Автор Тема: Когато печалбата говори, законът и оралът мълат  (Прочетена 1648 пъти)

kambanka

  • Новак
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Във времената на Рим императорът е имал силата с един единствен жест да дари живот или да донесе смърт на гладиаторите на арената – за собствено удоволствие или за удоволствието на народа.

През 20 век, разбира се, нещата са по-цивилизовани. Днес императорът не убива гладиаторите заради народа. Ще ви разкажа моята история, в която императорът бе един клуб – клуб „Вог” в София (бившата „Библиотека”), гладиаторите бяха хората от персонала, а народът бяхме ние. Само че в нашия случай гладиаторите бяха изпратени срещу нас от императора и то не за да ни даряват с живот.

Какво се случи? Ами, един прекрасен вторник си направихме резервация за петъка (22 октомври). Бяха ни предупредили, че ще има оркестър (джаз), като на изричното ни питане бе отговорено, че няма такса за вход или за оркестъра. Както се казва – пихме, пяхме и се смяхме. Оркестърът се оказаха група момци и моми с изпълнение на живо – поносими, на моменти и доближаващи се до музикалната истина. Но дойде и моментът на истината – повикахме сметката. А след това ли? Ами…

Аз бях преборил един голям „Паспорт”, приятелчето до мен – малък „Бушмилс”, останалото бяха мартинита и безалкохолни. Изведнъж се оказва, че съм пил 3 броя „Паспорт”, а човека до мен – 2 бр. За справка – това са един голям и един малък „Паспорт” и един голям „Бушмилс” Явно глобализацията е повсеместна, защото с наближаващия Хелоуин се бе появил и призрачен „Ред Бул” – незапомнен от нито един от присъстващите. Мартинитата така и не ги броихме, нито водите. На прима виста си казахме само за „Ред Бул”-а – само него видяхме, бидейки заслепени от бляскавия ред ORKESTAR FOLK на стойност 49 лв. Човекът, извел да ни почерпи за собствено здраве, остана без думи, като се смилиха над нас и ни приспаднаха „Ред Бул” от сметката.

На входа попаднахме на управителката. Мило ни обясни, че от четвъртък има такса за оркестъра и – забележете – не са искали да ни развалят вечерта и затова са начислили по 7 лв. такса за оркестъра само на половината от нас (7 от 14 резервация, въпреки че присъстващи бяха само 12 човека). Явно са счели, че предупреждение в четвъртък по телефона за връзка, който сме оставили, би било натрапване, а да ни кажат в началото на вечерта – равносилно на наглост.

Този празен ред оставих, за да можем за момент да си помислим и да възвеличаем новия морал в търговията. Неговото мото е „Не искаме да ви разваляме купона, затуй дайте само половината от това, което искаме, за което не знаете и за което не сме предупредили”. Разбира се, ние не сме търсили фанфари, светещи надписи и стрелки. Ние просто искахме една дума на живо или един ред в менюто. Но не би. Бяха ни взети 50 лв + надписаното без никакви угризения. Даже този пладнешки обир бе безочливо замаскиран в щедрост.

Ако искате – проверете сами – Клуб VOG, безистена на Народна библиотека, София. Но побързайте – в понеделник вече ще имат надпис за таксата в менюто.