Автор Тема: Какво правим ако не ни върнат ресто 15 лв.?  (Прочетена 2184 пъти)

Thule

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Историята е следната:

Снощи отидохме с един приятел да си купим пици от денонощната пицария, намираща се точно на ъгъла на кръстовището между бул. Дондуков и ул. Раковски в София. Пицарията е Moni\'s - заведение за бързо хранене - влизаш, поръчваш си пица и си я взимаш или сядаш на някой от бар-плотовете да си я изядеш. Пиците са вкусни и са на пещ, НО... се оказва, че там, могат да ви излъжат с рестото, по възможно най-наглия и долен начин.

Аз си поръчах пица за около 4.50 лв., приятеля ми също пица и няколко други неща за около 10.50 лв. Продавач-консултантката, (жена на средна възраст, пълничка) взе едновременно и от двамата по една банкнота от 20 лв., след което се обърна с гръб към нас, тъй като касовия апарат беше от другата страна и около минута по-късно даде рестото на моя приятел, от порядъка на 9.50 лв. след което пак се обърна и отиде някъде вдясно при пещта. Минута по късно се върна и аз попитах:

- Извинете, а моето ресто смятате ли да върнете?

- Ами аз ви го върнах, господине! - отвърна тя.

- Нямам такъв спомен, объркали сте се - казах аз и започна леко да ми се вдига кръвното.

- Не, със сигурност ви го върнах, точно 15 лв. и 52 ст.

Аз си отворих портфейла и видях, че имам само една банкнота от 50 лв. и никакви изгледи да съм взел подобно ресто. С приятеля ми се спогледахме и започнахме да ровим по джобове и да се оглеждаме. Той също провери в портфейла си, но в него имаше единствено неговото ресто - 2 банкноти по 2 лв. 1 по 5 лв. и няколко от по 20 лв. - реално нямаше изгледи да го е взел по погрешка.

- А вие спомняте ли си как ми го върнахте, с какви банкноти? - попитах аз

- Да, една банкнота от 10 лв., 5 лв. и 52 стотинки и даже си спомням как стотинките издрънчаха на масата, дори смятах да ви се извиня за това - каза продавачката.

- Добре, ама в нас няма такива банкноти, никъде в нас няма дори една банкнота от 10 лв. как е възможно тогава да сте ми го върнали?

- Ами незнам, във вас трябва да е, проверете по-добре - отговори тя и беше като че ли твърде убедена.

Ние отново почнахме да проверяваме, макар че аз бях сигурен, че не ми е върнала никакво ресто. Погледа не ми се беше откъсвал от масата и нямаше как да не забележа, че слага пари и издрънчават монети. По принцип единственото доказателство, че не ми беше върнала никакво ресто бе, че и в мен и в приятеля ми никъде не фигурираше поне една банкнота от 10 лв. Затова реших да се обадя в полицията, с надеждата че органите на реда, ще могат да съдействат в случая в името на правдата.

Не мина много време и полицаите дойдоха - бяха двама и попитаха какъв е проблема. Общо взето всеки изказа своята версия и продавачката каза как ми е върнала ресто с банкноти от 10 лв. 5 лв. и т.н. след което приятеля ми и аз, казахме че в нас няма такива банкноти и ако искат да ни проверят, за да се докаже, че са ни излъгали. Обаче нещата изобщо не се получиха по начина, по който се надявахме да се станат.

Основния аргумент на полицията беше следния:

Те няма начин да знаят какви пари е имало в нас преди да дойдат, така че и да проверят какви пари имаме няма как да знаят, дали са ни върнали ресто.

Нашия аргумент (приятеля ми и аз):

След като продавачката е върнала поне една банкнота от 10 лв., би трябвало тя да е в някой от нас. Логично е, че като ни проверят и видят, че в нас няма такава банкнота (а ние бяхме готови, дори да се съблечем) ще е 100% ясно, че не са връщали такова ресто.

По някакво стечение на обстоятелството, се оказа, че никой няма такава банкнота в заведението, дори продавачката отвори касата и каза, че там също няма нито една банкнота от 10 лв. - демек, върнала е рестото. Но като и в нас нямаше такава банкнота, най-логичния извод би бил, че такова ресто не е било връщано изобщо.

Най-тъжното в случая беше, че полицаите не успяха да ни помогнат, въпреки факта (и съвпадението), че никъде в нас и около нас нямаше банкнота от 10 лв., само ни взеха данните, написаха си доклад и ни оставиха да се оправяме.

Общо взето нямаше какво да направим, като цяло сме цивилизовани хора няма да тръгнем да се бием или да си крещим и си тръгнахме.

Разбира се, съм решил да предприема някои специфични мерки и да не оставя нещата току така.

Но изникват много въпроси и те са следните:

Как ще постъпите ако на вас не ви върнат така ресто?
Прави ли са полицаите с техния аргумент?
Как може да се предпазим като потребители от подобни измами?
Какво можеше да се направи в случая?

Иска ми се следващият път, като се получи такова недоразумение да съм подготвен и да си го получат тъпкано, но без счупени маси и столове, а цивилизовано, както трябва да бъде. Мисля, че това би била една полезна информация за всеки, който предстои да пострада от подобна лъжа и измама.

Всъщност, ние потребителите като че ли сме най-уязвими към подобен род измами - така всеки може да не ти върне ресто и да твърди, че ти е върнал, а ние да няма какво да направим. Дали е така? Печално, но факт.

Георги,
33 год.
« Последна редакция: Януари 26, 2011, 12:44:42 am от Thule »

severfen

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 75
  • Профил
Какво правим ако не ни върнат ресто 15 лв.?
« Отговор #1 -: Януари 26, 2011, 08:39:30 am »
Настоявам да видя управителя, вписвам жалба в книгата за оплаквания и пускам жалба в комисията. или Си тря и подробно обяснявам на полицията как съм си бил цяла нощ във вкъщи и нямам нищо общо с пожара.

bloucester

 • Гост
Какво правим ако не ни върнат ресто 15 лв.?
« Отговор #2 -: Януари 26, 2011, 01:10:08 pm »
Severfen +1

kaufer

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 161
  • Профил
Какво правим ако не ни върнат ресто 15 лв.?
« Отговор #3 -: Януари 26, 2011, 01:35:58 pm »
Продавачката е наето лице, задължително среща със собственика или МОЛ на обекта. Телефона за връзка е поставен в близост до вратата или на витрината. Приятелят ти е свидетел. Полицията не взема отношение в подобни ситуации.

Юлиян Чолаков

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Какво правим ако не ни върнат ресто 15 лв.?
« Отговор #4 -: Февруари 28, 2012, 08:49:45 am »
Според мене може да помогне:
- ревизия на СУМАТА в касата в присъствието на управителя, веднага или след приключването на смяната - видът на намерените в нея банкноти и монети е без съществено значение;
- запис от охранителни камери - ако има.

Вечно съм Няващсе

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 82
  • Профил
Какво правим ако не ни върнат ресто 15 лв.?
« Отговор #5 -: Март 01, 2012, 09:41:22 pm »
Добре, ще ги подпалим, то е ясно (те са мръсни капиталисти - щом имат цяла пицария !)
Но и ние \"наред\" ли сме ?
Като чета поста , гледам \"взе едновременно и от двамата по една банкнота от 20 лв\"

Къде го има това \"едновременно\" - дори в някой магазин много да бързам, не си набутвам 20-толевката в ръцете на продавачката, заедно с клиента пред мен - АМИ НАЛИ ЩЕ НАСТАНЕ ОБЪРКВАЦИЯ ! ! ! ! ! ! ! !

Сега ще кажете - ами тя защо ги е взела - еми и на мен да дават 10, 50 или 100 лв, ще ги взема  . . . . .пък после ще мисля , как да раздавам (и да разпределям справедливо) рестото !