Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Alexander

Страници: [1] 2 3
1
Разни (Други) / Re: Пазаруване в интернет
« -: Февруари 21, 2014, 05:04:28 pm »
Неее, не трябва. Законът по отношение на този въпрос е изричен - потребителят не посочва причина, поради която връща стоката във въпросния срок от 7 работни дни (който между другото след като съвсем скоро бъдат приети промените в Закона за защита на потребителите ще стане 14 календарни дни).

С едно изречение - връщаме стоката в офис на търговеца или с обратна разписка, без да посочваме никакви причини, предоставяме банкова сметка на магазина и очакваме в 30-дневен срок паричките.

2
Такива съм виждал в Германия, мисля, че е нещо свързано с куриерските служби, ама за оставяне на пратки ли, за вземане ли.. не ми е много ясно как функционира

3
Проста сметка показва, че 2-3 Фюелшарка наведнъж довеждат почти гарантирано до нулев разход на гориво :)

4
Комуникации / Re: покана (извънсъдебна)
« -: Юли 01, 2013, 06:43:40 pm »
Здравейте,

не е точно безобидно такова уведомление за цесия. Широкоразпространена практика на мобилните оператори е да ''продават'' задълженията си на трети лица (фирмата, която ви е уведомила), които вече да ги събират както намерят за добре. Те изпращат първоначално това уведомление и много често като следваща стъпка завеждат дела за съответните суми. При завеждане на дело има известни действия, които те трябва да извършат, за да докажат прехвърлянето на задължението и съответно как са ви уведомили за това прехвърляне.

Що се отнася до давността - макар и да е изтекла давността за част от задължението ви, пак може да бъде заведено дело, като вие трябва да възразите че за определен период от претенцията ви давността е изтекла.

Ако желаете допълнителна информация по двата въпроса, звъннете на телефоните на асоциацията - 02/989 0106, 02/9890107, и ще ви обясним по-подробно.

5
Ами, ще имате т.нар. "търговска гаранция", тази, която ви дава Технополис с гаранционната карта за период и при условия, определени от търговеца. Може да е 1,2,5 години - срокът ще бъде такъв, какъвто пише в гаранционната карта.

Иначе що се отнася до 2-годишната гаранция, която дава Законът за защита на потребителите, за всички стоки, закупени от потребители, във вашия случай няма да действа, тъй като законът се отнася само за потребители, каквито са физическите лица. Юридическите лица не могат да бъдат счетени за такива.

6
Май, май, като чета в този форум и насам натам в интернет , се оказва, че операторите вече масово активират мобилен интернет без да питат потребителите. Вярно е че повечето от нас ползваме мобилен интернет и така или иначе бихме си го активирали, ама в такива ситуации като тази която описва човека преди мен е много неприятно.
Аз при следващия договор, който подписвам с мобилен оператор, задължително това ще е едно от нещата, които изрично ще попитам

7
На цялото говорене как администрацията не си вършела работата, днес попаднах на следната новина от Шумен:
http://shmoko.bg/index.php?mid=2&news=2695

Някой си купува телефон, поврежда се, носи го на ремонт и му казват, че го е намокрил.. Щеше да бъде много хубаво, ако това беше единичен случай, ама за съжаление май се случва при голям процент от върнатите неработещи стоки да ни кажат, че ние сме виновни, че не работят. То това е най-обичайното особено за телефоните, каквото и да му се счупи от сервиза казват, че е бил мокрен.

Хубавото в случая е доказателството, че все пак държавните органи, в случая КЗП, си вършат работата - подаваш жалба, правят проверка, санкционират търговеца за дето твърди неща, които явно че не са верни. И което е още по-ценно - санкционират го както трябва, за да може както в случая съда да потвърди глобата.

Може би санкцията е малко нисичка .. 500 лв, сигурно самия телефон струва повече... но все пак ако днес наложат 5 такива санкции на един търговец няма да му е много приятно :)

8
Други / Re: боя за яйца
« -: Март 27, 2013, 07:25:01 pm »
Здравейте,

има Наредба на министъра на здравеопазването (НАРЕДБА № 8 ОТ 16 АПРИЛ 2002 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ДОБАВКИ В ХРАНИТЕ), която се отнася и за боите за яйца. Проверки по тази наредба е задължена да извършва Агенцията по храните. Ако имате някакви съмнения за определен продукт, можете да ги потърсите на телефона им за сигнали 0700 122 99.

9
И аз съм на същото мнение като palleo ... трябва да се пише на регулаторните органи. Ние като цяло сме много недоверчиви и не вярваме на институциите, но пък и нищо не губим, ако подадем една жалба, когато имаме проблем. Оказва се, че в много случаи те си свършват работата както трябва!

10
Електроснабдяване / Енергиен омбудсман
« -: Март 12, 2013, 01:08:02 pm »
Днес ЧЕЗ обявиха, че създават т.нар. енергиен омбудсман - фигура, която е позната в някои европейски държави. По дефиниция трябва да е независимо лице, което да съдейства за решаването на спор между две страни - търговеца и потребителя на електроенергия в случая.

Явно че ЧЕЗ се опитат да намалят напрежението, което се създаде, но аз се чудя дали няма да постигнат обратния ефект или просто да не постигнат никакъв ефект. Те създават омбудсман, твърдят, че ще бъде независим, но същевременно той реално ще бъде служител на ЧЕЗ... заплатата му ще се плаща от ЧЕЗ.
Това разбира се не означава, че той няма да бъде в полза на потребителите, но трябва да има ясно разписани правили как ще действа, в кои случаи ще съдейства и .т.н. Може би е въпрос на време да видим доколко ще функционира...
Това, което знаем е че клиентите, които са недоволни от решението на проблема им от служителите на ЧЕЗ ще могат да отправят повторна жалба, само че вече пред звеното "Омбудсман". Също така не трябва да сме подали жалба пред ДКЕВР, защото когато има такава жалба той няма да се намесва.

Струва ми се, че няма да бъде особено добре приета тази идея от хората, но да видим. Във всеки случай е някакъв опит в правилната посока според мен.

11
Хубаво, ама тази новина е от 06.02 ... и не ми е ясно какво е това споразумение, защото то не се спазва. Рекламите продължават да са си с доста по-силен звук то другата продукция..

12
Днес чета, че най-сетне са приети промените в Закона за защита на потребителите, отнасящи се за продължаването на срочните договори с телефонен разговор.
Това беше една отвратителна практика на мобилните оператори и не само, които подвеждаха възрастни хора с подаръчета и удължаваха договора им чрез съгласие, дадено по телефона. Само че от тук нататък, за да се счита за прието предложение за договор, дадено по телефона от търговеца, трябва потребителят да изрази писменото си съгласие в офиса на фирмата.
Хайде да им е честито на мобилните оператори, кабелните оператори и всякакви подобни :)

http://dnes.dir.bg/news/promeni-dogovor-telekom-mobilen-operator-kabelen-operator-13293512

13
http://crc.bg/news.php?news_id=486&lang=bg

По повод на кредитния лимит и многото оплаквания, които има в тази посока, има и предписания на Комисия за регулиране на съобщенията да се следи за него от страна на мобилните оператори, но явно толкова се спазват тези т.нар. "задължителни предписания". 

Какво значи "... беше обърнато внимание на едно от предприятията за неизпълнението на задължителните указания, дадени от страна на КРС, за “кредитния лимит”. " ??
Какво има да се обръща внимание.. административната процедура е ясна - след като има задължителни предписания следва административна санкция, а не ''обръщане на внимание''.

14
Транспорт / Нови права за пътниците!
« -: Март 01, 2013, 05:24:42 pm »
От днес 1 март влиза в сила новия Регламент в целия Европейски съюз, съответно и в България, с който се дават ясни права на пътниците на автобус, пособно на тези, които са за самолетните пътувания.

Накратко - вече когато закъснее автобуса с повече от 2 часа - превозвачът ще трябва да връща парите за билета или да превозва пътника по друг маршрут със същата крайна точка. Отделно от това, ако закъснението е повече от час и половина ще трябва да осигури помощ - храни, напитки, телефонни разговори.
Ако не изпълни тези си задължения и не даде право на потребителя да избере дали да му върнат парите или да пътува по друг маршрут, плаща стойността на билета + още 50 процента обезщетение.
Лошото е че всички тези правила се отнасят само ако пътуването е повече от 250 км, т.е. например ако ходя до Пловдив няма да мога да имам такива претенции. Имайки предвид, че сме малка държавица - тези правила ще се отнасят сигурно за около 50% от превозите. Но в регламента така или иначе са заложени и редица изисквания към всички превозвачи, така че определено е голяма стъпка напред.
http://ec.europa.eu/bulgaria/press_corner/news/010313-bus_passengers_bg.htm

15
Браво на КЗП. Впечатлен съм от решението им, точно така трябва да се действа.

А иначе за плащането на разкодирането са прави - КЗП няма отношение по този въпрос. Те като държавен орган наказват нарушителя от името на държавата, а не решават самия спор между вас и търговеца, в случая МТел.

Страници: [1] 2 3