото имали много изгодни предложения-т.е. да си заменя стационарния с мобилен,от който мога да звъня към стационарни и мобилни за незнам си колко безплатни минути и така никога нямало да имам проблем с кабела.Това ме накара да си задам въпроса -дали пък всички тези повреди ,които зачестяват напоследък не са тяхно дело,защото искат да си привличат клиенти?! Между другото в офиса ,където работя също има \"кабелна повреда\" от месец,мои познати в \"Надежда\" и  \'Младост\" имат същия проблем,а предполагам ,че и в цяла София е така.Мразя да съм безсилна,но незнам как ще се справя с тях,защото ми обясниха,че трябва да чакам и че дори да отида в централният им офис,нищо повече не може да се направи.Между другото,ако искате да пуснете оплакване в страницата им -не става.Формата ,която е за оплакване дава грешка.:) Ако някой от вас има идеи,надявам се да ги сподели.Предварително благодаря!
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: tani4ka999 в Август 17, 2010, 05:42:27 pm
Здравейте,
И аз като dazzy имам проблем с Виваком, кабелна повреда. Телефона не работи от 09.06. Обадих се на 12.06, за да подам заявка за повреда. Посочиха срок за отстраняване на повредата до 22.06. Все още обаче повредата не е отстранена, всеки път когато се обадя казват, че няма посочен нов срок и не знаят кога ще се оправи. Писах и на сайта им, че има кабелна повреда и попитах в какъв срок предвиждат да бъде отстранена. Отговора от тяхна страна, е че забележете, има кабелна повреда и ако не го оправят скоро, няма да бъдат начислявани такси за времето в което не е работил телефона. Отговор на въпроса си така и не получих.
Телефонният пост е в гр. Брезник. На няколко места в града имат същия проблем с телефоните и от месеци не са оправени. Проблема с този телефон е, че кабела е прекъснат, разкопавано е от тамошното ВиК маи, и са прекъснали телефоните на няколко къщи. А телефона се ползва от 86 годишния ми дядо, диабетик, трудно подвижен и с прекарана операция от рак, поради което му е необходим. Мястото където е разкопано е на 15 метра от тяхната къща, и въпреки че от Виваком твърдят, че колегите работят, такива на мястото на повредата не се забелязват. Може би ползват някаква нова технология, при която оправят прекъснатите кабели дистанционно?
Моля, ако можете да дадете съвет какво може да се направи в този случай.
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: bloucester в Август 17, 2010, 07:27:51 pm
Колкото и грозно да звучи - прекратете си договора заради неизпълнение и купете на дядо си мобилен телефон с по-големички клавиши. Предполагам, че дори ще му е по-удобно, защото винаги ще е до него, стига да не се затруднява да го ползва.
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: tani4ka999 в Август 18, 2010, 11:33:43 am
Дадохме му мобилен естествено, няма как да го оставим без, но като всеки човек на неговите години му е изключително трудно да свикне да го използва. Баба ми от своя страна твърдо отказва да го пипа и все ме пита кога ще оправят стационарния. За тях е важно да имат стационарен, а аз не знам кога и как може да бъде решен проблема.
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: bloucester в Август 18, 2010, 12:47:21 pm
За виваком сте поредният договор и нищо повече. Като цяло действат на принципа, че даден ремонт би им коствал повече разходи, отколкото ще им дадете като такси и сметки. Затова и предполагам, че проблемът трудно би се оправил, но се надявам да греша. Има ли някакъв вариант да си прекарате фиксиран телефон от друга мрежа - не казвам, че е по-добре, но може би поне ще работи?
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: tziko в Август 19, 2010, 02:17:35 pm
На 09.04.2010г Погасих последните си 2 (две) фактури към БТК АД и сключих нов договор за доставка на телефон и интернет. На 12.04.2010г. доставяните до момента услуги(телефон и интернет) от БТК АД бяха спрени по неизвстни за мен причини. След обаждане на дежурният телефон на БТК АД разбрах, че пичината е неплатени задължения и ако съм си платил (което вече бях направил) услугите ще бъдат възтановени на другия ден. На седващия ден след като все още не получавах договорените услуги ме увериха, че до края на деня ще имам и телефон и интернет, на тредия ден ми отговориха, че ще пуснат заявка и ще пратят техници, следващия ден незаеха защо техниците не са дошли и ще ги пратят пак, след това ми казаха, че в на техните монитори (на операторите) всичко е наред и би трябвало да имам интернет,  но нямах и ме пратиха в център на БТК от там пък ми казаха, че нищо не могат да направят но ще пуснат заявка. На 16.04.2010г.(петък) ми се обадиха на мобилния да ме уверят, че вече всичко е оправено и договорените услуги вече са предоставени, но в понеделник 19.04.2010г. се оказа, че мога да ползвам само телефон, но не и интернет. Аз пак се обадих на дежурния телефон, операторката отново ми провери модема от там за да установи, че е наред но до него сигнал не достига. В последното си обаждане на 19.04.2010г. заявих, че искам да се откажа от договора си с тях тъй като те не могат да ми доставят интернет.
 От 12.04.2010г. не съм ползвал услугите на Виваком (БТК АД), но въпреки това продължат да пристигат фактури и писма с искане да си погася задълженията към Виваком (БТК АД) генерирани след тази дата. В едно от писмата ме заплашват със съдебно дело и частен съдия изпълнител, а последната фактура е на стойност 1037,30лв (хиляда тридесет и седем лева и 30ст.) от 10.08.2010г.

Този текст го изпратих като жалба до КЗП и КРС, след което установих, че КЗП не може да направи нищо защото представлавам фирма (договора  към БТК е с фирмата ми), а КРС са измислена комисия без никакви функции, както става ясно от FAQ(въпроси и отговори) секцията на саита им.
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: soni_0212 в Август 24, 2010, 01:11:27 pm
purvo se izvinqvam za latinicata,poneje chesto me obvinqvat za tova,sorry ama nqmam na klaviaturata kirilica,ta iskam i az da se oplacha ot vivacom makar che kel faida...utre shte podam jalba sreshtu vivacom dobrich,poneje xperiata mi ot 1000 lv na isplashtane se okaza pulen bokluk mnogo sajalqvam che tolkova mnogo si mechtah za tocno tozi telefon i nai nakraq go poluchih obache,za sajalenie ot 3-te meseca v koito go imah 2 meseca beshe po remonti i dnes za posledno kato si go potursih sled mesec chakane se okaza che telefona mi si bil tam i nishto ne sa mupravili poje imal draskotina v sledstvie na tova che se ispluzna ot kalufa koito mi dadoha s nego na koito ima etiket china i e dosta po shirok ot telefona ta taka,a telefona si go istarvah dosta sled kato zapocha da dava defekti oshte na 2-rata sedmica,nadqvam se zashtita na potrebitelq shte mi okajat sadeistvie inache oste dve godini ste go isplashtam,posna mi vednuj da mi svurshat dogovorite prekratqvam telefoni interneti i t.n nai mnogo me e qd che si plashtame smetkite redovno i sa dosta debeli tui kata vsichki sme na vivacom i pone 300 lv se plashtat na mesec i to za kakvo da ni pravqt smeshni nqkoi ako iska da mi kaje neshto ili da me posavetva s neshto molq!
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: sonya11 в Август 30, 2010, 12:40:34 pm
Здравейте! Аз също имам проблеми с прекратяването на договора ми с Виваком. Пуснах жалба до КЗП и в момента тече едномесечния срок за отговор. В случай, че не получа съдействия от там, мисля до пиша до
 Службата на ЕС за ориентиране на гражданите. Това е консултационна служба, която предоставя безплатни правни съвети за правата на гражданите в ЕС. Не съм напълно сигурна дали е компетентна да решава спорове на ниво национално законодателство, но поне може да ни препрати към компетентен
 орган. Оставям линк  http://ec.europa.eu/citizensrights/front_end/about/index_en.htm
Надявам се да съм била полезна
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: stanimi в Септември 03, 2010, 11:22:31 am
Здравейте,от три месеца немога да си платя сметката на интернета в новооткритият ви офис в гр.Девин поради некомпетентност на служителите ви винаги като отида системата им е блокирала .Незнам по какви критерий ги назначавате но ако е нужно ги уво4ете преди да ги на3на4авате .С УВАЖЕНИЕ
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: jertva в Септември 28, 2010, 10:46:34 am
http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?gid=156168597737223&ref=mf
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: jertva в Септември 28, 2010, 10:48:16 am
http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?gid=156168597737223&ref=mf
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: ASSAMARIS в Декември 15, 2010, 12:35:09 am
Получих смс от Виваком с текст-\"ЗАПОВЯДАЙТЕ В НАШИЯ ЦЕНТЪР НА БУЛ.МАДРИД 15 ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ ВАШИЯ КОЛЕДЕН ПОДАРЪК КАТО ЛОЯЛНИ  КЛИЕНТИ НА ВИВАКОМ.ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ\"
Във въпросния център настъпи едно суетене докато се разбере кой служител ми е пратил този смс. Установи се, че вчера ми е изтекъл договора с Виваком и по този начин са ме извикали за да подпиша нов.
 http://www.aspirinbg.com/index.php?action=who - ТУК СЪМ КАЧИЛА СНИМКА НА ДИСПЛЕЯ
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: BeTaTesTeR в Декември 15, 2010, 12:13:53 pm
Като гледам това е обикновен номер,тоест било е самоинициатива на някой служител.Ако беше от Виваком щеше да е от някой кратък номер.Можеш да подадеш жалба до централния офис на Виваком,адреса го има в сайта и да посочиш номера от който са ти изпратили съобщението за да се провери този служител.
От друга страна защо приемате преподписване на договора като съдебна присъда.Ако ти върши работа и си решила да продължиш да ползваш телефона с преподписване на договора получаваш за няколко месеца половин месечна такса което си е подарък.Ако пък не искаш да си ползваш телефона отдавна вече да си подала предизвестието и да си го прекратила.
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: ASSAMARIS в Декември 15, 2010, 07:41:22 pm
Става въпрос за принципи.
Защо не се обявят точно нещата в прав текст - устно или писмено???
 Представете си, че някай възрастен човек получи такъв смс и хукне в студа и поледицата в точно указания офис, само защото някой служител си гони коледните бонуси.
В крайна сметка щом ми е изтекъл договора, условията му важат и без преподписване.
Аз разбира се не го преподписах.
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: razruha в Декември 16, 2010, 07:55:21 am
Поредната гавра на ВИВАКОМ С ПОТРЕБИТЕЛ !До кога ???
Титла: Vivacom-договор
Публикувано от: Diva в Декември 18, 2010, 06:46:14 pm
Отивайки в офиса на Виваком с желанието да прекратя услугата, установявам, че имам 2 годишен договор, който аз не съм подписвала и пожелавала. Оказа се, че преди няколко месеца майка ми е посетила техен офис, за да плати такса, при което са й казали, че като лоялни клиенти сме имали право на телефонен апарат , който бил подарък и не ни задължавал с нищо.В същия този ден аз звънях в офиса и ме увериха, че това е така.Майка ми се е подписала, че е получила апарата (какво точно е подписала, не можа  да ми обясни) и така се оказа, че без да посещавам офиса, без да се изисква личната ми карта и без да подписвам нищо (аз съм абонатът на този телефонен номер), съм се задължила с въпросния 2-годишен договор.
Моля, ако някой е имал подобен случай , да ми даде съвет дали си заслужава да си късам нервите като пускам оплакване.
Титла: Vivacom-договор
Публикувано от: BeTaTesTeR в Декември 18, 2010, 08:59:01 pm
Естествено,че трябва да се оплачеш.Напиши жалба до Виваком и обясни всичко и най-вече,че не си се подписала ти на договора.Само,че я изпрати на някой от следните адреси:

VIVACOM Обслужване на Клиенти
гр. София; Пощенски код 1784;
Пощенска кутия № 44


VIVACOM Централен офис
гр. София; Пощенски код 1784;
бул. \"Цариградско Шосе\" 115 И
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: lene в Декември 19, 2010, 04:22:27 pm
Понеже съм работила в тези среди и това,което мисля е,че не са виновни служителите в офисите,а техните регионални управители.Те им дават съвети да пращат смс-и на хората.Странно ми е ,дали на по-високо ниво това се знае.Регионалния управител едва ли не,те заплашва ,че ако не накараш даден клиент да си купи точно определен телефон ще бъдеш глобен.Понеже аз не  бях нахална и арогантна след три месеца изхвърчах от магазина.В магазините на мобилните оператори не се толерира служител да има качества като честност,тактичност,а по-скоро трябва да си нагъл и нахален.
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: mipopov в Декември 20, 2010, 06:46:12 pm
И те са виновни, щом се оставят да ги манипулират.
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: Danilida в Декември 23, 2010, 11:32:19 am
Iskam da izkaja i moita myka otnosno  VIVAKOM,parvata mi gre6ka be6e da mina na smetka kym tiah,kato kym tazi yslyga poly4avam bezplaten mobilen telefon i sa6to taka 10 bezplatni 4asa kym vsi4ki mobilni operatori.....O6te na parviat mesec razbrah 4e niama ni6to takova kato bezplatni minyti poneje platih smetka 50leva.Kakto i da e tova nebe6e vsi4ko,sled 2 meseca dokato 4akah d aplatia porednata si smetka vidiah 4e ima strahotna oferta za mini laptop po 22.90lv. na mesec s dogovor za 2 god. re6ih  d asi si napravia koleden podryk i da go zakypia......kakvo mislite 4e stana...s laptopa vsi4ko e nared slava bogy i mi var6i 4ydesna rabota,no.....nikoi ot slyjitelite nemi obesni,4e kym moiat laptop ima edno usb ystroistvo koeto YJ e bezplatno no taksat amy e 10lv. na mesec i tribva d ago pla6tam celi 2 god. nezavisimo ot tova 4e niama da go plozvam!!!!!!!!!!!!!!???????????????????Prosto polydiah,otidoh v ofisa i im kazh 4 enejelaia tova ystroistvo,a ot tam mi kazaha 4e ako ne go iskam tribva da platia neystoika 240lv.za 2 god.MOLIA VI POMOGNETE MI,DAITE MI SAVET KYM KOGO DA SE OBARNA.AKO NIAKOI IMA KOORDINATI NA SAYZA NA POTREBITELITE NEKA MI DADE INFORMACIA,BLAGODARIA VI!
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: BeTaTesTeR в Декември 23, 2010, 05:52:49 pm
Еми трябва все пак някаква потребителска култура да имате.Нестава като видим думата \"Промоция\" и всички задръжки падат и се втурваме като кон с капаци и подписваме каквото ни поднесат без въпроси и обяснения ,а пък после да ревем как всички са измамници.Влизате в магазин на мобилен оператор,а не в компютърен магазин и е нормално всички устройства там да се продават на по-ниска цена в комплект с услуга предоставяна от оператора.На всичкото отгоре на табелката с цената си пише посочената цена за кой тарифен план и при какви условия важи.Просто трябва първо да разберете какво купувате,с какво се задължавате,какво получавате в замяна,с каква продължителност е договора и чак като си изясните всички подробности тогава да подписвате договори.Като задавате въпроси консултантите няма как да не ви отговорят,а като си мълчите консултантите приемат,че сте запознати и не се хабят да обясняват излишно.В случая няма към кого да се обърнете,трябва да си платите всички задължения по договора който сте сключили и за в бъдеще да бъдете по-внимателни и да не подписвате нищо преди да си изясните подробностите.
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: Danilida в Декември 25, 2010, 06:54:34 pm
Neznam kakvo da kaja.....mislia 4e imam dostaty4na potrebitelska kyltyra i ne e korektno slyjitelite,nezavisimo dali 6te e na Vivakom ili koia da e dryga firma da se podigravat sas horata,az ot 5 god.ne jiveia v Bg,a va Kipar i makar malyk ostrov s jiteli kolkoto rodniat mi grad Plovdiv,kogato tam niakoi ti kaje 4e ne6to e bezplatno zna4i e taka!!!!!!!!!!!!!!!!!!Sajaliavam za glypostta si i zatova 4e mnogo barzo zabravih v koia darjava se namiram ABSYRDIA.....dokato ima slyjiteli kato tezi 6te ima i potrebiteli kato men koito i kle4ka za zybi niama da si kypiat ot BG,zatova 6te jiveem poi 4yjdi darjavii i 6te davame parite i jivota si tam.......
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: freezingskull в Декември 26, 2010, 12:40:17 pm
Разпространете линка на протеста сред приятелите си за да добие по-голяма популярност: http://www.facebook.com/event.php?eid=157113574334082
Титла: Проблем с телефон LG и безобразието на ВИВАКОМ и СЕРВИЗИТЕ
Публикувано от: kristian_fx700 в Февруари 23, 2011, 04:32:57 pm
На 08.12.2010 г. от Виваком в Кауфланд във Варна си закупих телефон LG Optimus One P500. След 5 дни се окача, че има дефекти. Отидох до офиса им в Кауфланд и там ми казаха, че трябва да отида в главния им офис на бул. Владислав Варненчик до катедралата. Човекът, който ме посрещна прие телефона на 13.12.2010 г., написа приемо-предавателен протокол и ми кача, че най-вероятно до 1 седмица ще ми го върнат, защото LG имали сервиз във Варна и ставало много бързо. Но уви дойде 13.01.2011 г. и в последния ден от едномесечният им срок ми се обаждат да ми кажат, че телефона е пристигнал. Отидох да го взема и жената, при която отидох ми каза, че е правена преинсталация на софтуера и ме увери, че телефона работи. Даже го включи, за да ми докаже. Аз и се доверих и го приех, но забележете само за една преинсталация на софтуера, която мога дори аз да я извърша за 2 минути, те ми го държаха цял месец. След като приех телефона се оказа, че проблема въобще не е премахнат. Отидох отново, стана скандал и същата служителка най-нагло ми каза, че нямало какво да направи освен да вземе телефона за второ изпращане на сервиз. След малко спор ми отговори, че имало още два варианта. Първия да напиша жалба, но даже и да съм я бил написал най-вероятно пак ще трябва да го вземат за сервиз. Втория вариант, който ми се предложи, е да отида в сервиза на LG във Варна и да го дам там, като жената ме увери, че гаранцията важи и там. След няколко дни го занесох в него сервиз, където ми казаха, че там били само посредници и изпращали телефоните в София. Както и да е, върнаха ми го на четвъртия ден, което беше много изненадващо колко бързо е станало всичко. Оказа се, че са му сменили дънната платка. Пробвах телефона, видях  че е ОК и го приех. Но се оказа, че не само не са отстранени проблемите, а има и няколко новопоявили се. Дадох телефона за 3ти път на 24.01.2011 г. Вчера се обаждах да питам дали е пристигнал, като им намекнах, че срокът изтича и те ми отговориха, че телефонът бил изпратен, утре да отида да го взема. Днес отивам и служителят на посредническия сервиз ми задава въпроса: \"Защо идвате за телефона? Да не би да сме ви се обадили?\". Обадиха се и провериха дали телефона е изпратен от София. Оказа се, че от София са ЗАБРАВИЛИ да го изпратят и да съм отишъл утре да го взема. Отидох до Виваком, за да попитам какво да правя, а от там ми обясниха: \"Ами понеже  не сте дали телефона на нас да го изпратим гаранцията ви вече не важи при нас, а само при посредническия сервиз. На гаранционната карта обаче пише LG Electronics, а не виваком. А аз много добре си спомням, че от посредническия сервиз ми казаха, че ако телефона не работи се пише протокол, с който Виваком трябва да сменят телефона или да ми върнат парите. Кажете ми как аджеба едните ми  казват, че гаранцията вече не важи при тях, а от другото място, че виваком трябва да го сменят. МОЛЯ ВИ, кажете ми какво да правя като отида утре и се окаже, че телефона пак не работи както трябва? Като чета темите тук и си мисля, че този телефон никога няма да остане в ръцете ми повече от 1 ден. Имам ли права и какви?
Титла: Проблем с телефон LG и безобразието на ВИВАКОМ и СЕРВИЗИТЕ
Публикувано от: mipopov в Февруари 25, 2011, 04:10:07 pm
Не чети темите, а прочети законите!
Титла: teror ot strana na vivakom sas sms
Публикувано от: tom в Февруари 26, 2011, 11:18:57 am
vivakom izpra6ta sms posred mo6t za prezaregdane pri pologenie 4e ima6 dadena suma v kartata si
Титла: teror ot strana na vivakom sas sms
Публикувано от: Dealer в Февруари 26, 2011, 01:03:02 pm
и на мен преди два дена ми изпратиха СМС към 12 през нощада си презаредя картата при положение ,че има кредит в нея.еми Те не са съобразяват с правата ни...пък искаме да се съобразяват с часа кога да пращат смс-и....наистина много нагли са станали...На глобулската карта пък ми пращат Смс-и от някакъв номер 0894...да ида да си преподпиша договора....а когато звънна на този номер - е Изключен.....
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: ASSAMARIS в Март 07, 2011, 10:19:31 am
По повод постъпила от Вас жалба в Комисия за защита на потребителите /КЗП/ с вх.№ Ц-03-11767/15.02.2010 г. Ви уведомявам, че експерти на КЗП извършиха проверка по изложения в жалбата проблем, за резултата от която Ви информирам както следва:
По условията на сключен между Вас и БТК АД договор Ви се предоставя пакетна услуга VIVACOM Duo Mobile, на номер 0879337173, със срок на договора до 11.11.2010 г. Тъй като към момента на изтичане на срока на договора услугата не е прекратена, от страна на оператора посредством СМС Ви е направено предложение за целите на директния маркетинг, с което БТК АД използва възможността да Ви уведоми за нови услуги и продукти, с цел Вие да направите своя информиран избор.
Вие не сте приела предложението на БТК АД, в следствие на което параметрите по Вашия договор не са променяни
.
 
Това ми отговориха. Аз от какво се жалвам.......В държавата на слепците е така!
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: sotirova в Март 18, 2011, 11:51:19 pm
Открих стационарен телефонен пост през декември 2009 г.През януари 2010, при плащането на първата фактура ми предложиха интернет срещу 10 лв. за 3 мес, а следващите по 20 лв.Подписах договор за 1 год.-само за интернета, за тел.-няма фиксиран срок-безсрочен е.Към края на 2010 г. отидох в офиса да попитам за спиране на тел. пост,казаха ми, че това може да стане през 2011 г.,когато приключва договора за интернета.През 2011,м. 01,отидох в офиса им за да закрия телефонния пост, тъй като не съм доволна от услугите им-телефона не работеше по 15 дни в месеца, а интернета -толкова бавен, че не може да се ползва изобщо.Казха ми че трябва да платя последната сметка,иначе не може да се закрие абоната.Платих,прекратиха договора.Този месец получавам сметка----242 лева-неустойка.ЗАЩО..............Защото трябвало да закрия телефона м. декември 2010г.Но нали договора за интернет е до 01.2011г, а той не работи без телефон............Та казаха, че трябва да се прекрати на 17.01.2011 г.,както и направих.И СЕГА КАКВО,СПИРАЛА ОТ КОЯТО НЯМА ИЗМЪКВАНЕ.НЕКОМПЕТЕНТНИ СЛУЖИТЕЛИ,НЕВЪЗПИТАНИ В ОФИСА В ГР.ПЕРНИК, УЛ.ТЪРГОВСКА,ВИЕ ТРЯБВА ДА СТЕ КОНСУЛТАНТИ, А НЕ ОБИРДЖИИ.НЕ МОЖЕ ДА СЕ УДЪЛЖАВАТ СРОКОВЕ БЕЗ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ.
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: mipopov в Март 19, 2011, 11:00:04 am
Не са некомпетентни, така им отърва...
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: mary в Март 19, 2011, 09:56:06 pm
На 03.02.2011г. сключих договор за мобилен Интернет към VIVACOM. Първоначално исках мобилен интернет за 10,00лв, но служителката ми обясни, че по-изгодна е офертата от 20,00лв. защото интернета е неограничен.Послушах. Сключих договор за 1 година. На десетият ден Интернета ми беше спрян - заради надвишен лимит, а уж беше неограничен. При разговор с оператора ми казаха, съм надвишила лимита с 35лв. Да,ама не. След седмица получих известие за 127,00лв.- сметка към VIVACOM. Питам се като Интернета ми е спрян на сумата от 35,00 лв., как така парите станаха 127,00 лв. Даже с таксата от 20,00лв. стават 55,00 лв. А останалите. Искам да разваля договора, ама не става. Ако ще плащам такива суми  неограниченият Интернет въобще не ми трябва.
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: fluditec в Март 20, 2011, 09:45:14 pm
Мобилните оператори НЕ СА истински интернет доставчици, а ментета. Иска им се да ви вземат пари за доставка на интернет, но не могат да го доставят, затова само вземат пари.
Титла: teror ot strana na vivakom sas sms
Публикувано от: Emporioarmanibg в Април 01, 2011, 09:30:18 pm
И аз много мразя тия среднощни SMS-и...
Но системите им пращат наред,без да се съобразяват.
Титла: Проблем с телефон LG и безобразието на ВИВАКОМ и СЕРВИЗИТЕ
Публикувано от: Emporioarmanibg в Април 01, 2011, 09:33:50 pm
Вместо да набутвате разнид а си били чели законите си има и по-лесно.
Направо носете телефона в главният сервиз на LG в София,и там предполагам с/у заплащане ще ви решат проблема на телефона,но ще загубите гаранцията си към Виваком.
Аз така направих със Sony Ericsson,но трябваше да го изпращам чак в друга част на Европа,защото тук нямат техни офицялни сервизи,а МТел ми връщаха телефона всеки месец и все писаха че нямало проблем.
А телефона беше ненормално скъп...
Титла: teror ot strana na vivakom sas sms
Публикувано от: fluditec в Април 03, 2011, 07:00:39 pm
Dealer, няма да е лошо, ако звъниш пак на този номер, който не отговаря, след това да си проверяваш сметката. На моя телефон от един такъв 0894....... (не си го записах) на няколко пъти ми прозвъняваха и затваряха , но нито един път не успях да отговоря на повикването. След това като звънна ми събщават, че е изключен, но \" О-о-о-о ЧУДО !\" сметката ми се увеличава все едно,че съм говорил 1 мин.. Три пъти бях звънял преди да се усетя, съответно три пъти телефонът беше изключен, сътветно за три разговора ми взеха пари. Абсолютно съм сигурен, че не съм допуснал грешка, защото телефона го ползвах изключително рядко, а системата на ГРАБУЛ се актуализира сравнително бързо.
Титла: teror ot strana na vivakom sas sms
Публикувано от: Dealer в Април 03, 2011, 07:58:06 pm
Ами ако трябва да ти вземе пари системата им мноого бързо се активира,но ако трябва да ти помогнат ги няма никакви.Не искам повече да ме занимават с промоции и разни глупости.НЕ са коректни спрямо мен (и другите хора) и съответно ще ме загубят като клиент -това е просто.
Титла: teror ot strana na vivakom sas sms
Публикувано от: BeTaTesTeR в Април 03, 2011, 09:29:38 pm
fluditec пренасочил си е телефона на който ти се обаждаш към друг телефон който е изключен и затова на теб ти се таксува разговора все едно си се свързал с него,а пък на него му се таксува разговора към пренасочения номер.Само, че най-вероятно служителя има служебен номер с неограничени разговори към глобул и нищо не плаща като си пренасочи разговори към друг глобулски номер.Създал си е един филтър на телефона всички входящи разговори от непознати номера да се пренасочват към друг глобулски номер който е изключен и по този начин само звъни на клиенти от тоя телефон,а пък те не могат да му се обадят.Затова ти като му звъниш те пренасочва за да чуеш съобщението, че телефона е изключен и те таксува за тея няколко секунди като за цяла минута защото имаш минимално първоначално таксуване от една минута.
Титла: teror ot strana na vivakom sas sms
Публикувано от: fluditec в Април 04, 2011, 10:06:34 pm
Благодаря за разяснението .
Титла: Jeff + Vivacom = ?
Публикувано от: Петя Антонова в Април 12, 2011, 08:15:54 am
Това ми се случи вчера, и ако някой има съвет към мен ще съм му благодарна.
Та, бях решила да си купя MaxFree от Макс Телеком, отидох в Jeff и милата госпожа там започна да ми обяснява как след определени Мб-ти скоростта пада до някакви много мижави стойности. Препоръча ми същата услуга, но на Виваком. И така ме увлече, че накрая подписах договор за 1 година с тях. Вечерта отново погледнах в сайта на Макс Телеком, но там не намерих такова нещо в описанието на услугата. Пратих им допитване, още тази сутрин ми отговориха, че такова нещо няма. Има неограничен трафик и скоростта е една и съща през целия месец. Обадих се и на support-a им, за да попитам втори път, от там ме увериха същото.
В крайна сметка се оказва, че са ме излъгали в полза на Виваком. а договора за една година е факт.
Въпроса ми е има ли начин да се откажа от тоя договор сега, преди да съм платила и първата такса и без да плащам (големи) неустойки.
Много ви благодаря предварително за времето, което ще отделите тук.
И се надявам да не съм ви развалила сутринта, защото моята тотално се скапа.
Титла: Jeff + Vivacom = ?
Публикувано от: BeTaTesTeR в Април 12, 2011, 11:12:11 am
Еми трябвало е да прочетете сайта на МаксТелеком преди да отидете в магазина, а не след това.Като отидете неинформирана в магазина служителите веднага забелязват това и ви лъжат както си искат.WiMax интернета на МаксТелеком не само, че е неограничен, но и предлага много по-високи скорости и много по-стабилна връзка от този през мрежата на мобилен оператор.
Сега може да подадете жалба на този адрес: VIVACOM Обслужване на Клиенти
гр. София; Пощенски код 1784;
Пощенска кутия № 44
Но едва ли ще имате успех защото не можете да докажете какво ви е казала служителката, а договора е подписан от вас.
Служителката би могла по вътрешен ред да напише обяснение и да се признае за виновна и да поиска анулиране на договора по нейна вина, но това би означавало черна точка за нея и няма лесно да я накарате да го направи.
Титла: Jeff + Vivacom = ?
Публикувано от: severfen в Април 12, 2011, 11:37:11 am
Отиди в магазина и дигни луд скандал как така са те излъгала. Говори с управителя. За да имаш шанс за успех, задължително впиши оплакването си в книгата им за рекламации. Длъжни са да ти я дадът. После пусни жалба в КЗП. Основното искане което трбва да впишеш е разтрогване на договора заради заблуда от страна на консултанта. И както каза BeTaTesTeR пусни жалва и до VIVACOM Обслужване на Клиенти. Не плащаи нищо докато не излезе решението на КЗП. И не ползваи услугата на Vivacom.
Титла: Jeff + Vivacom = ?
Публикувано от: Петя Антонова в Април 12, 2011, 01:14:53 pm
Izvinete za latinicata, no pisha ot telefon.
Az proverih v saita na max telecom PREDI da ida v magazina, no sled kato tazi tam kaza za oganichenieto po mb-ti reshih, che e reklamen trik. Togava veche tq me zamota s toq vivacom, a che nqma da platq nishto i shte ida da se razpravqm..veche sym reshila da go napravq. Ne sym ot horata deto digat skandali, ama qvno trqbva. Nqkolko pyti direktno q pitah sigurna li e, che na maks telecom ima takova ogranichenie i tq kaza \"Ami da, wie ne znaehte li\" ...Pogledna me v ochite i me izlyga...nqmam komentar za tova.
Izvinqvam se, za latinicata oshte vednyj.
Lek den. :)
Титла: Jeff + Vivacom = ?
Публикувано от: krasimira vulkanova в Май 17, 2011, 05:14:17 pm
На 8 април ми излезе фактура за телефоните на стоиност 161.87лв.На 21 април отидох в JEFF и си платих.Помолих служителите да деактивират интернет настройките на телефона на дъщеря ми.След това сключих нов договор за 3G usb модем.На 24 април получих смс от вивацом че доближавам кредитния лимит да платя незабавно.Обадих се в магазина на JEFF откъдето ми отговориха да не се притеснявам.На 29 април обаче с изненада установих че телефона ми е спрян поради просрочена фактура.Започнах да търся касова бележка но уви не я намерих.Отидох в JEFF и тримата служители си спомнят че съм платила фактурата и ми обясниха как не могат да ми пуснат нов договор преди да си платя старата фактура но без касова бележка нищо не може да се направи.След около час обещаха те да ми платят телефона и аз си тръгнах.Два часа по-късно телефона беше пуснат и аз се успокоих.ДА ама не. На 9 май ми излезе следващата фактура и сега дължа 201.27лв.Не мога да ги платя защото на 3 юни трябва да водя детето си на контролен преглед вСофия.Телефона ми трябва зщото след операция с огромен злокачествен тумор и последвала химиотерапия на детето трябва да имам връзка с лекарите в София.Към кого да се обърна към икономическа полиция или към КЗП моля ви дайте ми съвет.
Титла: Jeff + Vivacom = ?
Публикувано от: ТИХОМИР НИКОЛОВ в Май 20, 2011, 10:41:52 pm
Уважаеми колеги активни потребители, тази вечер сядам да пиша жалба до М-тел за отчетени смс-и за 30тина лева в повече , Е.ОН за сметка от 616 лева , и до окръжна прокуратура от един прокурор , който не вярва , че един крадец в тъмно и мокро време може да влезе под колата ми и да открадне катализатора /където иска да си го навре/.Не споменавам глобул , само защото с тях слава богу нямам отношения.Че ако мислите виваком за най-големите мошеници , сигурно жестоко се лъжете , може би активни потребители трябва да направи допитване кой монополист е най-..... , чрез смс-и ще събере пари да наема платени адвокати за своята кауза.
А иначе влязох във форума да запитам дали мога да приключа договора си за услуга виваком хоум сключен на 14.06.2010г като  заявя това точно на 14.06.2011г. , или трябва да представям медицинско ,  едномесечно предизвестие или някакво друго безумие.
Желая ви успех в борбата с ламята...
Титла: ГАВРАТА НА ВИВАКОМ
Публикувано от: gogodif в Юли 13, 2011, 02:24:55 pm
Виваком \"печелят\" нови срочни договори с измама.Обадили са се на всички абонати от моето село,почти всички възрастни на 60 години хора, че трябва да си подновят договорите на домашните телефони.Всъщност това са телефонни постове от времето на БТК,когато въобще нямаше срочни договори и в момента те са безрочни и могат да се прекратят във всеки един момент. Лъжат,че ако подпишат договор за 18 месеца ще им  бъдат спрени сегашните.И възрастните хора,понеже толкова си разбират от такива мошенци даже се редяха на опашка.Добре,че си бях на село в този момент,за да ги предпазя и моите старци.
Титла: Jeff + Vivacom = ?
Публикувано от: Ewa Ml в Юли 23, 2011, 09:34:13 pm
На 28.03.2011г. посетих офис на VIVACOM на ул.“Скобелев“ №35, за да заплатя сметката си за мобилни услуги. След заплащане на поредната висока сметка на 28.03.2011г., макар и с включената и за двата ми номера допълнителна услуга WORD 30+, сътрудник-продажби/4102 Георги Георгиев (офис на ул.“Скобелев“ №35) ми предложи да деактивира допълнителната услуга WORD 30+, тъй като минутите се изразходвали първо в РБългария и ако остане нещо от тях, то те се използвали за международни разговори.
След направената от него проверка в системата на VIVACOM за евентуален бъдещ проблем и многократните уверения от негова страна, че няма да има проблеми се съгласих, тъй като ползването на мобилни услуги WORD 30+ към този момент бе от жизнено важно значение за мен! Според него системата на VIVACOM не е показала, че за единия ми номер деактивирането на тази допълнителна услуга WORD 30+ е невъзможно до изтичане на срока на договора! И по НЕГОВ съвет допълнителната услуга WORD 30+ към номерата ми бе деактивирана.
На 29.03.2011г. телефоните ми бяха прекъснати.
От 29.03.2011г. досега подадох няколко жалби до VIVACOM, КРС, КЗП с обяснение за извършената ИЗМАМА от страна на сътрудник-продажби/4102 Георги Георгиев !!!!!!!!!! На 29.06.2011г. посетих офиса на VIVACOM на ул.“Скобелев“ №35, за да попитам сътрудник-продажби/4102 Георги Георгиев получил ли е разпореждане от свой началник във връзка с подадените от мен жалби по повод извършената от НЕГО измама по деактивиране на допълнителната услуга. Помолих го да се обърне писмено към своите началници и да обясни, че е допуснал грешка при деактивирането на допълнителната услуга WORD 30+. Лъжейки, че ще напише запитване до началниците си, той всъщност поиска код за достъп до моите жалби, като ми обясни, че няма връзка със системата на VIVACOM!!!!!! В заключение ми каза, че трябва да заплатя сумата от 549,53лв.(към онзи момент), която отново подчертавам, е свързана с предсрочно прекратяване на договорите от ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ, а не по мое искане!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Последната фактура, която получих е на стойност 1314,80лв!!!!
Това ли е грижата на VIVACOM към клиентите си, а????
Уважаеми VIVACOM, ако не сме ние , Вашите клиенти, няма да Ви има като компания!!!
 Не считате ли, че измами от такъв мащаб вреди на името Ви???
Кога най-сетне ще видите, че подписите на служителя от договора, който ми приписвате, че съм нарушила и този от март месец са на ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ?????????
Уважаеми клиенти на VIVACOM БЪДЕТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВНИМАТЕЛНИ АКО ПОПАДНЕТЕ НА сътрудник-продажби/4102 ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ - гр.София ул.“Скобелев“ №35!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Уважаеми господа и шефове на VIVACOM докога ще прикривате измамите на сътрудник-продажби/4102 ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ - гр.София ул.“Скобелев“ №35 ???
От 29 март 2011г. понасям материални и морални щети заради измамите му????????????
ДОКОГА?????????????????????
Всичко си има граници!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Титла: VIVACOM Trio
Публикувано от: Красимир Великов в Август 30, 2011, 02:23:37 am
Знам им вече \"ахилесовата пета \" на тез измамници който има карта с мобилен интернет ( без voice услуга ) да пробва да си забрани изходящите sms-и от сега ще ви кажа какво ще стане \" искането не може да бъде изпълнено \" :) това е директно ограничаване на правата на потребителя :) който иска да разваля договора на такава карта там е ключа за бараката ( по договор имаме равнопоставеност между абонатите ) от 123 ми обяаниха че трябвало да им се обажда всеки път при активиране и деактивиране на услугата което ще рече че специално заради sms- ите да ги позволявам и да ги забранявам трябва да имам телефон на виваком ... да ама не :) е а обяснете ми таз политика .... да не мога да си забраня изпращането на смс-и..... е това ако не е нарушение на клаузи от договора здраве му кажи а по техните правила проблема трябва да се отстрани до 24 часа ще попитате как така на дата карта ще забране смс-ите .... ами просто появи се един смс с добавена стойност 2,40 лв и исках кода да мога да ги забранявам и да ги пускам е от там се светнах че има нещо гнило .... системата им не го позволява а не е описано никъде :) ето ви още един повод да пуснете жалба ! *33*0000*16# това е кода ... пробвайте го на кой да е телефон с мобилен интернет ( да няма voice ) от там се казаха че цялата система от интернет карти няма забрана .... с код а трябва постоянно да им се обаждаш да ги пускат и спират :)
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: Velina Dilova в Октомври 12, 2011, 03:13:08 pm
Здравейте, на 21, 12, 2008 между мен и Виваком е сключен едногодишен договор за ADSL услуга. На 20,12,2010 подадох в район Кършияка Пловдив молба за прекратяване на услугата, защото ми предстоеше преместване в друг град. оказа се, че молбата е изгубена, защото служител напуснал - това беше отговора на работещите там. Услугата беше прекратена от Виваком на часа обаче, а аз си заплатих цялата дължима сума на 01. 03. 2011 в 19.10 ч в клон в София. Точно в този час има запис как техен служител проверява, че аз вече не дължа никакви суми към Виваком. Какво беше учудването ми, когато 3 месеца по-късно се почнаха безумни разговори, как дължа 140 лв неустойка по договор, който аз не съм подновила, но някой го е направил. Всеки ден девойка, представяща се за Владимирова, звъни по телефона и се държи изключително нагло.  Ще бъда принудена да заплатя сумата, но да си я върна по съдебен ред и да кача всички документи в социалните мрежи, за да знаят хората кого да предпочетат като доставчик на услуги.
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: BeTaTesTeR в Октомври 13, 2011, 02:20:22 pm
Трябвало е да си подадете заявлението за прекратяване един месец преди да ви изтече договора.В противен случай договора ви се подновява автоматично за още една година, с това сте се съгласили подписвайки първия договор.Там има такава клауза и щом сте го подписали значи сте се съгласили.Така, че молбата ви и да не беше изгубена пак щяха да ви начислят неустойки защото се изпуснали срока и договора се е подновил за още една година.Няма нищо чудно.Дори нямате никакво правно основание за да претендирате в съда за възстановяне на сумата.Просто трябва да се научите да си следите нещата.Никой не следи вместо вас кога ви изтича договора, това е единствено ваша отговорност.
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: Hristo Petrov в Декември 29, 2011, 11:43:55 am
Здравейте. Преди една година сключих договор с Виваком \" VIVACOM LINK BIZ\" за 24-мес. срок. През юни месец ни се наложи да сменим адреса на фирмата от гр.Ямбол със с.Веселиново(Ямболско), подадохме молба в офисът на Виваком в гр.Ямбол, ул. Търговска, служителката ни обясни че може да се премести телефонът но не и интернетът. Причината за това е че няма такава техническа възможност за предоставяне на интернет услуга във с. Веселиново. Обяснихме и че на нас не ни е нужен толкова интернет колкото телефон и факс. Оказа се че неможе да ни бъде предоставена и факс услугата. След което докато чакаме отговор от виваком сме платили 2-3 месеца сметки без да бъде ползвам телефона, интернет и факс. И днес получихме известие че дължим неустоика в размер от 656.65 без ДДС, за това че ВИВАКОМ немогат да ни предуставят услугите за който сме сключили договор с тях за срок от 24 месеца. Моля някакво мнение.
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: rumqna peycheva в Януари 04, 2012, 10:17:43 pm
Тея виваком, на който му е работа там, да се заеме да ги липса, че са много зле, такива нерви ми създадоха! как може да няма кой да ни защити, да нямаме никакви права и години наред вече е така, ама то в скапаната българия какво ли е наред. аз лично ще ги съдя, съветвам всички потърпевши също да го направят. иначе ще си стоим все на това ниво и всички държави ще ни имат за измет, каквито всъщност сме си и братята гърци ще продължават да викат- тихоо да не събудим българите.
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: Красимира Точкова в Януари 08, 2012, 11:06:52 pm
Здравейте,  казуса е следния: купих мобилен телефон Samsung B2710 през м. декември 2011, от интернет магазин, при доставка с куриер, касовата бележка беше с дата от м. ноември, нямаше добър обхват и по празниците съвсем се загуби. През първите работни дни им го върнах, приеха го гаранционно, писаха протокол, но разминаването в датите на касовата бележка ме притеснява. Ще съм много благодарна ако ме посъветвате какво да правя, възможно ли е да са го препродали на мен и какво мога да направя като потребител?
Благодаря предварително!
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: Ani Pavlova в Януари 29, 2012, 01:58:39 pm
Внимание, пазете се от измамата “сделка от разстояние” от Виваком

Искам да ви информирам за нагла измама на Виваком наречена “сделка от разстояние”. С две думи - служители на Виваком звънят по телефона и предлагат някакъв тарифен план за домашен телефон, отказва им се, звънят пак, пак им се отказва. После идват на място и се опитват да ви дадат подарък телефон. Това, че сте отказали да вземете каквото и да е и дори не сте се срещнали с тях обаче за Виваком не означава нищо. Те са решили да сключат 2 годишен договор по избран от тях план без ваше знание и съгласие и дори не искат да приемат жалба за случилото се. Успяваме да пуснем писмена жалба в магазина на МОЛ - София на Стамболийски. Служителите на Виваком имат изключително нагло поведение и дори не искат да приемат писмена жалба. Както и да е, успяваме да пуснем, като веднага пуснахме жалба и до КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ. Минава почти месец и най-сетне от Виваком се получава писмо кой знае защо с закъснение 10 дни след пощенското клеймо, в което пише, “тъй като имате сключен договор....” - супер нагло, как изобщо е възможно да имат наглостта да си помислят, че след като не си се съгласил нито устно, нито писмено за каквото и да било ще ти натресат 2 годишен договор!!!! Нямам думи!!!

Искам да изкажа специални благодарности на КЗП  http://www.kzp.bg/ КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, защото без тяхна помощ при изключително наглото и неморално поведение на служителите на Виваком съм убедена, че нямаше да има развите в наша полза, макар очевидно правото да е на наша страна.

Искам да попитам има ли начин да се пусне групов иск, тъй като много хора са потърпевши от тази практика и Виваком да бъдат осъдени, както и защо да не им се отнеме правато да предлагат такива услуги, след като очевидно нямат необходимите морални качества?
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: Kalin Velinov в Май 17, 2012, 05:37:20 pm
Професор Дренска е тормозена в продължение на 4 месеца по телефона от Vivacom, а от пресцентъра и се подиграват!
http://www.chudesa.net/vivacom-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0/
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: P Ion в Юни 14, 2012, 12:13:58 pm
Добър ден,
Събирам група от ощетени клиенти на Vivacom за да заведем колективно дело срещу Vivacom за нелоялна практика на изнудване и поискаме обещетение.
Можете да сте ищец или свидетел.
Нашият случай накратко е следният :
Доверихме на Vivacom и сключихме договор за услуга пакет за 2 години. След 6 месеца се наложи да се преместим, за което сключихме нов договор за преместване подписан от Vivacom.
На новото място, техниците Ви ни заявиха по телефона, че нямало техническа възможност да се поддържа услугата и въпреки настояванията ни да потърсят решение отказаха да пуснат линията. Това ни принуди да поискаме прекратяване на услугата по точка 5 от договора (липса на техническа възможност) и естествено прекратихме плащането на услуга, която не получаваме.
След три месеца протакания на отговора, отдел криенти  установи, че действително няма линия до апартамента, но се опита да анулира договора за преместване и ни изфабрикува измислицата, че сме били отказали да се пробиват дупки за да минели кабелите (таква дупки дори има готови, те също отказват да формулират писмено предложение), като в същото време продължава да ни фактурира услуга, която не получаваме. Намеренията бяха прозрачни- да се търси арулиране на договора поради неплащане, а не както е в действителност, поради липса на линия която техниците отказват да пуснат.
Разбира се Vivacom не спазва нито един от 2та договора, не ни пуска услугата, начислява я и разчита, че клиента няма да се заведе дело.
След още 2 месеца преписки прекратиха линията и ни начислиха 1400лв. Също така ни начислява неустойки за невърнато оборудване, а от офисите на Vivacom  ни отказват да го приемат, въпреки писменото ни искане.
Такава практика на изнудване на клиента да плаща за услуга, която не получава не е нито коректна нито лоялна.
Ако това не е политика на фирмата явно условията принуждава служителите да вършат това. И в двата случая фирмата е отговорна за това наказуемо от закона деяние.
Ако имате подобен случай или друга нелоялна практика пишете на raiinter@hotmail.com
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: tsvety ikovska в Юни 16, 2012, 01:48:54 pm
Здравейте.Аз съм абонат на Виваком от доста време и до сега не съм имала проблеми,но миналият месец ми направи впечатление,че в месечната фактура имам натчисления за смс услуги,които не съм ползвала. Този месец пак имам такива към 0781972 и 0781922 на стйност 26лв.,изпратени на една и съща дата с интервал между тях от няколко секунди ,без да съм пращала такива.Звънях на 123 два пъти .Първия  път ми казаха ,че това най-вероятно е някаква игра ,за която съм се регистрирала през интернет.Втория път ме попитаха сигурна ли съм, че е игра или е секс телефон и че нищо не могат да направят или да ми дадат информация как да спра това.Така съм пинудена да плащам  услуги ,които не съм ползвала.
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: Радослав Георгиев в Юни 19, 2012, 12:18:58 am
Здравей присъединявам се към теб и мен ме ужилиха днес и бих искал да си получат заслуженото. Не ми е за парите, а за отношението, писна ми да ме цакат ;) Пиши ми на e-mail: bl00dt3ars@abv.bg
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: Боряна Петкова в Август 01, 2012, 06:30:27 pm
Здравейте,
Обръщам се към Вас със следната  молба:
ПОМОГНЕТЕ ! Преди седмица ходих в офис на М-тел за да си прехвърля домашния телефон , който е към  ВИВАКОМ - пренос на данни ., от един оператор към друг за по ниска тарифа и друг тарифен план , който ме устройва ..,, но така и не се получи,  тъй като от М-Тел ми казаха , че съм имала сключен договор към ВИВАКОМ за 1г. без да знам - НИТО НЯКОЙ МИ СЕ Е ОБАДИЛ НИТО СЪМ ПОДПИСВАЛА КАКВОТО И ДА Е ., водят ме на план , който не само не ме устройва , но и към него е имало и промоция - безплатен телефон, който не съм получила ...просто нищо , но насреща от нищото излиза ДОГОВОР ОТ РАЗСТОЯНИЕ за който аз не съм уведомена  !
ТОВА СИ Е \"РЕКЕТ\" от тяхна страна !
Моля за извинение , но това е абсурд - утре ден ще ми продадат и жилището , без да сйм уведомена ...от разсояние !
Искрено Ви моля, за съпричасност и взимане на становище ОТНОСНО НАРУШЕНИ ПРАВА !!! \"АЗ\" - КЪДЕ САМ , ЛИЧНОТО \"АЗ\", в случая взима се решение от мое име без уведомление !
Желая да прекратя договора си с ВИВАКОМ ,като НЕЛОЯЛЕН ЗА МЕН ОПЕРАТОР ! Помогнете !!!
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО !
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: gogodif в Август 02, 2012, 09:57:39 pm
И на мои възрастни близки Виваком бяха \"преписали\" договор чрез \"сделка от разтояние\".Веднага влязох в сайта им в Общите условия.Според тях при \"сделка от разтояние\" трябва да ти се обадят,да ти се представят и подробно да ти обяснят условията за сключване на нов договор.И ако ти се съгласиш,трябва да ти изпратят по пощата или по куриер в писмен вид новия договор.И ти,след като го прочетеш и не се обадиш в рамките на седмица на тел.123,че не го желаеш,влиза в сила.Тъй като,разбира се, нищо подобно нямаше,изпратих жалба чрез сайта им,в който настоявах да ми се предостави звуковия файл от \"обаждането\" им и копие от обратната разписка,с която уж сме получили писмения договор.Изпратих същевременно и жалба до КЗП.След по-малко от месец получих отговор от Виваком,че \"договора\" е прекратен и отговор от КЗП,където ме уведомяваха за същото.Освен за последното пишеха,че получават много жалби за \"сделка от разтояние\" и ще предприемат нужните действия да се прекрати тази порочна практика.Веднага прехвърлихме номера към М-тел,въпреки че дотогава нямахме такова намерение и сме много доволни.
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: Елеонора Драндарова в Август 09, 2012, 01:19:31 pm
Мили хора, току що и аз писах жалба до КПЗ, много ме съмнява,че дори ще я прочетат.....думи нямам за Виваком, думи нямам с които да изряза колко ме е яд вече на тях. Преподписаха ми договора миналата година, без изобщо да ме уведоми никой, някакви бесни сметки, като аз почти не го ползвам този телефон. Просто нямам думи..
Титла: Жалба срещу Виваком
Публикувано от: Елеонора Драндарова в Август 09, 2012, 01:20:18 pm
На баща ми преди няколко месеца бяха казали,че пращал смс-и сам до себе си.............
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: Светла Николова в Август 16, 2012, 05:09:15 pm
Здравейте и от мен!
След годишно лутане и питане,най-накрая се реших да направя решителната крачка.
За какво става въпрос-злополучен абонат на Виваком трио съм от 1 година,а на интернет- от 3.
Попрочетох предходни мнения от препатили като мен.Де факто няма значение какъв ти е компютъра,софтуера ит.н,къде живееш-интернета им е такъв.Ние също постоянно си щракаме копченцето на модема,чакаме и се нервираме.
За телевизията пък изобщо да не говорим!!!
Дори при спокойно и топло лятно време сигналът прекъсва ( да кажем средно-на всеки час по 2 минути).Загледаш се в нещо интересно и аха нещо да стане-не можеш да го видиш.
Навръх Нова година пък съпругът ми си дежуреше с метличка на терасата,за да замита обилния сняг,който засипваше антената.
Няма да се впускам в повече подробности.
Изчакахме да ни изтече договора и отидох в офиса на Виваком.Знате колко са омайни,когато трябва да ти набутат нещо,но да се откажеш,трябват волски нерви.
Дано някой има полза от това мое преживяване,за да си го спести!
Титла: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: Борис Йорданов в Август 23, 2012, 12:19:50 pm
извинете, как се пубикува нова тема, защото не мога да намеря от къде? извинявам се за сплама в темата
Титла: Re: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: egotseva в Ноември 21, 2012, 03:04:27 pm
Здравейте,

Прочетох публикациите в тази част на форума. За съжаление когато имаме личен проблем - се оплакваме, а не участваме в организирани мероприятия и събития. Имаше такива срещу мобилните оператори - ходиха 20-30 човека. Признавам си, че и аз не ходих. Беше през уикенда, студено и т.н. Все пак имаше някакъв ефект - даде се гласност и се информира обществото, че проблемите са сериозни. Мисля, че нещата станаха по-добре след осигуряване на преносимостта на номерата и след отпадане на автоматичното подновяване на срочните договори, които можеше да се прекратят само ако платиш неустойка в размер на всички такси до края на договора. Извода от цялата дандания с мобилните оператори е, че потребителите са силни само ако са организирани.

Като юрист Ви призовавам да изчитате внимателно Общите условия преди да подпишете договора. Ако нещо не разбирате, консултират със свой познат юрист или почетете из интернет. Пишете в този форум и питайте. Ще Ви бъде отговорено и ще бъдете посъветвани какви са правата Ви и как да постъпите. Но го правете преди да подпишете договор, а не като на вратата Ви почука съдия-изпълнител. Ако стигнете до него, дори да имате основателни възражения, трудно може да Ви се помогне. Или поне не без да се води ново дело, което е трудно и означава първоначално плащане на всички такси и разноски по делото, макар и в последствиеда Ви бъдат възстановени тези суми ако го спечелите тези.
Титла: Re: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: palleo в Януари 10, 2013, 08:10:07 pm
Форумци, не подписвайте нищо на сканиращото електронно устройство в офисите на VIVACOM. Поднасят ви го невинно с твърдение, че това било "електронен подпис за вашата сигурност при бъдещите ви взаимоотношения с тях по-нататък", а после се оказва, че сте подписали непрочетен от вас договор. Настоявайте да се подпишете на хартия, за да бъдат принудени да ви покажат текста, който иначе са скрили от вас. На Коледа служители на VIVACOM ми създадоха проблеми с горното и с откровена заблуда за параметрите на питаната от мене услуга. Веднага депозирах оплакване в БТК (фирмата с търговска марка VIVACOM) и в Комисията за защита на потребителите. Не знам дали ще има резултат от тяхна страна, но най-важното е ние - клиентите, да не допускаме повече подобни издевателства над нас. Направо ви пускам историята, както е описана в оплакването ми.

"На 26.12.2012 г. в бизнес център на VIVACOM № 4133, София, ул. „Граф Игнатиев” 47 с мене беше сключен договор за предоставяне на услугата „мобилен интернет” с абонаментен план  Traffic Unlimited XS+ на цена  5,90 лв/мес.  и срок 2 години, но при следните неприемливи за мене и за закона обстоятелства:
   1) В предварителния разговор служителите  на офиса ми дадоха непълна и невярна информация за някои технически и финансови параметри на услугата по горния абонаментен план, без да назовават името му.
   2) Служителите премълчаха, че съществуват и други абонаментни планове, като при справката по-късно се оказа, че са представили пред мене някои по-добри техни параметри като атрибути на споменатия план.
   3) Не ми бяха дадени за предварително запознаване текста на договора и Общите условия на БТК за сключване на договори с клиенти. Беше ми поднесено само сканиращо устройство за подпис, без обяснение, че с това подписвам невидян от мене до този момент договор.
   4) След прочитане на разпечатания и подписан в заблуждение договор се оказа, че не съм съгласна с или не съм била информирана за редица текстове, за които иначе се декларира моето съгласие, вкл. и за точния абонаментен план;
   5) След запознаване на място с всички абонаментни планове за мобилен интернет от списанието на VIVACOM за м. декември 2012 г.  направих рекламация (около 30 минути след „сделката”) с искане абонаментният ми план да бъде променен от план  Traffic Unlimited XS+ на Traffic Unlimited S на цена 10 лв./мес. и срок 1 година. Беше ми отказано с аргумента, че договорът вече е подписан, като отново ми беше поднесена невярна и заблуждаваща информация.
   6) При възникналия спор не бяха приети основанията ми, описани по-горе, както и цитираното от мене законово право на клиента да върне стоката или услугата в 7-дневен срок. На този етап отношението към мене стана неучтиво, преминало в арогантност и викове да напусна офиса, защото нямали време да се занимават с мене по Коледа.
   В разговорите участваха 4-5 служители на офиса, от които 2-ма се държаха сравнително учтиво. Специално се оплаквам от служителките Марине Манукян и Бойка Василева за:
   -съзнателна заблуда на клиента (мене) за условията на предоставяната от БТК услуга и за условията на договора;
   -неспазване на   правилата за сключване на договор с БТК и нарушаване на законови права на клиента (мене) ;
   -неучтиво и грубо отношение към клиента (мене).
   Отново държа да предявя искането си към БТК да бъде анулиран сключеният при горните неприемливи обстоятелства договор за получаване на услугата „мобилен интернет” с абонаментен план  Traffic Unlimited XS+ на цена  5,90 лв/мес.  и срок 2 години..."
Титла: Re: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: Boogy в Януари 11, 2013, 09:03:44 pm
Във вашия случай са нарушени поне две потребителски права:
1. Описаното от Вас категорично може да се класифицира като "нелоялна търговска практика", която е забранена от Закона за защита на потребителите (чл. 68 б-е).
Лошото е, че има проблем е в механизмите за прилагането на такава забрана. В случая категорично имате право, но операторът отказва да го уважи. Единствената ви възможност е, да подадете жалба за нелоялна търговска практика в КЗП, която ще си остане неуважена, тъй като КЗП не е разследващ орган и не може да взима решения базирани на свидетелски показания, а само на документи. Ако все пак се произнесе с решение във ваша полза, то договорът ви автоматично става нищожен.

2. Правото да развалите договора в 7 дневен срок по Закона за електронните съобщения също не е уважено. В тази ситуация единствения ви правилен ход е, да заведете писмено желанието си за отказ и да си вземете входящ номер. Става също и с писмо с обратна разписка. Но ми се струва, че вече е малко късно за този съвет.

Споменатата практика за подписване с електронно устройство обаче май ще породи нови притеснения. Струва ми се, че след като имат сканирания ви подпис като нищо могат да злоупотребят и да го поставят под всякакъв вид договор. Това е много тревожно и ще трябва да се сезира Комисията за регулиране на съобщенията, за да се инспектира тази система и най-вече да се даде отговор на въпроса - може ли да се запази в тяхната система сканирания подпис на потребителя.
Ако може, става страшно не само за вас.
Титла: Re: Съвет за наглите Виваком - za Boogy i vsi4ki
Публикувано от: palleo в Януари 25, 2013, 03:13:28 pm
Boogy,
Благодаря за коментара. Много си прав, че с порочната практика на БТК със сканирания подпис става страшно не само за мене, а за всички потребители (в други Интернет форуми се оказа, че има и други пострадали от БТК по същия начин - поднасят им сканиращо устройство, без да им кажат ,че подписват договор, който не са прочели) .

Абсурдът е още по-голям, защото в договора  ми (стандартизиран формуляр на БТК/ VIVACOM, който явно се поднася на всички потребители), подписан "уж" от мене с моя сканиран подпис,  накрая с микроскопични букви пише:

"Страните се съгласяват в отношенията им обикновеният или усъвършенстван електронен подпис по смисъла на чл. 13 от ЗЕДЕП да има силата на саморъчен подпис включително, но не само, при сключване и изменение на договори за услуги чрез използване на устройства за запис при ръчно полагане на подпис и/или на парола и потребителско име за достъп до интернет сайтове на VIVACOM".

От моя страна има подадени жалби до самата БТК и  до Комисията за защита на потребителя. От VIVACOM получих абсолютно йезуитски отговори, в които наглеците от БТК като роботи повтарят само клишета, че договорът е подписан и прекратяването му ще ми коства плащането на неустойки, без въобще да засягат описаните нарушения на служителите си) . Но наистина с горното трябва да се занимае и КРС, защото по този принцип вече би могло да дават на осъдени да си подписват доживотните присъди, без0 да са ги чели.
Титла: Re: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: Boogy в Януари 25, 2013, 06:18:22 pm
По повод на неустойките се сещам, че в повечето държави практиката да се изисква заплащането на такси до края на продължителността на договора не съществува. Обикновено при срочни договори се предвижда неустойка в твърд размер, независимо от това, кога се прекратява договора, примерно 50 евро. У нас и трите телекома се надпреварват да обвързват потребителите със срокове. Защо? Че кой бяга от хубавото, ако е доволен? Щом като толкова държат да те закрепостят, значи се притесняват от собствените си услуги.
Спомням си, че преди 2 години при приемането на изменения в Закона за електронните съобщения беше направено предложение да се заложи максимален размер на неустойката при предсрочно прекратяване на срочен договор, но на депутатите им се стори прекалено. Сакън, да не вземе да се заформи реална конкуренция между операторите....
В България изглежда никой не обича конкуренцията.
Титла: Re: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: lusi в Януари 29, 2013, 05:55:25 pm
+ 1
Титла: Re: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: palleo в Март 12, 2013, 01:56:29 pm
Форумци, ако сте недоволни с основание от услуги на телекомите, пишете жалби до държавните регулаторни комисии. Вярно, отнема време, но има поне 50 % вероятност да ви решат проблема. А колкото са повече жалбите от нас - потребителите, толкова повече се повишава тази вероятност. Уличните протести имат ефект, но у нас те се случват веднъж на 25-45 години, а законодателството, добро или не, все пак ни е дало право ежедневно да си търсим правата. Аз пуснах тук на 10 януари текст на моя жалба за нарушения на VIVACOM - до Комисията за защита на потребителите (КЗП), а сега ще ви пусна и извадки от моята следваща жалба по същия случай, написана и до Комисията за регулиране на съобщенията (КРС, за да видите как да се пазите от мошеничества на БТК и др. подобни). Вече има взети мерки от КРС, които ще ви пусна в следващ постинг.
"Обръщам се към компетентните регулаторни комисии в Република България, защото случаят показва:
1) Нелоялни търговски практики … заблуждаваща информация относно услугата „мобилен интернет”, с което повлияха на икономическото ми поведение, като потребител, и ми попречиха до взема информирано решение като клиент (по смисъла на чл. чл. 68 б-е в Закона за защита на потребителите и т. 14 от Общите условия …на БТК). ..
2) Злоупотреба с електронен подпис - В редица случаи служители на БТК поднасят на потребителя електронно записващо устройство за сканиране на аналоговия подпис на потребителя, скривайки факта, че с това са в процедура на подписване на невидян от потребителя договор, като по този начин скриват и текста на самия договор. След това служителите на БТК отказват да уважат несъгласието на клиента с условията на «уж» подписания от него договор (в неведение и със сканиран подпис) с аргумента, че договорът вече е подписан. Потвърждавам, че в никаква форма – устна или с положен от мене собственоръчен („мокър”) подпис,… няма мое съгласие моят сканиран подпис да има силата на саморъчен подпис при каквито и да е взаимоотношения с БТК (по смисъла на чл. 13, ал. 4 от Закона за електронния документ и електронния подпис).
3) Нарушения относно създаването и съдържанието на електронен документ - договор за електронни съобщителни услуги, вкл. злоупотреба с лични данни
а) Оспорваният от мене електронно генериран договор е изготвен от служителка на БТК без моето знание и съгласие с условията му (по смисъла на чл. 143, т.9 от Закона за защита на потребителя), като са използвани ...и мои лични данни. Злоупотребено е (вж. т. 2 по-горе) и с графичния образ на моя аналогов подпис, който, като идентифициращ физическото лице параметър, също е лична данна.
б) В стандартизирания договор (...който явно се прилага за всички потребители) има императивни текстове, които подлежат по закон на съгласие от двете страни, но в договора не е дадена възможност на потребителя, като равноправна страна по договора, да изрази или отхвърли съгласието си.
Напр. в края на въпросния договор за мобилен интернет …има следния текст,...за който не е дадена възможност клиентът да се съгласи изрично: "Страните се съгласяват в отношенията им обикновеният или усъвършенстван електронен подпис по смисъла на чл. 13 от ЗЕДЕП да има силата на саморъчен подпис включително, но не само, при сключване и изменение на договори за услуги чрез използване на устройства за запис при ръчно полагане на подпис и/или на парола и потребителско име за достъп до интернет сайтове на VIVACOM".
Освен това за знак на такова съгласие не би трябвало да се признава сканиран подпис (1) защото именно сканираният подпис е обект на исканото съгласие или несъгласие на клиента и (2) защото, веднъж взет (по друг повод или със заблуждаване) и запазен в една компютърна система, сканираният подпис може да бъде използван недобросъвестно от ползващите системата–– както се получи и в моя случай.
Затова считам, че твърдението на БТК в отговорите й на моите жалби, че „подписът, положен чрез устройство за записване на ръкописен текст е с валидността на стандартно положено писмено изявление” няма правно действие, тъй като няма съгласие между страните за това ( по смисъла на чл. 13, ал. 4 от Закона за електронния документ и електронния подпис. и чл. чл. 143 и 146 от Закона за защита на потребителите).
в) Някои от клаузите в договора, чийто избор зависи изцяло от клиента (чрез „кутийки” за съгласие), се попълват предварително от служителите на БТК, без да са питали клиента за неговото съгласие или не…
г) В стандартизирания за всички потребители договор няма написани основни задължителни параметри – напр. цени, ценови пакети или тарифи, условия и срокове на плащане (по смисъла на чл. 228, ал. ал. 1 и 2 от Закона за електронните съобщения ),
Такъв е случаят и в моя договор, в който няма никакви финансови параметри на услугата, а има само неразбираемо име на абонаментен план и срок на договора...
Затова се надявам и разчитам, като среден български потребител на електронни услуги:
1) Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС)…да намерят общ механизъм за защита на българските потребители от нелоялна търговска практика, злоупотреба с електронния им подпис и нарушаване на правата им при сключване на договорите с тях от страна на БТК или други подобни оператори.
2) КЗП и КРС да вземат необходимите мерки за санкциониране на нарушенията на БТК в моя случай … с оглед предпазване на българските потребители от бъдещи подобни действия;
3) КЗП и КРС да съдействат за обявяването на оспорвания от мене договор за услугата «мобилен интернет» № ... за нищожен....
Титла: Re: Съвет за наглите Виваком
Публикувано от: palleo в Март 12, 2013, 01:59:16 pm
Ето и взети мерки от КРС по този случай - 1 месец след жалбата ми:
http://www.crc.bg/news.php?news_id=486&lang=bg

На регулярна среща с операторите КРС отново призова за коректно отношение към българските потребители
04 Март 2013
На 28.02.2013г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) организира и проведе регулярна среща с трите мобилни оператора „Мобилтел” ЕАД, „Космо България Мобайл” ЕАД и „БТК” AД, както и със Сдружението за електронни комуникации (СЕК), представляващо по-голямата част от алтернативните предприятия в областта на електронните съобщения. Целта беше да се обсъдят проблемите в сектора, въпроси, относно работата на телекомите, както и отношенията им с потребителите.
Основните теми на срещата бяха свързани с трудности на абонатите по отношение на достъпността и яснотата на индивидуалните договори, непредоставяне на детайлна информация за тарифата или пакета от услуги, както и неосигуряване на достъп на потребителите до Общите условия на предприятията.
Друга важна тема, която бе обсъдена на срещата, е сканирането на подписи на граждани при сключване на договори с операторите. Председателят на КРС д-р Веселин Божков беше категоричен, че подобна практика предполага манипулация с личните данни и подписа на абоната. Регулаторът изиска от предприятията да предоставят индивидуалните договори на абонатите си задължително на хартиен носител.

Председателят на КРС подчерта, че мисията и основната цел на Комисията винаги е била осигуряването на условия за развитие на ефективна конкуренция на пазара и среда, в която потребителите да имат възможност за информиран избор на услуги и за пълноценно упражняване на техните права. В качеството си на регулаторен орган в областта на осъществяване на електронни съобщения и с оглед защита на обществения интерес, КРС отново призова операторите към стриктно спазване на закона, както и за коректно и отговорно отношение към българските потребители.
Титла: Трафик на данни от Виваком
Публикувано от: d_taseva в Октомври 15, 2013, 03:32:41 pm
Здравейте!
През юли си поднових договора към Виваком като си промених тарифния план и се отказах от пакета за интернет +DATA Unlimited. Август месец получих сметка, която ме изненада, но реших, че по стечение на обстоятелствата има причина да е толкова висока. Когато и септември месец получих неестествено голяма сметка се поразрових и открих, че въпреки отказа ми да имам интернет на телефона си, посочен в договора, ми се надчислява трафик на данни. Писах клиентско оплакване, в което обясних,че не съм съгласна с това и искам да ми бъдат приспаднати сумите за трафик на данни. Освен това писмено отказах да платя септемврийската фактура, докато не бъде изяснен въпроса, но още преди да съм получила официален отговор ми бяха спрени изходящите повиквания. Дни преди това отидох в офис на Виваком като казах, че ще платя частично септемврийската фактура, за да не ми бъде спрян телефона. Реакция от страна на обслужващия нямаше, т.е. няма проблем да си платя само 10 лева и те няма да ми спрат телефона. Е, да, ама не! Не стига, че са ми спрени изходящите обаждания, ами и искат да си платя трафика! Дори не можело да си разсроча плащането, понеже съм имала апарат на изплащане!
Титла: налагат ми поръчка от Виваком, която не съм правила
Публикувано от: Миглена Тодорова в Февруари 04, 2014, 06:02:18 pm
Получих чрез СМС потвърждение за услугата "хепи кол" от Виваком и уведомление, че ще получа допълнително съобщение за активацията и. Съобщението бе от тел 1520. Веднага се обадих на операторите на 123 и им казах, че подобна услуга не съм заявявал. Те ми казаха да изчакам и като получа съобщението за активация  да се обадя отново. Получих съобщение за активация, обаждам се отново, а те ми казват, че наистина съм направил заявка т. е. съвсем различно от това , което първоначално ме уведомиха- да изчакам съобщение за активация и тогава да възразявам.   След  настояване ми казаха, че заявката може да се отмени, след написване на тел.1520 думата "STOP" с глави букви. Уж получих ('уж" защото вече не вярвам на Виваком) съобщение след време, че съм прекратил услугата, но те ще си вземат парите за това, че  съм "заявил" услуга. И това може да се случи (или случва?) и с други абонати.

Та си мисля, ако получите от 1520 "потвърждение" за уж направена от вас заявка за услуга, пишете в отговор "STOP'.
Титла: Re: налагат ми поръчка от Виваком, която не съм правила
Публикувано от: Boogy в Февруари 04, 2014, 07:21:26 pm
А сигурни ли сте, че някой ваш приятел не е направил поръчката, защото тази услуга може да се подарява.
http://www.vivacom.bg/bg/residential/prices_and_services/mobilni_uslugi/fun_info/happy_call (http://www.vivacom.bg/bg/residential/prices_and_services/mobilni_uslugi/fun_info/happy_call)

Според мен, е възможно някой ваш познат да е направил поръчка вместо вас и затова да сте получили съобщение.
Титла: Re: налагат ми поръчка от Виваком, която не съм правила
Публикувано от: WhiteWalker в Февруари 07, 2014, 02:32:59 pm
Една моя позната пък от два месеца получава по два смс-а за нова фактура от МТел, като на нейно име има само един номер. Няма активирани допълнителни услуги. Интересното е, че най-вероятно не е грешка в системата, тъй като има разлика в това което пише за период на отчитане- например единия смс и фактура съответно е за период то 05.12 до 05.01 а другия от 15.12 до 15.01 което е разлика от 10 дни. Как така има застъпване на фактурите? Също така отново можем да твърдим, че не е грешка, тъй като смс.ите за двете фактури са с две различни стойности!