Автор Тема: Как да пусна сигнал за неспазване ограниченията при тютюнопушене в ресторанти?  (Прочетена 2469 пъти)

Гери

  • Новак
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Няма да конкретизирам ресторант, защото по мои наблюдения повечето са в нарушение. Таях някакви надежди, че след въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене от 1 юни 2010г ще се облекчи положението, но са й вдигнали мерника на тая пълна забрана, а аз все още съм си един ощетен непушач.

Ситуацията - влизам в ресторант и питам къде е зоната за непушачи. Оказва се, че нямат такава обособена, да седна на някоя маса и те ще ми махнат пепелника (и в миг цигарения дим от съседните маси ще се изпари! уау, признавам ги ако го могат тоя номер). Обикновено в такива случаи излизам от заведението. Но трябва ли да е така?

Те очевидно са в нарушение. Какво следва да направя оттук нататък? Няма ли някакъв телефон, на който да се обадя и сигнализирам на момента? Това ми се вижда най-лесното и бързото. Телефонът на потребителя 0700 111 22 върши ли такава работа?
Виждам, че на вашия сайт има готова форма за онлайн оплаквания точно по този въпрос - http://bnap.org/complaints/. Само че като избера от менюто \"Тютюнопушене на обществени места\" автоматично имам само една опция \"Продажбата на алкохолни напитки и тютюневи изделия на деца\" (което не е моят случай) - съответно не мога да си подам коректно оплакването. Предполагам, че става въпрос за някакъв бъг в системата.

И ако все пак успея да се оплача - онлайн или офлайн, какво следва? РИОКОЗ ли е контролният орган в случая ? След колко време се пращат хора за проверка и те могат ли да санкционират директно?  

Видях, че има подобна тема отпреди време обаче там не пишеше нищо по същество относно гражданският контрол върху спазването на това ограничение.

Мира Гидикова

  • Новак
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Здравейте!
Интересувам се какъв е редът за подаване на жалба за пушене на обществено място. онеже линкът, който е даден в този сайт не води никъде.
Става дума за пушене на гишетата на продавачите на билети на автогара. И понеже не става дума за единичен случай, а за системно пушене, реших, че е крайно време и аз да стана активна страна. Дори направих забележка на жената, но тя ми заяви, че не съм никоя, за да казвам каквото и да е. Помогнете ми да разбера какво мога да направя, въпросът е принципен.
Благодаря предварително!