Автор Тема: БУЛСТРАД-застраховане по български  (Прочетена 27153 пъти)

antonche

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
От месец и половина снаха ми Мери се разправя със застрахователи за изплащане на щета по колата ѝ, от месец и половина Булстрад  я мотаят… докато накрая отказали да платят каквото и да е. А това е текстът на жалбата, която бе подадена в Комисията за защита на потребителите.

На 08.5.2010 г. (събота), правейки обратен ляв завой при неизправна пътна маркировка и лоша видимост, не забелязах ниско тротоарно ограждение и одрах сериозно лявата страна на автомобила си. Нямаше други участници в движението, нито пък имаше пострадали при инцидента.

На 10.5.2010 г. (понеделник) уведомих ЗАД Булстрад за случилото се и закарах колата за оглед. Направих заявление за изплащане на щета и представих всички документи, който ми бяха поискани от инспекторите. Заплатих 56.69 лв., за да започнат процеса по разглеждането на моята молба. Обяснено ми бе, че тази сума била намаление в моята застраховка, защото не съм имала ПТП през изминалата година, но сега имам и трябва да си доплатя бонуса. Логика в това твърдение няма, разбира се, а и в моята застраховка Каско не пише нищо подобно. Но платих, защото нямах друг изход.

И въпреки това ЗАД Булстрад отказва да ми изплати щета по застрахователно събитие на базата на това, че:

     
 • автомобилът имал значителни поражения – 7 увредени детайла, който трябвало да се подменят, и

 •    
 • нямам документ от КАТ, доказващ застрахователното събитие.Иначе казано: няма да платим, защото ни е скъпо. Ако щетата е по-малка, тогава ще си помислим. Въпреки че в застрахователната полица пише: Застрахователната сума за възстановяване на частични повреди, определена от Булстрад, е 5750 лв.

А с второтo си възражение, че няма документ от КАТ, пък нарушават Наредба №Із-41 от 12.01.2009 г. за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информиране между Министерството на вътрешните работи, Комисията за финансов надзор и Информационния център към Гаранционния фонд (обнaродвана в Държавен вестник, брой 8 от 30.01.2009 г., в сила от 30.01.2009 г.).

В член 6, т.4 и т.5 е изрично посочено, че органите на МВР – Пътна полиция не посещават и не издават документи за повреди на МПС, които не са причинени от друго ППС, както и повреди по стъклата. Същата наредба определя и правилата за съставяне на двустранен протокол за ПТП между двама или повече участници в ПТП. Когато участникът е само един, той не попълва двустранен протокол за ПТП.

В договора ми с Булстрад, глава 4 „Изплащане на обезщетение при частични повреди“, раздел 1 „Регистрация и доказване на настъпило събитие“, точка 1 пише, че ЗАСТРАХОВАНИЯТ е длъжен да уведоми ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ в 3-дневен срок с цел издаване на необходимия документ. Което съм и направила.

Намирам, че действията на ЗАД Булстрад са незаконосъобразни. Те противоречат както на договора по застраховка Каско с мен, така и на Наредба №Із-41 от 12.01.2009 г. за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информиране между МВР, КФН и ИЦ към Гаранционния фонд. А тъй като ЗАД Булстрад не стои по-високо от закона, те са длъжни да се съобразят с него.

Настоявам:


     
 1. ЗАД Булстрад да ми изплати обезщетението, което е предвидено от застрахователна полица Бонус Каско номер: 50321207 от 13.04.2010 г.

 2.    
 3. ЗАД Булстрад да ми върне неправомерно надвзетата сума от 56.69 лв. – квитанция ПКО (0260) 2288 към сметка No 50321207 на 10.05.2010 г.

Публикувам текста и тук, защото вярвам, че трябва да се знае кои застрахователи са магарета и нарушават законите! Булстрад, вие сте негодници.
« Последна редакция: Юни 25, 2010, 06:56:08 pm от antonche »

dundurma dundurma

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
БУЛСТРАД-застраховане по български
« Отговор #1 -: Август 14, 2013, 12:22:18 pm »
преди да пусна темата,дадох две седмици на тези смешници да се поправят,но.............
имам застрахована кола,магазин и къща в тази фирма(около 1000 лв. на година) и преди месец настъпи произшествие с колата ОПЕЛ АСТРА 1999Г. беше ударена от друг автомобил и естествено не ми пукаше,защото освен гражданската на другата кола имах и каско.........да ама надали .описаните от ТЯХ ЩЕТИ са:
1.броня цвят черна перла-за бооядисване
2.калник-същия цвят и той
3.фар ХЕЛА-за смяна
4.датчици 4 бр. на парктроник-смяна
и изплатената щета е..............251лв.аз не съм монтьор или бояджия,но с когото и да говоря това е направо смешна сума.ако тука има бояджии или колеги занимаващи се с части,нека коментират щетите и сумите с аргументи,а на представители на БУЛСТРАД(ако има такива) ще кажа,че тази тема ще бъде пусната във всички форуми и селската им тарикатщина ще им струва доста по-скъпо.помолих за разбивка на сумата по щети,но отговора беше само с точки и алинеи.не ми признаха и парктроника,защото не бил заводски,а при сключването на каско ИЗРИЧНО Е УПОМЕНАТ.

Rumi Ivanova

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re: БУЛСТРАД-застраховане по български
« Отговор #2 -: Март 12, 2018, 09:40:57 am »
От доста години имаме застраховки за недвижимо имущество при Булстрад. Досега всичко беше наред ( само веднъж ни се наложи да искаме обезщетение заради наводняване от комшии преди около 10 год. и ни изплатиха око 150 лв). Скоро се появи петно на тавана на терасата ни ( остъклена, не последен етаж ) и аз на следващият ден отидох в офис на Булстрад и подадох заявление. Показах им и снимки от щетата. Мъж на около 60, който явно правеше огледите ми каза, че за това ще ми бъдат изплатени около 10 лв. Изненадах се, защото имах добро мнение за тях и не вярвах, че може така да постъпят. Вярно, че проблема не е голям, но се питам какво би станало ако беше... Аз все още чакам лице от тяхна страна да дойде на оглед, макар че вече те ми паднаха в очите и това е последната застраховка, която правя при тях. Виждам,че при тях това е масов проблем и се надявам повече хора да видят какви всъщност са те.