Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Forum Admin

Страници: [1]
1
Млечни продукти / тест на краве масло 2014
« -: Септември 29, 2014, 03:15:39 pm »

Чужди мазнини и вода установени в популярни марки маслоАктивни потребители намери шокиращи нередности при производството на един от най-масово използваните хранителни продукти   Производители масово влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики. Това установи изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки масло.

   В рамките изследването, продуктите бяха тествани за наличие на немлечни мазнини, съдържание на вода, мазнини и сух безмаслен остатък (СБО). При осъществяването на теста, който се проведе в две независими лаборатории, бяха приложени изискванията и методите за изпитване, посочени в Регламент 273/2008 на Европейската комисия и Codex standard for butter (278e).

    Обект на проучване бяха следните търговски марки: полско масло “Mlekovita”, Fine Food, Deutsche Markenbutter (Rostar BG), Horeca, масло смес “Хранинвест”, Филипополис, Kitchen Butter, Fine Life, краве масло “Хранинвест”, Alpenbutter “Meggle”, Домлян, LACRIMA, Родопея, MILTEX и Верея.

     Три са основните нарушения, установени от Активни потребители. Най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби. Заместителите най-често биват твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др., което е незаконна и вредна търговска практика. При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.

 "Според българското законодателство, продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като ”имитиращи”, като на опаковката им се изписват вида и процента на заместителя. Някои производители на “имитиращи продукти” не отбелязват това на етикетите, което е нарушение на регулаторните изисквания и измама на потребителите. При определени обстоятелства, вложените немлечни мазнини могат да бъдат опасни за здравето на хората", коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на Активни потребители.

  При пет от пробите беше установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета. Съгласно изискванията на Регламент 273 на ЕС и Codex standard, макар и препоръчителни, в него трябва да има не повече от 16% вода и не по-малко от 82%  мазнини.

  Друга лоша практика, която установи изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното. При пет от пробите беше отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от пробите то е значително. По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Освен това, водно съдържание над 25% означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагозадържащи вещества) в продуктите, което е абсолютно недопустимо.

    При пет от марките водното съдържание изобщо не беше посочено на етикета.
    Очакваме Вашите коментари по темата.

2
Добра новина! Вече има нови изисквания за мобилните оператори. Дали тези нови изисквания ще решат проблемите? Какво е вашето мнение по темата. За повече информация може да прочетете следната статия: http://aktivnipotrebiteli.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/11/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8

3
Автогол / Гафове по етикетите
« -: Април 11, 2013, 12:10:40 pm »
В ТАЗИ РУБРИКА ПУБЛИКУВАМЕ ПРИМЕРИ ЗА НЕБИВАЛИЦИТЕ, НА КОИТО СТАВАМЕ СВИДЕТЕЛИ В ТЪРГОВСКИТЕ МРЕЖИ И ПО ПРОДУКТИТЕ.

ТЕМАТА Е ОТВОРЕНА ЗА ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ ДА СПОДЕЛЯТ ПОДОБНИ ПРИМЕРИ!
4
Предаването „Потребителската кошница” доказва, че е истинско изкуство да бъдеш успешен потребител. Неговата цел е създаването на потребителска култура.

Какви са нашите права като потребители? Как да ги отстояваме? Какви са европейските норми и практики? Има ли правила на пазаруване? Предаването отговаря на тези и други важни за всички нас въпроси. То предлага актуална информация за проверките на компетентните органи за опасни и вредни стоки, за състоянието на пазара и цените, за резултатите от анкети, собствени проучвания и разследвания.

"Потребителската кошница" ни учи какви са потребителските ни права както по отношението на стоките - хранителни и промишлени, така и в сферата на услугите - битови, комунални, административни, здравни, образователни, транспортни, за почивка и свободното време, банкови, финансови и други – с други думи, потреблението в най-широкия му аспект.

Гледайте „Потребителската кошница” - всеки делник от 19.20 часа преди централните новини и събота от 12.40 само по БНТ2.

Телефон за връзка:  814 2455

Email: koshniza@bnt.bg


Връзка към страницата на предаването: Потребителската кошница по БНТ2

5
Потребителски теми в медиите / Баркод по TV7
« -: Ноември 07, 2012, 01:18:48 pm »
"Баркод" е половинчасово тематично предаване, в което гост-експерти дават съвети по потребителски теми, а граждани споделят личния си опит в пазаруването и ползването на стоки и услуги. Шоуто информира зрителите за качеството и безопасността на продуктите и услугите от ежедневието. Достоверността на съветите и коментарите в студиото се допълват от изследвания, проведени в лабораторна среда.
 
"Баркод" представя най-често използваните от производителите заблуди и маркетинг капани за потребителя и разследва и разрешава потребителски проблеми на зрители, които са подали сигнал на горещата телефонна линия 02/ 866 0007, на имейл адрес barcode@noframe.tv или на Фейсбук страницата на предаването.


Връзка към страницата на предаването: Баркод в TV7

Връзки към предаванията, с участието на специалисти от Активни Потребители:
Адвокат Елена Гоцева за Топлофикация

6
Био-продукти и Генетично модифицирани / test
« -: Септември 24, 2006, 09:55:42 pm »
test

Страници: [1]